Система оподаткування повинна враховувати українську специфіку - Тимошенко

Для побудови оптимальної системи оподаткування необхідно чітко розуміти інституційну специфіку економіки держави, а не сліпо копіювати чужі моделі. Про це йдеться в представленому Юлією Тимошенко стратегічному документі "Новий економічний курс". Лідер "Батьківщини" переконана, що створити ефективну систему оподаткування в Україні можливо тільки з урахуванням влаштування та ментальності нашої держави.

Лідер Батьківщини переконана, що створити ефективну систему оподаткування в Україні можливо тільки з урахуванням влаштування та ментальності нашої держави

Юлія Тимошенко

Українська специфіка

"Важливо розуміти, що система оподаткування є складним інститутом, вбудованим в загальний інституційний каркас країни. Це інституційний устрій, а також специфіка ментальності суспільства та стійких поведінкових стереотипів ведення бізнесу і державного управління визначають реальні економічні наслідки тих чи інших рішень в податковій сфері. Поведінкові моделі ведення бізнесу в Україні багато в чому визначаються тотальною недовірою до органів державної влади та активними захисними реакціями на небла агопріятний бізнес-клімат та системну корупцію. Вищі посадові особи і їх "партнери" не тільки проводять неякісну бюджетну політику, а й виводять мільярдні грошові потоки з державного бюджету для власних потреб і поповнення своїх офшорних рахунків за межами економіки України ", - йдеться в" новий економічний курс ".

За словами авторів документа, існуючий курс влади на забезпечення тільки мінімальних соціальних стандартів життя несе нищівного ефект для країни в цілому.

"На цьому тлі фінансування розвитку інфраструктури, забезпечення мінімальних соціальних стандартів, охорони здоров'я, освіти, науки і якісного забезпечення національної оборони залишаються системно провальними напрямами державної влади. Все суспільство знаходиться під тиском системного побутового стресу, розгортається соціально-демографічна криза. Державні органи в значній мірі переклали на плечі населення тягар забезпечення необхідного мінімуму базових потреб суспільства (яскравим прикладом був потужний рух волонтерів, яке забезпечувало фінансування потреб армії). По суті, державні органи не виконують умови суспільного договору, закріпленого в Конституції України ", - наголошується в стратегії.

Для того щоб побудувати в Україні оптимальну систему оподаткування, необхідно вдосконалювати інституційне середовище в цілому, переконані автори "Нового економічного курсу".

антиолігархічна система

"Економічна поведінка платників податків в значній мірі визначається спробою мінімізувати податкові платежі за використання схем ухилення від сплати податків. Не є винятком і високі посадові особи, які мають власний бізнес (що за визначенням є конфліктом інтересів), і прямо причетні до створення системної корупції і непривабливого бізнес-клімату. тобто існуюча система оподаткування функціонує на хибному фундаменті кланово-олігархічного корупційного пристрою, який по про ределению не може бути підставою для ефективної системи оподаткування. Тому для побудови оптимальної системи оподаткування необхідно рухатися одночасно в двох напрямках. З одного боку, удосконалювати інституційне середовище в цілому. З іншого боку, ввести просту, прозору систему оподаткування, яка буде мінімізувати можливості для корупції і розкрадання бюджетних коштів, буде сприяти і достатньому наповненню державного бюджету, і можливостям інтенсивного розвитку бізнесу і хв імізаціі податкових трансакційних витрат ", - констатують в документі.

В "Новому економічному курсі" акцентують увагу на тому, що для ведення ефективної бюджетної політики необхідно повністю розуміти мотивацію бізнесу, населення і державних чиновників.

"Необхідно глибоко розуміти не тільки формальну сторону розрахунків і законодавчих актів, а й цілий пласт наслідків у формуванні мотивації і поведінкових моделей бізнесу, населення і державних чиновників. Одним із прикладів інструменту оподаткування, при застосуванні якого країнам важко запобігти розриву між формальними правилами і неформальними поведінковими моделями, є податок на додану вартість (ПДВ). Навіть в країнах ЄС питання реформування ПДВ стоять дуже гостро. на рівні Європейської комісії п роісходіт гострі і серйозні дискусії про шляхи реформування поточної практики використання ПДВ в країнах ЄС. Тим більше необхідне реформування ПДВ в Україні, де існує непривабливий бізнес-клімат, корупційна кланово-олігархічна система і тотальна недовіра бізнесу і всього населення до влади ", - впевнені експерти .

податкова логіка

На думку авторів "Нового економічного курсу", рішення економічних проблем і розвиток в бюджетній сфері можливі тільки після перегляду ролі кожного окремого податку в економіці і зрушень в податковій і інституційне середовище України.

"Схеми мінімізації податкових платежів і способи ухилення від сплати податків вже набули широкого поширення і закріпилися у вигляді поведінкових моделей більшості платників податків. Ці поведінкові моделі є досить стійкими і постійно відтворюються в більш широкому масштабі, що створило певну" інституційну пастку "в українській економіці, яка істотно гальмує економічний розвиток і розв'язання гострих проблем державних фінансів. Вихід з існуючого деструктивного стану податкової де виття сфери і державних фінансів неможливо за допомогою слабких впливів на систему, таких як, наприклад, незначне зниження ставок оподаткування. Необхідна система кардинальних позитивних зрушень в податковій і інституційне середовище взагалі, яка може створити потужні імпульси для зміни глибинних поведінкових моделей і бізнесу, і державних чиновників ", - пишуть в" Новому економічному курсі ".

У стратегії також констатують, що при побудові бюджетної політики необхідно дотримуватися балансу інтересів бізнесу та суспільства.

"Необхідною для осмислення оптимальної системи оподаткування є наявність внутрішньої логіки (або її відсутність) в податковій системі, тобто узгодженість або неузгодженість, або диспропорції інструментів системи оподаткування між собою (різних податків, ставок оподаткування, стандартів бухгалтерського та управлінського обліку, системи адміністрування податків і інше). Прикладом диспропорцій і відсутності внутрішньої логіки системи оподаткування в Україні є взаємодія таких її внутрішніх елементів, як податок на додану вартість і спрощена система оподаткування. З точки зору інтересів розвитку бізнесу, український варіант нарахування і сплати ПДВ є прийнятним тільки в "тандемі" зі спрощеною системою оподаткування в силу того, що цей тандем дозволяє мінімізувати не тільки малому бізнесу, а й великим компаніям платежі по сплаті ПДВ і податку на прибуток ", - відзначають в стратегічному документі.

Україна і світ

Автори "Нового економічного курсу" також зазначають, що проблема неефективної роботи ПДВ повинна вирішуватися не за рахунок знищення важливого для економіки і суспільства інструменту, а через позитивні зміни в системі оподаткування і інституційне середовище.

"Важливим виміром оцінки кількісних і якісних параметрів оптимальності системи оподаткування є її зовнішнє інституційне вимір, тобто гармонійна (або диспропорційно) встроенность інструментів оподаткування в загальний інституційний лад країни і у зовнішньоекономічні відносини. На жаль, Україна належить саме до тих країн, які в міжнародних рейтингах в податковій сфері займають найнижчі позиції. За якістю податкової системи в щорічному світовому рейтингу сплати податків (Paying Taxes 2 017) експерти Світового банку і PwC оцінюють позицію України як 111 серед 189 досліджуваних країн світу. А за розрахунками фахівців із Всесвітнього економічного форуму в Давосі в міжнародному рейтингу громадських інститутів серед 140 досліджуваних країн світу Україна займає 118 позицію, поступаючись навіть більшості африканських країн, крім Бурунді (122), Конго (121), Мавританії (132), Мозамбіку (127), Нігерії (125) і Чаду (136) ", - резюмують в стратегії.

У документі також додають, що бюджетна політика будь-якої держави не може вважатися ефективною без зниження рівня корупції в цілому.

"Для України необхідна якісно нова податкова система, яка виходить з принципів добровільності сплати податків, їх справедливого розподілу між громадами і з соціальної солідарності поколінь. На відміну від останніх податкових новел влади, вона повинна спиратися на чіткі демографічні та економетричні розрахунки. Однак будь-яка податкова реформа може повноцінно спрацювати тільки в умовах істотного зниження корупції ", - відзначають в" Новому економічному курсі ".

Єдиним виходом із ситуації, на думку авторів документа, повинна стати власна формула побудови бюджетної політики, з урахуванням специфіки нашої країни.

"Не дивлячись на те, що Україна має стандартний для континентальних країн Європи набір податків, податкова система України досі залишається економічно і соціально несправедливою внаслідок спотворення податкових баз, корупційності норм адміністрування та існування безлічі квазіналогових платежів. Оптимальна податкова система України повинна передбачати: скасування податків , бюджетні доходи від яких можна порівняти з витратами на їх адміністрування (nuisance taxes) або які мають антисоціальний характер (податок на солідарні пе ці, судовий збір, державне мито і так далі) або явно корупціогенних (ПДВ); інкорпорацію деяких податків в один податок (податок на прибуток підприємств (ЗВТ) з податком на доходи фізичних осіб (РІТ), податок на доходи фізичних осіб (РІТ) з податку на житлове майно (РТ) ", - пишуть в стратегії.

В "Новому економічному курсі" відзначають, що подібна податкова інкорпорація запобігає можливим ухилення шляхом зміни юридичного статусу платника і скорочує час і витрати на сплату та адміністрування податків. Втім, у випадку з Україною завжди необхідно враховувати ймовірність корупції.

"Теорія ПДВ є чисто математичної, так що не передбачає наявності жодної податкової корупції, пов'язаної з відшкодуванням надмірно сплачених податків. Однак, в Україні ПДВ де-факто став самим корупційним податком, а Україна за результатами 2017 року стало корупційним державою серед 44 по показником ВВП на душу населення. Отже, ПДВ поки неприйнятний для України не тільки в силу того, що цей податок став головним джерелом податкової корупції, але і завдяки своїм непереборним негативним інституціональним поро кам. Також, при заміні ПДВ на інший податок для розрахунку стійкості бюджетних доходів необхідно оцінити "бюджетну вартість" перехідного періоду (наприклад, як облік бюджетних відшкодувань ПДВ в зменшенні податкових зобов'язань за новим податком, а в разі зміни бази оподаткування, то правила адаптації старих податкових зобов'язань до нових, гармонізацію податкових періодів у разі їх відмінності і так далі) ", - резюмують в документі.

Чи не набридаємо! Тільки найважливіше - підписуйся на наш Telegram-канал

Новости