Ситуаційний SWOT-аналіз

Перш ніж будемо говорити про МММ, відзначимо, що SWOT аналіз за роки свого існування реалізувався в безлічі модифікацій. Чималу роль серед них займають так званий ситуаційний аналіз. У процесі такого аналізу описується якась ситуація в форматі SWOT. Тобто виділяється в табличній формі або у текстовому форматі зовнішні (сприятливі і не сприятливі) фактори і внутрішні (сильні і слабкі) сторони. При цьому використовуються як судження авторів, так і добірка фактів. Висновки пропонується зробити читачам самостійно або додається точка зору автора.

Як екзотичного прикладу наведу приклад SWOT-аналіз МММ, опублікованого нещодавно на одному з нігерійський сайтів [1] . Виявляється наш Мавроді знайшов і там місцевого Льоню Голубкова і безліч йому подібних (див фото [2] ).

Виявляється наш Мавроді знайшов і там місцевого Льоню Голубкова і безліч йому подібних (див фото   [2]   )

Льоня Голубков з Нігерії

У публікації розповідається про піраміду і наводиться SWOT-аналіз. Вважаю, що про МММ ви чули, а ось SWOT для МММ навряд чи проводили.

Strengths (Сильні сторони) МММ:

  • Піраміду Мавроді можна розглядати як хороший механізм фінансової незалежності.
  • Піраміда виступає за рівні можливості для всіх (Якщо вам пощастить і ви опинитеся ближче до вершини піраміди - ви безпечні)
  • Піраміду можна розглядати як освітню програму для фінансової незалежності.
  • Піраміда не розрізняє багатих і бідних. Всі, хто вкладає гроші в піраміду, розглядаються як рівні.
  • Ви дійсно можете отримати швидкі гроші, але тільки тоді, коли ви близькі до вершини піраміди.
  • Піраміда не створює ніяких бар'єрів між людьми через їх фінансового становища.

Weaknesses (Слабкі сторони) МММ:

  • Ідеологія піраміди не передбачає насичення членами на сто відсотків. Якщо у вас є бажання створити більше грошей, то вам потрібно допомагати підтримувати постійний приплив грошей в систему.
  • Відсутня фізичний офіс, що означає відсутність довіри до компанії.
  • Діяльність здійснюється на негативному тлі до пірамід.
  • Люди, які намагаються розбагатіти в короткі терміни - намагаються отримати гроші з піраміди при першій же можливості.
  • Якщо піраміда не отримує нових учасників і нових грошових надходжень, то стає неможливою виплата боргів старим членам системи. В результаті, старі члени також повинні вкладати додаткові гроші в систему.

Opportunity (Можливості) МММ:

  • Люди можуть змінити своє матеріальне становище, беручи участь в піраміді. Чим ближче ви до вершини піраміди, тим більша ймовірність того, що ви можете отримати найбільший шматок пирога.
  • Свобода угоди. Люди можуть передавати внутрішню валюту піраміди вільно.
  • Ніяких додаткових зборів за переказ грошей.
  • Піраміда має систему і базу добре організованих даних.
  • Відповідно до мріями Мавроді, піраміда може поховати стару банківську систему.

Threat (Загрози) для МММ:

  • Уряд може стати серйозною загрозою для піраміди, коли вона починає демонструвати явні ознаки того, що це `схема Понці (Ponzi) [3] .
  • Фінансова установа країни можуть накласти арешт на будь-яку запущену операцію піраміди.
  • Оскільки піраміда починає функціонувати як схема Понці, люди, пов'язані з МММ, будуть заарештовані.
  • Коли піраміда закінчує виплачувати борги, тисячі людей втратять свої гроші.
  • творці і господарі піраміди можуть покинути країну, а середні агенти піраміди залишаться перед судом.

Автори далі вказують, що МММ вважається прикладом найбільшої реалізації схеми Понці, яку світ коли-небудь знав. Піраміда поширилася на всіх континентах і має більш 120 філій у багатьох країнах світу. У країнах Африки, в даний час веб-сайти МММ вважаються більш популярним, ніж Facebook. Проте, як і всі схеми Понці, піраміда МММ «сильно починає». Вона продовжує надавати все більше грошей для старих інвесторів, поки є приплив нових учасників. Проте, деякі країни Африки вже повідомляють про те, що МММ починає руйнуватися. У Зімбабве схема МММ вже зруйнувалася і тисячі людей вже втратили свої гроші.

Мене більше цікавить, звичайно ж, SWOT, а МММ це просто об'єкт. Але не можу не сказати, що Мавроді творець самий великої піраміди або серії пірамід, але далеко не єдиний. Зростають і процвітають піраміди не тільки в Африці, але і до сих пір у нас. Див, наприклад, новина «Троє жителів Петербурга обдурили 36 учасників фінансової піраміди» [4] .

У частині даного SWOT-аналізу МММ, хочу зазначити, що це хоч і екзотичний, але приклад ситуаційного аналізу, використаного в цілях пропаганди. Описали ситуацію і на базі даного опису застерігають. От і все. Слід зазначити, що даний аналіз не тільки суб'єктивний, але і не витримує критики в частині формулювання Можливостей. Мабуть в Нігерії, як і у нас, не правильно трактують слово Opportunity. В англійській мові це слово означає збіг обставин, який створює можливість. В даному випадку можливість трактується так, як трактують у нас двієчники - тобто додаткові позитивні характеристики об'єкта, а не зовнішні чинники, які створюють можливості.

Як інший приклад ситуаційного аналізу наведу SWOT-аналіз руху на ринку золота [5] . В якості зовнішніх і внутрішніх факторів приведені цифри і факти, пов'язані з діями урядів і гравців ринку. Констатація фактів нічим не закінчується, автори дають читачам сигнал: «Думайте самі, вирішуйте самі мати або не мати». Тобто купувати або продавати.

Нарешті третій приклад, дуже повчальний. SWOT-аналіз вівса (овес - сільськогосподарська культура), який переслав мені бізнес консультант по сільському господарству Кріс Гріін (Chris Green) [6] . Це документ на 17 сторінках, який узагальнює думку безлічі фахівців, що включають сільгосп виробників, вчених (включаючи вчених-генетиків), агрономів, споживачів переробників і кінцевих користувачів. Причому в документі наведено не тільки узагальнення пана Гріна, але і всі первинні думки. Цікаво відзначити, що різні фахівці далеко не одностайні.

Три приклади з різних сфер. Але всі вони сходяться в тому, що не претендують на «яка дозволяє роль». Це опис ситуації. Залишається питання, чи мають право на життя такі аналізи?

[1] https://www.naij.com/1087900-mmm-swot-analysis.html

[2] Фото взято з сайту https://www.naij.com/1087900-mmm-swot-analysis.html

[3] Чарльз Понці (Ponzi) створив в США першу фінансову піраміду (1919р.). Будь-яка схема інвестування коштів, з необмеженим числом учасників при якій дохід першим учасникам виплачується за рахунок вкладів наступних учасників, називають схемою Понці.

[4] https://ria.ru/incidents/20170215/1488062204.html

[5] http://news.goldseek.com/GoldSeek/1486390358.php

[6] http://www.greenresources.co.uk/

Клікайте на піктограми (див. Нижче), не соромтеся. Будь-яке розповсюдження інформації вітається. Крім того, пишіть в коментарях, що Ви думаєте про МММ, Мавроді, Льоню Голубкова і SWOT-аналізі.

Залишається питання, чи мають право на життя такі аналізи?

Новости