Силуанов: «Голландська хвороба пройшла»

Е.Разумний / Відомості

«Голландська хвороба пройшла», - заявив міністр фінансів Росії Антон Силуанов в інтерв'ю Bloomberg, маючи на увазі згубні наслідки нафтового «споживчого буму» в Росії, що роздув рубль, але паралізував конкурентні галузі. За оцінкою міністра, падіння рубля "розв'язує руки" уряду, щоб привести у відповідність з реаліями соціальна держава, більш щедру, ніж СРСР. Але якщо Росія і вийде з кризи змінилася, то це скоріше в силу необхідності, а не вибору, зазначив Силуанов. Уряд повинен стримувати витрати і відкрити шлях приватного підприємництва, щоб «розблокувати зростання», передає Bloomberg слова міністра.

«Нам потрібно вирішити, якого роду економіку ми хочемо побачити через кілька років, - зазначив Силуанов. - Що стосується фінансової та бюджетної політики, я впевнений, ми зможемо повернути до розгляду рішення, які довго відкладалися з політичних міркувань »(цитати з Bloomberg). "Рубль вже не переоцінений в реальному вираженні, що було викликано надмірним використанням волатильних нафтових і газових доходів», - додав керівник Мінфіну.

Реальний курс валюти повернувся до рівнів першої половини 2000-х рр., А це означає, що Росія більше не страждає від «голландської хвороби», сказав Силуанов. Термін «голландська хвороба» з'явився в 1970-х для позначення ситуації, що сталася в економіці Нідерландів після виявлення газових родовищ в Північному морі. В результаті приплив валютного виторгу за експортовану сировину призвів до зміцнення реального курсу місцевих валют і знизив конкурентоспроможність обробної промисловості.

У той час як Силуанов визнав, що цей рік буде «яким завгодно, але не простим», він вважає, що економіка «завершить свою адаптацію» протягом першого півріччя.

«Є підстави для оптимізму, - зазначає міністр фінансів. - У разі прийняття і реалізації ряду відповідних структурних реформ у нас є шанс вийти на шлях більш високого і стійкого зростання, ніж той, який ми бачили в останні роки ». Серед складових для забезпечення сталого економічного зростання в найближчі роки Силуанов, зокрема, назвав посилення ролі приватного підприємництва. Він додав, що зниження витрат дозволить вивільнити 900 млрд руб. в 2015 р За словами міністра, потрібно перейти від нинішньої патерналістської, розподільної економіки «до моделі, орієнтованої на створення доданої вартості». "Якщо ми ужмем апетит держави, відкриється можливість знизити інфляцію і ставку, а це стимулює споживання", - зауважив міністр.

Росія вчиться жити за коштами, тому що «структурний, довгострокове» зниження цін на сировину відрізняється від «циклічного» спаду в 2008 р, сказав він. Беззбиткова ціна на сиру нафту в Росії для минулорічного бюджету склала $ 100,10 за барель, оцінював Deutsche Bank, це вище, ніж для Саудівської Аравії та Кувейту.

Уряд 28 січня опублікував антикризовий план підтримки російської економіки в 2015-2016 рр. На антикризові заходи за планом уряду до кінця березня може піти не більше 22 млрд руб. з бюджету - таку суму в кінці минулого тижня погодили Мінфін і Мінекономрозвитку, розповідали раніше «Відомостям» два чиновника фінансово-економічного блоку. Силуанов в інтерв'ю Bloomberg також підтвердив цю суму.

«Система пенсій і соціальної допомоги в Росії є однією з найменш ефективних, - вважає Силуанов. - Ми роздаємо соціальні пільги направо і наліво ». Тривалість життя зросла, більше людей пенсійного віку продовжують працювати, зазначив міністр фінансів. Росія, яка, за його словами, направляє на фінансування Пенсійного фонду близько 4% ВВП, повинна поставити задачу зробити систему самодостатньою 2025 р каже Силуанов. Мінфін пропонує заходи, що включають поетапне підвищення пенсійного віку - на півроку - до тих пір, поки він не досягне 63 років і для чоловіків, і для жінок.

«Робити по-старому - вже не спрацює, - вважає Силуанов. - Важливо розуміти: щоб мати можливості і ресурси, щоб запропонувати соціальну підтримку найбільш вразливим і потребують державної допомоги, необхідно, перш за все, досягти стійкого економічного зростання ».

Новости