складові ЗСЖ

  1. Основні складові ЗСЖ
  2. ЗСЖ і його складові
  3. Основи, складові ЗСЖ
  4. Поняття ЗСЖ і його складові

З Дорова спосіб життя - на сьогоднішній день поняття дуже поширене, яке багато в чому інтерпретується кожною людиною по-своєму. Хтось вкладає в це поняття більше фізичного, хтось - духовного.

Одним з аспектів ЗСЖ є підтримка свого тіла в хорошому фізичному стані. Інструментом для цього кожна людина вибирає свій власний вид спорту, фітнесу і так далі. Ми ж поговоримо про йогу як про пріоритетний спосіб ведення здорового способу життя. Чому саме йога ? Оскільки йога більше спрямована на духовне здоров'я, не обділяти при цьому своєю увагою здоров'я фізичне, вона є найбільш ефективним методом ЗСЖ.

Основні складові ЗСЖ

Для того щоб зрозуміти, що таке ЗСЖ, давайте більш докладно зупинимося на кожній з його складових:

  1. Система правильного харчування . Під системою правильного харчування мається на увазі відмова від будь-якої їжі, яка представляє шкоду для нашого організму. Тут маються на увазі будь-які продукти, що містять шкідливі хімічні добавки, газовані напої, смажена їжа, будь-які спеції і сіль, жирні молочні продукти. Вживайте більше овочів і фруктів, всіляких каш на основі злакових. Визначте для себе час кожного прийому їжі протягом всього дня і виключіть пізні вечері, а крім усього мінімізуйте свої порції. Намагайтеся давати регулярний відпочинок своїй травній системі. Бажано відмовитися і від вживання плоті тварин. Найбільш раціональну програму харчування пропонує нам вегетаріанство. Оскільки супутником в нелегкій процесі ведення здорового способу життя ми вибрали вчення йоги, ми повинні слідувати головному її принципом - ахімсі, або ненасильства. Таким чином, звільнивши свій шлунок від м'яса, ми очистимо не тільки свій організм, але і свою кармічну енергію;
  2. Утримання від алкоголю, куріння, наркотичних речовин. Тут дуже важливо прийти до усвідомлення того, що ці згубні пристрасті не тільки негативно впливають на нас як на тіло фізичне, а й пригнічують в нас здатність тверезо мислити - це якраз те, до чого закликає нас вчення йоги. Як можна вести здоровий спосіб життя, якщо наш розум одурманений і ми втрачаємо здатність контролювати не тільки своє життя, а свою поведінку в окремо взятих ситуаціях ?;
  3. Постійні фізичні навантаження. Якщо людина постійно вдосконалює своє тіло, він удосконалює свій дух, свою волю і свою свідомість, причому первинна тут саме духовна складова. Практика йоги - це, перш за все, дисципліна, сила духу і вміння домагатися поставленої мети. Тільки через безперервну працю над собою, своїм фізичним тілом, ми вдосконалюємося внутрішньо;
  4. Принцип здорового сну і здорового неспання. Важливо давати своєму організму покладені на те години сну, тоді і годинник неспання будуть найбільш продуктивними. При цьому необхідно прислухатися до себе і зрозуміти, скільки годин сну потрібно саме вам. Наприклад, якщо ваш організм готовий до пробудження і початку нового дня о п'ятій годині ранку, не слід лежати в ліжку до семи годин, перебуваючи в стані дозвільної ліні і чекаючи, поки пролунає ваш будильник. Якщо вам на відпочинок потрібно, скажімо, всього шість годин - це ж прекрасно! Решта 1,5-2 години до того як необхідно буде приступити до зборів на роботу, ви можете присвятити медитацій і практиці асан. Таким чином ви впорядкуйте свої думки і розплануєте прийдешній день;
  5. Постійне прагнення до саморозвитку. Чим більше нової інформації ми отримуємо, тим ясніше стає усвідомлення того, що ми нічого не знаємо і попереду ціла прірва нового. Це ж стосується і можливостей нашого тіла. Робота над собою нескінченна, її творять все життя;
  6. Раціоналізація власного часу. Як часто перед сном ми нарікаємо на те, що протягом дня нам абсолютно не вистачає часу. Насправді, часу вистачає на все, необхідно просто навчитися його раціонально використовувати і правильно розставляти для себе пріоритети. Не слід витрачати свій час на те, що є другорядним. Однак ставити на перший план власні інтереси - неправильно. В першу чергу необхідно піклуватися про оточуючих, і тоді ваша турбота та участь у житті інших людей повернеться сторицею;
  7. Благочестиве поведінка. Необхідно в будь-яких ситуаціях поводитися належним чином, не опускатися до лайки, ненависті і інших згубних емоцій. Важливо ставитися до людей доброзичливо, з повагою, причому не тільки на роботі, але і в громадських місцях, театрах і так далі. Тільки подумайте, що, якщо ви почнете вести себе так повсюдно: у себе вдома, зі своїми дітьми - вони понесуть приклад таких відносин школу, в університет - таким чином, наше суспільство зробить ще один крок на шляху до одужання.

Вести здоровий спосіб життя спочатку дуже складно, оскільки людині властиво йти на поводу у своїх бажань. Однак з часом, привчивши себе до системи, людина вже не уявляє собі іншого способу життя. Заручившись підтримкою досвідченого вчителя йоги, ви навчитеся йти від простого до складного, поступово освоюючи кожну зі складових ЗСЖ. Не варто перевантажувати свій організм і кидатися у вир з головою - від цього буде більше шкоди, ніж користі, почніть з раціонального харчування і чистих помислів, все сталеве стане випливають.

ЗСЖ і його складові

Як ми вже з'ясували, ЗСЖ - це ціла сукупність складових, основними з яких є:

  • Здоровий раціон харчування;
  • Відмова від шкідливих звичок;
  • Дотримання режиму дня.

Примітно, що ці складові є загальновизнаними, але не єдиними. Це, так би мовити, основа ЗСЖ, однак, якщо сприймати ці основи як щось належне, якусь болісну обов'язок - нічого хорошого такий варіант не принесе.

Звернувшись до практики йоги, ви, безсумнівно, навчитеся сприймати здоровий спосіб життя як мета, до якої вам хочеться (!) Прагнути. Крім усього іншого ви доповніть вже існуючі основи і вельми розширите їх перелік на свій власний розсуд. Вельми цікавий в цьому сенсі досвід групових сеансів йоги, в ході яких ви обміняєтеся своїми знаннями з іншими практикуючими і почерпнете для себе багато нового.

Основи, складові ЗСЖ

Цілком очевидно, що здоровий спосіб життя спирається на дві дуже важливі основи:

  1. Основа фізична;
  2. Основа духовна.

До фізичної основі відносяться ті заходи, які спрямовані тільки на здоров'я нашого тіла. Коли в штатному режимі функціонують всі наші органи і системи, наше життя стає більш насиченою та яскравою, ми не відволікаємося на хвороби, болю і так далі. Звичайно, виробити в собі звички некуріння, невживання алкоголю і правильного харчування складно, але цілком реально. Куди складніше йде справа з основою духовного. Вона більш поліедріческіх, в ній укладено безліч аспектів. Усвідомлення необхідності вести здоровий спосіб життя спираючись на духовні основи, приходить до людини не відразу. Як правило, в юності людина більше схильний до слідування модним тенденціям: він починає вести здоровий спосіб життя, не усвідомлюючи всієї глибини цього поняття. Однак в певному віці приходить розуміння того, що людина начебто здоровий фізично, але особливого щастя не відчуває. Ось тоді і починаються болісні пошуки шляхів духовного вдосконалення.

Фізична основа здорового способу життя без основи духовної неможлива, вони доповнюють один одного, на жаль, усвідомлення цього факту приходить до людини в більш пізньому віці. У підсумку всі ми розуміємо, що змінювати світ на краще слід почавши з себе.

Поняття ЗСЖ і його складові

Про здоровий спосіб життя можна розмірковувати нескінченно, при цьому чим більше ми заглиблюємося в суть поняття, тим більше з'являється важливих доповнень. Однак, згідно вищевикладеному, можна спробувати дати визначення ЗСЖ.

Отже, ЗСЖ - це система заходів, як фізичних, так і духових, які спрямовані на підтримку життєдіяльності людини, спираючись на всі аспекти існування (здоров'я, кар'єра, сім'я, дозвілля, дружба і так далі) на гідному рівні. Як було вище сказано, що становлять ЗСЖ кожна людина визначає для себе сам, фундаментальними є: помірна і натуральна рослинна їжа, режим дня і утримання від шкідливих звичок. Дуже важливо на цьому нелегкому шляху заручитися підтримкою однодумців і знайти свій ідеальний метод ведення ЗСЖ.

З Дорова спосіб життя - на сьогоднішній день поняття дуже поширене, яке багато в чому інтерпретується кожною людиною по-своєму

Як можна вести здоровий спосіб життя, якщо наш розум одурманений і ми втрачаємо здатність контролювати не тільки своє життя, а свою поведінку в окремо взятих ситуаціях ?

Новости