Схема системи освіти Австралії. Початкова, середня і вища школи Австралії.

  1. Початкове Австралійське освіту. Навчання в початковій школі Австралії.
  2. Навчання в середній школі Австралії
  3. Професійне Австралійське навчання
  4. Вища Австралійське освіту. Університети Австралії.
  5. Іноземні студенти в Австралії
  6. Вивчення англійської мови в Австралії
  7. Підготовчі курси при університетах в Австралії
  8. Вартість навчання в університетах Австралії
  9. Рівень Австралійських кваліфікацій

Як Ви вже знаєте, Австралія - ​​це федеральна держава, що складається з 6-ти Штатів і 2-х Територій:

  1. New South Wales,
  2. Queensland,
  3. South Australia,
  4. Tasmania,
  5. Victoria,
  6. Western Australia
  7. Australian Capital Territory,
  8. The Northern Territory

Крім того, Австралія має ряд територій, розташованих на океанських островах і коралових атолах.

Кожен Австралійський Штат або Територія мають свою систему освіти (хоча ці відмінності незначні), фінансують її зі свого бюджету і суворо стежать за відповідністю рівня пропонованої освіти і навчання загальним Австралійським стандартам.

Схематично, система Австралійського освіти виглядає так:

  1. Preschool education - підготовчий (не є обов'язковим) навчальний курс;
  2. School education - шкільна освіта тривалістю 13 років. Складається з:
    • preparatory year - річний підготовчий курс в умовах шкільної програми (не є обов'язковим), але, як правило, проходиться;
    • primary schooling - початкова школа включає в себе 6 або 7 років навчання (1-6 або 1-7 класи) - в залежності від Штату та Території.
    • secondary schooling - середня школа включає в себе 5 або 6 років навчання.
  3. Vocational and Technical Education (VTE) - професійна школа
  4. Higher education - вищу освіту. У цю систему входять Австралійські університети, а також інші акредитовані вищі навчальні заклади (інститути)

В Австралії існують як державні, так і приватні навчальні заклади, які надають навчальні програми на кожному рівні отримання Австралійського освіти (навчання). Відмінності між ними полягають в способі фінансування освітнього процесу і матеріальної бази, але рівень отриманої освіти в будь-якому з них не може бути нижче загальноприйнятого державного рівня.

Також існують Австралійські мовні навчальні центри (приватні та державні), які пропонують широкий спектр програм і курсів для бажаючих вивчати англійську мову. По успішному закінченню цих навчальних курсів кваліфікаційна ступінь присвоюють, так як загальне вивчення можливості офіційного спілкування в країні за своєю суттю не може бути освітою, а є обов'язковим попереднім умовою для отримання самої освіти.

По успішному закінченню кожного навчального курсу студенту присвоюється відповідна кваліфікаційна ступінь (або Certificate, або Diploma, або Degree), згідно з отриманим рівнем освіти.

Австралійські кваліфікаційні ступеня можна схематично розташувати за рівнями освіти:

Австралійські кваліфікаційні ступеня також можна схематично розташувати за рівнем зростання:

  1. Senior Secondary Certificate of Education
  2. Certificate I
  3. Certificate II
  4. Certificate III
  5. Certificate IV
  6. Diploma
  7. Advance Diploma
  8. Associate Degrees
  9. Bachelor Degrees
    • Basic or Pass Bachelor Degrees
    • Bachelor Degree with Honours
    • Combined Bachelor Degree
  10. Gradiate Certificate / Vocational Graduate Certificate
  11. Graduate Diploma / Vocational Graduate Diploma
  12. Master Degree
    • Master Degrees by coursework
    • Master Degrees by Research and Thesis
  13. Doctoral Degree

Початкове Австралійське освіту. Навчання в початковій школі Австралії.

Початкова школа включає в себе 6 або 7 років навчання (1-6 або 1-7 класи) - в залежності від Штату та Території.

Всі предмети в початковій школі викладаються одним викладачем. Однак часто запрошуються вчителі для викладання спеціалізованих предметів. Починаючи з цього рівня навчання в школі, до дітей, які мають будь-які фізичні вади або академічні проблеми, запрошуються спеціальні (що знаходяться в цьому ж класі) викладачі, які допомагають дітям подолати їх недоліки.

Батьки мають можливість обговорювати прогрес учня під час зустрічей з вчителями. Подібні зустрічі проводяться 1-2 рази на рік. Крім того, в кінці кожної чверті батьки отримують зі школи звіт про успішність і розвитку школяра.

Навчання в середній школі Австралії

Середня школа включає в себе 5 або 6 років навчання (7-12 або 8-12 класи). Після 10 класу школярі роблять свій вибір і можуть залишити школу.

Після закінчення 12 класу і завершальних іспитів школярі отримують сертифікат (свідоцтво) про закінчення школи (High School Certificate - HSC). Назва цього документа варіюється в залежності від штату і території, однак, незалежно від назви всі вони мають однаковий "вага" для австралійських університетів.

Вступних іспитів в австралійських університетах не існує, тому отримання місця в університеті після закінчення школи повністю залежить від результату випускних шкільних іспитів, відображених в свідоцтві про закінчення школи.

Професійне Австралійське навчання

До цієї категорії відносяться зареєстровані приватні коледжі, а також коледжі та інститути, що входять в систему державної професійної освіти - TAFE (Technical and Further Education).

Подібні навчальні заклади пропонують широкий спектр курсів і програм, що дають професійну підготовку і дозволяють отримати конкретну спеціальність.

Вимоги для зарахування в приватний або державний коледж зазвичай значно нижче вимог, що пред'являються університетами. Після успішного закінчення подібного курсу в коледжі студент може бути зарахований в університет. У деяких випадках окремі предмети, прослухані в коледжі, можуть бути "зараховані" університетом. Крім того, між окремими коледжами та університетами існують спеціальні угоди, відповідно до яких студенти, які закінчили коледж, можуть бути зараховані на 2-ий курс університету. Однак подібні домовленості існують не між усіма освітніми установами Австралії.

Заняття в державних коледжах, що відносяться до системи TAFE (Technical and Further Education), починаються зазвичай з кінця лютого - початку березня і можуть мати 3 чверті або 2 семестри (залежно від штату або території).

Незважаючи на велику кількість приватних коледжів, що дають професійну освіту, TAFE є найбільшим державним освітнім об'єднанням, які готують фахівців з найширшого кола спеціальностей. Отримання освіти в коледжах і університетах, що входять в систему TAFE, дуже популярно в Австралії. Близько 75% всіх студентів, які отримують професійну освіту, навчаються на різних факультетах TAFE. Плата за навчання в TAFE дуже невелика, особливо в порівнянні з приватними коледжами. Однак для іноземних студентів ціни, природно, набагато вище, ніж для австралійських громадян.

Вища Австралійське освіту. Університети Австралії.

Академічний рік в австралійських університетах і коледжах починається в кінці лютого - початку березня. Навчальний рік зазвичай складається з двох семестрів. Багато університетів і окремі факультети також здійснюють набір студентів в середині року (липень).

Академічна успішність студентів оцінюється по різному: це може бути іспит або надання курсової роботи, а також написання серії невеликих робіт і виконання завдань протягом усього семестру.

Іноземні студенти в Австралії

Іноземні студенти, які бажають навчатися в Австралії, мають право почати своє навчання на будь-якому з існуючих рівнів австралійської освітньої системи.

Школярі з-за кордону зазвичай закінчують 11-12 класи і після отримання сертифікату про закінчення австралійської школи можуть продовжити свою освіту в будь-якому навчальному закладі країни.

Багато іноземних студентів, склавши іспит з англійської мови, надходять в коледжі та вищі навчальні заклади. Більшість же іноземних студентів приїжджає в Австралію для вивчення англійської мови або для проходження курсів, що ведуть до вступу до вищих навчальних закладів країни.

Останні дані по статистиці можна дивитися тут: www.aei.gov.au/AEI/Statistics/Default.htm

Вивчення англійської мови в Австралії

Австралійські мовні навчальні заклади, приватні і державні, пропонують широкий спектр програм і курсів для бажаючих вивчати англійську мову.

Існують програми підготовки студентів до складання іспитів з англійської мови (таких як the Cambridge Certificate, TOEFL, IELTS), спеціальні програми підготовки до навчання у вищих навчальних закладах (English for Academic Purposes), програми спеціалізованого мови, наприклад, для ділового спілкування або для окремих професій, крім того існують курси англійської мови для початківців і для тих, хто хоче поліпшити рівень знання англійської мови.

Надходження на будь-які курси англійської мови не передбачає складання іспитів, студенти зазвичай проходять тестування або співбесіду для з'ясування їх рівня знань.

Тривалість курсів зазвичай залежить від здібностей і навчальних планів студентів, хоча в більшості випадків встановлюються мінімальні терміни проходження курсу.

Більшість університетів Австралії має свої власні лінгвістичні центри, завдання яких в основному зводиться до підготовки студентів до навчання у вищих навчальних закладах.

Для всіх студентів з Росії і колишніх республік СРСР для того, щоб почати навчання в Австралії, необхідно надати результати іспиту з англійської мови - IELTS (International English Language Testing System). Винятком є ​​тільки студенти, які приїжджають до Австралії з метою вивчення англійської мови.

Тест існує в двох форматах залежно від мети, з якою іспит здається - вступ до навчального закладу, надходження на роботу або для цілей імміграції.

Тест складається з чотирьох компонентів - Listening, Speaking, Reading і Writing. Перші два компоненти є загальними для всіх здають іспит. Результат іспиту містить оцінку кожного компонента окремо і загальний результат.

Зазвичай для вступу в Австралійський університет результат тесту IELTS повинен бути на рівні 6.0. Однак необхідний результат може бути і вище, залежно від обраного університетського курсу, тоді як для навчання в коледжі або школі необхідний результат тесту - нижче.

Компанія Alliance Group безкоштовно надає своїм клієнтам всі необхідні оригінальні Австралійські матеріали і методичні посібники для успішної самопідготовки і здачі IELTS-тесту.

Деякі "За" і "Проти" в процесі вивчення англійської мови в Росії і в Австралії.

Підготовчі курси при університетах в Австралії

Більшість австралійських університетів пропонує однорічні підготовчі курси (Foundation studies) для студентів, які закінчили середню школу за кордоном.

Студенти цього підготовчого курсу зазвичай розділені на потоки, орієнтовані на ті спеціальності, які студенти мають намір вивчати в університеті. Програма курсу складається з обов'язкових предметів, що включають англійську мову, і предметів, які студенти обирають за своїм бажанням.

При задовільною академічної успішності та складання іспиту, студентам підготовчого курсу гарантовано місце в університеті.

Вартість навчання в університетах Австралії

Навчання на будь-якому рівні освіти в Австралії вимагає менших фінансових витрат, ніж, наприклад, в Америці, Канаді чи Англії. Однак вартість навчання багато в чому залежить від обраного курсу та навчального закладу. Крім безпосередньої плати за освітній курс студенти також оплачують членство в студентської асоціації, користування бібліотеками, лабораторіями і т.п.

Всі подробиці та вартості освіти в різних вищих навчальних закладах Австралії містяться на сайтах університетів, перелік яких знаходиться на Веб-сайті системи CRICOS .

CRICOS (Commonwealth Register of Institutions and Courses for Overseas Students ) - це державна система, в якій повинні бути зареєстровані всі навчальні заклади, які надають навчальні програми для іноземних студентів в Австралії і предоставлющего при цьому "full-time registered" навчальні курси.

  • Ось тут є сенс розвіяти часто зустрічається оману Російських громадян, які задають насправді дивне запитання типу: "Який з університетів (мовних коледжів) найбільш престижний в Австралії?"
    Друзі, в порядних країнах немає поняття "престиж навчального закладу". Є поняття "престиж освіти країни"! В Австралії абсолютно всі навчальні заклади, які зареєстровані в системі CRICOS, відповідають однаково і в повній мірі кожному з пунктів Австралійського стандарту навчання. Іншими словами, всі ці навчальні заклади рівні і вчать однаково за якістю надання навчальних програм. Відрізняються вони між собою лише тим, що в одному навчальному закладі читається якийсь курс, а в іншому - ні. Один навчальний заклад орендує навчальний корпус в центральному районі міста і в історичній будівлі (тому ціна за курс навчання вище), а інше - на околиці міста в звичайному сучасній будівлі (тому орендна плата нижче і вартість курсу для студентів, відповідно нижче).
    Один навчальний заклад належить приватним структурам, які самі встановлюють вартість курсу навчання, а інше - Державі, фінансується Урядом Штатаі встановлює вартість курсу навчання, відповідно до обумовлених в законі Штату лімітах. Якість викладання - абсолютно однакове. В іншому випадку, навчальний заклад може позбутися ліцензії.
    Друзі, вибираючи навчальний заклад, звертайте увагу на: наявність необхідного Вам курсу навчання, зручність розташування цього кампусу (навчального корпусу) університету до Вашого передбачуваного місця проживання, ціну курсу навчання. З двох університетів, що пропонують однаковий курс, будь ласка, зробіть свій вибір на користь того університету, чий навчальний корпус, де будуть проходити заняття з цього навчального курсу, знаходиться в регіональній Австралії, що дасть Вам додаткові бали в "загальну скарбничку" при подальшій імміграції в Австралію ..
    Видаліть зі своєї свідомості поняття "престижності навчального закладу" - це просто рекламний трюк, або "повна нісенітниця" - яку самі вигадали російські і самі ж в це повірили. Ще раз, якщо навчальний заклад зареєстровано в системі CRICOS - якість курсу, що викладається буде абсолютно однаково в будь-якому з них, і буде відповідати Австралійським навчальним стандартам.

Рівень Австралійських кваліфікацій

School sector VET - Vocational Education & Traning Higher Education Senior Secondary Certificate of Education Certificate I Certificate I Certificate II Certificate II Certificate III Certificate IV Diploma Diploma Advance Diploma Advance Diploma Bachelor Degree Graduate Certificate Graduate Diploma

Senior Secondary Certificate of Education - свідоцтво про закінчення школи (12 років навчання і зданий випускний іспит). Чи достатній для вступу до уніветсітет на програму вищої освіти.


Certificate I - для початку навчання необхідно закінчити 10 класів школи (можливо отримати під час навчання в школі) В процесі навчання студент вивчає загальні принципи трудового влаштування та широке коло обов'язків, що носять рутинний і передбачуваний характер.


Certificate II - для початку навчання необхідно закінчити 10 класів школи (можливо отримати під час навчання в школі). В процесі навчання студент вивчає вужчі принципи трудового влаштування і коло обов'язків, що носять НЕ рутинний характер. Студент повинен вміти знаходити рішення в обмежених рамках у разі виникнення передбачуваних ситуацій.


Certificate III - для початку навчання необхідно закінчити 10 класів школи. Студент повинен демонструвати достатній рівень теоретичних знань у практичній області застосування, а також кваліфіковано виконувати рутинні роботи, але усвідомлено приймати рішення в разі потреби або виникнення непередбаченої ситуації. Студент повинен відповідати за свій обсяг робіт і його якість, а також бути відповідальним за роботу всього колективу.


Certificate IV - напівпрофесійна кваліфікація, для початку навчання необхідно закінчити 12 класів школи. Студент повинен демонструвати професійний рівень теоретичних знань у практичній області застосування, а також кваліфіковано виконувати широкий спектр робіт, включаючи осмислене розуміння технологічного процесу, застосування нових підходів і рішень в його розвитку, виступати експертом і бути лідером на виробничій ділянці.


Diploma - напівпрофесійна кваліфікація; для початку навчання необхідно закінчити 12 класів школи; тривалість навчання - 4 семестри (2 роки) У професійному навчанні - студент повинен демонструвати розуміння широкого спектра теоретичних знань, які можна застосувати до специфіки узконаправленного виробництва. Повинен вміти аналізувати технічну проблему і запропонувати метод її усунення. Вміти застосувати організаторські здібності при вирішенні технічної задачі. У вищій освіті - асоціюється з навчанням загальноосвітніми предметами академічного рівня.


Advance Diploma - професійна кваліфікація; для качана навчання та патенти Закінчити 12 класів школи або отріматі Diploma по Цій же професії; длительность навчання - 6 семестрів (3 роки). У професійному навчанні - студент повинен демонструваті розуміння широкого спектра теоретичного знань, Які можна застосуваті до спеціфікі узконаправленного виробництва. Повинен вміти аналізувати технічну проблему і запропонувати метод її усунення, а також запропонувати ідею фундаментального зміни процесу з точки зору його ефективності. Вміти застосувати організаторські здібності при вирішенні технічної задачі. У вищій освіті - асоціюється з навчанням загальноосвітніми предметами академічного рівня, будучи як би рівнем плавно переходить в Bachelor degre.

Насправді, різниці між Diploma і Advance Diploma, отриманими після закінчення університету або коледжу, практично не існує. В даний час можливо також отримати Diploma після 3-х семестрів навчання, а Advance Diploma - після 5-ти семестрів.

Associate Degrees - деякі університети пропонують курси навчання однієї або кількох академічних дисциплін, асоційованим з якоюсь вузьконаправленої областю застосування знань. Включає в себе розвиток академічних навичок і умінь проведення дослідницьких робіт для далекої можливості отримання знань з інших областей науки. Зазвичай вимагає два роки навчання і дає основи для отримання близької за специфіки програми навчання рівня Bachelor degree.

Bachelor Degrees - ступінь бакалавра, отримана в австралійському університеті, може бути чотирьох типів:

  1. Basic or Pass Bachelor Degrees - для отримання достатньо трьох років денного навчання в університеті. Однак деякі професії припускають чотири або п'ять років навчання.
  2. Bachelor Degree with Honours - термін "Honours Degree" зазвичай використовується для того, щоб позначити різницю між трирічним університетською освітою (Bachelor - "ordinary degree") і більш тривалим навчанням. Ця категорія має два різновиди: "Honours Degrees" і "Degrees with Honours", хоча різниця між ними дуже незначна. Отримання Honours Degree передбачає як мінімум чотири роки денного навчання, для деяких професій - 5-6 років. У більшості випадків тільки при хорошій академічної успішності протягом перших трьох років навчання студент отримує можливість продовжити своє навчання. Четвертий рік навчання передбачає спеціалізацію і проведення досліджень з наданням результатів в якості дипломної роботи. Отримання Degrees with Honours можливо тільки після завершення як мінімум чотирьох років навчання в університеті за умови гарної академічної успішності. Цей ступінь бакалавра присвоюється не у всіх областях. Ця форма університетського диплома найбільш поширена на інженерних факультетах і в області юриспруденції, і передбачає велику академічну навантаження або написання дослідницької роботи після закінчення курсу.
  3. Combined Degrees - деякі університети пропонують курси навчання зі спеціалізацією по двох дисциплінах - в основній професії і в області близько дотичної з нею. Подібні програми зазвичай припускають додатковий рік навчання.
  4. Post Graduate Bachelor Degrees - деякі університети пропонують курси навчання на які не можна вступити відразу після закінчення 12 річного шкільного курсу, а тільки після трьох річного курсу Bachelor degree. Наприклад, п'ятирічний курс підготовки архітекторів передбачає навчання спеціальним академічних дисциплін протягом 2-х років, але вже після закінчення студентом 3-х річної загальної курсу Bachelor degree або Combined Degree. До таких дисциплін відносяться в основному професійні кваліфікації в областях: архітектури, будівництва, права, медицини і т.д.

Postgraduate Certificate - припускає один семестр денного навчання після отримання ступеня бакалавра для підвищення професійної кваліфікації в області, зазвичай пов'язаної з першим університетською освітою.

Graduate Diploma - припускає два семестри денного навчання після отримання ступеня бакалавра для подальшої спеціалізації та отриманні практичного досвіду в області, пов'язаної з першим університетською освітою; або для придбання нової професії.

Master Degree - кількість років навчання для отримання ступеня магістра залежить від рівня наявного університетської освіти, і звичайно варіюється від одного до двох років. Ступінь магістра може бути двох типів:

  1. Master Degrees by coursework - цей ступінь можна отримати в результаті проведення дослідницької роботи протягом одного року. Однак, в залежності від факультету, може бути необхідним і написання невеликої роботи, завершальній це дослідження. У деяких університетах можна почати курс, що веде до отримання цього ступеня, вже після 3-річної ступеня бакалавра. У цьому випадку ступінь магістра опреляется тільки як "Pass" і може бути прирівняна, в академічному сенсі, до Honours Bachelor Degree, а її статус розглядається навіть нижче рівня "Honours".
  2. Master Degrees by Research and Thesis - ця ступінь магістра може бути присуджена тільки після надання науково-дослідницької роботи, написаної на основі проведеного дослідження. Зазвичай отримання цього ступеня передбачає один рік навчання, хоча на практиці часто потрібно більш тривалий час. Вступити на курс, що веде до отримання цього ступеня магістра, можна тільки після отримання Honours Degree або завершення Master Degrees by coursework. Ця наукова ступінь зазвичай розглядається як проміжна між Honours Degree і Doctoral Degree.

Doctoral Degree - The Research Doctorate, the Professional Doctorate і the Higher Doctorate є найвищими науковими кваліфікаціями, присуджується австралійськими університетами. Як правило для отримання цих кваліфікакцій потрібне проведення науково-дослідницької роботи протягом 3-4 річного періоду, метою якої є значний внесок в розвиток фундаментальної науки або затвердження нового наукового методу або відкриття.

Ось тут є сенс розвіяти часто зустрічається оману Російських громадян, які задають насправді дивне запитання типу: "Який з університетів (мовних коледжів) найбільш престижний в Австралії?

Новости