Скільки коштує очистити воду

Є два "планових" періоду псування водопровідної води: весна, з її таненням снігів, і осінь, з її рясними дощами. Вода, яка не встигає всмоктатися в грунт, об'єднується в численні струмочки, весело несучі до річок різну змиту з поверхні землі гидоту. І потім все це потрапляє в Водозаборник станцій, що постачають нас водопровідною водою. Так що ще до настання сезону дощів непогано б подбати про те, чим і як приводити воду з крана в прийнятне для організму стан. Розібратися в цьому питанні нам допомагали менеджер ТОВ "Аквафор-центр" Сергій Матвійчук, директор з розвитку компанії "Екософт" Андрій Мітченко і фахівець з водоочищення Костянтин Лешин.

ТАКА РАЗНАЯ ВОДА

Серйозні компанії ведуть досить докладні карти якості води в Києві та інших містах. Проте, вода з вашого крана може піднести сюрпризи навіть у порівнянні з водою в сусідньому будинку - хоча б за рахунок різниці в стані водопровідних труб. Маленькій тріщини в трубі досить, щоб туди стали підсмоктуватиметься грунтові води, які можуть нести все що завгодно: і розчинені солі важких металів, і нафтопродукти, і мікроорганізми-збудники небезпечних захворювань.

ДОРОГЕ ЗАДОВОЛЕННЯ. Багато компаній звернулися до них потенційним покупцям пропонують провести безкоштовний аналіз води за кількома параметрами. Безкоштовний аналіз (для київського водопроводу за такими параметрами: запах хлору, кольоровість, жорсткість, залізо, мінералізація) можна замовити і на веб-сайті woda.org.ua. Але результати безкоштовних аналізів часто показують наявність проблем, про які людина знає і так - по смаку хлору, накипу і іржавим потьокам у ванній. І будь-який побутовий фільтр від будь-якого відомого виробника ці недоліки водопровідної води усуває з достатньою ефективністю. А ось щоб визначити наявність у воді конкретних важких металів і інших нехороших речей, потрібно звертатися в сертифіковані лабораторії і за аналіз платити - від 150 грн. і вище. А аналіз з визначенням ще й наявності шкідливої ​​органіки може потягнути і більше 400 грн. Або можна просто витратитися на систему зворотного осмосу (1500-2000 грн.), Яка воду будь-якого ступеня забрудненості перетворює в практично дистильовану, і взагалі не думати про те, що там тече по водопровідних трубах.

ЕКОНОМІКА ВОДООЧИСТКИ

Глечик фільтр можна купити, наприклад, за 90-150 грн. Виходячи з його ресурсу, припустимо, в 300 л, вартість води при першій покупці складе 30-50 коп. / Л. Змінний картридж коштує 45-60 грн., Ціна літра води виходить 15-20 коп.

Хороша насадка на кран варто, наприклад, близько 240 грн. Зате її ресурс може досягати 4000 л, що дає вартість води близько 6 коп. / Л.

Вбудований фільтр під мийку може коштувати близько 1000 грн. при ресурсі в 7000 л, що дає початкову вартість води 14 коп. / л. Набір змінних модулів коштує близько 350 грн., Тобто літр чистої води обходиться в 5 коп.

РЕАЛЬНИЙ РЕСУРС. Дійсний ресурс фільтра сильно залежить від якості вихідної води. Та й контролювати обсяг відфільтрованої води для більшості користувачів нереально. Глечик фільтр, у міру засмічення, як правило, починає гірше пропускати воду, глечик заповнюється набагато повільніше, що викликає роздратування і спонукає до зміни картриджа. Інші системи на засмічення фільтрів можуть відреагувати тим, що перестають чистити воду, а швидкість її проходження залишається колишньою. Тому користувачеві бажано відслідковувати зміни якості відфільтрованої води по якихось помітних для нього критеріям, наприклад, жорсткості, яка проявляється в появі накипу.

ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ

Є кілька моментів, на які варто звертати увагу тим, хто купує побутові системи водоочищення.

Не перестаратися. Не поспішайте без особливої ​​потреби ставити спеціальні фільтри для пом'якшення. Надмірне пом'якшення може змістити кислотно-лужний баланс, вода стане гіркою на смак. Обережніше і з картриджами з додаванням фтору, його надлишок теж не на благо. Те ж стосується і картриджів з сріблом, тим більше, що водопровідна вода вже знезаражена хлором.

ЕКОНОМИТИ обміркувати. Краще орієнтуватися на продукцію відомих брендів, нехай навіть вона і буде трохи дорожче. При купівлі фільтрів і змінних матеріалів обов'язково перевіряйте наявність сертифікату, щоб не купити фільтр, який буде не стільки очищати воду, скільки виділяти в неї шкідливі речовини.

НЕ ЗАЛИШАТИ ВОДУ. Вода, що пройшла через побутовий фільтр, врятована від знезаражують її хлору, а тому в ній з часом охоче розмножуються всякі мікроорганізми. Тому, навіть якщо ви звикли надовго залишати набрану з крана воду, воду після фільтрації бажано споживати відразу.

ОСОБИСТИЙ ДОСВІД

Володимир Петрович Одарюк,

м Донецьк

Років десять тому ми придбали з хорошою знижкою фільтр, який встановлюється під мийку. У той час він коштував близько $ 1000, а ми купили приблизно за $ 700. До цього ми користувалися глечик Фільтр, але доводилося часто міняти картриджі. Новим фільтром ми дуже задоволені, вода після нього дійсно чиста. Якщо у нас вимірювали твердість водопровідної води, то прилад показував до 600 одиниць жорсткості. А для відфільтрованої води - всього 10-20 одиниць. І чистої води ця система може дати багато, до 50-70 літрів на добу. Через три роки після придбання ми, за порадою майстра, який обслуговував наш фільтр, перейшли на змінні елементи виробництва, напевно, Кореї або Китаю, які дешевше в три-чотири рази. Картриджі ми міняємо раз в півроку, в останній раз вони нам обійшлися в 230 грн. А мембрана для зворотного осмосу, яку ми міняємо кожні два роки, коштує 200 грн. замість $ 200. Якість води після переходу гірше не стало, чай виходить чистий, без будь-якої плівки.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Новости