Сертифікація ЦОД: в Росії побудували перший дата-центр вищого рівня надійності

Основна проблема при виборі Цода для аутсорсингу полягає в пошуках скільки-небудь універсальної і всеосяжної системи класифікації. Інтегратори роблять упор на такі зрозумілі метрики, як надійність, потужність, вартість. Однак для більшості компаній критично важливим є інший параметр, який нелегко прорахувати, не володіючи повним доступом до проектної документації і статистики роботи дата-центру. І параметр цей - час безперебійної роботи.

І параметр цей - час безперебійної роботи

Само собою, ніхто при здоровому глузді і тверезій пам'яті не стане ділитися такими приватними даними навіть з найнадійнішими, великими і постійними клієнтами. Хоча б тому, що це може бути комерційною таємницею, вельми «чутливої» інформацією, володіння якої є прямим умовою виживання в конкурентній боротьбі.

Тому в індустрії виникла необхідність якогось буфера між будівельниками комерційних Цодов і клієнтами. Такого, який зможе на офіційних підставах отримувати доступ до документації, оцінювати побудований ЦОД і моніторити роботу вже функціонуючого дата-центру. А потім складати на основі отриманих даних якусь класифікацію, яка послужить підставою для сертифікації дата-центрів. Звичайно, така система повинна бути всеосяжною і досить авторитетною, щоб клієнти дійсно могли на неї покластися в питаннях вибору Цода.

На щастя, така структура виникла в США в 1993 році, і називається вона Uptime Institute. Зрозуміло, на зорі свого існування вона була далеко не такою авторитетною, як зараз, і не могла адекватно сертифікувати великі ЦОДи міжнародних компаній. Однак зараз це вже велике освіту, чиї сертифікати є гарантією надійності і заявленого часу безперебійної роботи Цода. На сьогодні система сертифікації, розроблена Uptime Institute, є єдиним перевіреним способом порівняння Цодов і їх власників як постачальників послуг аутсорсингу.

Проводячи перевірку Цода на предмет відповідності власними критеріями, Uptime Institute видає три типи сертифікатів. Один - на проектну документацію, тобто на проект Цода, другий - на вже реалізований, побудований дата-центр, третій - на працюючий ЦОД. Таким чином, перевіряються всі три ключових рівня, і кінцеве рішення про присвоєння того чи іншого рівня приймається вже на базі статистичних даних працюючого дата-центру. Організація розробила власну систему сертифікатів Tier, яка ділиться на чотири рівні - від нижчого (I) до вищого (IV). Відповідно, чим вище рівень дата-центру, тим менше часу він знаходиться в стані простою. Для Tier I середній час простою може становити до 28,8 години на рік, а для Tier IV тільки 24 хвилини при коефіцієнті відмовостійкості 99,995%.

Час простою і відмовостійкість - основні параметри, про які говорить привласнення ЦОДу того чи іншого рівня Tier. Структурно на російському ринку більшість Цодов відповідають сертифікату рівня Tier I. Фактично для цього достатньо, щоб дата-центр мав можливістю резервування інженерних систем, а від цього цодостроітелям немає сенсу відмовлятися. Тому стандарт забезпечується більшістю дата-центрів, але далеко не всі бажають проходити процедуру сертифікації, тим більше що вона починається на стадії складання документації і, звичайно, є свого роду статтею витрат. Цодов рівня Tier II в Росії набагато менше: рівень надійності такого дата-центру вже вище, ніж у Tier I, але замовник або оператор комерційного Цода повинен мати на увазі передбачуване час простою. Тому ЦОД рівня Tier II підходить для компанії, яка може дозволити собі орендувати або побудувати кілька середніх Цодов на великій території, щоб розподілити дані між ними і безболісно переживати простої на одному з об'єктів. Втім, експерти припускають, що ситуація зміниться з ростом кількості хмарних провайдерів в країні. Популярність хмарних послуг росте, і компаніям малого і середнього бізнесу за великим рахунком все одно, де розташовуються їхні дані. Тому хмарні провайдери, в тому числі великі, будують безліч невеликих Цодов рівня Tier II по всій країні, щоб забезпечити безперервну роботу з мінімальними витратами за рахунок розподіленого зберігання даних.

Дата-центрів, сертифікованих Uptime Institute за рівнем Tier III, в Росії сьогодні налічується лише шість. Частина з них побудована компанією "КРОК", інші - компанією DataSpace. Є небезпідставна думка, що саме за рахунок Цодов такого рівня і буде рости російська ІТ-інфраструктура в найближчі роки. Все більше замовників висувають підвищені вимоги до відмовостійкості і, що найважливіше, бізнес готовий платити за надійний ЦОД. Багато в чому таку ситуацію провокують рецесивні тренди світової та локальної економіки: великі компанії відмовляються від власних Цодов на користь комерційних дата-центрів, але вони не готові поступитися надійністю, так як переміщують в ці ЦОДи критично важливі бізнес-процеси.

Багато в чому таку ситуацію провокують рецесивні тренди світової та локальної економіки: великі компанії відмовляються від власних Цодов на користь комерційних дата-центрів, але вони не готові поступитися надійністю, так як переміщують в ці ЦОДи критично важливі бізнес-процеси

Спочатку для сертифікації проекту ЦОД Uptime Institute просить надіслати проектну документацію, перекладену на англійську мову. У документації повинні бути представлені конкретні відповіді на 19 запитань, які стосуються всіх інженерних систем, включаючи архітектурні та планувальні рішення. У відповідях необхідно відобразити структуру інженерних систем, топологію розташування інженерних та інформаційних мереж, а також показати детальні розрахунки та режими роботи устаткування. Для сертифікації на рівень надійності Tier IV Uptime Institute додатково вимагає розробити алгоритм управління інженерними системами, так як ЦОД, що відповідає рівню надійності Tier IV, крім подвійного резервування всіх вхідних в нього інженерних систем, повинен мати таку систему управління, яка дозволяє автоматично, без участі людини , локалізувати будь-яку несправність, відключити несправне обладнання або ділянку мережі і переключитися на резерв. При цьому ніякого збою в роботі обчислювального обладнання не повинно бути. Цим Tier IV відрізняється від всіх інших рівнів надійності, де виникають несправності усуваються обслуговуючим персоналом.

Якщо брати до уваги цю тенденцію, то поява в Росії Цода рівня Tier IV залишалося лише питанням часу. Не далі, як 18 листопада «Технопарк-Мордовія» оголосив про отримання першого в Росії сертифіката рівня Tier IV для Цода. Дата-центр вищого рівня доступності коштував чималих вкладень коштів, але замовники, яким потрібен такий високий рівень, не схильні поступатися надійністю заради низької ціни. Примітно, що був сертифікований саме регіональний ЦОД.

Що до відповідності вимогам Uptime Institute, то будівництво Цода «Технопарк-Мордовія» починалося з урахуванням стандарту TIA 942, який в деякому сенсі перекривав вимоги інституту.

Що до відповідності вимогам Uptime Institute, то будівництво Цода «Технопарк-Мордовія» починалося з урахуванням стандарту TIA 942, який в деякому сенсі перекривав вимоги інституту

Допомогло те, що розробку проекту починали, орієнтуючись на стандарт TIA 942 з більш високими в порівнянні з Uptime Institute вимогами. Вийшло, що, орієнтуючись на ці вимоги, зробили проект з якимсь запасом надійності, що дозволив виконати вимоги Uptime Institute, а десь і "перекрити" їх. Ніхто не відміняв необхідності відповідності Цода російським стандартам і нормативним документам, з якими погоджувалися вимоги Uptime Institute. Тому при підготовці документації для сертифікації відповідно до TIER IV були труднощі, пов'язані з переходом на міжнародні стандарти. Наприклад, максимальну зовнішню температуру для розрахунку системи охолодження довелося брати зі стандарту ASHRAE з урахуванням коливань за 20-річний період, а це більш високе значення, ніж передбачено російськими стандартами. Крім того, довелося, наприклад, роз'яснювати, що російський стандарт не передбачає додаткового відключення нейтрали в щитовому електрообладнанні, і таке пояснення цілком задовольнило експерта Uptime Institute.

«Технопарк-Мордовія» буде використовуватися як серце мережі, яка об'єднує кілька регіональних Цодов. Крім того, на ньому будуть відпрацьовуватися масштабні регіональні проекти. Треба думати, що перша ластівка рівня Tier IV дасть поштовх і іншим подібним проектам, оскільки замовники вищого рівня тепер будуть орієнтуватися на стандарти не нижче Tier III, а деякі галузеві організації (банки, державні установи, нафтогазовий сектор) напевно віддадуть перевагу Tier IV.

Новости