Сертифікат відповідності Держстандарту Росії ГОСТ Р обов'язковий і добровільний

  1. Що таке сертифікація ГОСТ Р? Сертифікат відповідності ГОСТ Р (сертифікат якості Росстандарта або...
  2. Добровільна сертифікація.
  3. Послуги з сертифікації, оформлення сертифікатів відповідності, купити сертифікат

Що таке сертифікація ГОСТ Р?

Сертифікат відповідності ГОСТ Р (сертифікат якості Росстандарта або сертифікат безпеки) - це документ, що оформляється на продукцію або послуги в рамках системи сертифікації ГОСТ.

Сертифікат відповідності ГОСТ Р оформляється в Федеральному агентстві з технічного регулювання і метрології (Росстандарт або Держстандарт). Тому сертифікат відповідності ГОСТ Р також часто називають сертифікат відповідності Держстандарту Росії або сертифікат відповідності РСТ.

Держстандартом визначено список продукції, яка не може бути проведена або реалізована на території Росії без наявності обов'язкового сертифікату відповідності РСТ (сертифікат якості або сертифікат безпеки). Нормативний акт, що регламентує даний перелік - Постанова Уряду « Єдиний перелік продукції (товарів), що підлягає обов'язковій сертифікації і Єдиний перелік продукції, підтвердження відповідності якої здійснюється у формі прийняття декларації про відповідність »Від 1 грудня 2009 р N 982. Товари, що підлягають обов'язковій сертифікації, вказані в цьому переліку з кодом ОКП (Загальноросійський класифікатор продукції). Перелік товарів, що підлягають обов'язковій сертифікації, включає ті товари, які можуть бути потенційно небезпечні для життя або здоров'я людей.

Дізнатися, чи потрібно оформляти сертифікат на той чи інший вид товару, Ви можете в розділі перелік товарів для сертифікації .

Виділяють 2 види сертифікатів відповідності Держстандарту Росії:

  • обов'язковий сертифікат відповідності на товар (сертифікат якості продукції)
  • добровільний сертифікат відповідності ГОСТ Р

Добровільний сертифікат якості (сертифікат безпеки) може бути оформлений на будь-яку продукцію, якщо замовник хоче підтвердити будь-які додаткові характеристики продукції або зайвий раз запевнити якість виробленої або продукції, що ввозиться. При цьому добровільна сертифікація не звільняє від сертифікації обов'язковою, якщо продукція входить в зазначені вище переліки.

Сертифікація на відповідність вимогам Державних Стандартів регламентується Федеральним Законом «Про технічне регулювання» від 27.12.2002 N 184.

Сертифікат якості товарів Ростест, обов'язковий або добровільний, покликаний підтвердити безпеки продукції для споживача, відповідність технологічним вимогам при виробництві і т.д.

Сертифікація якості (або сертифікація відповідності) може проводитися не тільки на відповідність вимогам ДСТУ, а й Технічних Умов та Технічних регламентів.

На деякі види продукції сертифікат якості Ростест (сертифікат безпеки) може бути оформлений тільки при наявності інших дозвільних документів, найчастіше це санітарно-епідеміологічний висновок (Гігієнічний сертифікат), замінене з 2010 року свідоцтвом про державну реєстрацію (Держреєстрація, СГР) і / або пожежний сертифікат .

Після оформлення одного з двох видів сертифіката відповідності Ростест (обов'язкового або добровільного) на продукцію (товар) наноситься знак сертифіката якості або знак РСТ (Росстандарт). Знак сертифікації відповідності наноситься на саму продукцію, упаковку або етикетку. Знаки сертифікації при добровільному і обов'язковому підтвердженні відповідності розрізняються відміткою «добровільна сертифікація». При обов'язковій сертифікації крім того вказується дві букви і дві цифри органу з сертифікації що видав сертифікат. Відрізняється знак маркування, коли продукція проходить сертифікацію на відповідність вимогам технічних регламентів.

Сертифікація якості товару (вироби) проводиться на підставі протоколу випробувань зі спеціальної випробувальної лабораторії, якщо це передбачено схемою сертифікації. схема сертифікації відповідності ГОСТ Р залежить від розміру партії товару, від виробника і деяких інших моментів.

Сертифікат відповідності якості продукції є обов'язковою умовою для ввезення товарів, що підлягають сертифікації якості, на територію Росії.

У тому випадку, якщо сертифікація відповідності для даної продукції (вироби) законодавчо не передбачено, крім добровільного сертифіката якості продукції може бути оформлено відмовний лист.

Відмовний лист - це офіційне підтвердження того, що обов'язкова сертифікація якості для даного товару (виробу) не передбачена.

Обов'язкова сертифікація. Область застосування.

Обов'язкова сертифікація продукції передбачена в тому випадку, якщо вона вказана в Постанові Уряду « Єдиний перелік продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації і Єдиний перелік продукції, підтвердження відповідності якої здійснюється у формі прийняття декларації про відповідність »Від 1 грудня 2009 р N 982. Відповідно, в залежності від того, в яку Номенклатури (перелік) потрапляє продукція, на неї оформляється декларація відповідності або сертифікат. У даному переліку товари, що підлягають обов'язковій сертифікації та декларуванню, перераховані із зазначенням кодів ОКП.

Обов'язковий сертифікат відповідності ГОСТ Р підтверджує відповідність продукції (товару) обов'язковим вимогам, прописаним в ГОСТ, ТУ, Технічних регламентах. Без обов'язкового сертифікату продукція не може бути допущена до виробництва та реалізації на території Росії, а також не може бути ввезена через митницю на територію країни.

Декларація про відповідність - також обов'язковий документ, що має юридичну силу аналогічно сертифікату відповідності. Декларація про відповідність підтверджує відповідність продукції вимогам Державних стандартів і технічних регламентів. Основна відмінність декларації про відповідність від обов'язкового сертифікату відповідності в тому, що обов'язковий сертифікат оформляється в органі по сертифікації під відповідальність фахівця. Декларація про відповідність же приймається і підписується керівником фірми-виробника, після чого засвідчується в органі по сертифікації. В цьому випадку суб'єктом відповідальності стає виробник.

Обов'язкова сертифікація продукції регламентується Законодавчими актами, основний з яких - Федеральний закон від 27.12.2002 N 184 «Про технічне регулювання» .

Обов'язкова сертифікація проводиться за спеціально розробленими схемами сертифікації. Вибір тієї чи іншої схеми залежить від того, на виробника або на контракт оформляється сертифікат, від розміру партії продукції та ін.

З 2010 року скасовано обов'язкову сертифікацію для деяких видів продукції, серед якої харчова продукція, косметична продукція, деякі види хімічної та медичної продукції та ін. Тепер підтвердження відповідності даних видів продукції проводиться не шляхом оформлення обов'язкового сертифікату відповідності, а шляхом прийняття декларації про відповідність.

Як і раніше обов'язкова сертифікація передбачена для всіх дитячих товарів, деяких видів меблів, практично всіх техніки і т.д. Нагадуємо, що повний перелік продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації можна побачити в Постанові Уряду від 1 грудня 2009 р N 982.

Обов'язковий сертифікат відповідності на продукцію (товар), що підлягає санітарно-епідеміологічної сертифікації або пожежної сертифікації, можна отримати тільки після оформлення зазначених дозвільних документів.

Добровільна сертифікація.

Добровільний сертифікат відповідності на товар або послугу - це документ, що підтверджує відповідність продукції вимогам ГОСТ, ТУ та інших нормативних документів, який оформляється за заявою замовника.

Сертифікат добровільної системи сертифікації видається відповідно до тих же правил і процедур, як і обов'язковий сертифікат відповідності ГОСТ Р на товар.

Отримати добровільний сертифікат відповідності можна на продукцію, яка не підлягає обов'язковій сертифікації, або в тому випадку, коли потрібно відзначити окремі якості товару, що не підлягають обов'язковій сертифікації.

При добровільної сертифікації замовник (продавець або виробник) має право сам вибирати нормативні документи (ГОСТи, ТУ) або їх пункти, відповідність яким буде встановлюватися в процесі добровільної сертифікації.

Важливо пам'ятати, що наявність добровільного сертифіката відповідності не звільняє від отримання обов'язкового сертифікату, якщо він передбачений законодавчими актами.

Для митниці добровільний сертифікат аргументом не є, на митниці повинен бути пред'явлений обов'язковий сертифікат відповідності, або, якщо продукція сертифікації не підлягає, відмовний лист від ВНИИС або відмовний лист Мінпромторгу.

Сертифікат добровільної системи сертифікації дає значні конкурентні переваги і є гарантією якості продукції для споживачів і партнерів.

Добровільний сертифікат відповідності видається на спеціальному блакитному бланку органу з сертифікації.

Крім добровільного сертифіката на продукцію, яка не підлягає обов'язковій сертифікації, може бути оформлено відмовний лист, яке є документальним підтвердженням того, що продукція не потрапляє до Переліків.

Систем добровільної сертифікації в Росії велика кількість. Детальніше про системи обов'язкової та добровільної сертифікації - Системи сертифікації в Росії

Добровільна сертифікація може проводитися і в інших, наприклад міжнародних системах.

Послуги з сертифікації, оформлення сертифікатів відповідності, купити сертифікат

Оформленням сертифікатів відповідності займаються спеціально акредитовані Держстандартом органи з сертифікації. Після проведення всіх встановлених процедур і випробувань (якщо вони передбачені схемою сертифікації продукції), відбувається видача сертифікатів відповідності замовнику.

Процедура оформлення та видачі сертифікатів відповідності в спеціалізованих центрах сертифікації значно спрощується за рахунок того, що продавцю або виробнику продукції не доводиться самостійно заповнювати всі необхідні для сертифікації документи і звертатися до органів з сертифікації. Всі ці процедури беруть на себе фахівці, замовнику залишається тільки дочекатися надання готового сертифіката відповідності. Купити сертифікат відповідності в будь-якому центрі сертифікації можна значно простіше і швидше, тому що напрацьовані зв'язки таких центрів з органами дозволяють спростити процедуру сертифікації.

Просто купити готовий сертифікат відповідності звичайно не вийде. Кожен виробник продукції повинен пройти процедуру сертифікації відповідно до законодавчо встановлених процедур. Купити сертифікат в даному випадку означає - отримати сертифікат на найбільш простих умовах і без надання зразків продукції в тих випадках, коли це може бути складним (наприклад, в разі сертифікації обладнання або техніки).

Вартість сертифіката відповідності (сертифіката якості) залежить в основному від складності продукції, точніше, від складності проведених випробувань і процедур для сертифікування продукції.

З усіх питань про ціну сертифікату якості для конкретної продукції звертайтеся до фахівцям з сертифікації .

ви також можете залишити заявку на сайті або скористатися формою зворотного дзвінка і фахівці самі Вам зателефонують

Послуги фахівців з сертифікації дають ще одну важливу перевагу: Ви можете отримати всі сертифікати «в одному вікні». Центри сертифікації надають послуги з оформлення сертифікатів ГОСТ Р, пожежних сертифікатів, гігієнічних сертифікатів та інших в одному місці, що може досить значно заощадити час і сили, витрачені на сертифікацію продукції.

Де отримати сертифікат (повний перелік центрів)

Бланки та зразки сертифіката відповідності
Як отримати сертифікат відповідності
Правила заповнення сертифіката відповідності
Термін дії сертифіката відповідності

Що таке сертифікація ГОСТ Р?

Новости