шипрові аромати

Одну з найстаріших позицій в парфумерії займають шипровие аромати Одну з найстаріших позицій в парфумерії займають шипровие аромати. Назва походить від слова «chypre» (в перекладі з французького Кіпр). Саме на цьому острові ще з часів Середньовіччя створювалися орієнтальні аромати, з часом перекочували до Італії та Франції. Перший шипровий аромат створювався на основі місцевих рослин (квітів, трав), смол лабданума, дубового моху і цибет.

Ключові інгредієнти сучасних духів: дубовий мох, шавлія, лабданум, пачулі, лимон, бергамот. Засновником моди на такі аромати був Франсуа Коті. Ще в далекому 1917 році він випустив знаменитий парфум Coty Chypre. Екзотичні нотки шипра полюбилися незалежним і яскравим модницям двадцятих років минулого століття.
Згодом класична формула парфуму удосконалювалася і видозмінювалася, до неї стали додавати нотки квітів гвоздики, жасмину, троянди і герані, які надають аромату жіночність.

Шипрові аромати - це які? Що це таке і в чому їх особливість? Це, перш за все, глибокі, сильні і стійкі об'єднані нотки цитруса і землистий мохів. Це класика, яку вибирають наполегливі і впевнені в собі люди. У чистому вигляді вони схожі на запах сирого лісу: гіркуватий, злегка прілий, але зачаровує і свіжий.

Основні особливості:
• присутній цитрусовий старт,
• нотки моху, що надають землистий,
• тривимірність, але не дуже велика щільність,
• велика глибина композиції,
• наявність пачулі і лабданума,
• загальна стриманість.

Види шипрових ароматів

1. Традиційні (як правило, для чоловіків). Головні відмінності: строгість, холодність, сухість і деревних в серцевих нотах. Яскраві приклади: Chypre від Coty, Derby, Guerlain, Lanvin. Спочатку Шипр від Коті створювався для жінок. З традиційних жіночих можна виділити: Ellipse від Jacques Fath, Coriandre від Jean Couturier.

2. Квіткові (в серцевих нотах різноманітні квіткові відтінки). У цій групі багато жіночих ароматів-легенд: Шанель №19, Diorella від Dior, Chanel Cristalle, всім відома Червона Москва від Нової Зорі. Унісекс: Precious One, A Mes Amours, Schizm. Чоловічі: Entrada, Tiger`s Eye, Sport Cologne. Сучасні шипровие аромати і парфум для жінок представлені такими позиціями: Agent Provocateur, Eau de Soir, La Haie Fleurie, Gucci, Ricci Ricci.

3. Шкіряні (сухуватий запах шкіри з нотками берези і тютюну). В основному відносяться до чоловічих ароматів, але є і жіночі, наприклад, Бандит і Cabochard.

В основному відносяться до чоловічих ароматів, але є і жіночі, наприклад, Бандит і Cabochard

Читайте також

4. Зелені (початкові і середні нотки складаються з коріандру, гальбанума і інших компонентів, що додають легкість, чистоту і свіжість, при цьому залишаючись строгими і стриманими). До них відносяться Timbuktu L`Artisan Parfumeur і Eau de Champagne.

5. Фруктові (в складі сливові нотки, мандарин, чорна смородина). Це сама парадоксальна група. Здається, що неможливо поєднати строгість шипрової землистої бази з фруктовою солодкістю, але у парфумерів це вийшло. Підтвердження: Parure Guerlain, Acqua di Parma Profumo, Coco Mademoiselle Chanel, Blue Cool Seduction for Women, Society, Rouge. З чоловічих можна виділити Rafi і Arbitrary. Унісекс: Liaisons Dangereuses by Kilian, 011 Royal Fidji, Idyllic Love.

Сьогодні парфумерам заборонено використовувати дубовий мох, тому їм доводиться підміняти його гальбанума, іншими мохами або синтетичними землистими ароматами. Однак повернути велику епоху Шипр не представляється можливим.

Шипрові аромати - це які?
Що це таке і в чому їх особливість?

Новости