Скільки коштує держмито на розлучення в 2019 році

  1. Ким оплачується держмито за розлучення
  2. Нюанси розлучення через суд
  3. Хто звільнений від сплати збору за розірвання шлюбу
  4. Розмір податку при розлученні через суд
  5. Розмір мита на розлучення, що супроводжується розподілом майна
  6. Де отримати бланк квитанції і уточнити реквізити
  7. Де оплачується держмито на розлучення
  8. Термін дії держмита
  9. Чи підлягає поверненню держмито за розлучення
  10. резюме

Час читання: 6 хвилин

В даний час розірвати свій шлюб в РФ можна двома шляхами - за допомогою звернення з відповідною заявою до органів ЗАГС або в ході судового розгляду. Незалежно від того, яким способом буде припинений шлюбний союз, здобувачі за загальним правилом зобов'язані заплатити федеральний збір за державну реєстрацію його розірвання. У яку суму обійдеться держмито за розлучення в 2019 році, залежить від кількох факторів. Її актуальний розмір визначається відповідно до чинних статтями Податкового кодексу РФ.

Ким оплачується держмито за розлучення

Фінансові претензії завжди є найбільш болючими і спірними аспектами вирішення будь-яких питань, пов'язаних з розірванням шлюбу. Це також стосується оплати судових та інших витрат. У ст. 333.26 НК РФ законодавчо визначено, хто платить держмито при подачі заяви на розлучення. У цьому ж документі встановлені умови і розмір оплати, а також міститься положення про те, що вона стягується з подружжя: як з чоловіка, так і з дружини.

У деяких випадках заяву на розлучення може бути подано в односторонньому порядку, наприклад, якщо суд визнав другого з подружжя:

  • недієздатним;
  • безвісно відсутнім;
  • винним в скоєнні злочину і в результаті позбавленим волі на строк понад 3 роки.

У цій ситуації оплата держмита здійснюється особою, яка звернулася із заявою.

Нюанси розлучення через суд

Якщо у подружжя, які вирішили розлучитися, є діти, які не досягли повнолітнього віку, або пара веде суперечку про поділ спільно нажитого майна, то розлучення здійснюється в судовому порядку. Ініціатор заходу звертається з позовною вимогою в світовій або районний суд, який в подальшому вирішує спірні питання, що стосуються наслідків розірвання союзу:

  • опіки над дітьми;
  • виплати аліментів на утримання неповнолітніх дітей;
  • розділу майна.

Як і раніше, держмито за розірвання шлюбу в 2019 році повинна бути оплачена перед поданням позовної заяви та пакету документів. Якщо підтвердження оплати відсутня, суд навіть не починає розгляд вимоги у справі про розлучення.

У додатковому матеріалі міститься детальна інформація про те, які ще особливості має розлучення через суд .

Хто звільнений від сплати збору за розірвання шлюбу

Деякі категорії громадян мають право не сплачувати державне мито при зверненні із заявою про розлучення. До них належать такі групи осіб:

  1. Герої Радянського Союзу і РФ.
  2. Інваліди 1 та 2 групи.
  3. Ветерани бойових дій.
  4. Особи, нагороджені Орденом Слави.

Надані пільги поширюються на позови, ціна яких не перевищує 1 млн рублів. Крім того, подача апеляції на рішення суду про розірвання шлюбу теж не обкладається державним митом, незалежно від того, хто виступав її ініціатором.

У Податковому кодексі РФ чітко зафіксована сума, яка повинна бути внесена здобувачем при подачі заявки про розірвання шлюбу і за подальше оформлення прийнятого рішення суду. Проте на розмір держмита при розлученні через відділи ЗАГС і при розгляді позову в ході судового засідання впливають додаткові фактори. Її розмір буде залежати, зокрема, від:

  • способу, яким передбачається розірвати шлюб (ЗАГС або суд);
  • наявності спільно нажитих активів і фінансових накопичень;
  • згадки в заяві вимоги про поділ спільного майна.

Питання, скільки коштує держмито на розлучення в РАГСі в 2019 році, важливий для пар, які хотіли б скористатися найпростішим і найменш витратним з фінансової точки зору способом розірвання шлюбу. Подібний спосіб припинити сімейні відносини можливий для подружжя, які відповідають двом вимогам:

  1. Чи не мають спільних неповнолітніх дітей.
  2. Обидва згодні розлучитися.

При зверненні в ЗАГС податок на розлучення з 1 січня поточного року становить 650 рублів з кожного з подружжя.

У деяких ситуаціях розмір мита може бути знижений до 350 рублів.

Це можливо, якщо заяву на розлучення подається одним з подружжя, коли його шлюбний супутник за рішенням або вироком суду:

  • визнаний безвісно відсутнім;
  • засуджений до позбавлення волі на термін від 3 років;
  • вважається недієздатним.

Оскільки в суму держмита вже ввімкнено двох довідок про розірвання шлюбу (по одній для кожного з подружжя), питання про те, скільки платити за свідоцтво про розірвання шлюбу, за даних умов не виникає.

Розмір податку при розлученні через суд

Нерідко сімейні пари змушені розривати відносини в судовому порядку. Процедура розлучення через суд обов'язково у таких випадках:

  • незгоду на розлучення одного з подружжя;
  • наявність спільних неповнолітніх дітей;
  • неможливість самостійно прийти до згоди в питанні розподілу майна.

Найменша вартість розлучення через суд в 2019 році в Росії - 600 рублів, але тільки якщо у позовній заяві не буде згадано вимога про розподіл власності.

Однак подружжю слід мати на увазі, що після прийняття судового рішення про припинення шлюбного союзу їм доведеться звернутися до органу РАЦС, щоб отримати свідоцтво про розлучення. Окремо буде встановлено, який розмір держмита за видачу свідоцтва про розірвання шлюбу сплачується кожним із них. Додатково вартість кожного примірника документа становить 650 рублів.

Таким чином, в самому простому випадку припинення шлюбу судом, коли на величину держмита не впливають інші обставини, на питання про те, скільки платити за розлучення в 2019 році через суд, можна відповісти, що мінімальний розмір оплати склала 1900 рублів.

Розгляд кожного додаткового вимоги майнового або немайнового характеру (наприклад, визначення порядку спілкування з дітьми) обійдеться в 300 рублів.

Якщо в позовній заяві міститься вимога про призначення аліментів на неповнолітню дитину, до суми держмита потрібно додати ще 150 рублів. У разі, коли аліменти стягуються ще й на користь другого з подружжя, додаткова оплата складе 300 рублів.
Якщо в позовній заяві міститься вимога про призначення аліментів на неповнолітню дитину, до суми держмита потрібно додати ще 150 рублів

Розмір мита на розлучення, що супроводжується розподілом майна

Розділ спільно нажитий власності - найбільш часте вимога, яка пред'являється при розлученні через суд. Це домагання майнового характеру, і величина сплачується державного мита буде прямо залежати від вартості загальної власності. У ст. наводиться алгоритм розрахунку її розміру.
Розділ спільно нажитий власності   - найбільш часте вимога, яка пред'являється при розлученні через суд

Після розірвання шлюбу чоловік може:

  • повернути прізвище, яку він носив до укладення шлюбу;
  • зберегти прізвище, отриману при реєстрації шлюбних відносин.

Прийнявши рішення повернути свою «дошлюбне» прізвище, претендент повинен подати заяву із зазначенням цього побажання і надати пакет документів. Йому також доведеться сплатити державне мито, яка на підставі п. 4 становить в 2019 році 1600 рублів.

Де отримати бланк квитанції і уточнити реквізити

Для оплати мита за розлучення, без якої заяву не прийме жодна державна інстанція, необхідно взяти бланк квитанції у відділенні банку, що приймає подібні платежі.

Крім того, здобувач може скористатися послугами сайту МФЦ, де також нескладно знайти бланки квитанцій. Реквізити одержувача варто попередньо уточнити в інстанції, через яку буде проводитися розірвання шлюбу. Ці відомості зазвичай містяться на інформаційних стендах або розміщені на офіційних сайтах відповідних установ.

Де оплачується держмито на розлучення

Після отримання реквізитів і заповнення квитанції виникає питання про те, де платити держмито за розлучення. Існує кілька способів:

  • будь-яке відділення банку, що працює з платежами в бюджет;
  • портал держпослуги;
  • термінали самообслуговування;
  • онлайн-банкінг;
  • Федеральне казначейство (при розлученні через суд).

Найбільш зручна форма здійснення платежу - через інтернет, адже гроші можна перерахувати в будь-який час доби. Якщо здобувач користується карткою або має рахунок в Ощадбанку, йому буде корисно дізнатися, як сплатити держмито за розлучення через Ощадбанк онлайн, і зробити перерахування коштів.
Найбільш зручна форма здійснення платежу - через інтернет, адже гроші можна перерахувати в будь-який час доби
Перераховуючи гроші таким способом, не можна залишати поза увагою, що до заяви необхідно докладати оригінали чек-ордерів або квитанцій, тому відвідування офісу банку уникнути не вдасться. Також оплату можна відправити через поштове відділення, скориставшись готівковій та безготівковій формою платежу.

Термін дії держмита

Якщо звернення до державних органів з якоїсь причини відкладається, здобувачів може цікавити, скільки діє держмито на розлучення. Термін дії сплати теж залежить від того, до якого органу подається заява. При розірванні шлюбу через РАГС квитанція про оплату не втрачає своєї актуальності протягом 1 місяця. Відлік цього періоду починається з дня перерахування коштів на рахунок одержувача.

Якщо шлюборозлучний процес відбувається в судовому порядку, то документ про оплату дійсний протягом 3 років.
Якщо шлюборозлучний процес відбувається в судовому порядку, то документ про оплату дійсний протягом 3 років

Чи підлягає поверненню держмито за розлучення

У деяких випадках може виникнути необхідність повернути сплачену держмито. Причини можуть бути різними:

  • помилкове зарахування на рахунок іншого отримувача;
  • оплата більшої, ніж було потрібно, суми;
  • відмова від розірвання шлюбу та інше.

Всі випадки повного або часткового повернення сплаченого держмита регламентовані ст. 333.40 НК РФ. Для повернення грошових коштів платнику потрібно надати до податкової інспекції заяву із зазначенням причини подачі вимоги про повернення коштів та пакет необхідних документів, в тому числі квитанцію про сплату. Термін позовної давності по поверненню держмита при розлученні - три роки.

Деякі сприймають держмито не як встановлений збір за послуги державних органів у справі про розірвання шлюбу, а як штраф. Тому, з огляду на чутки про підвищення розміру збору за цю процедуру, багатьох хвилює, коли вступить в силу штраф при розлученні 30 000 рублів. Не дивно, що громадяни цікавляться, чи повернуть цю суму, якщо виникає така необхідність в зв'язку з не відбувся судовим процесом або відмовою від рішення розлучитися.

Питання про повернення 30 000 рублів не повинно виникати, адже депутати не прийняли відповідний законопроект.

З огляду на вимоги законодавства, на питання про те, чи потрібно платити 30 тисяч при розлученні в 2019 році, а часом і більше, позитивно можна відповісти лише в разі, якщо ціна позову перевищить мільйон рублів.

резюме

Державне мито за розірвання шлюбу - обов'язковий для більшості категорій громадян вид податку, без сплати якого не здійснюється шлюборозлучний процес ні в суді, ні через ЗАГС. Незважаючи на активно обговорювалися в суспільстві чутки про те, з якого року штраф за розлучення 30 тисяч рублів стане сумною реалією, її розмір, як і раніше доступний для оплати більшістю російських громадян.

Новости