Сертифікат відповідності

  1. Порядок отримання сертифікату відповідності
  2. Документи, необхідні для оформлення
  3. Хто має право бути одержувачем
  4. Термін дії сертифіката відповідності
  5. Реєстр сертифікатів
Сертифікат відповідності на продукцію

- це законодавчо регламентований документ, який оформляється акредитованим органом сертифікації за результатами передбачених лабораторних випробувань і свідчить про те, що продукція відповідає заявленим вимогам діючих стандартів якості (технічних регламентів або ГОСТ).
- це законодавчо регламентований документ, який оформляється акредитованим органом сертифікації за результатами передбачених лабораторних випробувань і свідчить про те, що продукція відповідає заявленим вимогам діючих стандартів якості (технічних регламентів або ГОСТ) Сертифікати оформляються в національній російській системі ГОСТ Р і відповідно до вимог діючих регламентів Євразійського Економічного Союзу.
У Росії система технічного регулювання побудована таким чином, що продукція може підлягати обов'язковій сертифікації тільки в одній з вищевказаних систем, що виключає пред'явлення подвійних вимог до однієї групи товарів.
Сертифікат відповідності ГОСТ Р необхідно оформити тому випадку, якщо товар підлягає обов'язковому підтвердженню безпеки за постановою Урядів РФ №982 - "Перелік товарів, що підлягають обов'язковій сертифікації".
Сертифікати Митного Союзу (ЄАЕС) оформляються, якщо продукція відображена в одному або декількох технічних регламентах ТС.

Порядок отримання сертифікату відповідності

Процедура оформлення складається з наступних етапів:

1. Подача заявки і нормативної документації, по якій проводиться об'єкт, а також надання зразків виробів.
2. Проведення випробувань наданих зразків і оформлення протоколу випробувань. Дослідження проводяться акредитованими лабораторіями. Якщо товар відповідає висунутим нормам безпеки, то видається позитивний протокол.
3. На підставі отриманого протоколу випробувань органом по сертифікації видається сертифікат або декларація про відповідність.

Документи, необхідні для оформлення

  • Свідоцтва ІПН і ОГРН (копії, завірені печаткою та підписом)

  • Клацніть, щоб подивитися (характеристики і область застосування)

  • Повні реквізити компанії заявника

  • заявка

Свідоцтва ІПН і ОГРН (копії, завірені печаткою та підписом)   Клацніть, щоб подивитися (характеристики і область застосування)   Повні реквізити компанії заявника   заявка


Весь комплект документації висилаються електронно. Заявку завіряти печаткою і підписом не потрібно, вона надсилається в редагованому форматі.

Хто має право бути одержувачем

Заявником та одержувачем сертифікату Митного Союзу має право бути організація, зареєстрована в РФ або в одній з країн ЄврАзЕС. Це юридична особа або ІП (індивідуальні підприємці). Фізичним особам ці документи не видаються. Також одержувачем не може висупать зарубіжна компанія, яка не зареєстрована в ТС.
Сертифікат якості ГОСТ Р видається як російським компаніям, так і закордонним. Отже, одержувачем може бути компанія-виробник з будь-якої держави. Правило стосується як обов'язкових, так і добровільних документів.

Термін дії сертифіката відповідності

В системі ГОСТ Р дозвільна документація видається терміном від одного року до трьох років. Три роки - це максимальний термін дії, передбачений системою тих. регулювання РФ.
При сертифікації по технічних регламентів Митного Союзу, максимальний термін дії складає 5 років. При цьому проводиться щорічний інспекційний контроль, якщо ця процедура передбачена обраної схеми.
Також можливе оформлення на обмежену партію, а не на серійний випуск. Тоді дія сертифікатів буде поширюватися тільки на разову партію із зазначенням точної кількості одиниць товару. Найчастіше ця схема використовується при разових поставках зарубіжної продукції.

Реєстр сертифікатів

Всі видані обов'язкові сертифікати реєструються в електронному реєстрі на сайті Росаккредітаціі. За добровільними електронний реєстр поки не ведеться. Для того, щоб перевірити справжність, необхідно перейти на вказаний сайт і перейти в розділ «Реєстри». Потім, в залежності від того, який документ потрібно перевірити, перейти до відповідного розділу.
Після переходу, Вам буде запропоновано заповнити кілька полів. Наприклад, найменування організації - поле «заявник». Усі пропоновані поля заповнювати не потрібно, вказуєте назву компанії і натискаєте кнопку пошуку. Якщо в результатах Ви бачите статус «діючий», то турбуватися нема про що.
Якщо вам потрібна консультація фахівця, Ви можете відправити запит по електронній пошті або проконсультуватися по телефону.

Новости