Секрети весняного лову :: donbass.ua

На береги річок і водойм Донецької області кинулися тисячі любителів лову по відкритій воді. Але рибалка в цей період нестабільна
Раджу використовувати найтонші і збалансовані оснащення, уникати грубих, громіздких монтажів, не використовувати в підгодовування солодких ароматів, а на гачок насаджувати мотиля або опариша. Час різких ароматів і рослинних насадок настане набагато пізніше.
Оскільки зараз на невеликих водоймах області ловити поки нічого (вода ще холодна, і живність неактивна), рибалки намагаються зайняти місця на теплих водоймищах і на певних ділянках річок, де риба вже активізувалася і, готуючись до нересту, починає посилено харчуватися.
З початку квітня я кілька разів відвідувала наші водосховища. Картина відкривається унікальна! Таке відчуття, що проходять всеукраїнські чемпіонати з ловлі риби. Кожен метр берега зайнятий людьми з вудками. І це незважаючи на незатишну погоду, розмиті дороги і навіжений клювання. Скучили за рибалці!
Як показала практика, зараз активно годується лящ. Причому розміри риби приємно радують. Мабуть, дає результат робота охорони. Браконьєрів на орендованих водоймах набагато менше, зариблення проводиться регулярно, і у місцевих мешканців з'явився шанс досягти товарного розміру.
Використовуйте фідерні вудилища, які навесні дають можливість обловлювати різні дистанції.
В кінці квітня рекомендую звернути увагу на водойми, де є неглибокі затоки, де швидше за все прогрівається вода і є шанс, що туди вийде риба. Зараз найбільш ймовірно зловити плотву, уклею, окуня, краснопірка, ляща. Якщо пощастить, то можна знайти карася або дрібного коропа. Він може стояти на глибині, на руслі або навіть в ямах, а при підвищенні температури зміститися на мілину і там годуватися.
14-15 квітня мені довелося зіткнутися з характерною поведінкою весняної плотви на водоймі Шевченко (Волноваський р-н). У суботу вона клювала в півводи з ранку і до обіду, а в неділю на тому ж місці мені довелося чекати першого клювання до 13.00, і ловилася риба виключно у дна.
Отже, ще одна порада для весняної риболовлі: не зупиняйтеся на одному місці. Пробуйте ближній і дальній закид, міняйте глибину лову. Склад прикормки також може виявитися вирішальним - при лові дрібної риби додавайте в неї швидко працюють «пилять» складові.
Якщо ви використовуєте покупні готові суміші, зверніть увагу на підгодовування із серії «гейзер» або «вулкан». Такі суміші при попаданні в воду починають швидко розпадатися, утворюють хмарка каламуті і віддають аромат. У холодній воді такий ефект помітніший для риби, тим більше для уклеи і плотви.
Гачки використовуємо найтонші, на яких мотиль і опариш довго залишається живим і привабливим для риби.
Незважаючи на всі складнощі, перші весняні риболовлі приносять колосальну радість! Риба прокидається після зимової сплячки і радує нас веселими поклевками, складним, непередбачуваною поведінкою. Краса, та й годі!
В тему!
Найбільша брехня, яку чоловік повторює дружині всю сімейне життя, - це що найщасливішим днем ​​його життя був день весілля. А в дійсності це був той день, коли на озері по-звірячому клювало ...
нерестовий заборона
З 1 квітня по 10 червня на водоймах і річках можна рибалити на один гачок і одну блешню, на одне вудилище. Норма вилову становить 3 кг.

Умови лову на найбільших водоймах Донецької області в 2012 році


Чарівна годівниця
Під час весняного лову на річці доводиться стикатися з досить сильною течією навіть в тих місцях, де влітку вода практично стоїть на місці. До того ж дощі і паводки наповнюють річки каламутною водою, і рибі стає складно розглянути приманку.
Рекомендую ловити на донні снасті з використанням годівниці закритого типу. Придбати їх можна практично в будь-якому рибальському магазині. Ціна від 15 грн. Але цей елемент екіпіровки коштує таких грошей.
По-перше, використання годівниці в монтажі дозволить рибі не тільки орієнтуватися в каламутній воді, але і відчути аромат прикормки, який шлейфом поширюється вниз за течією. Нижче годівниці буде розташовуватися повідець з гачком і приманкою, так що риба просто не зможе пройти мимо.
По-друге, в цій годівниці не багато отворів, і вона закрита з усіх боків. Тому підгодовування вимивається поступово, і її вистачає на довгий час.
По-третє, цю ж годівницю можна використовувати при лові в стоячій воді. Тільки підгодовування потрібно робити більш розсипчастою.

Ділюся ще одним секретом використання закритої годівниці в стоячій воді. Якщо в неї спочатку засипати трохи прикормки, потім кілька живих опаришів (хробаків або мотиля) і знову прикормки, то ви отримаєте дуже привабливу точку. Живі компоненти почнуть ворушитися і виштовхувати з годівниці частинки прикормки. Трохи пізніше опариш також виявиться біля годівниці. Встояти проти такого частування не зможе жоден карась! Головне, щоб поруч з підгодовуванням перебував ваш гачок з наживкою!


Почесний голова Донецької обласної федерації любительського і спортивного рибальства Наталія Плугіна.

Теги: Донецьк , Донбас , Донецька область , рибалка , риба , хобі , річка , рибалка , водойма

Новости