Скасування безкоштовного провозу багажу в літаку: нові правила

  1. суть нововведень
  2. Нові правила - добре це чи погано?
  3. Що ще нового?
  4. Чим відрізняється ручна поклажа від речей з собою?
  5. Чи не подорожчають квитки?
  6. Що робити пасажирам з квитками без багажу, які вирішили все-таки взяти з собою багаж?

Привіт, друзі!

Незважаючи на велику кількість повідомлень в ЗМІ з приводу внесення змін до частини провезення багажу до Повітряного кодексу РФ (закон про скасування норм безкоштовного провозу багажу) і активне обговорення авіамандрівники цього питання, зрозуміти до кінця, чого ж чекати авіапасажирам від цих нововведень, до сих пір складно.

Спробуємо розібратися разом.

суть нововведень

З 29 вересня 2017 року біля авіакомпаній з'явиться право скасовувати на свій розсуд норму безкоштовного провозу багажу. Але тільки для неповоротних квитків (які не можна здати і повернути).

Якщо раніше ця норма за замовчуванням включалася в усі квитки і була обов'язковою, то тепер нові правила дозволяють перевізнику встановлювати для пасажирів, які купили квитки по «безбагажному» тарифу, «нульову норму» безкоштовного багажу. Тобто роблять цю норму необов'язковою для цієї категорії квитків.

За діючими правилами безкоштовна норма, встановлена ​​для провезення багажу , Становить не менше 10 кг. Правда, кожен авіаперевізник через відсутність в законі чітких роз'яснень трактує цю норму по-різному, відносячи її або до ручної поклажі, або до здає багажу.

Нові ж правила фактично скасовують право авіапасажирів з безповоротними квитками на ці 10 кг. Купуючи квиток за нижчою вартістю з безповоротним тарифом, пасажир автоматично погоджується, що в ціну квитка не закладені витрати, пов'язані з перевезенням багажу.

Купуючи квиток за нижчою вартістю з безповоротним тарифом, пасажир автоматично погоджується, що в ціну квитка не закладені витрати, пов'язані з перевезенням багажу

При цьому закон зобов'язує перевізника інформувати пасажира до покупки квитка про умови перевезення ручної поклажі і багажу. В теорії внесені поправки надають пасажирам, які готові летіти без нічого, можливість витрачати менше грошей.

Купивши безповоротний квиток, авіапасажир оплачує тільки послугу повітряного перевезення. Якщо ж він здає багаж, то оплачує і його провезення. Ручну ж поклажу (в межах норми безкоштовного провозу, встановленої перевізником) перевозити можна безкоштовно і при неповоротних квитках.

Авіапасажири зі звичайними квитками (поворотними) як і раніше зберігають право провозити свій багаж безкоштовно. Доплата проводиться тільки при перевищенні встановленого ваги.

Нові правила - добре це чи погано?

Передбачається, що новий закон працює в інтересах пасажирів, які вважають за краще літати без речей, так як це дозволить купувати їм квитки за меншу вартість. Адже раніше, незалежно від того, є багаж чи ні, в будь-якому випадку вартість провезення багажу автоматично включалася у вартість проїзного документа.

Нові правила дозволяють продавати авіакомпаніям квитки, із загальної ціни яких буде виключатися вартість провезення багажу. За твердженням Мінтрансу, такі квитки можуть коштувати дешевше орієнтовно на 20%. Наскільки буде знижена вартість таких квитків фактично, в кожному випадку визначає перевізник. Крім того у пасажирів з'явиться можливість вибирати послуги, якими вони реально скористаються, і оплачувати тільки їх.

Можливі заперечення: пасажирів, що літають без речей, не так багато, і мало хто зможе скористатися такими квитками. Однак, знову ж таки за статистичними даними Мінтрансу, 25% від загального числа авіапасажирів літають без багажу.

Що ще нового?

Вводиться термін «ручна поклажа» як окреме поняття. «Речі з собою» і «ручна поклажа» згадуються в правилах авіаперевезень і зараз, але в законі присутнє тільки термін «речі при пасажирі». А «ручна поклажа» є всього лише частиною поняття «багаж». Така розбіжність дозволяла авіаперевізникам трактувати терміни на свій розсуд, висуваючи свої вимоги.

Чим відрізняється ручна поклажа від речей з собою?

Ручна поклажа - це невеликий багаж: сумка, рюкзак, пакет, який авіапасажир може пронести на борт. Зараз це одне місце вагою не більше 10 кг, яке можна помістити на багажну полицю.

До речі, як вибрати валізу або сумку для ручної поклажі , Ми вже писали в одній з минулих статей.

Додатково до ручної поклажі можна взяти в салон ряд предметів, перелік яких затверджений (всього 16 найменувань). Це може бути портфель, тростину, дамська сумочка, костюм в чохлі, ноутбук, букет квітів, фотоапарат, парасольку, газети або книги та інше.

Передбачено внесення змін до нормативів для ручної поклажі. Передбачається, що мінімальна безкоштовна норма на одного пасажира буде дорівнювати 5 кг. Менше цієї величини перевізник не може встановити, хоча більше - будь ласка.

Зміни торкнуться і набору предметів, які зараз дозволено пронести на борт безкоштовно як додаток до ручної поклажі. Можливо, частина з них зникне з цього списку.

Чи не подорожчають квитки?

Передбачається, що внесення нових поправок не призведе до подорожчання квитків. Теоретично у перевізника з'явиться можливість певну категорію квитків для подорожуючих без чемодана зробити більш дешевою і доступною (поки не відомо, наскільки їх вартість буде знижена). Однак, експерти рекомендують перед покупкою нових квитків уважно вивчити умови придбання.

Важливо: нові правила поширюються на авіакомпанії, що працюють за російським законодавством.

Що робити пасажирам з квитками без багажу, які вирішили все-таки взяти з собою багаж?

Можливо, в цьому випадку доведеться доплатити за багаж за тарифами авіакомпанії, послугами якої користується пасажир, на стійці реєстрації.

Але можливий і інший результат: пасажира можуть не пустити на борт, так як закон в односторонньому порядку дозволяє авіакомпаніям розривати з ним договір перевезення (тобто анулювати квиток), якщо, наприклад, пасажир відмовиться сплатити на умовах перевізника провезення багажу.

Але можливий і інший результат: пасажира можуть не пустити на борт, так як закон в односторонньому порядку дозволяє авіакомпаніям розривати з ним договір перевезення (тобто анулювати квиток), якщо, наприклад, пасажир відмовиться сплатити на умовах перевізника провезення багажу

Щоб не потрапити в халепу, при виборі тарифу потрібно уважно ознайомитися з умовами. Та й перевізник зобов'язаний повідомити вам до покупки квитка, про який категорії квитка йдеться і скільки багажу можна пронести в салон.

Якщо квитки куплені заздалегідь, а виліт передбачається після 29 вересня 2017 року, потрібно попередньо уточнити в авіакомпанії, які норми провозу багажу будуть діяти в цьому випадку.

Хто виграє за новими правилами, поки не відомо. Хоча Мінтранс обіцяє, що через введення поправок погіршення умов перевезень для авіапасажирів не припускав, а їх права порушені не будуть.

Дані опитування, проведеного туристичним пошукачем Aviasales (Опитано 10 тисяч мандрівників), свідчать про те, що 21% респондентів можуть відмовитися від багажу, якщо квиток подешевшає на 1000 рублів, 25% вважають справедливою для «безбагажного» квитка знижку в 2000 рублів, а більше 50% опитаних готові літати без нічого за знижку, що перевищує 2000 рублів.

Всім вдалих польотів! А поки, поки ...

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями:

Що ще нового?
Чим відрізняється ручна поклажа від речей з собою?
Чи не подорожчають квитки?
Що робити пасажирам з квитками без багажу, які вирішили все-таки взяти з собою багаж?
Нові правила - добре це чи погано?
Що ще нового?
Чим відрізняється ручна поклажа від речей з собою?
Чи не подорожчають квитки?
Що робити пасажирам з квитками без багажу, які вирішили все-таки взяти з собою багаж?
Сподобалася стаття?

Новости