Сем Інгліс. «Партизанська звукозапис»: Як записати рок-групу в нестудійних умовах

  1. знайти групу
  2. знайти приміщення
  3. Вибір кращої кімнати
  4. устаткування
  5. моніторинг
  6. Налаштування
  7. Розміщення барабанів
  8. Бас і гітара
  9. Запис
  10. Йдучи - гасіть світло ...
  11. Після всього

Опубліковано в журналі Sound on Sound в червні 2010 року

Сем Інгліс

Як і у багатьох наших читачів, у мене в будинку є горище, який я іноді називаю студією. І це далеко не AIR Lyndhurst. Немає ніякої контрольної кімнати, ніякого тон-залу, ніяких вокальних кабін. І взагалі, місця мало навіть для того, щоб могла попустувати кішка. Ні, я звичайно можу записати тут вокал або акустичну гітару, але щоб цілком рок-групу? Ніяких шансів ...

Ціни на нерухомість і сусіди навряд чи посприяють зміни цієї ситуації. Все ж, як і багато читачів SOS, я не хочу обмежуватися тільки записом вокалу та акустичної гітари. Запис колективів - це неймовірно захоплююче заняття, не кажучи вже про те безцінний досвід, який можна придбати в процесі. Таким чином, я не хочу, щоб мої обмежені умови завадили в цьому.

Якщо Ви, як і я, хочете записати рок-групу, але домашні умови перешкоджають цьому, то у Вас є два варіанти. Перший - орендувати чиюсь студію. Це прекрасний варіант, але тільки якщо хтось за нього заплатить. Другий - знайти приміщення, яке використовується для зовсім інших цілей, але в якому можна здійснити запис. Саме цей варіант ми і досліджуємо.

Пошук таких місць може охопити величезний діапазон сценаріїв. Одна крайність - це найняти на місяць Headley Grange з припаркованої мобільного студією Rolling Stones. Або переконати Лондонську філармонію здати на вихідні Barking Town Hall. Інша - використовувати простий стереорекордер, підключений до пульта під час виступу групи в якомусь клубі. Проте, в цій статті піде мова про проблему, з якою рано чи пізно доведеться зіткнутися деяким нашим читачам: чи не наймаючи студію, зробити Многодорожечной, здебільшого живий запис рок-групи.

знайти групу

Ви повинні ретельно підійти до планування майбутній записи. І Ви, і група будете поза своїми «зон комфорту», ​​і чим більше Ви проведете попередньої підготовки, тим краще. Слід пам'ятати, що в більшості випадків Вам нададуть приміщення на не дуже тривалий час, так що постарайтеся зробити всю підготовку заздалегідь.

Перше, що слід зробити, це знайти групу, згідну стати Вашою жертвою. Не витрачайте даремно час, намагаючись записувати колективи, музика яких Вам не подобається (або тих, хто не може зв'язати й трьох нот). Нікому це не завдасть радості. Я впевнений, у Вашій окрузі є хороші групи, які можуть погодитися на подібний експеримент. Однак, коли мало у всіх зараз є студії з кількістю доріжок, більшим ніж коли-небудь було у Біттлз, то не варто дивуватися, що Ваша пропозиція буде зустрінуте без особливого екстазу. Вибираючи групу для майбутньої записи, не ведіться на демки або чиїсь похвальби. Особисто упевніться, що Ви бачите гарну живу групу. Ваша об'єднана місія - захопити живий кач, драйв і енергію групи, а не зробити солодку глазуровану студійну цукерку.

Група, яку я записував як приклад для цієї статті, називається The Incredible Flight of Birdman. Це інді-рок-квартет, який недавно випустив свій дебютний сингл «Where I Can not See You» (WET Records). Я був на кількох їхніх концертах, і знав, що вони є сильними музикантами, з добре відіграв репертуаром. Але навіть тоді, коли Ви завоювали довіру групи і викликали у них ентузіазм своєю ідеєю, може пройти досить значний час, перш ніж Ваш зухвалий план здійсниться. Знадобилося кілька місяців, щоб знайти день, коли ми всі були вільні.

Розумно очікувати, що перед таким записом група як слід репетирувала. Поясніть їм, що Ви не будете записувати їх трек за треком. Ваше завдання - зробити знімок вправного, чіткого живого виконання. Варто згадати, що Ви зможете захопити більше кращий звук, якщо музиканти поставлять перед записом нові струни і нові пластики. І не забудьте обмінятися номерами телефонів ...

знайти приміщення

Як тільки Ви знайшли свою групу, наступне завдання - знайти приміщення, придатне для такого запису. Вибираючи його, слід дивитися з двох точок зору. Перша - це точка зору звукоінженера. Яка акустика у цього приміщення, і як вона відповідає звучанню групи? Яке поділ можна отримати між інструментами в разі потреби? Чи достатньо там місця, щоб розмістити всіх музикантів і апаратуру?

Однак, Ви повинні розглянути і практичні аспекти. Як далеко воно знаходиться? Чи є місця для стоянки? Де можна пообідати? Доведеться платити за використання приміщення, і скільки часу їм можна буде користуватися? Чи дозволяє електроживлення підключити апаратуру? Люди будуть скаржитися на шум? Чи не занадто гучне саме це приміщення? Не забувайте, що обставини можуть змінитися, і якщо в даний момент з шумами немає ніяких проблем, то це не означає, що завжди буде так.

Якщо Ви не живете на Північному полюсі, то майже напевно будуть десятки, якщо не сотні відповідних приміщень в межах декількох кілометрів від Вашого будинку. Церкви, офіси, ферми, школи і дитячі сади - у всіх є потенціал стати виїзним «філією» Вашої студії. У шкіл є кілька переваг. З одного боку, вони майже завжди знаходяться на достатній відстані від інших будівель, тому Ви не будете дратувати сусідів. З іншого боку, всередині шкіл багато різних кімнат, серед яких можна підібрати найбільш підходящу.

Бійтеся замовляти приміщення, заздалегідь не подивившись на нього особисто (навіть якщо воно рекомендовано групою). Коли музикант каже, що у кімнати «відмінна акустика», то це зазвичай означає, що там настільки багато реверберації, що навіть басист зауважує її. Я колись змарнував день, роблячи запис в середній школі, де «відмінна акустика» позначала, як виявилося, ряд абсолютно квадратних 30-футових коробок без будь-якої м'якої оббивки.

При записи прикладів до статті я порушив це золоте правило. Але я знав, що коли мій помічник Стів Фентон рекомендував мені школу, в якій навчаються його діти, то він переконався, що вона буде придатна для нашої мети. Стів також привернув на нашу сторону завуча і доглядача школи. Таким чином, в одну з неділь ми приїхали туди. На все у нас був час з 10 ранку до 17 вечора.

Вибір кращої кімнати

Щоб знайти найбільш підходящу для нашої задачі кімнату, я змусив барабанщика Роба Фішера зняти малий барабан і походити з ним по школі, б'ючи паличкою по пластику Щоб знайти найбільш підходящу для нашої задачі кімнату, я змусив барабанщика Роба Фішера зняти малий барабан і походити з ним по школі, б'ючи паличкою по пластику. Стів і я слухали, як кімнати відгукуються на ці удари.

Спочатку ми спокусилися головним залом, в якому стояло гарне піаніно. Але у цієї групи немає клавішника, і приміщення було занадто великим і реверберірующім, щоб бути відповідним для рок-групи. Більш обнадійливим був шкільний вестибюль: досить великий, з високою стелею, з твердою облицюванням і великою кількістю кутів, які допомагають розсіяти відображення. У нього було живе і яскраве оточення, яке ідеально підходить для великих фатальних барабанів.

Проте, трохи поміркувавши, ми вирішили, що більш нейтральна акустика буде безпечніше. Таким чином, ми звернулися до «послуг» однією з класних кімнат. Вона була більше ніж вестибюль, мала похилий стелю і ряд вікон уздовж одного боку. Але товстий килим і інша обстановка зробили її акустику більш спокійною. Якщо Ваша мета не полягає в тому, щоб використовувати в своїх інтересах специфічну акустику приміщення, то краще не «доповісти» реверберації, ніж «перекласти». Зрештою, Ви завжди зможете додати реверберацію на стадії міксдауна, але не зможете прибрати її надлишок в вихідному звуці. До того ж, якщо Ви не зможете ізолювати басовий і гітарні підсилювачі, то жива акустика надасть Вам багато неприємностей з взаємними перешкодами від різних інструментів.

устаткування

Якби я був пуристом, то мій метод був би таким: збалансувати все наживо і записати на стереотрек. Подібний підхід викликає тремтіння в колінах навіть при записі такої музики, як блюграсс, а якщо спробувати застосувати його для запису рок-групи, то у Вас взагалі повинні бути сталеві яйця. Ми припустимо, що Ви все-таки збираєтеся записувати в Многодорожечной форматі для подальшого міксдауна (і, можливо, для додаткових накладень).

Таким чином, знадобиться багатодоріжковий рекордер. Це може бути цифрова портостудіі, така, як Roland серії VS або Yamaha серії AW; або автономний багатодоріжковий рекордер - як iZ RADAR або Mackie MDR, з'єднаний з відповідним мікшером; або комп'ютер з багатоканальною звуковою картою. Якби у мене був вибір, то я, швидше за все, звернувся б до другого варіанту. Він пропонує простоту використання і стабільність, а також хорошу гнучкість для створення різних моніторних міксів. На жаль, у мене немає великого багатоканального рекордера, тому довелося робити запис на ноутбук під керуванням Windows. Я скористався можливістю, щоб випробувати новий USB-аудіоінтерфейс Tascam US2000. У нього вісім мікрофонних входів і шість лінійних (в них я посилав сигнал з канальних інсерти мого рекового мікшера Ashly MX508), так що я міг одночасно писати 14 каналів. Цього було достатньо, щоб записати всі близькі мікрофони, оверхед, мікрофони кімнати, скретч-вокал і DI-сигнали з інструментів.

Ясно, що крім усього цього буде потрібно маса іншого обладнання. Тому, до того, як почнеться сесія записи, слід перевірити, чи все у Вас є в наявності. Чи достатньо мікрофонних стійок і кабелів? Чи підходять вони до Вашого обладнання? (До недавнього часу я часто стикався з проблемою приєднання двох виходів звукової карти до єдиного входу на підсилювачі для навушників). Крім того, дізнайтеся, що збираються принести з собою члени того колективу, якого Ви буде Ясно, що крім усього цього буде потрібно маса іншого обладнання ті записувати. Ви ж не збираєтеся закінчити ситуацією типу «Але я ж думав, що ви візьмете басовий підсилювач!»

Забудете донгл - і капець!

Не забувайте і про інші, менш очевидних пунктах, які також можуть порушити Ваші плани. У перших рядках мого списку будуть перенесення і подовжувачі для навушників, USB-донгла, запасні батарейки, тестер, шестигранні ключі і викрутки, паяльник, олівець і папір для записів і т.п. Аналогічно повинна бути підготовлена ​​і система запису. Переконайтеся, що достатньо місця на жорсткому диску. Якщо Ви користуєтеся комп'ютером, заздалегідь налаштуйте темплейт проекту, з готовими сконфігурованими доріжками. Чи не звалюйте все кабелю в одну купу - акуратно змотати їх окремо, і, бажано, нанесіть на їх кінці кольорове маркування.

моніторинг

Вам треба буде вирішити два основні завдання. Перша - записати живе виконання групи і отримати добре звучить результат. Друга - налаштувати все так, щоб музиканти чули, що вони грають, і були в змозі працювати з повною віддачею.

Занадто легко знехтувати другим завданням на користь першої, але саме це питання слід з самої ретельністю розглянути задовго до того, як Ви приступите до запису. Якщо пощастить, Ви зможете знайти групу, яка не потребує ні в якому вигляді моніторингу - наприклад, якщо вони виконують акустичну музику і самі можуть підлаштувати баланс під час гри. Або, можливо, вони настільки вправні і так добре знають свій матеріал, що їм достатньо лише буц-буц від барабанів. Але в переважній кількості випадків Вам доведеться надати групі деяку допомогу. Ви зможете зробити це, використовуючи два варіанти: а) надіти на всіх навушники і подати туди моніторний мікс; б) використовувати колонки (PA-систему).

Другий варіант приносить очевидні проблеми. Використовуючи колонки, Ви підсилюєте взаємні перешкоди між інструментами. Але, з іншого боку, у багатьох музикантів виходить грати краще без навушників, і якщо Ви хочете захопити максимальний драйв і енергію, то можете спробувати піти цим шляхом. В цілому, при таких «партизанських» умовах досить мало можливостей для повного усунення взаємних акустичних перешкод, але це часто додає треку кача і жвавості. Взаємні перешкоди (витоку) - не обов'язково проблема. Звичайно, якщо тон цих витоків неприємний, або якщо вони чинять негативний вплив на звук інструментів, або якщо вони приходять від чогось, що не увійде до фінального мікс - то, звичайно, їх слід максимально придушити. Останній випадок часто характерний для голосу - але трохи витоків від скретч-вокалу можуть послужити для Вас непогану службу під час міксдауна. Коли Ви потім запишіть окремий вокальний трек і будете укладати його в мікс, то витоку дадуть вокалу додаткову глибину і обсяг (майже як реверберація).

Природно, слід постаратися розмістити ці колонки так, щоб уникнути погано звучать витоків, але при цьому гарантувати, що всі все чують. Краще отримати більше перешкод, ніж зробити так, щоб музиканти грали жахливо через те, що вони не можуть почути себе. І якщо барабанщик не чує бас або електрогітари, то, ймовірно, краще перемістити ближче до нього підсилювач (комбік), а не збільшувати рівень цих інструментів в загальних колонках.

Я заздалегідь розпитав музикантів про різні варіанти, і вони запевнили мене, що з моніторингом в навушниках не буде ніяких проблем. До того ж, вони хотіли спробувати застосувати метроном на деяких піснях, так що колонки відпадали. Я був дуже радий, що перевірив і спланував речі заздалегідь, оскільки виявилося, що Tascam US2000 не може зробити потрібний мені нізколатентний моніторний мікс. Я хотів, було, використовувати для цієї мети можливості Cubase Control Room, але потім відмовився від цієї ідеї. (Треба встановлювати дуже малий час затримки, а це дуже навантажує систему - так що я вирішив не ризикувати). Однак, знаючи, що швидше за все музикантам знадобиться контролювати тільки вокал, бас і гітару, я зарезервував для цих джерел мікшер Ashly. І безпосередньо з нього подав сигнал в підсилювач навушників.

Буде непогано, якщо Ви заздалегідь накресліть схему, яка буде показувати всі головні потоки звукового сигналу в тій системі, яку Ви зібралися використовувати під час запису. Візуальне уявлення допоможе визначитися з тим, яке обладнання знадобиться і які можуть виникнути проблеми.

Налаштування

Плануйте заздалегідь, як Ви будете розміщувати обладнання групи, і як будете знімати сигнали з інструментів. Це допоможе раціонально використовувати Ваш час. Не забувайте, що Ви пишіть практично в польових умовах, а не в Studio Two в Abbey Road. Якщо Ви витратите дуже багато часу на налаштування, то, по-перше, це буде дратувати музикантів, і, по-друге, у Вас залишиться мало часу на запис як таку. А адже це кінцева мета всього заходу. Таким чином, приймайте рішення заздалегідь; якщо це неможливо - вирішуйте швидко, і по можливості дотримуйтеся безпечних варіантів.

Один з фундаментальних питань, яке слід вирішити якомога раніше, звучить так: виконуючи роль звукоінженера, де Ви збираєтеся знаходитися - в одній кімнаті з групою або в ізольованому приміщенні? Останній вибір не завжди практичний, і часто трудноосуществім. Але він значно полегшує контроль за тим, що ж насправді приходить на вхід записуючого пристрою і дозволяє слухати через монітори. Якщо Ви вирішите піти цим шляхом, то Вам буде потрібно stage box (виносної комутаційний модуль) і досить довгий багатоканальний кабель. Крім того, треба буде організувати переговорну систему, щоб Ви могли спілкуватися з музикантами.
Один з фундаментальних питань, яке слід вирішити якомога раніше, звучить так: виконуючи роль звукоінженера, де Ви збираєтеся знаходитися - в одній кімнаті з групою або в ізольованому приміщенні
Вид згори (між оверхед). Оскільки у мене не було можливості ізолюватися від групи, то довелося встановити все обладнання в одному приміщенні (угорі ліворуч). Це місце, що знаходиться приблизно посередині віконної боку кімнати, стало центром всіх з'єднань. Іграшковий будиночок (вгорі праворуч) послужив своєрідним екраном від басового підсилювача.

Але мені більше подобається перебувати в одній кімнаті з музикантами: це простіше організувати, це прикольніше, і дозволяє наживо взаємодіяти з музикантами і заохочувати їх записати живіше, енергійне і качового виконання. (Варто згадати, що у мене немає ні stage box, ні мультикабель - так що це практично виключає будь-який інший варіант).
Але мені більше подобається перебувати в одній кімнаті з музикантами: це простіше організувати, це прикольніше, і дозволяє наживо взаємодіяти з музикантами і заохочувати їх записати живіше, енергійне і качового виконання
Брак часу і практично повна відсутність ізоляції означають, що розміщення і настройка мікрофонів стає менш «науковим» процесом, ніж це могло б бути в умовах нормальної студії з контрольною кімнатою. Якщо Ви вже випробували методики мікрофонного знімання звуку з різних інструментів і довіряєте їм, то саме час дістати їх з шафи. Якщо Ваше звукооператорської місце знаходиться в одній кімнаті з музикантами, Ви можете спробувати два способи точного налаштування своїх мікрофонів. Перший - одягнути навушники, включити їх голосніше і попросити кого-то, щоб він по Вашій команді переміщував мікрофон (мікрофони). Другий - зробити ряд пробних записів, кожен раз регулюючи положення мікрофонів. Перший варіант добре працює з акустичними інструментами і підсилювачами. Другий - в даних умовах це практично єдиний спосіб налаштувати мікрофони для барабанів.

Розміщення барабанів

Ми ВСТАНОВИВ барабанів установку Роба в кінці класної кімнати - около до великих вікон и там, де стеля МАВ найбільшу висота. Таке розташування поміщало барабани в кілька стиснуте простір, і було б краще, якщо б вони просто стояли посередині кімнати. Але тоді вони захаращували весь простір, а я хотів, щоб музиканти відчували себе зручно і могли переміщатися.

Мені довелося порушити ще одне своє правило - не використовувати незнайомі мікрофони. (Не те, щоб ця модель мені не була знайома, просто я лише недавно купив другий AKG D224E і не встиг випробувати пару цих мікрофонів як оверхед). Я вирішив слідувати звичайній практиці при розміщенні барабанних мікрофонів: AKG D224E стояли вище і ззаду барабанщика (рівновіддалені від малого барабана); малий барабан і підлоговий том записувалися мікрофонами Beyer M201; навісні томи знімалися за допомогою AKG D19 і D24 (хай там що говорять, по суті справи це один і той же мікрофон); звук басового барабана захоплювався мікрофоном AKG D202. Я вважав за краще встановити оверхед досить високо, щоб вони захопили збалансований звук всієї установки плюс деякий оточення кімнати (якщо розмістити оверхед близько до барабанів, то буде потрібно використовувати додатковий мікрофон кімнати і потім шукати їх взаємний баланс під час міксдауна). Такий підхід може призвести до проблем, якщо в гучного рок-групі тихий барабанщик - далеко розташовані оверхед можуть підняти занадто багато витоків від гітар або баса. Але я знав, що з Робом такі проблеми мені не загрожують.

Щоб зменшити рівень тарілок, які проникли в мікрофони малого барабана і тому-томів, я умовив Роба підняти тарілки трохи вище. На щастя, ми швидко отримали дуже непоганий звук, так що більшу частину часу ми витратили на точне розміщення мікрофона басового барабана. Роб один з тих щасливих барабанщиків, хто відчуває і розуміє настройку, і тому намагається освіжати пластики на своєму інструменті. Таким чином, ми не витрачали даремно час, намагаючись що-небудь підкрутити або розшукуючи дратівливі скрегіт. Єдино, навісні томи трохи резонували у відповідь на удари бочки. Однак, ліки (наклейки Moon gel на нижніх пелюстках), було ще гірше, ніж хвороба, тому ми вирішили не морочитися і залишити все як є.

Бас і гітара

Від баса Дуга Стюарта очікувалося більше проблем з витоками, ніж від гітарного підсилювача. Тому я встановив басовий підсилювач в кут позаду іграшкового будиночка. Мій план полягав у тому, щоб записати не тільки мікрофон, але і DI-сигнал з підсилювача. Знадобилося кілька хвилин, щоб знайти задовільний стан для Sennheiser MD509. Звук, що випромінюється підсилювачем, був з переважанням середніх частот, і я намагався скористатися ефектом близькості, щоб компенсувати це. Але всі мої спроби приводили лише до надмірно гуде тону. Зрештою, я домігся якихось задовільних результатів. Потім я був дуже радий, що не полінувався витратити на це час, оскільки DI-сигнал підсилювача «помер», як тільки ми приступили до запису.
Від баса Дуга Стюарта очікувалося більше проблем з витоками, ніж від гітарного підсилювача
Басовий підсилювач Дуга Стюарта був поміщений так, щоб кут стіни приховував його від барабанів. Ми хотіли записати як DI-сигнал, так і мікрофон, але у підсилювача виявилися свої плани на цей рахунок.

До деякої міри, найбільш проблематичним інструментом виявилася гітара Річа Єйтса. І знову, попередня підготовка і планування допомогли мені тут. Побувавши на їх концертах, я знав, що Річ використовує багато реверберації і затримки від цифрового процесора мультиефектів. Я не хотів, щоб ці ефекти зв'язали мені руки і обмежили мої варіанти при міксдауне. Таким чином, разом з мікрофоном підсилювача я також хотів записати і чистий гітарний сигнал (для цілей ре-ампінг). Для цього я вирішив використовувати свій директ-бокс / спліттер ART A / B / Y. Крім того, я сподівався, що це допоможе мені уникнути дилеми з панорамированием, коли доведеться компонувати мікс з одиночного треку гітари, баса і барабанів. Налаштування мікрофона на гітарному підсилювачі зажадала деякої напруги мозкової діяльності. Я не хотів, щоб мікрофон захопив занадто багато басів і низькою середини, тому що бас-гітара і так прекрасно заповнювала цей діапазон (до того ж, бас-гітара дуже помітна в саунде «Продавця птахів»). З іншого боку, близький мікрофон викрив схильність підсилювача Laney до різких і пронизливим обертонам. А ці якості мені ніяк не хотілося підкреслювати.
До деякої міри, найбільш проблематичним інструментом виявилася гітара Річа Єйтса
Я дуже хотів отримати від гітари не «забруднити» ефектами сигнал, тому використовував спліттер ART A / B / Y, щоб відхопити «шматочок» вихідного чистого звуку, перш ніж він пройде через процесор ефектів Zoom і підсилювач Laney.

Я вирішив, що з наявних мікрофонів кращим вибором буде гіперкардіоїдний стрічковий Beyer M260 Я вирішив, що з наявних мікрофонів кращим вибором буде гіперкардіоїдний стрічковий Beyer M260. У нього є характерна для стрічок гладкість в високих частотах без занадто великий гулкости в басах. Після тривалих експериментів ми закінчили тим, що встановили його практично по центру кабінету, де знайшли прийнятний баланс між «яскравістю» і «різкістю».

Рука допомоги: В той час, як Річ Йетс грав, а я слухав, басист Дуг Стюарт переміщував мікрофон навколо гітарного підсилювача.

Щось завжди йде не так, як треба, і в день запису у процесора ефектів трапився напад божевілля, що призвело до хаотичного зміни рівня ефектів у всіх його петчей. Але найгірше було те, що спліттер піддав кліппінга мій бажаний чистий сигнал. Я провів кілька хвилин, намагаючись розшукати причину, але безуспішно. У контексті «партизанської» записи часто доведеться вирішувати таку дилему: а) Ця проблема настільки погана, що треба все кинути і зайнятися її усуненням; б) У принципі, з цим можна змиритися і продовжити запис далі. В цьому випадку, перепробувавши все очевидні варіанти (типу заміни батарейки в директ-боксі), я здався. Проте, у мене був такий-сякий мікрофонний сигнал, і я сподівався, що завдяки ре-ампінг можна буде використовувати і пошкоджений DI-сигнал.

Комфорт для групи і хороший моніторний мікс - ключі до їх самому кращому виконанню Комфорт для групи і хороший моніторний мікс - ключі до їх самому кращому виконанню.

Ніку Осборну був виділений Shure Beta 57 - для скретч-вокалу його цілком достатньо. Крім того, у мене був ще лежить без діла Neumann KM84 і незадіяний канал в звукової карти. Я вирішив використовувати його в якості мікрофону кімнати. (Пізніше я подумав, що треба було встановити його подалі від Ніка, тому що він також підняв і його скретч-вокал. Але, що поробиш - витрати «партизанщини»).

У таких військових умовах бажано використовувати більший динамічний запас (headroom) по входу рекордера, ніж при роботі в студії. Однак, в нашому випадку, мені не довелося сильно знижувати рівні вхідних сигналів на звуковій карті, оскільки хлопці добре управляли динамікою своєї гри, і їх матеріал був досить стійкий по рівню. Найбільш імовірним джерелом несподіваних піків став гітарний підсилювач - завдяки здуріла процесору ефектів. Таким чином, я тільки переконався, що у мене є досить динамічного запасу, щоб пережити всі ці сплески.

Оскільки у мене був тільки один підсилювач для навушників, я не міг надати кожному виконавцю свій індивідуальний мікс (наприклад, барабанщику краще, коли бас чуємо все, вокалісту - коли гітара, і т.п.). І взагалі, мій дешевий підсилювач від компанії ART досить погано звучить, коли йому доводиться конкурувати з гучним барабанщиком. Зрештою, після деяких проб, ми знайшли такий баланс в моніторному міксі, який, як мені здалося, задовольнив усіх.

Я не став брати з собою монітори. У мене досить непогано виходить працювати в навушниках, до того ж, я знав, що у нас буде мало часу щоб щось в них вислуховувати. (Нам і так довелося тягнути цілу гору обладнання, і, чесно кажучи, мені було просто лінь розбирати свою домашню студію, щоб витягнути звідти монітори).

Запис

Після трьох годин настройки почалася ЗАПИС - але не раніше, ніж ми всі пообідали (спасибі Стіву і його сім'ї). Не забувайте створювати комфорт організму - навіть якщо Ви, подібно стійкого олов'яному солдатика, звикли працювати без відпочинку і перерв на обід, то музиканти навряд чи будуть настільки аскетичні.

Тепер Ви повинні стати не тільки звукоінженером, але і продюсером. Ви повинні змусити групу зіграти з максимальною якістю, з максимальною енергією, з максимальним драйвом. На щастя, «Продавець птахів» - це добре зіграний колектив. Хлопці добре знали свій матеріал і розуміли один одного з півслова. Коротше кажучи, мені практично не довелося втручатися. Здебільшого, все, що мені довелося робити - це сидіти, стежити за рівнями і іноді включати в навушниках соло того чи іншого інструменту.
Тепер Ви повинні стати не тільки звукоінженером, але і продюсером
The Incredible Flight of Birdman повним складом: попереду співак Nick Osbourne; за ним (зліва направо) барабанщик Rob Fisher, бас-гітарист Doug Stuart і гітарист Rich Yates.

Якщо Ви вирішили принести з собою монітори, то можете зробити так, щоб музиканти відразу ж слухали, чого вони там награли. Однак, разом з подальшим обговоренням, це може от'есть частину часу, виділеного на запис. Як правило, при такому способі записи група буде грати кожну пісню до тих пір, поки все не відчують, що ось - ВОНО, ТО САМЕ! Якщо Ви відчуваєте, що група зіграла щось не так, негайно обговоріть це з музикантами. Не лінуйтеся робити нотатки. Не забувайте, що в разі необхідності, Ви можете скомбінувати найбільш вдалі фрагменти різних дублів.

Не забувайте, що Ви будете працювати в досить жорстких часових рамках. І це також повинні пам'ятати і музиканти. Якщо вони починають відступати від плану, то не соромтеся направляти їх. Якщо у групи не виходить нормально зіграти якусь пісню, то краще відкладіть її на потім. Якщо Ви знаєте, що треба буде зробити додаткові накладення, то постарайтеся залишити для них час (хоча, подібні речі в багатьох випадках можна зробити в інший час і в іншому місці).
Не забувайте, що Ви будете працювати в досить жорстких часових рамках
Як Ви помітили, я дуже багато розповідав про те, як ми налаштовувалися перед записом, і практично нічого не сказав про записи як такої. Мета такої «підпільної» записи - захопити потужне живе виконання (практично концерт), а не складати кожну пісню з окремих треків. Єдино, я трохи підбудовував положення гітарного мікрофона в залежності від того, який звук хотів Річ для конкретної пісні. Весь інший час, в основному, я просто спостерігав за індикаторами вхідних рівнів.

Тут схематично показано, як розміщувалися люди і апаратура в класній кімнаті. Також показані потоки сигналів, що йдуть на запис і на моніторинг. (Іграшковий будиночок та інші предмети інтер'єру не показані).

Йдучи - гасіть світло ...

Якщо Ви використовуєте чуже будівля, то повинні поважати його власників. Це означає, що якщо Ви пообіцяли забратися в 17 годин, то до цього часу вже повинні відчалити з усім устаткуванням. (А чи не вмовляти відповідальна особа почекати півгодини, доки Ви не запишіть останній, ну найкращий дубль). І це означає, що Ви повинні повернути приміщення в первозданний вигляд. Приберіть сміття, вимийте посуд, поверніть меблі у вихідне положення (зберіть пляшки, недопалки, використані презервативи - хе-хе). На щастя, зібратися зазвичай виходить набагато швидше, ніж налаштуватися. У нашому випадку, знадобилося 45 хвилин, щоб розібрати всю апаратуру, і ще 20 хвилин, щоб привести клас в порядок.

Після всього

Це дуже збудливий момент - послухати в спокійній домашній обстановці, що ж Ви там записали. Якщо під час сесії щось було упущено або зроблено не так, то це швидко стане помітно. Навіть якщо Ви уникнули явних косяків, то може стати шкода, що Ви зробили якісь речі саме так, а не інакше. Але якщо трапилося найстрашніше, і Ви закінчили з повністю непридатним матеріалом - то це не кінець світу: це просто один день з Вашого життя, а для групи - ще одна репетиція. Не сильно вбивайтесь з цього приводу. Вчіться на своїх помилках, телефонуйте їм, вибачайтеся і домовляйтеся зробити ще одну спробу.

На щастя для мене, сирі треки не надали ніяких згубних несподіванок. Барабани записалися дуже непогано, без кліппінга і проблем з протифазою. Басовий мікрофон також захопив досить пристойний звук (на жаль, DI-сигнал з підсилювача був загублений). У зв'язку зі сформованою ситуацією, від гітари особливо високоякісного звучання і не очікувалося, але швидкі експерименти з Guitar Rig показали мені, що є можливість замаскувати кліппінг в DI-сигналі і заодно отримати хорошу стереопанораму гітарного звуку. Навіть скретч-вокал звучав не дуже погано. Зрозуміло, що наша «підпільна» запис ніколи не буде звучати так гладенько, як їх недавній студійний сингл. Але, незважаючи на всі шорсткості, ми захопили живу енергію і драйв так, як це рідко виходить в студії. І що найголовніше - все це було дуже цікаво і прикольно.

Дякуємо рок-групу The Incredible Flight of Birdman, Стіва Фентона і його сім'ю, початкову школу Bourn Primary School.

Коментарі до звукових прикладів

Drums overheads raw
Вихідні треки оверхед. Були записані за допомогою пари мікрофонів AKG D224E, розташованих вище і ззаду барабанної установки. На щастя, в них присутня відносно мало перешкод від інших інструментів, хоча можна почути, як грає бас-гітара.

Drums: Close mics raw
Вихідні треки близьких барабанних мікрофонів. Тут представлені бочка, малий барабан і оброблені Гейт том-томи.

Room raw
Я встановив мікрофон кімнати, не особливо замислюючись про його точне місцезнаходження. Тому, не дивно, що він підняв багато перешкод від інших джерел. Треба сказати, що цей мікрофон варто було б помістити подалі від співака Ніка Осборна. Хоча, так чи інакше, я не особливий шанувальник використання мікрофонів кімнати.

Rough drum balance raw
Чернової барабанний мікс. Тут зміксовані всі треки без будь-якої еквалізациі або іншої обробки.

Drums processed
Оброблений барабанний мікс. Бочка і малий барабан пропущені через гейт, і до них було застосовано досить багато еквалізациі і компресії. До малого барабану додана реверберація. Оверхед були оброблені HP-фільтром, який видалив перешкоди, які проникли від басового підсилювача (що допомогло запобігти подальшим проблеми при микшировании, пов'язані з протифазою в басах).

Bass raw
Вихідний трек бас-гітари. Спочатку я хотів записати два треки - сигнал з мікрофона і лінійний сигнал з підсилювача (DI). Але, на жаль, лінійний вихід басового підсилювача зламався на самому початку запису. Таким чином, я залишився тільки з треком мікрофона. У ньому була присутня певна кількість перешкод від барабанів, але мене більше турбував той факт, що в басовому треку був відсутній справжній бас.

Bass processed
При микшировании я використовував комбінацію компресії, серйозної еквалізациі, «генерації басів» від плагіна Waves Renaissance Bass і спотворення від плагіна SoundToys Decapitator. За допомогою цього ланцюжка я намагався створити більш вагомий басовий звук.

Guitars raw
При записи, гітара викликала найбільший головний біль. Тут я теж хотів використовувати як сигнал з мікрофона, так і DI-сигнал. Але виникли проблеми з обома. Як Ви можете почути, DI-сигнал (в лівому каналі), несе на собі печатку важкого кліппінга, в той час як мікрофонний сигнал (правий канал) має помітно скаче рівень і містить в собі багато витоків від барабанів. Такі скачки відбулися через здурілого процесора мультиефектів, який замість того, щоб посилювати рівень сигналу, часто знижував його. Варто сказати, що в спробах уникнути перешкод від барабанів, мені довелося поставити мікрофон практично по центру решітки комбопідсилювача. Це був компроміс між меншою кількістю витоків і більш різким гітарним звуком.

Guitars processed
Оброблена гітара. Тут Ви її чуєте в тому вигляді, в якому вона увійшла в мікс. Guitar Rig досить непогано замаскував клиппинг на DI-сигналі - по крайней там, де гітара грає спотвореним звуком.

Rough mix
Уривок мого першого чорнового міксу, в якому Ви чуєте скретч-вокал, під який грала група (між іншим, звучить він на диво добре).

Frustrations
Мій «півфінальний» мікс цієї пісні (Frustrations Of H). Для нього записана нова вокальна доріжка, яка замінила ту, що була записана в школі. Нік співав в мікрофон Sennheiser MD509. Я кажу «півфінальний», тому що, можливо, ми незабаром перепишемо гітарну партію.

Звукові приклади тут:
http://www.soundonsound.com/sos/jun10/audio/guerrilla/SOS_Guerrilla_audio_files_jun10.zip

Опубліковано в журналі Sound on Sound в червні 2010 року

Переклад підготував Бережний В'ячеслав
www.unisonrecords.org

Завантаження бесіди

Ні, я звичайно можу записати тут вокал або акустичну гітару, але щоб цілком рок-групу?
Яка акустика у цього приміщення, і як вона відповідає звучанню групи?
Яке поділ можна отримати між інструментами в разі потреби?
Чи достатньо там місця, щоб розмістити всіх музикантів і апаратуру?
Як далеко воно знаходиться?
Чи є місця для стоянки?
Де можна пообідати?
Доведеться платити за використання приміщення, і скільки часу їм можна буде користуватися?
Чи дозволяє електроживлення підключити апаратуру?
Люди будуть скаржитися на шум?

Новости