Скільки коштує СЕС побудувати? Приватна сонячна електростанція

Сьогодні домашні сонячні електростанції дають можливість не тільки розвантажувати мережі, а й   добре заробляти   , Підключивши «зелений тариф» і продаючи енергію державі

Сьогодні домашні сонячні електростанції дають можливість не тільки розвантажувати мережі, а й добре заробляти , Підключивши «зелений тариф» і продаючи енергію державі. Про особливості їх установки, окупності та способи заробітку версіями розповів експерт Сергій Тирлич.

Світ глобалізується, з кожним роком споживаючи все більше електроенергії. Тому зараз багато хто зіткнувся з тим, що старі мережі просто не витримують навантаження. Раціональний вихід є - використання альтернативних джерел енергії, зокрема сонячної .

Почнемо з того, що ж таке сонячна електростанція? Що вона собою являє?

Сонячна електростанція, як її називають в побуті - це фотоелектрична модульна станція. Вона складається з фотомодулів (сонячних панелей), інвертора і комплексу різних комутуючих пристроїв.

Основним компонентом фотомодуля є кремній. Його, до речі, досить багато в Україні. Найпростіший спосіб його видобутку - з піску. Тому за цим майбутнє, адже матеріал більш ніж достатньо. Потрібно тільки вдосконалити деякі технологічні моменти.

Вироблення електричної енергії відбувається за рахунок того, що фотоелектричний модуль перетворює сонячне світло через фотопанель в електричний струм. Він в свою чергу є постійним, а інвертор його змінює і перенаправляє в мережу. Це технічна сторона.

Якщо говорити простіше, то сонячна електростанція дає можливість забезпечувати приватні домогосподарства електроенергією і ще на цьому заробляти.

Які електростанції найчастіше встановлюють українці?

Є три види сонячних електростанцій - автономна, мережева і гібридна.

Автономна є електростанцію, яка акумулює сонячну енергію в батареї. Вона передбачена для віддалених місць, куди електричні мережі важко дотягнути (це в основному віддалена гірська місцевість) або для районів, де бувають часті відключення. За рахунок своєї автономності вона повністю забезпечує населення електроенергією.

Мережева електрична станція працює на вироблення електричної енергії і «скидання» її в мережу, тобто на так званий «зелений тариф». Вона працює без акумуляторів - через пристрій, який перетворює сонячне проміння на електроенергію і відразу скидає її в мережу.

Гібридна електростанція поєднує в собі елементи автономної і мережевий.

Взагалі, що таке «зелений тариф»?

«Зелений тариф» - це спеціальні фінансові умови, які дозволяють приватним домогосподарствам, які виробляють за допомогою сонячної станції електричний струм, продавати його в мережу. Причому за ціною, яка в 5-6 разів більше, ніж вартість кіловата для звичайних споживачів. Вигода тут очевидна.

Ця програма захищена на державному рівні. Будь-хто може виробляти і продавати електроенергію без ліцензії. «Зелені» тарифи і вартість кіловата (кВт * год) захищені законом до 2030 року.

Є певна градація вартості одного кВт. Починаючи з 2013 року, вона змінюється на зниження. Якщо спочатку ціна була 0,36 євро за кВт * год, то зараз це 0,19 євро кВт * год, а в 2030 році буде 0,14 євро кВт * год. Цей спад пояснюється тим, що ринок активно розвивається.

Такими умовами мотивують населення швидше встановлювати приватні сонячні електростанції. Чим швидше її встановиш, тим дорожче можна продавати енергію. Ця ціна фіксується. Ті, хто були першими, продають по 36 євроцентів, а на сьогодні це майже 10 гривень за кВт * год, в той час як купують енергію по 0,71 грн / кВт * год.

Однак існує одне обмеження - до «зеленого» тарифу не можна підключати домашню електростанцію, потужність якої перевищує 30 кВт.

Якщо узагальнити, то « зелений тариф »Для приватного домогосподарства - це різниця між виробленої електроенергією та спожитої. Це і є чистий прибуток власника сонячної електростанції.

Яка з цих електростанцій найкраще підходить для підключення по «зеленому» тараф?

Однозначно мережева.

Скільки коштує установка домашньої сонячної електростанції? Взяти до прикладу будинок 100 кв. м.

Вартість установки не залежить тільки від площі будинку. Тобто, це не найважливіший фактор. Тут трохи інший принцип розрахунку.

Якщо все пояснювати покроково, то спочатку на об'єкт виїжджає фахівець і оглядає сам будинок: чи дозволяють технічні умови електромереж встановлювати фотоелектричні панелі і яка потужність в кіловатах виділена на будинок. Максимальна потужність - до 30 кВт. Це гранична межа, яку можна «купити» в Обленерго для будівництва електростанції. Тобто, для того щоб встановити електричну станцію на 30 кВт, в будинок треба підвести кабель на 30 кВт. І відповідно до нього лічильник і всі технічні умови.

Наступний крок - встановити обладнання і здійснити пробний запуск системи.

Далі документально це підтвердити і укласти договір на поставку і продаж електроенергії з Обленерго.

Потім відкрити рахунок, на який будуть надходити кошти.

І останній крок - підключити цей тариф і отримувати прибуток.

Наскільки цей процес довгий і бюрократично «закручений»?

У приватному секторі «каменем спотикання» може бути потужність самого «введення» в будинок. Якщо номінальна потужність мереж для приватних будинків 5-10 кВт, то, щоб зробити до 30 кВт, потрібно йти в РЕМ, писати заяву, просити, щоб збільшили потужність кабелю, додали більше кВт. Це може спричинити за собою заміну мережі. А це все час і витрати. Одне тягне за собою інше.

Але якщо у людини відразу є, умовно, 25-30 кВт і всі умови дозволяють встановити сонячну електростанцію, то цей процес займає приблизно 1 місяць.

Скільки коштує установка фотоелектричної модульної станції?

Треба відштовхуватися від ціни 1000 доларів за 1 кВт. Тобто, якщо людина встановлює сонячну електростанцію на 10 кВт, то її вартість буде близько 10 000 доларів.

За який час окупиться така міні-електростанція?

Приблизно 5-7 років. Залежить від потужності. Домашня СЕС на 10 кВт окупиться приблизно за 6,5 років, на 30 кВт - близько 5,5 років.

Скільки можна заробляти на «зелений тариф»?

Мережева сонячна електростанція на 30 кВт в середньому приносить дохід 10 000 гривень в місяць.

Вигідно виробляти електроенергію тільки для себе?

Не вигідно. «Зелений тариф» на сьогодні дає можливість продавати електроенергію в 6-7 разів дорожче, ніж ціна за спожиту енергію. Якщо зараз тариф - 0,741 грн / кВт * год, то продати можна за 0,19 євро, а це приблизно 6 грн / кВт * год. Погодьтеся 72 копійки і 6 гривень - це велика різниця. Краще цю електроенергію продати, а у держави купити в 6 разів дешевше.

Як впливає сонячна активність в кожному окремому регіоні на вироблення електроенергії?

Факт «інсолярності» однозначно потрібно враховувати. Концентрація світла на квадратний метр, наприклад, в Прикарпатті становить приблизно 1100 Вт, в той час як в Одесі цей показник 1500 Вт. На півдні сонце продуктивніше, тому там окупність вище і швидше. У нашому регіоні пік сонячної активності припадає на травень-вересень. Якщо брати в розрізі року, то в середньому в день сонячна електростанція виробляє 90 кВт * год електроенергії.

Для електростанції на 30 кВт скільки потрібно фотоелектричних панелей?

Одна панель - це 250 Вт, тому для такої електростанції потрібно 120 панелей. Плюс інвертор, який перетворює сонячну енергію в електричний струм.

Скільки жителів Франківська вже встановили у себе сонячні електростанції?

Наскільки мені відомо, це близько 10 осіб. У своїх приватних домогосподарствах вони встановили сонячні електростанції потужністю від 10 кВт до 30 кВт. Їх могло б бути більше, але жителі нашого міста стикаються з малопотужними мережами, які не дозволяють їм встановлювати фотоелектричні панелі.

Чи можна встановлювати сонячні панелі в багатоквартирних будинках?

така можливість є , Але це потрібно робити ще на стадії проектування - закладати в технічних умовах велику потужність проводки. І ще такий нюанс, як площа даху, який може стати обмежуючим елементом. Тому що для установки 120 панелей потрібно досить велика площа, по суті одна панель має площу приблизно 2 квадратних метра.

Зараз панелі потужністю від 50 то 300 Вт. Тому, чим більше потужність панелі, тим менше їх потрібно поставити на дах. Хоча цей ринок стрімко розвивається. Сподіваюся, незабаром будуть панелі по 1 кВт, і тоді їх потрібно буде не 100-120, а всього 30.

Чи є державні програми щодо співфінансування або кредитування установки таких сонячних електростанцій?

Зараз державні програми з енергозбереження, які стосуються утеплення і альтернативних видів опалення, зокрема це твердопаливні котли, електрокотли і сонячні колектори для підігріву води. Для сонячних електростанцій поки придумали тільки «зелений тариф».

Дізнайтеся більше про домашніх сонячних електростанціях в Україні з цього розділу .

Читайте також: Як побудувати сонячну електростанцію за рахунок гранту. Досвід українського еко-підприємця

Сподобалася стаття? Поділіться нею і буде вам щастя!

Loading ...

Почнемо з того, що ж таке сонячна електростанція?
Що вона собою являє?
Які електростанції найчастіше встановлюють українці?
Взагалі, що таке «зелений тариф»?
Яка з цих електростанцій найкраще підходить для підключення по «зеленому» тараф?
Скільки коштує установка домашньої сонячної електростанції?
Наскільки цей процес довгий і бюрократично «закручений»?
Скільки коштує установка фотоелектричної модульної станції?
За який час окупиться така міні-електростанція?
Скільки можна заробляти на «зелений тариф»?

Новости