Системи конструювання Web-сайтів


Дмитро Ланде, Андрій ЛИТВИН

системи конструювання

Web-сайтів

Сучасні системи конструювання Web-сайтів

являють собою закінчені рішення для створення

і подальшого управління Інтернет- та інтранет-системами

будь-якої складності і призначення

П роцесс розробки Web-сайту нерозривно пов'язаний з його інформаційним наповненням. При відсутності системи управління Web-сайту для будь-якої зміни в його інформаційній структурі доводиться користуватися послугами Web-програміст. За експертними оцінками, 60% бюджету, виділеного на створення і розвиток Web-проекту, витрачається на інформаційний супровід. При цьому основні витрати припадають на переклад документів в гіпертекстовий формат. Системи конструювання Web-сайтів дозволяють вирішувати цю проблему, в значній мірі автоматизуючи процеси створення структури і дизайну Web-сайту, а також його інформаційного наповнення без обов'язкової участі Web-програміст.

Основна мета систем конструювання Web-сайтів - інтелектуальне посередництво між традиційними системами представлення даних в системі документообігу замовника і сучасною системою подання інформації в WWW. Різноманітність Web-сайтів, пов'язане з різницею в історії їх появи, цілі і завдання, можливості подальшого розвитку та оновлення, обумовлює своєрідну індустріалізацію в даній області.

Промислове виробництво складних продуктів повинна мати на увазі наявність докладних специфікацій і сучасних інструментальних засобів. Для Web-проектів передбачається чіткий опис типів і форматів даних, принципів їх підготовки і розміщення, а також наявність відповідних програмних інструментальних засобів. Сукупність же цих складових - система конструювання Web-сайтів.

Компоненти систем WEB -конструірованія

Повнофункціональний Web-сайт повинен включати набір Web-сторінок і програмних модулів для інтерактивної взаємодії з відвідувачем, навігації, обробки даних діалогу, генерації HTML-сторінок на основі інформації з баз даних та ін. До складу програмних модулів можуть входити як безпосередньо виконані файли, так і програми або їх виклики, вбудовані в HTML -текст.

Існують візуальні засоби для розробки обох складових. Засоби для підготовки Web-сторінок досить різноманітні (численні HTML-редактор); візуальні ж кошти для створення програм представлені менш широко (Case-засоби, JavaScript -генератори).

При використанні цих ресурсів вирішення питань створення та зміни структури Web-сайту, взаємозв'язку програм і даних (Web-сторінок), фізичного розміщення папок і файлів зазвичай виходить за рамки візуального процесу.

У зв'язку з цим слід зазначити головна відмінність систем конструювання Web-сайтів від інших візуальних засобів програмування - їх комплексність.

На рис. 1 представлена ​​структурна схема типової системи Web -конструірованія, що складається з ядра (блоки управління вмістом і основні сервіси) і двох типів зовнішніх сервісів, що надаються Інтернет-сервіс-провайдерами (ISP) і провайдерами додатків (ASP). При цьому окремо виділений блок, який визначає стильові дизайнерські рішення.

В якості одного з прикладів, які наочно демонструють основи комплексного візуального Web -конструірованія, можна порекомендувати ознайомитися з демо-версією системи Easy Websites компанії ProTec ( http: // protecweb .com ) Або її партнера в Україні - TopPing ( http: // topping .com .ua ). У цій системі особливу увагу приділено стильовим рішенням, а також досить яскраво представлений механізм динамічного формування варіантів Web-сторінок.

Ще одне рішення, досить популярне сьогодні в Україні, - це набір програмних компонентів компанії New View Web Studio ( http: // nv .com .ua ), Що забезпечують сайтам певних типів необхідну функціональність.

ВІД РЕДАКТОРІВ - До «Конструктор»

Основний технологічний принцип, властивий системам конструювання Web-сайтів, - принцип WYSIWYG, що лежить в основі управління структурою і вмістом Web-ресурсів. Як правило, він відноситься до створення і редагування Web-сторінок. Це характерно як для систем, що мають основною частиною HTML-редактор, так і для тих, у які механізм редагування включений в якості одного з модулів.

Наприклад, система Web Editor компанії Web Widgets ( www .web -widgets .net ) Володіє потужним механізмом для додавання, зміни параметрів і вмісту: текстового наповнення Web-сторінок, вставки таблиць і зображень.

Інший підхід полягає в створенні максимального числа готових форм для відбору даних. Таке рішення пропонує грецька система Netquest ( http: // www .nqcontent .com ), Що розділила свою систему побудови Web-сайтів на велике число модулів. Демонструючи результат застосування продукту, компанія показує Web-сайт Music .net ( http: // demo / nqcontent .com ).

Деякі системи Web -конструірованія пропонують комплексні рішення для побудови Web-сайтів «під ключ». Іноді зустрічаються окремі сервіси, які можуть доповнювати інші засоби Web -конструірованія. Так, існує клас досить часто затребуваних систем, основне завдання яких - інтеграція на Web-ресурсу даних і сервісів. При цьому питання дизайну йдуть на другий план. Такою системою є, наприклад, RedDot ( http: // www .reddotsolutions .com ) З виділеним модулем Content Integration Server (CIS), призначеним для інтеграції даних. Інший модуль - Content Management Server (CMS) - забезпечує розподілене оформлення, введення і контроль даних.

Ще одна система - LaserFiche WebLink ( http: // www .laserfiche .com ) - розрахована на управління через Web-браузер великою кількістю архівних документів корпорації та розміщення на Web-сервер коштів доступу до цієї інформації.

Додаткові сервіси, що надаються системами конструювання Web-сайтів, зазвичай реалізуються за рахунок модулів, що виконують певні функції. Найчастіше подібні системи включають такі модулі:

• зворотний зв'язок (обробка запитів, що приходять по електронній пошті);

• розсилки повідомлень по електронній пошті;

• форумів-конференцій (організація обміну думками і знаннями між відвідувачами Web-сайту);

• анкетування (проведення опитувань відвідувачів сайту і аналіз результатів цих опитувань);

• управління файлами (створення і ведення як окремих файлів, так і архівів документів);

• взаємодії з платіжними системами (забезпечення продажу товарів і послуг через Інтернет).

СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

Важко знайти область діяльності, в якій система конструювання Web-сайтів не була б затребувана.

Сучасні системи конструювання Web-сайтів надають рішення, призначені для корпорацій з розгалуженими структурами, що дозволяють створювати власні сайти для окремих членів корпорації. При цьому всі сайти інтегруються в загальний інформаційний простір, можуть мати спільні списки зареєстрованих користувачів і налаштувань.

Для органів державної влади

Створення Web-ресурсів органів державної влади стало однією з перших областей застосування систем конструювання Web-сайтів. Велике коло питань побудови урядових Web-сайтів в області електроніки було вирішено компанією Public Technology, Inc. ( http: // pti.nw.dc.us/links/e_government.html# egovcompanies).

Прикладом Web-сайту регіонального органу влади може служити ресурс City of Moultrie (штат Джорджія, США - h ttp: // www .moultriega .com / ), Сконструйований за допомогою системи управління Web-сайту GovHost ( http: // www .govhost .com ) Компанії VC 3.

В Україні інструментальні засоби для створення типових Web-сайтів територіальних органів виконавчої влади розроблено Інформаційним центром «ЕЛВІСТІ» в рамках проекту «Забезпечення прозорості системи регіонального управління в Україні». За допомогою цих інструментальних засобів створені Web-сайти пілотного проекту Чернігівської обласної ( http: // www .regadm . cn .ua ) І Бобровицької районної ( http: // bbr .regadm .cn .ua ) Державних адміністрацій (рис. 2).

2)

Ядро цієї системи конструювання Web-сайтів - сукупність механізмів створення та оновлення структури як Web-сайту, так і Web-сторінки (складу і взаємного розташування різних її елементів), настройки та наповнення кожного з елементів, а також забезпечення навігації (створення різноманітної системи гіперпосилань , що включає меню, інтерактивні карти, графічні і текстові гіперпосилання в межах Web-сайту і посилання на зовнішні Web -ресурси).

Управління структурою Web-сайту в цьому випадку полягає в маніпуляції (додаванні, зміну і видалення) вузлами ієрархічного «дерева» Web-сайту, яким відповідають розділи, підрозділи і окремі Web-сторінки (рис. 3).

Створення структури Web-сторінки полягає в композиційної розмітці: плануванні складу і взаємного розташування елементів (текстових блоків, таблиць і зображень). Повна наочність процесу планування забезпечується механізмом маніпулювання піктограмами (умовними зображеннями елементів). Піктограми можна вільно переміщувати у межах макета сторінки. Система аналізує ситуації їх розташування для створення реальної Web-сторінки (рис. 4).

Система навігації забезпечується як програмами, що перетворюють «дерево» Web-сайту в систему меню на Web-сторінці, так і механізмом забезпечення вставки в довільне місце Web-сторінки групи текстових і графічних (з використанням поповнюється бібліотеки зображень) зовнішніх і внутрішніх посилань (рис. 5).

Віртуальні співтовариства

Засоби авторизації і підтримки прав користувачів в системах управління Web-сайту в застосуванні до віртуальних спільнот дозволяють організувати і контролювати всі робочі процеси, пов'язані зі створенням віртуальних спільнот, починаючи від дизайну і розробки окремих Web-сайтів і закінчуючи підключенням індивідуальних сервісів і організацією системи зв'язку з зовнішніми інформаційними системами.

Один з численних прикладів віртуальних спільнот і систем їх конструювання і розвитку - це Web-портал спільноти Hudson Valley USA ( http: // www .hudsonvalleyusa .com / ), Створений засобами конструювання Market America Webcenter ( http: // www .sitestoday .com / sample .html ).

Інший приклад - система BuildACommunity ( http: // www .buildacommunity . com /) компанії Ecreations Software Inc., на основі якої створено:

• портал бойових мистецтв Haiiyaa ( http: // haiiyaa .com / );

• сайт музичної спільноти OnlineRock ( http: // www .onlinerock .com / );

• сайт спільноти ModelingMasters ( http: // www .modelingmasters .com / ) Для вирішення спільних проблем моделей, фотографів, художників, «фанів».

Електронний бізнес

Багато з систем конструювання Web-сайтів дозволяють в найкоротші терміни створювати і запускати електронні магазини, організовувати в Інтернеті центри електронної комерції. Для цього в їх комплектацію повинні входити необхідні для електронної торгівлі модулі. Розрізняють кошти для побудови систем роздрібної торгівлі (В2С) і для створення оптових збутових структур і управління дилерською мережею (В2В).

Серед систем побудови комерційних Web-сайтів слід зазначити Total Merchandiser ( http: // totalmerchandiser.com ), Що забезпечує створювані Web-сайти таким необхідним для електронних роздрібних продажів сервісом, як «товарна кошик».

Система управління Web-сайту DinaSite ( http: // dynasite .reksoft .ru / ), Яка використовується в десятках великих проектів, дозволила створити найбільший в Росії онлайновий магазин «Озон» ( http: // www .ozon .ru / ) І систему малих і середніх платежів в Інтернеті Assist ( http: // www .assist .ru / ).

В Україні на сервері «Ціни для всіх» представлено проект «Web -візіткі компаній» ( http: // www .b 2b .com .ua / cards / ), Що пропонує користувачам інструментарій побудови типових іміджевих Web-сайтів компаній, розширених можливостей пошуку за прайс-листами і «електронної вітрини».

галузеві сайти

Системи, що мають галузеву спрямованість, характеризуються певним, властивим галузі стилем і набором сервісів. Як засоби створення і підтримки Web-сайтів або порталів цієї спрямованості можна привести рішення компанії Park City Solutions ( http: // www . parkcitysolutions .com ) В галузі охорони здоров'я.

Ще одну систему, на основі якої створено широкий спектр Web-сайтів галузевої тематики, представлят компанія Web Metro ( http: // www . webmetro.com ). Серед Web- сайтів її клієнтів - сайт електронної комерції Aerospace Component Services компанії Pratt & Whitney Canada ( http: // www.aerospacecomponentservices.com/), призначений для продажу і обміну авіабудівних вузлів і деталей, і Web-сайт для вирішення проблем працевлаштування медпрацівників Medical placement Services компанії St. John Placement Services ( http: // www . stjohnjobs .com ). Система конструювання Web-сайтів асоціації Abt дозволила створити розподілений мережевий портал юридичної спрямованості ( http: // www .wjin .net / ). Слід зазначити, що існує і український Web-сайт, що входить в цей портал ( http: // ukraine .wjin .net / ).

сайти ЗМІ

Системи конструювання Web-сайтів часто використовуються для створення окремих сайтів або цілих порталів засобів масової інформації, а також сайтів онлайнових ЗМІ. Для цього вони включають такі типові функціональні елементи, як кошти створення архіву публікацій, стрічок новин і підписки на інформацію. Наприклад, Web-сайт асоціації газет Америки - Newspaper Assosiation of America ( http: // www .naa .org ) - містить елементи системи управління, що дозволили об'єднати численні ресурси шляхом реалізації сервісу Web -публікація.

На сервері української преси ( http: // uamedia .visti .net ) Представлені Web-сторінки декількох десятків ЗМІ, які оформляються в одному дизайні за допомогою спеціального інструментарію, який забезпечує побудову архівів видань і підключення інформаційно-пошукової системи.

Сайти окремих компаній

Поступово з'являється все більше компаній, представників малого та середнього бізнесу, яким необхідно швидко і з мінімальними витратами створити своє представництво в Мережі.

Так, наприклад, система компанії WebPartz ( http: // www .webpartz .com ) Розрахована на часткову публікацію Web -контента з підходом «простіше, швидше, дешевше». Система знаходиться у виробника і надає замовнику можливість підготовки даних для розміщення на вже існуючому Web-сайті. Для створення невеликих Web-проектів (іміджеві Web-сайти невеликих компаній, особисті Web-сторінки) в ряді випадків буває доцільно скористатися досить функціональною системою конструювання Web-сайтів, доповненої поруч сервісів, реалізованих програмно-технологічними засобами компанії-провайдера ASP (Appli cation Service Provider). Одним з численних прикладів систем створення і підтримки такого роду Web-проектів є система Web Widgets ( http: // www .web -widgets .net ). На її основі побудовані Web-сайти Waikato Centre For Herbal Medicine ( http: // www .herbalcentre .co .nz ), Hamilton Community Permaculture Gardens ( http: // permaham .boo .co .nz ), Looks Unlimited Ltd ( http: // www . looks. co. nz). Два перших ресурсу є іміджевими. На останньому реалізований механізм замовлення товарів.

Приклад компанії, що забезпечує своїм клієнтам процес ведення створених раніше і без її участі Web-сайтів, - система OmniUpdate ( http: // www .omniupdate .com ). За твердженням розробників системи, архітектура OmniUpdate працює практично з будь-яким Web-сайту без дорогих змін і значних витрат часу.

ДВА парадокс НА ЗАВЕРШЕННЯ

Відзначимо кілька особливостей застосування систем Web -конструірованія, обумовлених тим, що в цьому випадку доводиться мати справу зі своєрідним подвійним керуванням, так як керований об'єкт (конструюються Web-сайт) сам є системою управління даними. Перша особливість полягає в тому, що чим більше можливостей у системи, мета якої забезпечити конструювання Web-сайту без участі програміста, тим вона складніше і вимагає більшої кваліфікації. Згідно золотому правилу механіки, виграючи в силі, програєш в відстані.

Другий аспект, який необхідно враховувати при виборі систем Web -конструірованія, полягає в тому, що найбільш просунуті системи документообігу, які вирішують завдання Web -конструірованія, не завжди є кращими інструментальними засобами. Наприклад, такі системи, як Lotus Notes і Lotus Domino ( http: // www .lotus .com ), FrontPage і Microsoft - InterDev ( http: // www .microsoft .com / ), А також Adobe GoLive ( http: // www . adobe. com), підтримують традиції ранніх продуктів компаній, що володіють великою універсальністю, але в той же час сильно прив'язаних до спеціалізованих технологій, що не містить Web -конструірованія в складі основних завдань.

Дмитро Ланде,

заступник директора,

dwl @visti .net ,

Андрій ЛИТВИН,

керівник проекту,

litvin @visti .net ,

Інформаційний центр «Електронні вісті»

№ 2 (травень) 2002

Новости