Сім найбільш очікуваних гаджетів 2014 року

«Розумними годинами» давно нікого не здивувати, але Apple неквапливо розробляє свої iWatch без оглядки на конкурентів, що вже встигли наламати дров в прагненні випередити один одного.

Гаджет, за чутками, з'явиться в продажу в жовтні 2014 року. Компанія поки не допускала витоків інформації про дизайн і специфікації годин, але деякі подробиці стали відомі завдяки патентним заявками і балакучості партнерів Apple.

Так, Apple iWatch будуть оснащені гнучким OLED-дисплеєм, що займає майже всю площу браслета. Пристрій буде не застібатися, а замикатися на зап'ясті. Ємність акумулятора складе всього 100 мАг. Годинник буде заряджатися без проводів, «по повітрю», причому заряд буде передаватися на дистанції до метра від зарядного пристрою.

Про функціональність iWatch невідомо практично нічого. Є інформація, що в Apple хотіли зробити щось більше, ніж просто пульт управління смартфоном - перетворити годинник в центр управління всіма гаджетами, включаючи побутову техніку. В даний момент, за чутками, тестуються два прототипи iWatch різного розміру - для чоловіків (побільше) і жіночий варіант (покомпактнее).

Google Glass, відеоокуляри

Про окулярах доповненої реальності Google Glass Forbes писав в минулому році, але все, що про них було відомо - це концепція і зовнішній вигляд. Тепер, коли розробники додатків отримали дві тисячі прототипів пристрою, можна робити висновки. Головне розчарування - це зовсім не очки доповненої реальності. Але в іншому Google Glass дуже хороші.

По суті, у Google вийшла розширена відеогарнітура для смартфона, причому сумісна як з пристроями на Android, так і з iPhone. При роботі з гаджетом у верхній правій частині поля зору виводиться лише незначна частина напівпрозоре зображення, на якому відображається інформація: час, погода, карта місцевості, фотографії та відеоролики, результати текстового пошуку в інтернет, SMS-повідомлення з телефону і електронна пошта.

Розробникам вдалося вмістити в компактний корпус на дужки окулярів начинку сучасного смартфона: двоядерний процесор, 1 Гб оперативної і 16 Гб флеш-пам'яті, Bluetooth- і Wi-Fi-адаптери, 5-мегапіскельна камеру і проектор роздільною здатністю 800x480 пікселів. Google Glass працюють на Android, але встановити власні додатки на них не можна - всі призначені для користувача програми працюють в хмарі. Власного 3G / 4G-модуля у очок немає - для підключення до інтернету поза межами Wi-Fi доведеться використовувати смартфон або мобільний роутер через Bluetooth.

Управляються Google Glass голосом (всі команди починаються з «Ok, Glass ...»), погладжуванням дужки і кивком. З досвіду перших володарів моделей, якщо не включати GPS-приймач і не записувати відео, заряду акумулятора очками вистачить на день. Запис відео садить їх повністю за півгодини. Можливо, фінальна версія очок, яка вийде на початку 2014 року, буде працювати довше.

З ціною в Google поки остаточно не визначилися: називаються суми від $ 200 до $ 500, найбільш вірогідною вважається $ 300. Ціна на нижній межі чи покриє витрати Google на виробництво, але дозволить компанії підірвати ринок гаджетів - іграшку за такі гроші куплять десятки мільйонів користувачів смартфонів.

Motorola Project Ara, смартфон-конструктор

Над концепцією голландського дизайнера Дейва Хаккенса - модульного смартфона-конструктора Phoneblocks - не сміявся тільки ледачий. Скептики стверджували: дизайнер не може розуміти всіх технологічних труднощів, з'єднання між блоками виявляться слабкою ланкою конструкції, а смартфони бренди ні за що не пустять на ринок такий пристрій.

Хаккенс з друзями починати краудфандінг не ризикнули і стали оббивати пороги технологічних компаній. Дійшовши до букви «М» в своєму списку, вони дізналися дві новини. Хороша полягала в тому, що модульний смартфон все-таки з'явиться на світ. Погана - Хаккенс і друзі були не першими: Motorola до того моменту вже працювала над власним проектом модульного смартфона. Проте, на двері Хаккенсу в компанії вказувати не стали, а спільнота фанатів Phoneblocks було решінію використовувати в якості експертної групи.

У чому суть Project Ara? Уявіть собі смартфон, в корпусі якого розміщені блоки з різними компонентами гаджета. При замовленні такого пристрою ви зможете «набити» його модулями на свій смак. Хочете смартфон покруче? Вибирайте найдорожчі блоки з можливих. Потрібен «довгограючий» апарат? Беріть економічний процесор, ємний акумулятор і, відповідно, великий корпус-«скелет», щоб все це розмістити. Варіантів маса, причому, за задумом Motorola, випускати свої блоки для Ara зможе будь-яка компанія. А це означає низькі ціни і широкий вибір модулів. До того ж улюблений смартфон можна буде просто апгрейдити замість того, щоб міняти його щороку.

Дату випуску гаджета Motorola поки не називає. Зате цієї зими обіцяно поява Module Developer's Kit - набору, який дозволить компаніям почати розробку власних модулів для Ara.

Oculus Rift, окуляри віртуальної реальності

Трохи більше року тому на краудфандінговой майданчику Kickstarter з'явився проект очок віртуальної реальності Oculus Rift. На перший погляд, нічого нового - окуляри і шолом віртуальної реальності (Virtual Reality, VR) існують давно, і особливою популярністю не користуються. У дорогих моделей - низький дозвіл картинки, обмежене поле зору, сильна затримка при відстеженні рухів голови. Дуже дорогі моделі, що використовуються у військових симуляторах, таких недоліків позбавлені, але і ціни на них починаються від $ 20 000. Дешевих моделей VR-пристроїв на ринку просто немає.

Oculus VR придумали геймери, яким набридло чекати, коли ж в іграх настане справжня віртуальна реальність. Вони поставили перед собою амбітну мету - випустити якісний продукт з дозволом FullHD, полем зору 90 ° по горизонталі і 110 ° по вертикалі, і швидким відстеженням рухів. Ціну таких окулярів визначили в $ 300. На Kickstarter повірили в проект і зібрали геймерам-стартаперам $ 2,5 млн. (При тому, що Oculus VR просили всього $ 250 тис.).

Творці проекту розуміли: заявлену ціну вдасться витримати лише при великих обсягах виробництва, тому зайнялися підготовкою індустрії комп'ютерних ігор до появи Oculus Rift. Навесні 2013 року розпочався масовий продаж прототипів для розробників ігор (за ті ж $ 300), і до червня було реалізовано понад п'ять тисяч VR-окулярів. Характеристики прототипу злегка не дотягують до заявлених - дозвіл всього 1280х800 пікселів, а відстеження рухів реалізовано на повільному, зате дешевому контролері. Проте, до третього кварталу 2014 року, коли вийде фінальна версія Oculus Rift, на ринку буде повно ігор з їх підтримкою.

Проте, до третього кварталу 2014 року, коли вийде фінальна версія Oculus Rift, на ринку буде повно ігор з їх підтримкою

SpaceGlasses META.01, окуляри доповненої реальності

Як виглядає доповнена реальність (Augmented Reality, AR), можна побачити за допомогою додатків для смартфонів, які вбудовують віртуальні об'єкти в зображення з камери. Але реалізувати це в габаритах очок вже не так просто. Наприклад, AR-окуляри Epson Moverio BT-100 стильно виглядають, але майже вся їх електроніка винесена в зовнішній блок, що підключається за допомогою дротів. У компанії Meta вирішили доповнити окуляри модулем інфрачервоних камер, за допомогою яких буде будуватися карта глибин зображення.

На Google Glass зовсім не схоже - гаджет вийшов громіздкий і зовні не особливо привабливий. Зате це справжня доповнена реальність, яку можна не тільки побачити, а й помацати. SpaceGlasses не тільки можуть визначати геометрію реальних речей, а й дозволяє користувачеві управляти віртуальними об'єктами, просто торкаючись до них руками! Вся хитрість якраз в інфрачервоних камерах.

Схожий принцип використовується в Kinect - контролері, що підключається до приставки Xbox360, який цілком впевнено визначає положення тіла людини, що знаходиться перед камерами. Розробники SpaceGlasses просто поєднали дві технології і отримали на виході принципово новий продукт.

За задумом Meta, їх окуляри можна використовувати для самих різних занять: від інтерактивного навчання (уявіть собі, наприклад, хімічну лабораторію, де кожен прилад і реагент забезпечений віртуальним ярликом з описом), до 3D-моделювання та конструювання за допомогою віртуальних деталей. В промовідео користувач очок «ліпить» віртуальну вазу, помахом руки відправляє модель в 3D-принтер і через кілька хвилин вже ставить готову вазу на полицю.

Ціна SpaceGlasses буде зав'язана на вартість Epson Moverio BT-100, на основі яких вони виконані, і складе $ 667, що явно обмежить популярність цих AR-окулярів.

ZEUS, 3D-принтер-копір-факс

2013 рік пройшов під знаком 3D-принтерів. Десятки різних моделей, що друкують із пластику «об'ємні предмети», можна придбати через інтернет - у вигляді набору для самостійної збірки або вже готових. Восени цього року на Kickstarter вийшла компанія AIO Robotics з проектом ZEUS, який, мабуть, можна назвати новим словом в 3D-друку.

Відмінність від конкурентів в тому, що ZEUS - не просто принтер, а багатофункціональний пристрій. Розробники поєднали 3D-принтер з 3D-сканером і дали йому можливість автономної роботи без підключення до комп'ютера. В результаті вийшов автономний 3D-принтер-копір-факс, причому розміром трохи більше мікрохвильовки.

Сканування об'єктів виконується на підставці, що обертається за допомогою рухомого лазера. Отримана 3D-модель зберігається в пам'яті пристрою. Далі можна надрукувати копію об'єкта, відправити модель на комп'ютер, по факсу. Насправді мова йде не про факсимільного зв'язку, просто ZEUS відішле файл з моделлю відсканованого об'єкта іншому ZEUS через інтернет.

Zeus можна назвати новою стадією розвитку 3D-принтерів - з іграшки для гиків вони починають перетворюватися в побутовий прилад, користуватися яким зможе і домогосподарка. І справді: управляти апаратом дуже просто, варто лише натискати потрібні пункти меню на семидюймовим сенсорному дисплеї. Практична користь від такого гаджета поки не дуже зрозуміла, але в світлі популярності звичайних 3D-принтерів своє застосування ZEUS може знайти Розробники зібрали на Kickstarter $ 111 тис. І обіцяють почати відвантаження серійних екземплярів ZEUS вже влітку 2014 року.

Lima, персональне хмарне сховище

Зараз, коли практично у кожного гаджета є вихід в інтернет, хмарні сховища даних стали вкрай затребуваними. Компанії-провайдери хмарних сервісів беруть за свої послуги пристойні гроші, а якщо користувачеві потрібно зберігати в хмарі великий обсяг інформації, то вже не дуже пристойні. Але ніхто не заважає вам організувати хмара будь-якого обсягу прямо у себе вдома. І Lima покликана допомогти зробити це дешево, просто і безпечно.

Lima являє собою крихітний (трохи більше сірникової коробки) комп'ютер під управлінням Linux. Він забезпечений трьома роз'ємами: харчування, USB і Ethernet. Для установки власного хмари до порту Ethernet підключається кабель локальної мережі з доступом в інтернет, а до порту USB - зовнішній жорсткий диск або «флешка». Далі залишається лише встановити додаток Lima на всі ваші гаджети і комп'ютери.

Після підключення Lima створить шифровані віртуальні тунелі до ваших пристроїв, за якими і будуть передаватися файли. На відміну від класичного хмари тут мова йде не про зберігання копій локальних файлів з періодичної синхронізацією. Всі пристрої працюють з Lima безпосередньо, завантажуючи з неї файли, і записуючи на неї, минаючи локальні накопичувачі. Завдяки цьому ви можете, наприклад, дивитися на смартфоні з пам'яттю 8 Гб фільми з колекції обсягом в пару терабайт.

Можливості Lima не унікальні, багато домашні мережеві сховища і навіть маршрутизатори мають схожими функціями. Проте, розробники зібрали на Kickstarter $ 1,2 млн, хоча просили $ 70 тис., Що свідчить про високий інтерес до проекту. По всій видимості, ажіотаж викликала заявлена ​​вартість (всього $ 59), простота підключення і захищеність від перехоплення переданої інформації спецслужбами.

У чому суть Project Ara?
Хочете смартфон покруче?
Потрібен «довгограючий» апарат?

Новости