Скільки вантажу можна вантажити в контейнер, а також що таке VGM.

Часто можна зустріти оману, що в 20-футовий контейнер можна вантажити 20 тонн вантажу, а в 40-футовий - 40 тонн

Часто можна зустріти оману, що в 20-футовий контейнер можна вантажити 20 тонн вантажу, а в 40-футовий - 40 тонн. Це не так. Як правило, допускається завантаження в контейнер 26-28 тонн вантажу. Така вага дозволяє бути впевненим, що вантажопідйомність кранів в портах відправлення, транзиту і призначення дозволить здійснити завантаження / розвантаження контейнера, а також що у контейнери не відірветься дно через ваги вантажу. Однак необхідно брати до уваги ще й спосіб доставки контейнера в порт або з порту вантажоодержувачу. Вантажити 28 тонн, якщо наземна доставка буде здійснюватися автотранспортом - погана ідея.

Морська лінія може вводити додаткові обмеження по вазі вантажу в контейнері:

  • не брати вантажі більше певної ваги на конкретне судно. Наприклад, з огляду на вже отримані замовлення на перевезення і особливості розміщення контейнерів на контейнеровозе , Лінія перестає приймати вантажі більше 10 тонн в 20-футових контейнерах і більше 15 тонн в 40-футових контейнерах на судно відправкою 5 грудня 2016 р з Ningbo (Китай).
  • вводити overweight surcharge, тобто брати додаткові гроші за більшу вагу. Наприклад, + 50 USD при завантаженні понад 22 тонн вантажу в 20-футовий контейнер. Як правило, надбавка за надмірну вагу вводиться саме для 20-футових контейнерів. Можна пробувати умовити морську лінію не застосовувати цю надбавку для вашого контейнера, іноді виходить.

Інформація в коносамент, в тому числі про параметри вантажу, вноситься на підставі даних, наданих відправником вантажу. У коносаменті навіть міститься фраза «Shipper's load, stow, weight and count» ( «завантажено, розміщено, зважено і перераховано відправником»). До недавніх пір це могло бути лазівкою для зловживань: відправник міг заявити вага вантажу менше, ніж насправді, і сподіватися, що він буде благополучно доставлений в пункт призначення. Небезпека криється в тому, що таких відправників може бути не один і не два. Подібна дезінформація веде до неправильного розміщення контейнерів на контейнеровозе і ставить під загрозу безпеку судна, вантажів та екіпажу. На фотографіях ви бачите, що сталося з контейнеровозом Deneb в порту Альхесірас (Іспанія) в 2011 році. Розслідування встановило, що 16 з 168 контейнерів перевозили вантажі, вага яких перевищувала заявлений. Реальний вага цих 16 контейнерів склав 278 тонн, а номінальний - 93 тонни, тобто в три рази менше.

До слова, міжнародні конвенції передбачають, що грузоперевозчик повністю звільняється від відповідальності за псування, втрату вантажу або порушення термінів доставки, якщо вантаж був невірно задекларований.

З 01.07.2016 р почала діяти поправка до Міжнародної конвенції з охорони людського життя на морі (1974 р), згідно з якою жоден навантажений контейнер не може бути занурений на судно, поки відправник не надасть морському перевізнику і (або) представникам порту підтвердження ваги брутто (Verified Gross Mass, VGM). VGM - це «довідка», що містить дані по вазі вантажу, включаючи упаковку і кріплення (палети, ланцюги, пр.), І вагою самого контейнера. Оцінка ваги «на око» не допускається. Потрібно зважити завантажений контейнер (і не забути відняти вагу контейнеровоза, якщо зважування проводилося «з коліс») або зважити окремо вантаж і додати до цього вазі вага контейнера, зазначений в технічних характеристиках (нанесені на двері контейнера). 20ft контейнер зазвичай важить ~ 2 тонни, а 40ft ~ 4 тонни. VGM має бути надана не пізніше дня cut-off (cut-off - крайній термін, коли вантаж повинен бути доставлений в порт, щоб поплисти на конкретному судні, зазвичай доводиться на 2-3 дня до дати відплиття.). Якщо відправник вчасно не надасть VGM, контейнер не завантажиться на судно. Винятки не допускаються.

Вагові обмеження застосовуються не тільки при морському перевезенні, але і при автодоставку вантажу. За посиланням ви можете ознайомитися з допустимими ваговими параметрами навантажених автомобілів в Білорусі. На практиці допустимим вагою вантажу для автомобільної доставки контейнера вважається 20 тонн (без урахування вага контейнера). Така вага повезуть без питань і за стандартною ціною. За більшої ваги необхідно платити великі гроші, а часто і оформляти спеціальні дозволи, що вимагає грошей і часу. Оформлення спеціальних дозволів може знадобитися і в разі, якщо ваговий контроль виявить перевантаження по осях контейнеровоза, тобто якщо вантаж був нерівномірно розміщений в контейнері відправником. Повідомляйте своєму перевізнику заздалегідь, якщо у вас приходять важкий вантаж, щоб у нього було часу підготуватися до такого перевезення. Або ж за допомогою альтернативу - доставку важких контейнерів залізницею.

Будемо раді вашим питань в коментарях.

Новости