Скільки грошей можна перевозити в літаку і як їх задекларувати

  1. внутрішні рейси
  2. міжнародні перельоти
  3. Обмеження на перевезення в країні перебування
  4. Як не перевищити ліміт
  5. Як декларувати гроші в аеропорту
  6. Хто заповнює декларацію неповнолітнього
  7. Відповідальність за порушення
  8. Порядок конфіскації і можливість оскарження

Збираючись в повітряну подорож потрібно дізнатися, скільки грошей можна провозити в літаку без декларування. Незнання обмежень може принести проблеми і до того ж не звільняє від відповідальності.

При перевезенні грошей пасажир повинен:

  • знати різницю в допустимих межах на внутрішніх і міжнародних рейсах;
  • пам'ятати про обмеження на ввезення валюти за місцем прибуття;
  • орієнтуватися в правилах розрахунку допустимої суми;
  • розуміти порядок декларування;
  • не забувати про відповідальність за порушення закону.

Це допоможе уникнути неприємностей і істотно скоротить обтяжливі клопоти, зазвичай супроводжують переліт.

внутрішні рейси

У таких випадках умови лояльні, лімітів для перевезення готівки не існує. Пасажир може везти будь-яку суму, не побоюючись санкцій. Однак гроші відносяться до особливо цінних предметів, які не рекомендується здавати в багаж. Тому єдиним обмеженням стає гранична маса ручної поклажі. Зазвичай це 10 кілограм в економ-класі і 15 при перельоті бізнес-класом.

Умови можуть змінюватися в залежності від перевізника, уточнюйте усі заздалегідь у співробітників авіакомпанії. Якщо потрібно перевезти велику суму готівки, поміняйте їх на максимально великі купюри. Так зменшиться вага ручної поклажі і не доведеться доплачувати за надмірну вагу.

міжнародні перельоти

Все набагато складніше при вильоті за межі країни, де рамки більш жорсткі. Згідно із законом РФ для фізичних осіб гранична сума, яку можна провезти через кордон повинна бути еквівалентна 10 тисячам американських доларів. Ця норма поширюється не тільки на перельоти літаком, вона актуальна для всіх видів транспорту, які перетинають кордон.

Оскільки обмеження стосується готівки на одну людину, його можна обійти, подорожуючи з сім'єю або в компанії. Тоді ліміт збільшується пропорційно кількості осіб в групі. Інший доступний спосіб - покласти основну суму на рахунок банківської карти. Електронні гроші не потрапляють під правила і не цікавлять митну службу. Перед цим з'ясуйте можливість переведення в готівку і банківський відсоток за зняття грошей за місцем прибуття.

Обмеження на перевезення в країні перебування

Правила ввезення / вивезення валюти в різних країнах можуть суттєво відрізнятися. Щоб не зіткнутися з несподіваними труднощами, необхідно заздалегідь дізнатися, скільки грошей можна брати в літак в країні перебування.

Деякі з діючих лімітів:

  • Таїланд - 20000 $;
  • ОАЕ, Німеччина, Франція, Фінляндія, Болгарія - 10000 €;
  • Туреччина, Куба, Китай, В'єтнам - 5000 $.

Обмеження не застосовуються при транзитних перельотах, коли пасажир не покидає стерильної зони і формально не перетинає кордони. У межах Митного союзу громадяни РФ та інших країн-учасниць можуть перевозити будь-яку кількість готівки.

Як не перевищити ліміт

Десять тисяч доларів сума умовна, будь-яка валюта перераховується за поточним курсом Центробанку. Серед перевезених грошей можуть бути валюти різних країн, дорожні і банківські чеки, цінні папери. Це ускладнює розрахунки, але не скасовує їх. Зміна курсу може привести до помилки, тому напередодні вильоту ще раз перерахуйте всю готівку за поточним курсом. Навіть через незначну перевищення ліміту доведеться йти через червоний коридор.

Як декларувати гроші в аеропорту

Якщо ви заздалегідь знаєте, що сума готівки перевищує встановлений ліміт - обов'язково з'ясуйте, як декларувати гроші в аеропорту. Для цього потрібно отримати бланки митної декларації та заповнити її в двох примірниках. Щоб не витрачати час в аеропорту, можна заповнити електронний бланк онлайн на сайті Федеральної митної служби .

У бланку потрібно вказати:

  • особисті дані;
  • країну прильоту;
  • кількість неповнолітніх, які подорожують з декларантом;
  • відомості про суму готівки та інших цінностей;
  • джерело отримання грошей;
  • мета їх вивезення.

особисті дані;   країну прильоту;   кількість неповнолітніх, які подорожують з декларантом;   відомості про суму готівки та інших цінностей;   джерело отримання грошей;   мета їх вивезення

Після заповнення бланка ставиться дата і підпис, а декларацію запевняє митний інспектор. З цього моменту декларант несе повну відповідальність за достовірність інформації, зазначених даних.

Хто заповнює декларацію неповнолітнього

Коли гроші перевозить неповнолітній, на нього поширюються правила, встановлені для дорослих. Однак декларація заповнюється батьками або замінюють особами, які повинні підтвердити свій статус документами. У бланку вказується та ж інформація, але замість П. І. Б. дитини вписуються особисті дані його представників.

Відповідальність за порушення

Прямуючи в зону посадки по зеленому коридору, пасажир підтверджує цим дією відсутність предметів обов'язкових для декларування. Майте на увазі, що спробу обійти заборони легко виявлять високочутливим сканером. Крім цього, інспектор може особисто зупинити будь-якого пасажира для огляду. У разі виявлення незадекларованих сум і цінностей мірою відповідальності може бути:

  • усне попередження при незначних порушеннях;
  • фіксований штраф у межах 1-2,5 тисяч рублів;
  • штраф у відсотках від розмірів несплачених платежів;
  • конфіскація коштів, що перевищують допустиму межу.

За серйозні порушення можна понести кримінальну відповідальність з укладенням від 2 до 4 років і штраф, що перевищує перевозяться готівку від 3 до 15 разів.

Термін ув'язнення і розмір штрафних санкцій залежать від тяжкості порушення. Так, контрабанда у великих розмірах - це спроба провезти суму більше 20 тис. Доларів, в особливо великому - більше 50 тис. Доларів.

Порядок конфіскації і можливість оскарження

Згідно із законом митна служба може конфіскувати кошти, які перевищують обмеження. У такій ситуації обов'язково складають протокол. Процедура відбувається в присутності понятих. Документ повинні підписати всі учасники, включаючи порушника. Один примірник залишається у затриманого пасажира, а другий направляється на розгляд суду.

Дії митників можна оскаржити, якщо були допущені порушення в процедурі. Наприклад, коли готівкові конфіскували за результатами огляду до перетину пасажиром зеленого коридору.

Якщо проблеми виникли за межами Росії, наполягайте на зв'язку з туроператором і консульством. Без їх присутності не підписуйте жодних документів.

Новости