Система управління рухом поїздів »Станція Білгород розклад поїздів. Залізничний транспорт

Завантаження. Будь ласка зачекайте...
ЗавантаженняНавігація по сайту:





Система управління рухом поїздів


Виконання плану перевезень пасажирів і вантажів вимагає чіткої організації управління рухом поїздів і необхідної взаємодії працівників служби руху та інших служб.
Система управління рухом поїздів включає технічне і оперативне планування експлуатаційної роботи, регулювання перевезень і перевізних засобів, оперативне керівництво рухом поїздів і аналіз виконаної роботи.
Для виконання плану перевезень з найменшими витратами необхідно забезпечити всі підрозділи залізниць потрібною кількістю вагонів і локомотивів і встановити найбільш прогресивні норми їх використання. Цій меті служить технічне нормування, яке полягає в розробці для дорор і відділень технічних нормативів експлуатаційної роботи: кількісних завдань, якісних показників, норм робочого парку вагонів і експлуатованого парку локомотивів.
До кількісних завдань відносяться: розміри навантаження, вивантаження, здачі порожніх вагонів з-під вивантаження (регулювальний завдання) 1; кількість поїздів і вагонів, що передаються по стикових пунктах, та ін .; до якісних показників -оборот і рейс вагона, коефіцієнт порожнього пробігу, продуктивність локомотивів і вагонів, швидкості руху поїздів та ін.
Технічні нормативи експлуатаційної роботи розраховують на кожен місяць на основі плану перевезень, що діють технологічних процесів, графіка руху і плану формування поїздів. Для доріг ці норми розробляє Головне управління руху (спільно з іншими главками МПС); для відділень-служба руху; для станцій-відділення доріг.
Система оперативного планування передбачає встановлення на певний період розмірів вантажного руху та необхідного для цього експлуатованого парку локомотивів, складання добових, а по відділеннях і станціям, крім того, змінних планів поїзної і вантажної роботи. Розміри руху ію кожній дільниці на певний період встановлює служба руху; вона ж доводить їх до відома завчасно виробничим одиницям.
Регулювання перевезень і перевізних засобів складається в здійсненні заходів, спрямованих на усунення труднощів у просуванні вагонопотоків і відхилень від технічних нормативів, на забезпечення сталої роботи та ритмічної роботи залізниць, До цих заходів відноситься перерозподіл вагонного та локомотивного парків відповідно до умов, що змінилися обсягом роботи, регулювання навантаження по днях, напрямками та роду рухомого складу.
Оперативне керівництво перевізним процесом здійснює диспетчерський апарат, який несе змінне чергування. На дорогах цю задачу виконує розпорядчий відділ служби руху, а в МПС по групах доріг - оперативно-розпорядчі відділи Головного управління руху. Оперативною роботою станцій керують чергові по станції, а на великих станціях - станційні і маневрові диспетчери
У відділеннях доріг рухом поїздів керують поїзні диспетчери. Ділянки, якими вони відають, називаються диспетчерськими колами. Межами цих кіл є, як правило, дільничні та сортувальні станції. Зміну поїзних диспетчерів очолює черговий по відділенню; він координує дії поїзних і локомотивних диспетчерів, а на електрифікованих ділянках - і енергодиспетчерів. Під час чергування рухом поїздів на ділянці одноосібно керує поїзний диспетчер. Основне його завдання - забезпечити рух поїздів за графіком, а в разі порушення його - введення тих, хто запізнився поїздів в графік З цією метою він застосовує регулювальні заходи. До них відносяться зменшення тривалості стоянки поїздів на роздільних пунктах, відправлення по неправильній колії на двоколійних ділянках, зміна порядку і пунктів перетину та обгону поїздів, організація безупинного схрещення на роздільних пунктах та ін.
Велике значення для вдосконалення організації руху поїздів і приведення в дію невикористаних резервів має аналіз експлуатаційної роботи залізничної мережі, доріг, відділень і станцій. Цей аналіз виявляє ступінь виконання планових норм і показників, причини відхилення від них і дозволяє намітити заходи, необхідні для виконання встановлених норм і завдань.
Розрізняють аналіз оперативний і періодичний. Оперативний полягає в розборі результатів роботи за зміну і добу, а періодичний за більш тривалий термін-п'ятиденку, декаду, місяць, рік. У процесі аналізу особливу увагу приділяють питанням безпеки руху та вивчення передових методів праці.
Необхідною умовою правильного планування і оперативного керівництва поїзної і вантажної роботою є значення фактичного положення на лтііі. Для цього диспетчер отримує від станцій і від машиністів локомотивів необхідні відомості про становище на станціях і перегонах ділянки. Крім того, між відділеннями існує регулярна інформація про підхід поїздів і вагонів і нинішній ситуації на кожному стиковому пункті.


Інші новини по темі:

  • Основні показники експлуатаційної роботи
  • Планування і організація перевезень і комерційної роботи
  • Автоматизація процесів управління експлуатаційною роботою
  • Технологічний процес роботи станції і технічно-розпорядчий акт
  • Поняття про комплекс пристроїв і споруд та структурі управління на залі ...





Новости