Сім способів шахрайства контрагентів

З точки зору Кримінального кодексу шахрайство - це розкрадання майна шляхом обману або зловживання довірою. Шахрайство в бізнесі зараз процвітає, як і раніше. На які хитрощі пускаються зловмисники, щоб скористатися довірливістю, неуважністю або халатністю підприємців?

Підробка платіжки про оплату товару. Оптовий продавець устаткування з Москви отримав термінове замовлення на поставку по передоплаті від потенційного столичного клієнта. Клієнту висилають по електронній пошті рахунок. Через пару годин постачальник отримує платіжку про оплату товару. Чи не перевіривши надходження грошей, постачальник відвантажує продукцію. А потім виявляє, що ніяких грошей від клієнта на рахунок не надходило.

У подібних випадках шахраї розраховують на недбалість продавця при перевірці платіжки, викликану бажанням менеджерів отримати премію за результатами продажів. Як правило, такі платіжки приходять в п'ятницю ввечері, коли банки вже закриті. Покупець починає активно переконувати продавця терміново відвантажити товар. Через пару днів знайти його майже нереально.

А перевіряти надходження грошей на рахунок перед відвантаженням продукції потрібно завжди.

Перехоплення електронної пошти. Якщо компанія не має власного поштового сервера, а користується безкоштовними сервісами, їх можуть зламати і перехопити важливі листи.

Столичний постачальник інженерного обладнання вів переговори про постачання до Владивостока. Передбачалася передоплата, переговори велися по електронній пошті. Постачальник вислав рахунок покупцеві по електронній пошті. Останній запевняв, що його заплатив, продукцію відвантажили, але гроші на рахунок постачальника так і не надійшли.

З'ясувалося, що покупець отримав підроблене лист із доданим рахунком. У ньому були вказані реквізити фірми-шахрая. Зловмисники перехопили справжнє лист постачальника і замінили підробленими. Раджу підприємцям використовувати власний поштовий сервер, відслідковувати надходження грошей і перевіряти контрагентів перед початком співпраці.

Перереєстрація контрагента. Контрагент-боржник пропонує вам перевести старі борги на нову фірму в зв'язку зі зміною юрособи? Традиційна зміна кожні три роки операційної компанії з метою ухилення від податкових перевірок, здавалося б, не викликає підозри, але може і бути сигналом, що вам не хочуть повертати борг.

Тому потрібно перевірити, що змінилося у контрагента: чи відбулася зміна директора, адреси, засновників. Для цього можна скористатися спеціальними програмами перевірки контрагентів, які перевірять також подачу позовів, блокування рахунків і т. П. Рекомендується також вимагати поручительства за службовим від бенефіціарів компанії або його дострокового повернення.

Фабрикація фальшивих документів і сайтів. Приклад з практики: фірма-покупець просить велику партію товару з відстрочкою, але готова оплатити аванс в 30%. Служба безпеки, перевіривши її, дає добро. Але після укладення договору аванс приходить на рахунок постачальника не з рахунку покупця, а від фізособи. Покупець пояснює, що так швидше і зручніше, а продавець, який одержав аванс, не підозрює про загрозу. Після відвантаження товару закупник зникає. Виявилося, що всі документи і підписи покупця на них підроблені.

Інший варіант шахрайства - якась фірма створює інтернет-магазин для продажу затребуваного товару за хорошою ціною з відмінними умовами поставки. Покупці укладають договори і платять аванси. Через деякий час фірма зникає.

Тому підприємцям слід впровадити алгоритм ретельної перевірки контрагентів (дзвонити за офіційними телефонами, аналізувати сайт, з'ясовувати бенефіціарів), перевіряти повноваження і документи, що їх підписують осіб, а в разі оплати не з рахунку покупця з'ясовувати причини.

Несумлінне посередництво. Часто підприємці шукають посередників для вирішення делікатних адміністративних або комерційних питань. Через знайомих або в інтернеті вони знаходять людей, готових вирішити проблему. Оплата зазвичай здійснюється готівкою або через підставні компанії. Після авансу посередник зникає. Порада одна - не покладатися на посередників і діяти тільки законними методами.

Шахрайство через аффілійовану фірму. Часто бізнес розділений на компанію-власника активів і посередницьку операційну компанію, яка спілкується з контрагентами. Така схема часто стає причиною невиконання зобов'язань посередником.

Бізнесмен уклав угоду про постачання палива з Росії за кордон, а для його перевезення знайшов підходяще судно. Компанія-судновласник з метою оптимізації оподаткування запропонувала укласти договір фрахту з офшорною фірмою. Але після навантаження палива на $ 3 млн на судно виявилося, що товар зіпсований, оскільки суднові резервуари були як слід очищені. Суди тривали три роки, і судновласник уникнув відповідальності, так як формально договір був укладений з офшором.

Поради: укладайте угоди з головною компанією - власником активів і вимагайте поручительства від бенефіціарів або від самої головної компанії.

Поради: укладайте угоди з головною компанією - власником активів і вимагайте поручительства від бенефіціарів або від самої головної компанії

Шахрайство з вантажем. Нерідко вантажі, що перевозяться автотранспортом, викрадають - через високу вартість товарів, що вміщаються в фуру, і простоти способів розкрадань.

Зазвичай підприємець замовляє перевезення вантажу у експедиторських компаній, вибираючи ту, яка запропонує найвигідніший тариф. Але більшість експедиторів не мають власного автотранспорту, тому під замовлення шукають перевізника з машиною. Експедитор часто не встигає перевірити свого контрагента і домовляється з ним навіть без особистої зустрічі, по електронній пошті. Цим користуються шахраї.

Вже через кілька годин після замовлення вантаж може виявитися у аферистів, а замовник буде спокійний, адже він звернувся до знайомого експедитору. Вантаж, як правило, перевантажується в декількох місцях для замітання слідів. Знайти його майже неможливо.

Відповідальність за пропажу несе експедитор, але у нього може не вистачити грошей для відшкодування збитків.

Тому слід підписувати договори поруки з бенефіціарами експедиторських компаній, страхувати перевезення і працювати тільки з перевіреними і великими транспортними компаніями. Також під розпис попередьте водіїв, що в разі дзвінка від перевізника про зміну місця вивантаження негайно слід повідомити про це по телефону замовнику і в поліцію - хоча і сам водій може складатися в групі шахраїв.

Автор - старший партнер адвокатського бюро «Юрлов і партнери»

На які хитрощі пускаються зловмисники, щоб скористатися довірливістю, неуважністю або халатністю підприємців?
Контрагент-боржник пропонує вам перевести старі борги на нову фірму в зв'язку зі зміною юрособи?

Новости