Ще два атомні електростанції Іран побудує за допомогою Росії

Дві нові атомні електростанції побудує Тегеран у співпраці з Москвою. Про це повідомляє агентство Shana з посиланням на представника комітету парламенту країни з національної оборони і зовнішньої політики Сейеда Хоссейна Накаві Хоссейні. Дві нові атомні електростанції побудує Тегеран у співпраці з Москвою

Фото: AP

За його словами, парламент заявив про необхідність забезпечити Іран 20 тисячами мегават електроенергії, що потребують будівництва десяти АЕС.

Організація з атомної енергії Ірану підготувала план будівництва електростанцій. Так як звести одночасно десять об'єктів неможливо, поки на порядку денному стоїть будівництво двох електростанцій.

Перший блок першої в Ірані АЕС "Бушер", добудований за допомогою Росії, була підключений до національної енергосистеми у вересні 2011 року.

Бушерська АЕС є першою атомною електростанцією в Ірані. У серпні 1992 року між урядами Росії та Ірану було укладено угоду про спорудження АЕС, а в січні 1995 року підписано контракт на завершення будівництва першого енергоблоку станції. Фізичний пуск АЕС "Бушер" розпочався під контролем інспекторів МАГАТЕ 21 серпня 2010 року, коли була здійснена доставка ядерного палива в реакторне відділення станції.

Росія і Іран в листопаді 2014 року в Москві підписали ряд документів, які розширюють співробітництво сторін в області мирного використання атомної енергії і відкривають можливість будівництва в Ірані восьми блоків АЕС за російськими технологіями. Крім того, тоді ж був підписаний контракт на спорудження за російським проектом другої черги АЕС "Бушер" з двох блоків.

Йдеться про розширені енергоблоках з реакторами типу ВВЕР і встановленою електричною потужністю 1000 МВт покоління "3 плюс", що володіють усіма необхідними системами безпеки.

Нагадаємо, на початку грудня 2015 року РФ і Іран провели зустріч, в ході якої обговорювалися перспективи співпраці в атомній галузі. Сторони підтвердили свою взаємну зацікавленість у спорудженні на території Ірану нових енергоблоків АЕС за російським проектом.

як повідомляла Правда.Ру , В листопаді 2015 року в Тегерані було підписано проект документа про надання Росією держкредиту Ірану в розмірі 5 мільярдів доларів . Кошти підуть на електрифікацію залізниць і будівництво теплоелектростанцій в Ірані.

Читайте останні новини Pravda.Ru на сьогодні

Новости