Силіконові аксесуари для кухні

Яких тільки цікавих і яскравих аксесуарів сьогодні не роблять з силікону! Схоже, цей матеріал всерйоз і надовго оселився на наших кухнях, але ж ще кілька років тому силіконові пристосування в нашій країні були мало кому відомі. Крім того що вони відрізняються зовнішньою привабливістю, вони зарекомендували себе як прості, недорогі і функціональні рішення. Загалом, справжнісінькі помічники, без яких обійтися ніби й можна, але вже не хочеться.

Силікон для кухні: що це

Людство знає про вулканізованих силіконових полімери вже понад півстоліття. Однак до сих пір їх застосовували практично скрізь, крім харчової промисловості. А дарма: саме тут вони проявили свої характеристики у всій пишноті. Ті, хто переживають про екологічну складову цього матеріалу, можуть з відкритих джерел дізнатися, що до складу його входять кремниево-кисневе з'єднання, силіконове масло (як мастильний матеріал) і еластомери. Простіше кажучи, це неорганічна гума.

Виробники стверджують, що її безпека була підтверджена на основі численних тестів і досліджень. В результаті виявилося, що силікон безпечніше для людини, ніж бляшана, алюмінієва і окремі різновиди антипригарной посуду. Крім того, під впливом рекомендованої виробником температури силікон ніяк не реагує з продуктами, які з ним контактують, тому виключені будь-які хімічні реакції, що призводять до непередбачуваних наслідків. Також доведено, що силікон не вбирає сторонні запахи, та й сам, не дивлячись на своє «гумове походження», їх теж не видає.

Силікон для кухні відрізняється приємним зовнішнім виглядом завдяки величезному вибору форм і колірних рішень, серед яких переважають яскраві, навіть кислотні кольори: жовтий, салатовий, малиновий, синій, бірюзовий і т. П. З такими аксесуарами і готувати приємно, і подавати страву на стіл гостям не соромно.

Форми для випікання

Напевно, це самий перший клас аксесуарів, який привернув до себе масову увагу. Працювати з силіконовими формами можна в самих різних печах: газових, електричних і навіть мікрохвильових. Що найприємніше, приготована їжа в них не пригорає і не пристає, а вже скільки різноманітних форм існує - не передати. Є форми-дека, форми для випічки хліба, кексів (як великих, так і маленьких), тортів, пирогів. Причому існує все це різноманіття в самих різних реалізаціях. Наприклад, можна спекти кекси у вигляді сердечок, маленьких пряникових чоловічків, у вигляді квітів або іграшок. Це величезне поле для творчості, а вже якщо в будинку є маленька дитина, це відмінний шанс привернути його до корисного і цікавого справі.

Форми для випічки: яскраві і практичні

Використовуючи форми для запікання з силікону, трохи корегуйте в меншу сторону час приготування страви. Дана рекомендація пояснюється тим, що цей матеріал набагато швидше прогрівається, ніж більш звичні для нас металеві або керамічні форми.

Ось такий гарний кекс можна спекти в силіконової формі

Якщо ви плануєте працювати з досить рідким тестом, будьте обережні - форма сама по собі дуже м'яка, легко гнеться, тому поводитися з нею потрібно акуратно, намагаючись не розлити тісто.

Форми для заморозки

Силікон відмінно витримує як високі, так і низькі температури (до -30 ° C), тому використовувати його можна і для створення забавних фігурок з льоду в тому числі. Це можуть бути не просто звичні кубики або кульки, а повноцінні об'ємні фігурки - наприклад, у вигляді бутонів квітів, клубничек, виноградин ...

Форма для льоду для фанатів гри «Тетріс»

Крім виготовлення льоду ви сміливо можете заморожувати в них вже приготовані продукти або напівфабрикати. Від тривалого контакту з силіконом харчові продукти не зіпсуються і не стануть більш шкідливе. Так як форми зазвичай продаються без кришок, ви можете скористатися звичайною плівкою або фольгою. А щоб потім розморозити їх, досить буде поставити блюдо прямо в силіконової тарі в мікрохвильову піч на кілька хвилин.

Желе, приготоване в силіконової формі

До речі, якщо вже силіконові форми добре підходять для заморожування льоду, вони будуть корисними і для охолодження. Отже, в них можна легко готувати желе, муси, пудинги та інші подібні смаколики.

Килимки та власники

Силіконові прихватки і килимки незамінні на кухні. У процесі приготування їжі завжди існує висока ймовірність обпектися або пошкодити гарячої каструлею або сковородою покриття столу. Симпатичні прихватки у вигляді кумедних тварин виключать появу опіків на руках, а плоскі килимки - спаленої або зморщився скатертини. Килимки, до речі, можуть бути самих різних розмірів - як під одну тарілку, так і під ціле блюдо. Форма їх може бути класичної (круглої, овальної, квадратної) або ж у вигляді якогось чоловічка, мультяшного героя, вінілової платівки і взагалі чого завгодно.

Силіконовий килимок - відмінна підставка під гаряче блюдо

До речі, мало хто знає, але на таких килимках можна випікати печиво і коржі з пісочного або іншого щільного тіста, подовий хліб і булочки. А тонкі і невеликі за площею килимки допомагають легко впоратися з щільно закрученою кришкою на банку з консервованими фруктами чи овочами.

З такими прихватками не страшний гарячий деко

Силікон в приготуванні напоїв

Перш за все, дуже цікавою ідеєю для подарунка виглядають ситечка для заварювання чаю. Більшість з нас звикли мати справу з металевими ситечками або спеціальними заварник, але ви тільки подивіться, як весело і оригінально виглядають силіконові рішення:

Ситечко для заварювання чаю у вигляді жовтої субмарини

Ще одна цікава задумка - трафарети для кави. Використовуючи корицю або какао, з їх допомогою ви зможете зробити на поверхні кави унікальні і дуже красиві малюнки. До речі, саме так оформляють цей напій в кавових і кафе. Тепер же у вас з'явиться точно така ж можливість зробити це в домашніх умовах.

Силіконові трафарети для кави

Силікон в роботі з антипригарним покриттям

Ми вже давно гідно оцінили можливості посуду з антипригарним покриттям: найчастіше готувати в ній можна взагалі без масла і при цьому не переживати, що щось може пригоріти. І скільки б не знаходилося супротивників антипригарних покриттів (багато хто вважає їх шкідливими), навряд чи ми зможемо відмовитися від них в доступному для огляду майбутньому.

Однак за все хороше, як зазвичай, доводиться розплачуватися. В даному випадку під розплатою мається на увазі особливий догляд за таким посудом. Вона не терпить втручання гострих предметів і абразивних матеріалів і речовин при чищенні. А це означає, що традиційні лопатки для неї не підійдуть.

силіконові лопатки

Звичайно, можна скористатися тими аксесуарами, які пропонують виробники, але зазвичай коштують вони дуже недешево. У цьому випадку в якості альтернативи якраз можна використовувати силіконові рішення. Перемішувати рагу або перевертати котлети з ними дуже зручно, а шкоди для антипригарного покриття не буде ніякого.

Варимо, чистимо, міряємо і робимо багато іншого за допомогою силікону

Насправді розповідати про те, які ще аксесуари для кухні можна зробити з силікону, можна до нескінченності. Наприклад, з цього матеріалу виготовляють мірні ємності й мірні ложки, пензлики для змащування випічки. Існують і компактні пароварки, які можна використовувати в комплекті зі звичайною каструлею. Це недороге пристосування не займе багато місця, зате зможе забезпечувати вас смачною і корисною їжею, приготованою на пару. Можливо, в майбутньому ви дозрієте для придбання справжньою пароварки, але зате в перший час у вас буде можливість оцінити те, наскільки саме вона вам необхідна.

Силіконова пароварка в роботі

Крім того, з силікону роблять шумівки, очисники часниковий головок, сервіровочні щипці, друшляки, тримачі для гарячих склянок, форми для приготування яєчні, воронки для рідин, качалки, віночки для збивання.

силіконовий друшляк

Також можна зустріти цей матеріал і в якості основи для виготовлення кришок. Наприклад, такі кришки можна використовувати разом з посудом для мікрохвильових печей або зі сковородами, в яких кришка не була передбачена виробником. З силікону навіть роблять ножі, але підходять вони лише для різання хлібобулочних виробів: хліба, тортів, кексів.

Рекомендації по використанню силіконових кухонних аксесуарів

Якщо ви збираєтеся випікати в силіконової формі вперше, ретельно промийте її, потім висушіть і змастіть маслом. Досить лише одного змащування, для того щоб повністю обходитися без його використання в подальшому. При цьому не варто переживати про те, що кекс або пиріг пристане до дна або стінок, - цього не станеться. Однак стежте, щоб температура у вашій духовці не піднімалася вище 280 ° C. Це саме те граничне значення температури, яке рекомендують не перевищувати виробники силіконових форм.

Для миття силіконових аксесуарів досить буде теплої води і краплі миючого засобу. Останні не повинні містити луг - вона негативно впливає на структуру виробів. Від жорстких мочалок теж краще відмовитися, а віддати перевагу м'якою губці. Якщо забруднення вже дуже сильне, краще використовуйте нетривалий замочування в теплій воді. Також допускається миття силіконових виробів в посудомийній машині.

Особливих вимог до зберігання силіконових виробів немає: ви можете зберігати їх разом з іншими кухонним приладдям, при цьому ніхто не забороняє вам згортати їх будь-яким доступним способом.

В цілому, якщо виконувати наведені вище правила, можна бути впевненим в тому, що силіконові аксесуари прослужать вам дуже довго, причому зовні вони практично не змінюються, як би активно ви їх не використовуєте. Страждають хіба що тільки форми для запікання - на них з'являються жовтуваті цятки, а от іншим не страшні потертості, вигини, дрібні подряпини і інші пошкодження.

Сподіваємося, що аксесуари з силікону не просто прикрасять вашу кухню, але і зроблять перебування на ній приємнішим і комфортним, а також надихнуть вас на нові кулінарні подвиги.

26.11.2013 Соболєва Світлана

Новости