SKODA JS вже рік належить ОМЗ. Працівники не скаржаться.

«З моменту укладення цієї угоди минув рік «З моменту укладення цієї угоди минув рік. Зараз ми з нашим новим власником розробляємо схеми, як би добре пізнати один одного. В рамках ОМЗ існує подібне підприємство як SKODA JS, це Ижорские заводи. Зараз йде оптімалізація так, щоб обидва виробники не займалися одним і тим же. Ми будемо займатися тим, що Ижорские заводи не роблять і навпаки ».

Є що-небудь специфічне, що відрізняє російського інвестора і власника від німецьких, американських, французьких фірм ...

«Я б сказав, що специфічне є тільки одне - російські люди інші, ніж американці, французи чи чехи «Я б сказав, що специфічне є тільки одне - російські люди інші, ніж американці, французи чи чехи. Всі люди різні. Але в бізнесі такої специфіки не існує, бізнес робиться для того, щоб заробити. Будь-власник зацікавлений в тому, щоб його компанії мали гарне ім'я, приносили прибуток і не більше. Наш річний досвід з новим власником такої: оскільки у SKODA JS дуже хороші результати, власник тільки контролює на регулярних засіданнях наглядової ради нашу роботу. Я б не сказав, що вони сильно впливають на ті процеси, які належати менеджменту і правлінню SKODA JS. Пройшов рік, і ми не може сказати нічого поганого. Можливо, що рік - це мало часу, але в будь-якому випадку я можу сказати, що в SKODA JS залишився весь менеджмент, який тут був при укладанні угоди з ОМЗ. Змінився тільки генеральний директор, тому що він пішов на більш високу посаду. З ОМЗ приїхав тільки одна людина, фінансовий спеціаліст ».

Значить, в менеджменті більшість чехів ...

«У менеджменті як такому є тільки чехи «У менеджменті як такому є тільки чехи. Один росіянин працює в правлінні, але не є членом менеджменту, він не є працівником SKODA JS ».

В даний час йде приватизація великої чеської металургійної компанії Vitkovice Steel. За рішення уряду переможцем тендера став російський Євразхолдинг. В Остраві, де це підприємство знаходиться, з'явилися різні побоювання, наприклад з боку профспілок. Вони бояться російського власника. Ви б могли їх заспокоїти?

«Ви знаєте, на таке питання дуже важко відповісти. Я знаю, як працює керівництво ОМЗ, у нас досвід хороший. Ніякого страху немає, в керівництві ОМЗ розумні люди. Я не можу передбачити, що буде в Вітковіце, я не знаю людей з цієї російської компанії ».

Якщо ви фірмі іноземний власник, то він, як правило, вимагає, щоб всі працівники домовилися на мові країни походження компанії-собственик. У вас вже всі говорять по-російськи?

«У нашій компанії працює на сьогоднішній день 740 осіб «У нашій компанії працює на сьогоднішній день 740 осіб. Оскільки компанія на ринку працює дуже давно і дуже успішно, і майже половина нашої продукції йде на експорт, в компанії працює багато людей, які говорять на різних мовах. Тим більше що поштовх до розвитку атомної енергетики прийшов в соціалістичні країни з Радянського Союзу. З тим пов'язано, що багато наших працівників в СРСР навчалося, або говорять по-російськи вже давно. У компанії багато людей говорить по-російськи, і багато по-англійськи. Це для нас два основних мови. Молоді люди, правда, повинні зараз вчити російську з нуля. Але з іншого боку, в керівництві ОМЗ всі говорять по-англійськи ».

Але все-таки курси російської мови у вас напевно проходять.

"Звичайно. Це рада менеджменту працівникам, щоб вони працювали над собою і вчили мови, але ми це нікому не наказуємо. Якщо російська мова потрібна людям по роботі, вони повинні його вчити. Якщо його людина не буде знати, він, на жаль, буде працювати на такому посту, де російська знати необов'язково ».

Значить, це не так, що все, починаючи гендиректором і прибиральницею закінчуючи, повинні вільно говорити по-російськи?

Ні в якому разі "Ні в якому разі. Я думаю, що ми всі дорослі люди і розуміємо, що якщо є бажання займати якусь посаду, тоді ти повинен знати іноземні мови ».

Ви працюєте швидше на східний або на західний ринок? Хто ваші основні замовники?

«Наші замовники знаходяться як на Сході, так на Заході. Основний замовник - чеська енергетична компанія ЧЕЗ (CEZ). Зараз у нас з ними великий проект - модернізація АЕС Дуковани. Це проект на 10 років. Важливі замовники у нас є на Україні, в Угорщині, Болгарії, Німеччини та інших країнах ».

Ви ставите обладнання для АЕС в Ірані?

«Іранська АЕС є замовником ОМЗ, Атомстройекспорт там постачає цю електростанцію. Ми і інші чеські компанії туди не поставляють нічого ».

Ви б могли їх заспокоїти?
У вас вже всі говорять по-російськи?
Значить, це не так, що все, починаючи гендиректором і прибиральницею закінчуючи, повинні вільно говорити по-російськи?
Ви працюєте швидше на східний або на західний ринок?
Хто ваші основні замовники?
Ви ставите обладнання для АЕС в Ірані?

Новости