Схема реверсивного вимикача освітлення. Прохідні вимикачі. Перехресні. схема расключеніе

  1. Що собою являють прохідні і перехресні вимикачі
  2. Прохідні вимикачі, перехресні: принцип роботи
  3. Різновиди прохідних і перехресних вимикачів
  4. Пристрої для управління освітленням з різних місць за принципом роботи ділять на наступні типи:
  5. За способом монтажу:
  6. Переваги та недоліки ПВ
  7. Конструкція особливого комутаційного апарату
  8. Типи перехресного вимикача
  9. Класифікація за методом установки
  10. Порівняння зі стандартним і прохідним вимикачем
  11. Формат роботи перехресного комутаційного апарату
  12. Особливості монтажу нестандартних вимикачів
  13. Технічні характеристики
  14. Схема підключення вимикачів з декількох зон
  15. Відео: Підключення перехресного вимикача
  16. Як працює прохідний вимикач
  17. Де доцільно використовувати прохідний вимикач
  18. Схеми Підключення прохідніх вімікачів
  19. Ціни на прохідні вимикачі

Давайте познайомимося з деякими сучасними електроустановочними виробами, які підвищують рівень комфорту вашого житла. Це елементи «розумного будинку», які можуть поліпшити ваше життя, без створення досить дорогий єдиної інформаційно-керуючої системи.
Навіщо потрібні прохідні і перехресні вимикачі? Розглянемо ситуацію. Ви ввечері повернулися додому. Ви включили світло в одному кінці довгого коридору. Але вийти з коридору потрібно в іншому кінці. Що робити? Залишити світло включеним або повернутися, вимкнути світло і йти через весь коридор в повній темряві?

У цій ситуації вас можуть виручити два прохідних (інші назви перекидні або універсальні) перемикача в різних кінцях коридору.
Добре, скажіть ви, але що робити, якщо з коридору є ще кілька дверей в спальню, ванну, кухню? Все дуже просто, до двох прохідним перемикачів, які вже стоять у вас в коридорі, додамо біля кожної двері по перехресному вимикача. Додавати їх можна в схему освітлення коридору в необмеженій кількості.
Якщо у вас великий двох-трьох поверховий особняк, вам теж знадобляться такі перемикачі. На сходових площадках першого і останнього поверхів встановлюєте по прохідному вимикача, на інших перехресні перемикачі.
Розглянемо приклад на фото: виходячи з вітальні, ви однією рукою гасіть світло, а інший включаєте освітлення в спальні. Жодного зайвого кроку.
Принцип дії. Прохідні вимикачі насправді являються перемикачами, хоча виглядають як звичайний вимикач . але звичайний одноклавішний вимикач має два контакти, а одноклавішний прохідний - три. В результаті, як видно на схемі, змінюючи положення будь-якого з двох перекидних перемикачів, ви можете замкнути або знеструмити одну або іншу лини ю.
У цій ситуації вас можуть виручити два прохідних (інші назви перекидні або універсальні) перемикача в різних кінцях коридору

Електрична схема управління освітленням двома прохідними перемикачами.

Принцип дії і пристрій перехресного вимикача ще складніше. Контактів у такого приладу не три, а чотири. Завдяки своїй конструкції (два перекидних контакту) перемикач може як замкнути будь-яку з двох ліній, так і розімкнути обидві лінії.
Принцип дії і пристрій перехресного вимикача ще складніше

Електрична схема управління освітленням двома прохідними перемикачами і одним перехресним (в центрі).


Встановлювати прохідні і перехресні вилючателі можна тільки на стадії будівництва будинку або ремонту квартири. Необхідно продумати спочатку, де і які вимикачі вам знадобляться, щоб прокласти для них відповідну ектропроводку. Вартість цих виробів залежить від надійності, дизайну, популярності бренду виробника і коливається в межах $ 1,5 - $ 14.

Коментарі

Ленур
Ви мені допомогли спасибі))))

мар
Дякую, все зрозуміло

леша електік
толково розмальовано-проф

ттт
спасиб

Алекс інженер
Дякую, вставило і допомогло)

дизайнер
Господи, дякую, сподіваюся, що ця версія найбільш правильна)))

Pro
Відмінна схема!

Читайте також

Коли виникає необхідність управляти в будинку освітленням з різних ділянок, то освітлювальні прилади підключають відразу до декількох вмикач. В якості таких пристроїв використовують прохідні вимикачі (ПВ), а також перехресні.

Що собою являють прохідні і перехресні вимикачі

Стандартні ПВ є пристрій для вмикання і вимикання ламп в освітлювальних приладах. У вимикача присутній два контакти, при з'єднанні і роз'єднання яких включається і відповідно вимикається світильник.

Прохідні вимикачі забезпечують управління одним джерелом світла з двох різних точок, мають три контакти (1 вхідний, 2 вихідних). Такі прилади завжди використовуються в парі, завдяки їм, в одному місці приміщення можна включити світло, а зовсім в іншому - вимкнути.

Для управління одним приладом, випромінюють світло , З трьох і більше місць, застосовують перехресні вимикачі. Ці пристрої відрізняються від прохідних, наявністю 4 контактів (2 вхідних, 2 вихідних). До того ж, їх завжди підключають разом з прохідними, а саме, між ними і не інакше.


Зовні прохідні і перехресні перемикачі схожі на традиційні вимикачі.

Прохідні вимикачі, перехресні: принцип роботи

Принцип дії прохідних і перехресних вимикачів має схожість з роботою стандартних вимикачів світла. Комутація освітлювальних ланцюгів виконується шляхом розмикання і замикання контактів, за якими рухається струм навантаження світильників.

Між двома ПВ проходить два провідника. Коли спрацьовує один з пристроїв, то на ньому розмикається ланцюг і миттєво замикається на іншому ПВ. Для можливості управляти світильниками з трьох місць, між ПВ встановлюють проміжний перемикач, роль якого виконує перехресний вимикач. Тому перехресні нерідко називають «проміжними» перемикачами. З їх допомогою відбувається замикання однієї з двох ліній, а також розмикання обох ліній.

З їх допомогою відбувається замикання однієї з двох ліній, а також розмикання обох ліній

1 - Перемикач
2 - Перемикач
3 - Перехресний перемикач
4 - Освітлювальний прилад

У перехресного пристрою, що знаходиться в одному положенні, контакти замкнуті в такий спосіб: перший вхідний з першим вихідним контактом, а другий вхідний з другим вихідним проводом. Але при зміні положення (натисканні на кнопку), контакти замикаються іншим чином: перший вхідний з другим вихідним, а другий вхідний замикається з першим вихідним контактом. Між ПВ можна встановлювати кілька перехресних пристроїв.

Специфікою цих видів вимикачів, є незафіксоване положення кнопок управління. Традиційні вимикачі мають чітке встановлене положення клавіш, яке вказує на включення або виключення світла. У прохідних і перехресних перемикачів немає певної позиції клавіш, яка вказувала б на включення або відключення обладнання. Різне становище клавіш одного пристрою може позначати як «Включено» так і «Виключено», це залежить від стану інших вимикачів, які керують одним джерелом світла.

Різне становище клавіш одного пристрою може позначати як «Включено» так і «Виключено», це залежить від стану інших вимикачів, які керують одним джерелом світла

1 - Перемикач
2 - Перемикач
3 - Освітлювальний прилад

Наприклад, у першого ПВ на початку коридорі клавіша перебувати в вгорі, і щоб включити світло, її необхідно натиснути вниз. При включенні світла другим ПВ в кінці коридору, світло включитися, але кнопка першого ПВ не замінить свою позицію і тепер, натиснувши її вниз, світло погаситися, а не включитися, так як він і так вже горить.

Різновиди прохідних і перехресних вимикачів

Класифікація перехресних і ПВ пристроїв не відрізняється від поділу на різні види звичайних вимикачів.

Пристрої для управління освітленням з різних місць за принципом роботи ділять на наступні типи:

  1. Клавішні.
  2. Поворотні.
  3. Сенсорні.
  4. Важільні.
  5. З пультом дистанційного керування.

За кількістю клавіш ПВ бувають одно-, дво-, трехклавішние і такими ж бувають перехресні вимикачі.

За способом монтажу:

  1. Накладний. Ці моделі встановлюються поверх стіни, для цього не потрібно пробивати її і монтувати додатковий блок. Головним достоїнством зовнішніх вимикачів є простота монтажу, але у них висока чутливість до фізичних дій.
  2. Вбудований. Ці моделі монтуються всередині стіни, в якій раніше проробляються спеціальні отвори, відповідні коробці вимикача.

Прохідні і перехресні вимикачі, керуючі одним світильником, встановлюються завжди одного виду і типу. Тобто якщо прохідні вимикачі двоклавішні, то проміжні також повинні бути з двома клавішами.

Переваги та недоліки ПВ

Позитивні моменти прохідних і перехресних пристроїв:

  1. Чи не потребують допоміжних елементах і місце в електричному щитку.
  2. Висока надійність, завдяки відсутності автоматики.
  3. Простота схеми, забезпечена тим, що в ній не присутні будь-які складні пристрої.
  4. Легкість і практичність в управлінні освітленням.

Недоліки вимикачів цього типу:

  1. Використання трьохжильного дроти. Кількість проводів і їх довжина прямо залежать від кількості клавіш (у випадку з клавішним ПВ) і числа самих встановлюваних вимикачів в приміщенні. Велика кількість довгих проводів ускладнює схему і ускладнює установку.
  2. Немає фіксованого положення кнопок. Деяким людям до цієї особливості потрібно звикнути, тому певний час їм незручно користуватися ПВ.

За допомогою прохідних і перехресних вимикачів найчастіше організовують управління освітлювальними приладами в довгих коридорах, спальнях, на сходових прольотах, садових доріжках і т.п.

Комутаційний апарат, призначений для відключення і включення світла і званий перехресним, став популярним через створення комфортних умов споживання штучного світла . Але головна причина прагнення більшості людей встановити в будинку або квартирі перехресний вимикач - це можливо заощадити фінанси, що витрачаються на електроенергію.

У подібних місцях без перехресних вимикачів не обійтися

Найчастіше обговорюваний комутаційний апарат монтують в місцях загального користування в житлових будинках в 5-9 поверхів. Необхідність в цьому виникає через облаштування в таких будівлях довгих коридорів з великою кількістю дверей і відсутність ліфтів. У подібних місцях перехресні вимикачі встановлюють на виходах з квартир і при вході в загальний коридор. Наприклад, власник будь-якої квартири, вийшовши з неї, може за допомогою перехресного вимикача відразу подати світло в під'їзд, а прийшовши туди, вимкнути його.

При такій системі подачі світла функцію перехресних вимикачів виконують всі комутаційні апарати, що знаходяться між першою і останньою кнопкою підведення струму до освітлювального приладу. Вимикачів, що дозволяють подавати світло з різних точок будинку, може бути встановлено більше двох.

Конструкція особливого комутаційного апарату

Від перехресних вимикачів відходить чотири, а не три контакту, як у більшої частини звичайних блоків з контролю подачі світла. За рахунок цього комутаційний апарат здатний в один і той же час проводити струм або припиняти його надходження за двома контактам. Таким чином, відбувається синхронне замикання або розмикання декількох ліній, що живлять освітлювальні прилади.

Типи перехресного вимикача

Комутаційні апарати для проведення струму в освітлювальні прилади класифікують за принципом роботи. Таким чином, перехресні вимикачі бувають:


Таким чином, перехресні вимикачі бувають:

Класифікація за методом установки

Якщо брати до уваги спосіб монтажу, то перехресні вимикачі можна розділити на наступні типи:

  • накладні або зовнішні, що встановлюються на поверхні стіни і не потребують споруди спеціальних лунок і вставки додаткових блоків;
  • вбудовані, монтовані в товщі стіни, де робляться необхідні отвори, і використовуються для розведення електричних проводів.

Зазвичай користуються накладними перехресними перемикачами , Так як вони ніколи не стають перепонами для проведення в будинку дизайнерського ремонту або оздоблювальних робіт. Натомість господарі будинків, які встановили вбудовані комутаційні апарати, залишаються задоволені несприйнятністю вимикачів до механічних впливів.

Порівняння зі стандартним і прохідним вимикачем

У звичайного вимикача дві позиції, і обидві відповідальні за подачу або блокування електричного світла в лампу або інший прилад. конструкція цих комутаційних апаратів специфічна: для включення і виключення світла виділено по одному контакту.


Система складається тільки з розподільної коробки, світильника і вимикача

Прохідні вимикачі відрізняються трьома контактами, від чого можуть контролювати освітлення одного об'єкта з кількох місць. Виходить, використовуючи ці комутаційні апарати, можна запалити лампу, перебуваючи на одній ділянці кімнати, і погасити, стоячи в іншому місці. Тому прохідні вимикачі звикли монтувати на стінах в різних кінцях коридору з великою протяжністю, в прохідних кімнатах та в спальні по обидва боки ліжка для двох чоловік.


Тому прохідні вимикачі звикли монтувати на стінах в різних кінцях коридору з великою протяжністю, в прохідних кімнатах та в спальні по обидва боки ліжка для двох чоловік

Використання двох прохідних вимикачів на увазі прокладку великої кількості проводів

До використання перехресних вимикачів вдаються, коли хочеться керувати освітлювальними приладами з великої кількості зон. Якщо подивитися на конструкцію, то можна помітити подібність із прохідними комутаційними апаратами. Але, на відміну від них, перехресні вимикачі укомплектовані додатковими контактами. При необхідності контролювати подачу світла з трьох точок між двома прохідними комутаційними апаратами встановлюють один перехресний вимикач з двома клавішами, що регулюють функціонування всіх інших ланок електричного кола .


Перехресний вимикач ускладнює систему, але зате спрощує керування освітленням

Формат роботи перехресного комутаційного апарату

Перехресний вимикач здатний функціонувати тільки в зв'язці з двома прохідними. Цей комутаційний апарат виконує завдання перемикача ліній, тобто поперемінно відключає один ланцюг і включає іншу.


Одну лампу можна вмикати і вимикати з трьох місць

Особливості монтажу нестандартних вимикачів

Установка перехресних комутаційних апаратів здійснюється за правилами:

  • підключення виконують за допомогою проводів з чотирма або (у виняткових ситуаціях) з двома жилами, які добре обплетені ізоляційним матеріалом;
  • перемикач з однією або декількома клавішами монтують лише при необхідності мати апарат, здатний гасити світло і в кінці, і на початку довгої кімнати;
  • до монтажу перехресного вимикача приступають в той момент, коли по будинку прокладають дроти, яких повинно бути багато, адже система вимагає під'єднання декількох контактів.

Останній пункт вважається недоліком перехресного вимикача: велика кількість проводів може стати причиною пожежі. Але такий комутаційний апарат відрізняється незаперечною перевагою - довгим терміном служби, що обумовлено високою зносостійкістю. Оскільки контакти перехресних вимикачів замикаються з великою частотою, чого не можна сказати про з'єднання звичайних або прохідних апаратів, їх перемички створюють з матеріалу, який відмінно протистоїть корозії. Зазвичай в якості цієї сировини беруть леговану сталь або мідь. Перемички перехресних вимикачів обов'язково покривають захисною оболонкою, яка не дозволяє осідати конденсату і пилу.

Технічні характеристики

Комутаційні апарати, використовувані в зв'язці з прохідними вимикачами, виробляє багато фірм. Але, незважаючи на різноманітність цих електротехнічних виробів, їх технічні характеристики схожі.

Схема підключення вимикачів з декількох зон

Перехресний вимикач монтують в раз з двома прохідними, при цьому майже всі з'єднання важливо провести через розподільну коробку. Комутаційний апарат встановлюють так, щоб він став сполучною ланкою між іншими вимикачами: в нього вводять, а потім виводять по дві жили кожного електротехнічного вироби. Розібратися в цій справі легко: з виворітного боку перехресного вимикача вказують, де знаходиться вхід і вихід з полюсів.

Підключення перехресного вимикача проводиться в кілька дій:


Відео: Підключення перехресного вимикача

Створена за правилами і безпомилково виконана схема контролю освітлення з застосуванням прохідних і перехресних вимикачів зробить умови життя в багатоквартирному будинку комфортнішими. Проблеми з функціонуванням ламп залишаться позаду, якщо при облаштуванні системи управління освітлювальними приладами з різних точок не економити на якості електротехнічних виробів. Надійні і довговічні перехресні вимикачі все одно обійдуться дешевше комутаційних апаратів з датчиками руху.

Уявіть собі, довгий коридор або темну сходи. Ви клацаєте клавішею вимикача, для того, щоб висвітлити собі шлях, проходите його до кінця, і ... Тепер потрібно вимкнути за собою світло. І що ж тепер, повертатися до вихідної точки? Щоб ця проблема більше не доставляла дискомфорту, раціональні уми створили прохідний вимикач. Принцип дії і схема підключення цього корисного пристрою сьогодні будуть в центрі нашої уваги.

Як працює прохідний вимикач

Головна принадність прохідного вимикача полягає в тому, що він дозволяє включити і вимкнути будь-яку кількість освітлювальних приладів не з однієї точки, як звичайний вимикач, а з декількох. Можна запалити світло в холі, увійшовши в будинок, а вимкнути його із спальні на другому поверсі. Можна висвітлити сходи, тільки почавши по ній підніматися, а загасити світло з мансарди.

  1. Звичайний вимикач здійснює просте переривання електричного ланцюга, розмикає її. Прохідний одиночний вимикач має три контакти і можливість перемикати їх. Він являє собою систему з двох вимикачів, які встановлюються в зручних для вас точках. Запалюєте світло в одному місці, виключаєте в іншому.
  2. Прохідні вимикачі можуть бути багатоклавішні, тоді кількість їх контактів і схем перемикання кратно збільшуються. Такі вимикачі дозволяють управляти освітленням не з двох, а, наприклад, з трьох точок, а в сферу їх дії підпадають не одна група світильників, а дві і більше.
  3. В основі дії будь-якого прохідного вимикачі лежить принцип комутації реверсних провідників. В розподільній коробці вони з'єднуються клемами. На один вимикач подається живить провідник, а за допомогою другого вимикача він з'єднується з провідником освітлення. Так як обидва провідника - фазні, то для монтажу системи виключення використовуються тільки трижильний провід. Причому, якщо виникне необхідність в тому, щоб встановити систему освітленням з трьома крапками управління, то на один з вимикачів доведеться подати чотири контакту, відповідно, буде потрібно проводка з чотирьох жив.

Де доцільно використовувати прохідний вимикач

Будь-який прилад повинен полегшувати життя, а не ускладнювати її, тому установку прохідних вимикачів потрібно виробляти там, де це дійсно необхідно. наприклад:

  • протяжні коридори
  • сходи
  • багатоповерхові приміщення
  • Великі виробничі або офісні приміщення
  • Вуличне освітлення и підсвічування підсобних або службових приміщень. Особливо зручне в приватному будинку и в великих виробничих комплексах - економія НЕ только електроенергія, но кож годину и сили тих, хто живе або працює в таких пріміщеннях.
  • Прохідні вимикачі можна встановлювати в спальних кімнатах. Зручно увімкнути освітлення, увійшовши в кімнату, а вимкнути, зручно влаштувавшись у ліжку.
  • У великих житлових приміщеннях загального призначення теж цілком розумно встановити такі прилади. Можна керувати світильниками, не бігаючи постійно до дверей, а комфортно сидячи в кріслі.

Схеми Підключення прохідніх вімікачів

Монтаж і установку таких вимикачів необхідно довіряти тільки фахівцям-електрикам. Нерозумна спроба заощадити на життєво важливі речі, від яких залежить не тільки комфорт, але і безпеку життєзабезпечення вашої родини і майна. Якщо говорити про схемах перехідних вимикачів , То можна виділити кілька найбільш використовуваних.

  • Схема на дві точки управління. Вона реалізується для системи з двома Одноклавішний прохідними вимикачами. На один підключений до джерела живлення, за допомогою системи контактів живиться система, а потім за допомогою другого вимикача ланцюг розмикається.
  • Схема з трьома крапками управління вимагатиме, крім перемикачів напрямку, наявності одного перехресного вимикача. До нього йдуть чотири контакту, і він призначається спеціально для управління прохідними системами.

Ось як виглядає схема управління однією групою світильників (або одним світильником) з двох або трьох точок.


Сам вимикач виглядає так:

  • Використовуючи перехресний вимикач, розширювати схеми можна до нескінченності. Тобто, можна змонтувати систему з чотирма, п'ятьма і більше точками управління. Головне, в таких складних схемах - порядок і послідовність монтажу, і точний розрахунок навантаження на загальну систему електропостачання будинку, офісу або виробничого приміщення.
  • Якщо ж ви хочете задіяти в системі управління освітленням не одну, а кілька груп світильників, то ось так буде виглядати схема підключення.

Якщо ж ви хочете задіяти в системі управління освітленням не одну, а кілька груп світильників, то ось так буде виглядати схема підключення

А ось і вимикач для такої схеми:

А ось і вимикач для такої схеми:

Ціни на прохідні вимикачі

У цьому питанні вирішальне значення має виробник і конструкція вимикача.

  1. Найпростіші Одноклавішний прохідні вимикачі імпортного європейського виробництва стартують від 150 рублів. Проміжні (перехресні) вимикачі з однією клавішею можна знайти по 230-250 рублів.
  2. Російські аналоги обійдуться за ціною в 17-30 рублів.
  3. Двоклавішні імпортні вироби коштують від 350 рублів, а варіант з підсвічуванням обійдеться ще дорожче - від 400 рублів.
  4. прохідні двоклавішні вимикачі російського виробництва з підсвічуванням коштують значно скромніше - від 35 рублів. Вітчизняні вимикачі на два модуля теж не руйнівна, особливо в порівнянні з імпортними. Наші обійдуться від 65 рублів.
  5. Можна знайти недорогі варіанти білоруського виробництва, які теж допоможуть заощадити сімейний бюджет.

Прогрес, як відомо, не стоїть на місці. Прохідні вимикачі теж еволюціонують. Зокрема, з'явилися перемикачі, яким не потрібно проводка або проводу. Вони управляються за допомогою радіосигналу, який подається на керуючий реле. Воно пов'язане з джерелом світла, і, відповідно, по команді, вмикає і вимикає його. Така система в звичайному житті не складніше, ніж управління телевізором через пульт.

Навіщо потрібні прохідні і перехресні вимикачі?
Що робити?
Залишити світло включеним або повернутися, вимкнути світло і йти через весь коридор в повній темряві?
Добре, скажіть ви, але що робити, якщо з коридору є ще кілька дверей в спальню, ванну, кухню?
І що ж тепер, повертатися до вихідної точки?

Новости