Second Life: віртуальний світ розміром з нашу планету

Близько 10 років тому з'явилася ідея створити гру, в якій вся взаємодія між людьми відбувалося б у віртуальному світі

Близько 10 років тому з'явилася ідея створити гру, в якій вся взаємодія між людьми відбувалося б у віртуальному світі. Нова гра отримала назву Second Life. Вона була створена компанією Linden Lab, заснованої Філіппом Росдейл. Гра завоювала популярність, так як людям стало цікаво випробувати на собі нову форму соціальної взаємодії. Однак її стрімкий успіх виявився недовгим. У 2010 році населення віртуального світу значно зменшилася і склала близько половини колишньої величини (раніше воно становило 88 000 активних користувачів).

Реальне і віртуальне

Але сфера високих технологій не стоїть на місці, і віртуальний простір все більше нагадує реальне, виникає ефект присутності. На хвилі цієї тенденції ще одна компанія Росдейл, High Fidelity, почала розробку нової гри за мотивами Second Life. Але як же віртуальна реальність впливає на розвиток нашого суспільства? Ось що розповів про це сам Росдейл:

«Якщо ви ближче познайомитеся з грою Second Life, то ви зрозумієте, що вона вже впливає на розвиток суспільства. Гра демонструє нам, що наше бажання взаємовигідного взаємодії в сфері бізнесу не має кордонів. Я також переконаний, що віртуальний світ може допомогти вирішити деякі конфлікти і запобігти війни в реальному світі. Існує незліченна кількість прикладів того, як люди різних культур і походження, які не знаходять спільної мови в звичайному житті, успішно взаємодіють у віртуальній реальності. Ця взаємодія допомагає їм зблизитися і в реальності. Я вважаю, що це дійсно велике досягнення. Віртуальна реальність допомагає стерти відмінності між людьми ».

Віртуальна реальність допомагає стерти відмінності між людьми »

Крім того, віртуальні світи піддаються істотним змінам, як тільки вони збільшуються в розмірах. Місто з населенням в 1 000 користувачів вельми значно відрізняється від віртуального мегаполісу-мільйонника. Віртуальні світи розростаються і стають більш деталізованими, відкриваючи користувачам все більше можливостей для взаємодії. Цей процес неминучий. І це означає, що ми навіть уявити собі не можемо, наскільки ці світи будуть відрізнятися від уже створених.

Наприклад, якщо з'єднати за допомогою широкосмугового інтернету все комп'ютери у світі, то ми отримаємо віртуальну реальність розміром з земну кулю. Будь-який з нас зможе облетіти його цілком, забратися в яку-небудь незвідану печеру і Сибіру і вирізати на її кам'яному мурі своє ім'я. Через 10 років користувач може повернутися в цю ж саму печеру і виявити, що його напис все ще на місці.

Чи зможемо ми коли-небудь створити віртуальну Галактику?

Коли-небудь в майбутньому ми будемо сприймати Землю, як щось дуже маленьке - як місце, з якого все почалося. Але це місце більше не буде мати нічого спільного з нашою еволюцією, винаходами, дослідженнями та спілкуванням. Все наше існування буде укладено в комп'ютері. Іншими словами, комп'ютер буде містити в собі віртуальний світ, який буде настільки деталізований, що не обмежуватиметься лише копіюванням Землі.

Віртуальна реальність зможе стати відображенням мозку людини і всього, що відбувається в нашому організмі, аж до найдрібнішого атома. Наше життя буде сприйматися як виключно віртуальна. Реальний світ стане для нас чимось на зразок музею, в який приємно буде повертатися знову і знову, щоб насолодитися шедеврами минулого.

Як ми зможемо підключатися до наших віртуальних світах?

Дивно, але MacBook дійсно досяг того, що в компанії Apple називають «ретина». Це означає, що зображення містить таку кількість пікселів, що наше око вже не розрізняє їх. Вони занадто малі для зорового сприйняття - наш мозок розвинувся то такого стану, що йому потрібна саме така кількість інформації і не більше.

Через 5-6 років нова версія Oculus Rift (окуляри віртуальної реальності) буде демонструвати зображення з повним ефектом занурення. Картинка буде настільки реальною, що не буде нічим відрізнятися від зображень реального світу. Але це буде лише перехідним періодом, так як в майбутньому ми будемо носити невеликі окуляри, які зможуть показати нам цілий фільм, якщо ми захочемо цього.

За допомогою цих окулярів ми зможемо побачити наших друзів, що сидять з нами за одним столом, хоч вони і будуть перебувати в абсолютно інших місцях. Такі окуляри зможуть замінити стаціонарні комп'ютери. Нам більше не будуть потрібні екрани моніторів, так як ми будемо оточені ними. Вражаюча перспектива, чи не так?

Як зробити так, щоб аватари в віртуальному світі більше були схожі на реальних людей?

Є кілька способів зробити це. Це те, над чим працюють більшість розробників ігор. Якщо заглянути в лабораторію творців ігор, то можна сильно здивуватися. Розробники детально вивчають фізику рухів людини, щоб зробити руху аватара більш схожими на реальні.

Наступним кроком для розробників стане створення спеціального апарату, який буде поміщений на голові людини і відслідковувати напрямок погляду, а також руху очних яблук. Всі ми знаємо, що зоровий контакт і багатозначні погляди - це дуже важливі речі.

Іншим напрямком досліджень є вивчення міміки і жестів. Вже було проведено кілька досвідів, спрямованих на запам'ятовування того, як емоції відображаються на нашому обличчі.

Як можливість існування в віртуальних світах вплине на хід еволюції?

В цьому відношенні віртуальні світи тісто пов'язані зі штучним інтелектом. Ми живемо в той час, коли ідея створити прототип нашого способу мислення за допомогою комп'ютера стає все більш досяжною. Цей процес призведе до суттєвих змін.

Справа в тому, що комп'ютери стають все більш досконалими, а наш мозок - немає. Тому, після створення штучного інтелекту комп'ютери стануть розумніші за нас. В процесі цих змін людство може відійти, так би мовити, на задній план. В майбутньому перед людьми постане вибір: продовжити своє існування в реальному світі або заглибитися в віртуальну реальність, населену персонажами, що відрізняються від нас і переважаючими нас в інтелектуальному плані.

У людства буде цілих дві гілки еволюції: в реальному світі і в віртуальному. За цим буде дуже цікаво спостерігати.

Високих вам конверсій!

За матеріалами: nautil.us

09-02-2016

Але як же віртуальна реальність впливає на розвиток нашого суспільства?
Чи зможемо ми коли-небудь створити віртуальну Галактику?
Як ми зможемо підключатися до наших віртуальних світах?
Вражаюча перспектива, чи не так?
Як зробити так, щоб аватари в віртуальному світі більше були схожі на реальних людей?
Як можливість існування в віртуальних світах вплине на хід еволюції?

Новости