Система управління якістю (СУЯ): поняття, принципи, цілі

  1. Система управління якістю (СУЯ) - поняття
  2. види СМК
  3. Мета, завдання і тактика менеджменту якості
  4. Основні принципи менеджменту якості
  5. Основні складові менеджменту якості
  6. ISO 9000
  7. Популярні напрямки менеджменту якості
  8. Навіщо проводиться сертифікація менеджменту якості?
  9. Як оцінюється якість продукції?
  10. Основні вимоги до менеджменту якості

Зміст статті:

Будь-якому споживачеві, незалежно від його соціального статусу, доходу, віку та інших факторів, необхідно отримувати якісний товар або послуги. Спеціально для цього була розроблена система правил і методик, що дають можливість завжди підтримувати якість на стабільно високому рівні. І відповідає за це система менеджменту якості.

Система управління якістю (СУЯ) - поняття

Система управління якістю (СУЯ) - поняття

Система менеджменту якості - це спеціалізована система, розроблена для організації, яка використовується з метою формування цілей і політики її діяльності в сфері якості продукції / послуг, а також досягнення поставлених завдань. Якщо пояснювати в більш доступній формі, основним завданням СМК є забезпечення високої якості реалізовувати товар або послуг, адаптуючи його під очікування замовників. Проте, основним завданням є далеко не контролювання, а розробка спеціальної системи, що сприяє запобіганню появи нових помилок, здатних негативно позначатися на продукції або роботах.

види СМК

Система менеджменту якості в організації розділяється на дві категорії:

  • Універсальна. Її особливість полягає в тому, що будь-яке підприємство отримує можливість використовувати її принципи на практиці, незалежно від того, наскільки велика компанія, що конкретно вона займається, де саме вона це виконує і так далі;
  • Галузева. Суть зводиться до того, що СМК розробляється під конкретний тип організації. Наприклад, є галузеві стандарти для аерокосмічних компаній, телекомунікаційних студій, сільськогосподарських підприємств і так далі.

Мета, завдання і тактика менеджменту якості

Цілей і завдань буває багато, виходячи з того, яка саме система менеджменту застосовується на практиці. Зазвичай вони зводяться до того, що керівник розробляє єдину систему, яка буде працювати на підприємстві, запобігаючи вчинення помилок, здатних негативно позначитися на якості продукції або ефективності виконання замовлень. Тактику СМК: система повинна давати гарантію відповідності продукції вимогам вітчизняним або міжнародним стандартам, що діють на даний момент.

Інноваційний менеджмент - його роль і функції на сьогодні

Досягти позитивного результату можна за умови, якщо робочий стан системи менеджменту підтримується на постійній основі, і якщо вона створюється для регулярного підвищення ефективності продуктів, враховуючи потреби кожної зі сторін.

Основні принципи менеджменту якості

Основні принципи менеджменту якості

На практиці склалися спеціальні принципи системи менеджменту якості, що дають підприємству можливість ефективно розвиватися. До таких належать наступні:

  • організація фокусується на замовників;
  • керівник є лідером всієї команди;
  • для досягнення мети втягують людей, підвищуючи тим самим продуктивність підприємства;
  • застосовується процесний підхід;
  • застосовується системний підхід до ведення робіт по управлінню підприємством (див. Кейс з управління персоналом );
  • якість постійно поліпшується;
  • рішення приймаються тільки на основі отриманої фактичної інформації;
  • між компанією і постачальниками є налагоджені ділові відносини на взаємовигідній основі (див. Як вибрати постачальника товару? ).

Ігноруючи принципів управління якістю, підприємство незабаром зіткнеться з негативними наслідками - падінням рівня затребуваності, втратою цільової аудиторії і так далі.

Основні складові менеджменту якості

Будь-яка система менеджменту якості на підприємстві включає в себе такі елементи:

  • Організація - сукупність фахівців і фінансово-технічних засобів, де розподіляються взаємини, ступінь відповідальності та повноваження;
  • Процес - кількість взаємодіючих і взаємопов'язаних між собою елементів, призначених для вирішення локальних або глобальних завдань;
  • Документ - значущі відомості, які розміщуються на електронному або паперовому носії;
  • Ресурси - все те, без чого не обходиться менеджмент якості на підприємстві.

ISO 9000

ISO 9000

У стандарті ISO 9000 відбивається ідеологія менеджменту якості в цілому, виступає в якості повноцінної бази для створення і розвитку ЗМК в будь-яких організаціях незалежно від її величини і сфери діяльності. Практика показує, що дотримання вимог ISO 9000 дає можливість представити власні товари або послуги в вигідному для організації світлі. Якщо продукція або роботи, які виконують співробітники, сертифіковані по ISO 9000, це пряме свідчення того, що всередині проводиться жорсткий менеджмент якості. Відповідно, товар має хороші характеристики.

Про корпоративну культуру підприємств

Популярні напрямки менеджменту якості

Основні напрямки являють собою такі процеси, як:

  • інтеграція СМК по ряду робочих аспектів;
  • реалізація рішень для конкретної галузі для вже наявних систем якості;
  • реалізація перевірених часом тактик управління;
  • доробка СМК відповідно до рекомендацій профільних стандартів;
  • максимальний упор на підвищення якості виконання організаційних процедур відповідно до особливостей певної моделі.

Навіщо проводиться сертифікація менеджменту якості?

Навіщо проводиться сертифікація менеджменту якості

Багато хто задається питанням щодо того, для чого взагалі потрібно отримувати сертифікат і запускати процедуру перевірки. Якщо успішно пройти сертифікацію, на практиці це буде означати, що ефективність системи менеджменту якості, що використовується на підприємстві, знаходиться на високому рівні. Нагадування споживачам про успішну сертифікації дозволяє викликати у них довіру. При виявленні невідповідностей формується перелік виявлених проблем і визначаються шляхи їх вирішення.

Як оцінюється якість продукції?

Щоб оцінка системи менеджменту якості відповідала вимогам, поставленим керівником, необхідно ініціювати процедуру перевірки якості товарів / послуг. Для цього незалежні експерти беруть на пробу невелику партію товару і проводять лабораторні дослідження. Після отримання результатів вони порівнюються з зазначеними в стандартах. Отримати сертифікат відповідності продукції можна тільки в тому випадку, якщо всі показники відповідають встановленим параметрам.

Основні вимоги до менеджменту якості

Щоб менеджмент якості на підприємстві відповідав поставленим вимогам, необхідно попередньо переконатися в тому, що:

  • технічне якість продукції відповідає встановленим вимогам;
  • компанія впевнено адаптується під нові зміни в плані якості продукції, які диктуються ринковими умовами;
  • фахівці повністю проінструктовані, мають профільний досвід, що дає їм можливість безперебійно і безпроблемно виконувати покладені завдання;
  • компанія постійно веде пошуки нових постачальників для отримання можливості виходу на нові ринки (див. Як повернути гроші від недобросовісного постачальника? ) Це, в свою чергу, здатне позитивно позначатися на темпах нарощування цільової аудиторії і отримання прибутку.

Як оцінюється якість продукції?
Як вибрати постачальника товару?
Навіщо проводиться сертифікація менеджменту якості?
Як оцінюється якість продукції?
Як повернути гроші від недобросовісного постачальника?

Новости