Секрети ведення переговорів з китайськими партнерами

звернення   На Заході існує тенденція звертатися по імені незалежно від посади

звернення

На Заході існує тенденція звертатися по імені незалежно від посади. У Китаї все більше офіційно. Після прізвища прийнято вимовляти посаду, звання чи професію. До речі, багато хто не знає, що на першому місці у китайців йде прізвище, потім ім'я. Наприклад, Ван Цзянлінь. Якщо він ректор, то звертатися до нього будуть Ван Юаньчжан ректор Ван.

черговість висловлювань

На Заході цілком допустимо перебити співрозмовника, доводячи свою точку зору. У Китаї перебивати мовця - грубість. Навіть черговість доповідей тут строго відповідає статусу виступаючого.

концентрація уваги

На Заході люди намагаються бути короткими, щоб слухачам не стало нудно. Ідеальний доповідь не повинен перевищувати 15 хвилин. У Китаї мови прийнято вимовляти набагато довше. (Хто бував на китайських церемоніях, той мене зрозуміє.) З раннього дитинства китайці привчаються довго і терпляче слухати. Вони не поспішають переходити до суті справи - це вважається нечемним. Те, заради чого організується зустріч, можна почути в самому кінці.

Зоровий контакт

На Заході: якщо дивитися на людину в упор, йому стане ніяково. Якщо зовсім не дивитися в очі, він перестане довіряти вам. У Китаї: дивіться співрозмовнику в очі. Той, хто цього не робить, не гідний довіри.

компліменти

На Заході компліменти доречні, але надмірна кількість вважатимуть грубими лестощами. У Китаї лестощі - невід'ємна частина переговорного процесу. Ви будете постійно чути дифірамби на свою адресу і на адресу вашого начальства.

Обмін візитними картками

На одній стороні вашої картки текст повинен бути надрукований ієрогліфами. Обмін візитними картками проводиться двома руками і супроводжується легким нахилом голови. Коли вам вручають картку, прочитайте, а потім покладіть її в шкіряний футляр або на стіл переговорів перед собою проти тієї людини, яка її вам вручив.

Дотики, жести і міміка

У Китаї не прийнято торкатися партнерів під час переговорів або плескати їх по плечу. Не здумайте, як французи, лізти цілуватися в щічку з тільки що представленими вам людьми. Звичні нам жести китайцями сприймаються інакше. Наприклад, знак ОК (великий і вказівний пальці зігнуті в кільце, три інших відставлені) для китайців означає «три».


Новости