Samsung YP-P2

Перший в Росії тест Samsung YP-P2: гідна відсіч iPod Touch

Передмова

2007 щорічно стає знаковим в «плееростроенія». Всупереч прогнозованому застою і інтеграції персонального аудіо в мобільних багатофункціональних пристроях (комунікатори, смартфони та ін.) Провідні виробники продовжують пропонувати користувачам клас пристроїв, орієнтований на відтворення мультимедійних файлів. Як не крути, а спеціалізований пристрій справляється з покладеною сферою обов'язків зручніше і якісніше своїх багатофункціональних побратимів. Не кажучи вже про роздільну вартості і доступності подібних апаратів.

Я б злукавив, якби назвав Samsung першопрохідцем. Ідея сенсорного управління без стилуса далеко не нова, але саме YP-P2 поряд з iPhone і iPod Touch став одним з піонерів, і тим цікавіше поглянути на перші спроби створення плеєра майбутнього.

Комплектація і дизайн

Невеликий пластиковий кейс з YP-P2 оформлений в доброзичливому стилі - всередині барвистий вкладиш, а сам плеєр і навушники проглядаються без труднощів.

Оновлена лінійка плеєрів YP від Samsung




Samsung YP-T10

41.5 x 96 x 7.9 мм, 43 г, 320x240, 2 "
від 2 до 8 ГБ Samsung YP-S5
46.5 x 95.9 x 14.8 мм, 78,7 г, 220x176, 1,8 "
від 2 до 8 ГБ, динамік Samsung YP-P2
52 x 100 x 9.9 мм, 79 г, 4800x272, 3 "
від 2 до 8 ГБ, тач-скрін

Перші враження порадували. Створюється відчуття, ніби в руках тримаєш справжній преміум-продукт: дорогий, шикарний і бажаний. У нас побувала 4-ГБ модель, що володіє привабливим вугільно-чорним кольором корпусу. Плеєр досить легкий і зручний в обігу. Власне, лицьова панель невинно чиста - жодної механічної деталі на ній немає. Око «чіпляється» тільки за ледве видимі обриси дисплея, так невеликий контур кружечка. Цей самий кружечок, всупереч очікуванням, виявився звичайним індикатором стану плеєра. Червоний колір позначає перезарядку, зелений - закінчення процесу підзарядки, блакитний - синхронізація.

Червоний колір позначає перезарядку, зелений - закінчення процесу підзарядки, блакитний - синхронізація

Вугільно-чорний колір корпусу плеєра підійде до будь-якого стилю одягу

Було б зручніше і логічніше покласти на дану область не тільки інформаційну функцію. Наприклад, кнопка Home, що відповідає за повернення до головного меню, виявилася б зовсім не зайвою, та й на підсвідомому рівні в цей самий «гурток» мимоволі хочеться натиснути саме для переходу до основного меню.

Цей невеликий "гурток" виконує функцію індикатора, хоча кнопка повернення в попереднє меню на його місці була б в рази актуальніше

Серед інших елементів управління слід зазначити основні клавіші на торцях пристрою. Праворуч розташовані дві кнопки регулювання гучності, а зліва - традиційний Play / Stop і Hold.

Праворуч розташовані дві кнопки регулювання гучності, а зліва - традиційний Play / Stop і Hold

Як бачите, механічних кнопок зовсім небагато - "наосліп" плеєром керувати не вийде

«Сліпе» управління недоступно. Захотілося перейти від одного треку до іншого? Будь такий люб'язний і скористайся сенсорним управлінням. Для цього треба буде витягти плеєр з сумки / кишені або зняти з пояса і подивитися на дисплей. Невже так важко було додати дві невеликих кнопки для переходу по треках на торці P2 ?

Комплектація до межі скупа: навушники і USB-кабель. У Кореї плеєр комплектується ще і практичною підставкою, що фіксує плеєр в положенні для перегляду відео на горизонтальній поверхні. В нашій коробочці цього аксесуара виявити не вдалося. Серед додаткових комплектуючих в продаж повинні поступити спеціальні захисні кейси, але, з огляду на пасивність наших дистриб'юторів щодо поставки додаткових аксесуарів до плеєрів, ми ризикуємо залишитися без роботи з тим базовим набором, якому зрадіє тільки самий затятий аскет.

Комплектні навушники, в загальному і цілому, порадували. Це класичні вкладиші з оригінальним дизайном і звуком рівня нижче середнього. Звукоізоляція у них ніяка, опрацювання музичної сцени також залишає бажати кращого, але частотний діапазон «вушка» відтворюють непогано. Справляються навіть з високим рівнем гучності.

На нижньому торці винесли традиційний аудіовихід і універсальний роз'єм для підзарядки й підключення плеєра по інтерфейсу USB

Інтерфейс підключення в P2 - USB, але звичайний кабель не підійде через оригінального роз'єму, вбудованого в корпус плеєра. Природно, передбачений і звичний аудіовихід під 3,5-мм джек. Ніяких додаткових роз'ємів немає, хоча відеовихід виявився б зовсім не зайвим.

Екран і ергономіка

Окремо варто поговорити про управління та ергономіки. В Samsung змогли добитися головного - плеєр гранично зручний. Лежить в руці як влитий, а до того ж керувати ним одне задоволення, але з деякими застереженнями, мова про які піде нижче.

Лежить в руці як влитий, а до того ж керувати ним одне задоволення, але з деякими застереженнями, мова про які піде нижче

Поверхня лицьовій панелі абсолютно гладка, тому брудних відбитків пальців на екрані не уникнути

Тридюймовий екран з роздільною здатністю 480 x 272 володіє реальним фізичним співвідношенням сторін 16: 9 - дивитися відео на ньому зручно. Зображення яскраве і контрастне. Фотографії виглядають чудово, хоча і не завжди вдало через те, що їх стандартне співвідношення сторін 4: 3. Таким чином, графіка без належної підготовки просто обрізається з усіх боків. З іншого боку, відео плеєр грає без «чорних смуг», що обмежують видиму область дисплея.

Так виглядає головне меню плеєра при використанні теми оформлення "Cosmos"

Інтуїтивна навігація просто не викликає ніяких питань - все елементи інтерфейсу мають зрозумілі позначення і на них можна натиснути. Тим не менш, є кілька невеликих нюансів і претензій. Так, наприклад, для кожного режиму існують свої жестові команди «EmoTure»: іконки в головному меню «Cosmos» можна прокручувати, провівши пальцем по екрану паралельно вертикалі (або круговим рухом), а перехід від однієї фотографії до іншої здійснюється коротким горизонтальним жестом. Цих самих нюансів, на мій погляд, якраз і не вистачає. Багато функцій доводиться виконувати натисканням на крихітну піктограму, як зі звичайним сенсорним управлінням. Потрапити в піктограму не завжди так просто.

В цілому, очікував більшого. Хотілося і в основне меню переходити якимось спритним розчерком пальця по екрану або, наприклад, зумувати графіком, не вдаючись до засобів звичайного інтерфейсу. У своїх очікуваннях я помилився. Вся мультитач-забава в P2 обмежена стандартною прокруткою прогрес-бару файлів, коротких переходів по фотографіях або тексту і вищезгаданим інтерфейсом Cosmos, суть якого, знову-таки, зводиться до банальної прокручуванні. Нудно.

Природно, кожен з режимів роботи YP-P2 вимагає швидкого доступу до додаткових налаштувань, і в нашому випадку реалізація «швидкого» меню досить проста. На самому краю з'являються додаткові іконки - стрілочка «повернення», виклик опцій і інші. Це зручно - будь-яку функцію можна відрегулювати за лічені секунди.

Корейцям вдалося створити чудовий, зручний і інтуїтивний інтерфейс, але ось хвалений «EmoTure» багато в чому очікувань не виправдав. Функцій, зав'язаних на цій технології, не так багато, і сама жестовая схема управління не завжди виправдовує своє існування. Ймовірно, якби плеєр використовував тільки традиційний сенсорний метод, то користувач від цього нітрохи б не втратив.

Плеєр в роботі

З перших хвилин YP-P2 викликав у мене захоплення. Моментальний відгук, достатня продуктивність і інтуїтивно-зрозуміла система управління - це все, що потрібно. Ну а як щодо реалізації кожної конкретної функції?

В P2 представлений весь джентльменський набір: аудіо, відео, графіка, текст, радіо, мікрофон, Bluetooth. Бракує хіба що Wi-Fi і веб-браузера. Інтерфейс піддається чуйною налаштування. Можна поміняти тип використовуваних шрифтів, тип оформлення основного меню і поставити будь-який графічний файл в якості фону.

Є невеликий мінус під назвою «MTP» -режим, що характеризується обмеженням на роботу з деякими операційними системами. Вся справа в тому, що побував в нашій редакції зразок плеєра являє собою «західний» варіант, а на нашому ринку буде реалізовуватися допрацьована версія плеєра з підтримкою UMS-режиму. Ну а поки маємо те, що маємо.

Перейдемо до відео. Завидна продуктивність, прекрасна картинка і відмінна якість в цілому, але мало підтримуваних кодеків - один лише WMV9, - цього мало. Повнометражна картина з повним дозволом виглядає просто круто! Звук відповідає. Це, звичайно, не кінотеатральні умови, але я отримав справжню насолоду від перегляду «300 спартанців» в умовах звичайного метрополітену. Для конвертації з джерела DVD9 використовувався WMV9-кодек і програма Virtual Dub. Тільки «вушка» краще підібрати з хорошою звукоізоляцією, інакше весь кайф від перегляду в галасливій підземці пройде мимо.

Тільки «вушка» краще підібрати з хорошою звукоізоляцією, інакше весь кайф від перегляду в галасливій підземці пройде мимо

Треки з альбому Flyleaf однойменної групи на YP-P2 звучать жваво: важкі композиції зберігають деталі навіть на перевантажених басом ділянках

Звук відповідає найвищим вимогам, що підтверджується прослуховуванням на Hi-Fi навушниках. Для прослуховування використовувалися записи «Keiko Mitsui», «Flyleaf» і «Acoustic Alchemy», а в якості референсів використовувалися монітори Sennheiser HD580 і арматурні «вуха» Etymotic ER-6i. Крім перерахованих моделей навушників, мені довелося послухати плеєр на доступних «затички» Pioneer SE-CL30 і Sharp HP-MD33-S.

Отже, ніяких паразитних шумів і призвуків немає - посилення в плеєрі достатню, щоб комфортно слухати музику навіть на «вухах» з високим опором, хоча перевагу краще віддати низькоомним. За допомогою YP-P2 легко отримати деталізовану звукову картину з чітким позиціонуванням і виділенням кожного інструменту в ансамблі. Здорово. І не варто скупитися на навушники - це дуже важливий елемент для комфортного прослуховування музики в дорозі. Особливо з таким плеєром.

Мало того, в налаштуваннях передбачено цілий набір еквалайзерів, що змінюють звучання до невпізнання. Сам я далеко не фанат подібних вишукувань, але багатьох цей нюанс має зацікавити. Благо еквалайзер працює м'яко і не вносить шумів в оригінальну композицію, але цілком зможе урізноманітнити звучання або навіть поліпшити його, якщо під рукою немає гідних «телефонів». Фірмові звукові «поліпшувачі» за традицією обізвали «DNSe 2.0», крім цього є ручний семиполосний еквалайзер з регулюванням по частотах 60, 150, 400, 1100, 3500, 8000 і 14000 Гц, а також обмежувач гучності.

На жаль, стиснені формати плеєр не підтримує. В Samsung обмежилися горезвісними кодеками MP3 і WMA (DRM) з підтримкою плаваючого бітрейта.

Дивовижна історія вийшла з мікрофоном. На корпусі передбачено невеликий отвір під нього, але от біда, в меню ніяких опцій по активації запису не передбачено. Цілком можливо, що в комерційній версії ця функція буде активована, а поки, на жаль, користуватися нею не можна.

Серед інших функцій хотілося б зупинитися на Bluetooth, FM-приймачі і текстової функції.

У плеєр інтегрований модуль BT 2.0, за допомогою якого можна передавати звук, а ось з даними працювати не вийде. P2 не можна синхронізувати з комп'ютером або підключати до інших мобільними BT-пристроями, але звуковий сигнал, по завіреннях розробника, можна транслювати одразу на три пари навушників.

На жаль, під рукою у нас не було бездротових «телефонів», втім, втрата не велика. Адже гідних «вух» у цьому сегменті майже не зустрічається, а ті, що є, звучать посередньо. Розглядати бездротової симбіоз можна тільки в тому випадку, якщо якість звуку для вас питання другорядне, а на перший план виходить мобільність. Втім, хронічне захворювання «технократизмом» може стати ще одним стимулом до переходу на бездротове аудіо.

FM-прийом непоганий. Є пам'ять на 30 станцій і чуйна регулювання по частотному діапазону. Тюнер допоможе в тому випадку, якщо записана музична колекція набридла, і душа просить свіжих мелодій. Тут можна задати чутливість прийому і регіон. Автонастройка працює бездоганно - повністю заповнює пам'ять станціями з упевненим прийомом. Мабуть, один з кращих FM-тюнерів, Відін мною в плеєрах.

Як бачите, механічних кнопок зовсім небагато - "наосліп" плеєром керувати не вийде

З P2 читання книги перетворюється в задоволення. Регулювати можна кегль шрифту, колір і фон. Багато фонові заставки текстуровані, тому шрифт на них проглядається максимально чітко. Закладки в текстові файли встановлюються в пару натискань.

Серед цікавих міні-додатків слід також згадати будильник, годинник і календар. На наше розчарування, вбудовані цифровий годинник мають західний 12-ти годинний формат часу з поділом на AM і PM - доведеться звикати до такої подачі інформації, зате циферблат зручно виведений в меню і на скрін-Сейвері P2 .

Таким чином, основний недолік P2 - це підтримка кодеків. По суті, в нашому розпорядженні є тільки WMV, WMA, MP3, JPG і TXT. Для медіаплеєра останнього покоління цей набір виглядає вкрай скупим. Згадуючи минулі моделі компанії Samsung, можна зробити висновок, що підтримку інших кодеків в плеєрі чекати не варто.

тестування

Саме час протестувати першопрохідника на швидкість обміну даними з комп'ютером.

Всупереч очікуванням, P2 в лідери не вирвався. Навпаки, новачок загубився за вражаючими показниками своїх земляків iriver і прямого конкурента - Apple. Треба відзначити, що майже всі представлені моделі на графіку відносяться до низькоцінової і середньоціновому сегменту, тому поблажок для дітища Samsung тут бути не може.

Швидкість обміну даними з комп'ютером, флеш-плеєри

Втім, швидкість запису прийнятна і до недоліків середню результативність зараховувати не можна.

Зате P2 цілком можна назвати довгограючим - з 80% яскравістю і гучністю, встановленої на значенні «15», плеєр відтворював відео протягом чотирьох з половиною годин. З аудіо протримався, природно, значно більше - близько 23 годин. Для тесту використовувалися MP3 файли з високим бітрейтом 320 кбіт / сек. Нагадаю, заявлений час роботи складає 5 і 35 годин для відео і аудіо відповідно.

висновки

новий YP-P2 не став сенсацією, але у нього є всі шанси, щоб стати справжньою подією в світі портативного аудіо. Цей плеєр володіє всім необхідним для того, щоб залишити після себе слід і завоювати значну армію шанувальників. Більш того, з огляду на цінову політику Apple, найімовірніше, YP-P2 буде куди як більш привабливим за ціною, ніж iPod Touch , Але так чи це буде - ще питання.

моделі конкуренти



COWON iAudio D2

78 x 55.4 x 16.6 мм, 91 г, від 2 до 16 ГБ
2,5 ", SD-слот, 6400 руб. (4 ГБ) Apple iPod Touch
61.8 x 110 x 8 мм, 120 г, від 8 до 16 ГБ
3,5 ", multi-touch, незабаром у продажу

З іншого боку, інтерфейс P2 виглядає менш ефектно, та й рівень виконання «EmoTure» не витримує порівняння з «Multi-touch» від Apple. Трапляються мимовільні натискання, які, наприклад, в iPhone майже повністю виключені. І не варто забувати, що iPod Touch позбавлений FM-приймача, мікрофона і Bluetooth, але разом з тим має Wi-Fi і браузером. Як завжди, вибір неоднозначний, тому остаточне рішення залишається за вами.

плюси:

  • Стійкий до механічних пошкоджень пластик корпусу
  • Відмінний широкоекранний дисплей
  • чудовий звук
  • Сенсорна система управління «EmoTure»
  • Тривалий час роботи
  • Прийнятна швидкість передачі даних
  • Опрацьована функція читання текстів
  • Bluetooth 2.0 (дані передавати не можна)
  • Чутливий FM-тюнер
  • Мікрофон (в комерційній версії пристрою)
  • широкий функціонал

мінуси:

  • мазкий корпус
  • Немає підтримки «нестислого аудіо»
  • Бракує механічних кнопок на корпусі для управління відтворенням

Детальні технічні характеристики

Рекомендована роздрібна вартість Samsung YP-P2 на жовтень 2007 складе 7990 рублів за 4 ГБ модель плеєра.

Рекомендована роздрібна вартість Samsung   YP-P2   на жовтень 2007 складе 7990 рублів за 4 ГБ модель плеєра

Олександр Урусов

Висловлюємо подяку компанії Samsung Electronics Rus за наданий для тестування плеєр YP-P2.

Захотілося перейти від одного треку до іншого?
Ну а як щодо реалізації кожної конкретної функції?

Новости