Санкції проти Росії повинні складатися не тільки з символічних жестів, щоб зупинити війну проти України

Для початку, Заходу варто припинити плутати символічні жести з дійсно жорстким тиском на Москву. Для початку, Заходу варто припинити плутати символічні жести з дійсно жорстким тиском на Москву

Санкції не зупинили агресію Росії, тому що вони були досить символічними / фото УНІАН

Навіть прихильники санкцій проти Росії повинні визнати, що вони до цих пір не змогли виконати свою мету - зупинити агресивну поведінку Кремля.

жорстока війна проти України триває . Російська військова кампанія в Сирії, націлена врятувати режим Башара Асада від демократичної опозиції, триває. А спроби вплинути на західні вибори за допомогою кібератак, дезінформації та брудних грошей не зникли. Ні в одному з цих напрямків Кремль навіть не думає зменшувати свою активність, пише в статті для American Interest колишній заступник помічника міністра оборони США з питань України, Росії та Євразії Майкл Карпентер, який також був радником віце-президента Джозефа Байдена.

Він уточнює, що не можна стверджувати, ніби санкції взагалі ніяк не вплинули на Росію. У 2015 році МВФ підрахував, що вони скоротили ВВП країни на 1-1,5%. Кремль постійно агресивно реагує на їх посилення. Може так статися, що з часом шкода від них виявиться більше, ніж користь від агресивної зовнішньої політики. Однак, все ж тиск не змогло ефективно змінити поведінку Росії. Переломний момент ще не настав, а з санкціями в нинішньому вигляді це може ніколи і не статися.

Читайте також Washington Post: Путін нікчемний стратег, і війна проти України це доводить

На думку автора, проблема в тому, що уряди Заходу постійно плутають символічні жести з серйозною ціною, яка б змусила Кремль переглянути свою політику. Тому щоб санкції проти Росії заробили, США і їх союзники повинні покінчити з такою практикою і ввести реальне потужний тиск, яке надасть швидкий вплив на економіку. У той же час, слід утриматися від спокуси розглядати санкції як відповідь на будь-яку проблему, яку створює Росія. Їх потрібно вбудувати в ширшу стратегію, в якій будуть використовуватися дипломатичні, військові, економічні та комунікаційні інструменти. Така стратегія буде сфокусована на спробах змінити поведінку Кремля в одній або двох критичних сферах: агресія проти України і атаки проти демократій Заходу. Однак, вона не буде стосуватися широкого спектру проблем.

Стратегія повинна бути послідовною. Нинішній підхід Заходу до Росії автор називає «найшизофренічнішим». Тому що деякі країни, які найбільше закликають до введення санкцій, в цей же час розвивають різні проекти з російською державою , Тим самим підриваючи власну ж політику.

Щоб санкції були ефективними, вони повинні мати серйозний вплив. За останні роки США та інші західні країни постійно плутали символічні кроки проти Росії з такими, які мали б вплив. Наприклад, в 2016 році, коли розглядалися варіанти відповіді на втручання Кремля в американські президентські вибори, деякі впливові чиновники називали видворення 35 російських шпигунів «ядерним варіантом». Ніби це було щось дуже потужне, що відразу ж поставить Москву на коліна. Насправді ж розкриття чужих розвідників і оголошення іноземних громадян нерсонамі нон-грата завжди призводить до симетричного відповіді іншого боку. Тому можна було легко передбачити, що таке дипломатичне видворення не матиме ніякого впливу.

Аналогічним чином санкції проти ГРУ і ФСБ були виставлені як жорсткі, оскільки вони стосуються безпосередніх виконавців агресивної політики Росії. У реальності ці санкції не роблять нічого. Російські розвідувальні організації фактично не мають важливих активів на Заході. І санкції майже ніяк не вплинули на їх фінанси або операції. І нарешті адресні санкції проти олігархів, чиновників і «поплічників» Путіна мають менший вплив, ніж вважається. Тому що Росія - це країна кумівства, в якій економічні ресурси розподіляються через систему зв'язків між заступниками і клієнтами. Постраждалим від санкцій легко компенсували втрати через внутрішні контракти чи інші форми економічної ренти. Чиновники і друзі Путіна, які потрапили в список санкцій, - це люди, які в останню чергу будуть тиснути на режим. Адже своє багатство і владу вони отримали завдяки лояльності до Кремля.

Читайте також США ввели санкції проти 18 агентів розвідслужб і 4 організацій з Росії (список)

Це не означає, що російським клептократії та порушникам прав людини можна дозволяти інвестувати своє багатство на Заході і видавати їм візи для перетину кордонів. Відібрати доступ до таких привілеїв - це моральний обов'язок і профілактична необхідність проти корупційного впливу іноземних брудних грошей. Але разом з тим, політичний вплив адресних санкцій дуже перебільшена.

Тому щоб змінити поведінку Кремля, потрібно нанести удар по всій економіці Росії. Такі санкції, безумовно, заподіють біль російському суспільству. І це один з центральних викликів в спробах стримати російську війну проти України та її підривну діяльність на Заході. Вузькопрофільні заходи, націлені проти безпосередніх виконавців злочинів, мають незначний вплив, в той час як більш широкі тиснуть на всіх росіян. Однак, якщо США хочуть домогтися змін в поведінці, яке становить загрозу національній безпеці, їм не вдасться відгородитися від дій, хворобливих для всього населення іншої країни.

Щоб санкції проти Росії стали ефективними, потрібно для початку відповісти на питання, чого вони повинні досягти. Якщо мета - це виведення російських військ з України, це варто вказати в нових законодавчих ініціативах та розпорядженнях. Наприклад, можна вказати, що санкції будуть ослаблені лише після того, як директор Національної розвідки США підтвердить, що російських військ на українській території немає. У питанні російського втручання у вибори країн Заходу, аналогічно, директор Національної розвідки повинен повідомити, що за встановлений законом період Москва не намагалася впливати на демократичні процеси інших.

Читайте також Bloomberg: Morgan Stanley закриває торгівлю акціями і валютою в Росії через санкції

Потім, для ефективності санкцій потрібна структурна ініціатива, яка б змусила Кремль переглянути свою політику. Автор називає одним з варіантів заборона фінансування державного боргу Росії. А ще краще було б заморозити активи російських банків. Це можна зробити поступово, почавши з відносно невеликих фінустанов і закінчивши такими гігантами російського ринку, як «ВТБ», «Газпромбанк» і «Сбербанк». Кожні півроку Міністерство фінансів США може заморожувати активи чергового банку, якщо Кремль не відмовиться від агресивної поведінки.

Одна з переваг фінансових санкцій в тому, що Росії нема чим на них відповісти. Звичайно, вона може заблокувати активи американських і європейських компаній на своїй території. Але це буде великим ударом для самої Москви, ніж для Заходу. У структурі торгових партнерів США Росія займає 30 місце, в той час як російська економіка залежить від американських інвестицій. Закриття американських компаній на території РФ налякає всіх західних інвесторів, які після такого ще довго не повернуться в країну.

Читайте також Bloomberg: Тримайтеся, 2019 рік буде ще гіршим

Звичайно, Москва може утнути щось непередбачуване у відповідь. Хто міг сказати, що після прийняття «Акту Магнітського», вона заборонить громадянам США всиновлювати російських сиріт. Але важливо пам'ятати, що всі запропоновані вище санкції - це відповідь на військове вторгнення Росії в Україну, а також на спроби підірвати американську демократію. Якщо не відреагувати на цю агресію через страх перед непередбачуваністю агресора, можна залишитися паралізованим на завжди і лише заохотити Москву до вчинення нових злочинів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Новости