Ситуація на білорусько-литовському кордоні

Кореспонденти вивчили ситуацію в пункті пропуску «Кам'яний Лог» на білорусько-литовському кордоні.

Кореспонденти вивчили ситуацію в пункті пропуску «Кам'яний Лог» на білорусько-литовському кордоні

За повідомленням сайту Державного прикордонного комітету РБ, 18 лютого в 13.00 в пункті пропуску «Кам'яний Лог» в Ошмянський район на в'їзд в нашу країну стояли в черзі 10 великовантажних автомобілів, на виїзд - 100. Кілька днів тому ситуація була прямо протилежна - тоді на литовській стороні скупчилася велика кількість фур, більшість - з російськими номерами.

Відсутність угоди з питання транзиту великовантажних автомобілів між Польщею і Росією, блокування російських вантажівок на Україні призвели до того, що більшість перевізників намагається проїхати в Росію через Литву і Білорусь. Всі вони і вишикувалися в чергу на литовській стороні кордону.

Дмитро, водій-далекобійник з Калінінграда, якого ми зустріли в залі митного оформлення на виїзд з нашої країни, як раз виявився в тій черзі. Через «Кам'яний Лог» він їздить не один рік, але такого довгого очікування не пригадає. У п'ятницю, 12 лютого, він встав в чергу на литовській стороні кордону і простояв в режимі очікування більш сорока годин, поки зміг потрапити в зону митного оформлення. Зазвичай весь процес переходу кордону займав у нього не більше дванадцяти годин.

- Черга на литовській стороні, - згадує Дмитро, - в п'ятницю, 12 лютого, розтягнулася більш ніж на 5 кілолометров. - Але до білоруських інспекторам претензій немає - ні тодла, ні тепер. Тут нас пропустили чітко, як завжди. Та й зараз, коли ситуація кардинально змінилася, і я тепер вже повертаюся через Білорусь і Литву, білоруські митники працюють оперативно. Нічого сказати не можу, задоволений їх роботою.

- Наявність в черзі великої кількості фур на виїзд з країни - це зворотна сторона того, тижневої давності транспортного колапсу: все ті перевізники, які тоді в'їжджали в Білорусь, тепер повертаються назад, - пояснює сьогоднішню ситуацію в пункті пропуску заступник начальника Ошмянського митниці Володимир Кузнєцов.

На відміну від Дмитра водій з Брянська Євген перетинає кордон в пункті пропуску «Кам'яний Лог» вперше.

- Раніше ми через Польщу їхали, а тут раптом звична дорога виявилася закрита. Тому довелося їхати через Литву і Білорусь. А як інакше? Додому-то повертатися треба.

Але, всупереч очікуванням, перетин литовсько-білоруського кордону Євгенія не розчарувало:

- Під'їхав до кордону на литовській стороні - на дорозі нікого не було, та й термінал напівпорожній. Як і належить, відпочив, а вранці без проблем пройшов митний огляд на литовській стороні, та й на білоруській довго чекати не довелося.

Як і належить, відпочив, а вранці без проблем пройшов митний огляд на литовській стороні, та й на білоруській довго чекати не довелося

Білоруському митнику Дмитру Кунавічу - він сьогодні працює старшим на лінії - довелося працювати в нічну зміну кілька днів тому, саме тоді, коли прикордонний перехід застопорило.

- Про те, що в Литві скупчилася велика кількість великих вантажівок, ми дізнавалися за особливою нервозності стомлених довгим очікуванням водіїв, - згадує Дмитро. - Ми працювали як і зазвичай - оперативно оглядали і оформляли авто згідно їх подачі до нас. Звичайно, стомлені довгим очікуванням водії нервували, розповідали про довгому очікуванні перед литовським кордоном, але багато хто розумів, що причина не в нас, а в збільшенні транспортного потоку на нашому напрямку. Литва і Білорусь стали заручниками рішень країн-сусідів і взяли на себе фури, які не пустили там.

Незважаючи на те, що суб'єктивних причин, пов'язаних з роботою білоруських митників, в те, що трапилося не було, білоруські митні органи оперативно зреагували на ситуацію, що склалася: посилили робочі зміни і були готові до оформлення зрослого числа транспортних засобів, повідомили нашому кореспонденту в Державному митному комітеті РБ.

Як тільки транспортний потік з боку Литви посилився, робочі зміни на «Кам'яному Балці», «Беняконях» і «Котловка» - саме ці пункти пропуску відчули на собі зрослу навантаження - посилили з внутрішнього «гарячого» резерву Ошмянського митниці. А незабаром наспів і підкріплення - понад двадцять осіб з Гродненської, Мінської регіональних і Брестської митниці.

Гродненський митники допомагають своїм колегам в Беняконях, мінські - в Котловка, а на посилення в Кам'яному Балці прибутку брестські митники. В ніч з 18 на 19 лютого у них перша робоча зміна на новому місці. Посилили свої робочі зміни і литовські митники.

Як повідомили в Державному митному комітеті країни, оперативному вирішенню питання посприяла і відбулося 15 лютого зустріч заступника голови ГТК РБ Володимира Орловського з заступником генерального директора Митного департаменту при Міністерстві фінансів Литви Йонаса Мішкініс. Сторони домовилися посилити робочі зміни в пунктах пропуску.

Так що пропускна здатність на цій ділянці кордону збільшилася в порівнянні зі звичайною.

Проектна пропускна спроможність пункту пропуску «Кам'яний Лог» - 2060 транспортних засобів на добу 1000 вантажівок обидві сторони, стільки ж легкових машин, 60 автобусів.

Так що навіть збільшений транспортний потік Ошмянського митники і їх литовські колеги готові зустріти у всеозброєнні.

Але вони розуміють: поки Росія і Польща не домовляться з питання квот дозволів на в'їзд вантажівок, весь транспортний потік і раніше буде йти через Білорусь і Литву.

Наталія Волинець.

Фото Світлани Муцянской.

А як інакше?

Новости