Скандал з новими підручниками: їх не видали в школах, зате продають на ринках

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

10 вересня 2015 року, 7:44 Переглядів: 10 вересня 2015 року, 7:44 Переглядів:   Фото: Сергій Ніколаєв   З початком нового навчального року українські школярі одразу зіткнулися з проблемою: підручники для 4-х і 7-х класів, які в цьому році навчаються за новою програмою, ще не надруковані і не видані дітям

Фото: Сергій Ніколаєв

З початком нового навчального року українські школярі одразу зіткнулися з проблемою: підручники для 4-х і 7-х класів, які в цьому році навчаються за новою програмою, ще не надруковані і не видані дітям.

Недопрацювання помітили батьки однієї з київських шкіл: тут батьки четвероклашек зібрали гроші і купили підручники, яких бракує за свій рахунок. Виявилося, що підручники, які ще не надруковані за держзамовленням, вже щосили продаються на ринках і в магазинах, хоча офіційно, комерційна партія не повинна надходити на ринки до того, як в школи надійдуть безкоштовні книги. В результаті видавництва можуть отримати гроші за книги двічі: від МОН і від батьків.

Аналогічні проблеми помітили і в Київській області і в інших містах країни. Наприклад, в одній із сільських шкіл Богуслава Київської області, але тут батьки купувати підручники не поспішають. "На базарах підручники вже є, а у дітей немає, і видадуть коли - невідомо, - розповідає учитель української мови та літератури і, за сумісництвом, мама місцевої семикласниці Ірина Василенко. - Нам спочатку сказали, що батьки будуть оплачувати 50% вартості (половину вартості виділили з держбюджету - Авт.), Але потім в райраді все ж вирішили виділити необхідну суму. У дочки 16 предметів, а один підручник коштує близько 60 грн. Поки вчимося на роздруківках з сайту МОН, або качаємо підручники звідти ж, але ж в сільській школі не у кожної дитини є планшет, щоб використовувати його замість підручника. До слова, в минулому році всі підручники ми отримали відразу - у вересні "." Вчителі нас попросили перестрахуватися ще до початку навчального року: відкласти суму на підручники, але потім книги пообіцяли десь до листопада і наша вчителька сказала нічого не купувати - вчимося за старими ", - каже мама четвертокласниці з Дніпропетровська Ельвіра Плющакова.

Керівництво шкіл, однак, заспокоює: купувати підручники нікого не зобов'яжуть. "У нас видані старі підручники, а до початку другої чверті мають надійти нові, абсолютно безкоштовно. Батьки четвертого класу, правда, за власною ініціативою книги закупили, але ми ж не можемо їм заборонити", - пояснює директор тієї самої Київської школи Валерій Михайлов.

У МОН також не можуть відповісти на питання, чия в цьому вина, обіцяють лише, що підручники будуть, як тільки їх надрукують, і перенаправляють в Інститут модернізації і змісту освіти. Тут, в свою чергу відповідають: неправі видавництва. "Підручники не надрукували, так як нові програми були затверджені пізно, тендери на закупівлю зараз на початковій стадії. Підручники будуть, але коли, сказати не можна. Однак У МОН чітко було сказано, що комерційний тираж продавати до видачі держзамовлення не можна", - говорить начальник відділу забезпечення навчальною літературою Оксана Мартинюк . У видавництвах ж своєї провини теж не бачать. "Міністерство поки не укладало з нами ніяких договорів за держзамовленням, а відповідно, якщо підручники надруковані, то вони цілком можуть бути в продажу", - сказали нам одному з видавництв українських підручників.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Скандал з новими підручниками: їх не видали в школах, зате продають на ринках". інші Останні новини України дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Варвара Ткачова

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Новости