Шкода телевізора для здоров'я людини

  1. Якої шкоди від телевізора?
  2. Користь і шкода телевізора
  3. Шкода телевізора для здоров'я людини

Шкода телевізора від його нескінченного перегляду - це вже незаперечний факт, доведений вченими Шкода телевізора від його нескінченного перегляду - це вже незаперечний факт, доведений вченими. Винахід, яке повинно було сприяти зростанню особистості, розвитку мислення, виступає ледачим способом життя і атрибутом вузького, обмеженого світогляду. В даний час з'являється все більше особистостей, які не бажають проводити за переглядом ТБ весь вільний час. І вже давно перетворилося в тренд ігнорування серед мислячих, просунутих осіб одного з найпотужніших каналів ЗМІ.

Якої шкоди від телевізора?

щоб індивіду визначитися, шкідливо чи ні дивитися телевізор, потрібно розібратися, яку функцію виконує телебачення і як перегляд телепередач впливає на психічний стан дивиться.

Психологи стверджують, що телебачення - це зло, і перегляд телевізора, наприклад, вночі провокує розвиток депресії у дітей і дорослих. Дослідники з університету Огайо виявили, що сидять по ночах індивіди перед телевізором або екраном монітора, частіше за інших страждають від депресивних розладів.

Негативні наслідки для емоційного стану індивіда спровоковані тьмяним світлом від екранів телевізора в темряві. Тому цей невеликий «скриньку» здатний чинити істотний вплив на психіку особистості. Найчастіше з екрану телевізора показують бійки, вбивства, насильство, передають інформацію про жертви чвар і стихійних лих, катастроф і природних катаклізмів, війни та інше. Таке проведення часу не сприяє розвитку гармонійної і затишною особистості, впевненою в своєму щасливому майбутньому. Навіть якщо перегляд телевізійних програм обмежується мелодрамами, передачами про нещасливе кохання - все це не несе позитив, і психіці в даному випадку буде також завдано шкоди від телевізора, можливо і не так явно, як в разі перегляду передач з насильством.

Людина з рисами романтика або ідеаліста рано чи пізно починає вірити, що в житті має бути так, як в кіно: вічна любов, нескінченні поцілунки і квіти. Вибудовуючи потім з потенційним обранцем відносини, виникають складнощі через когнітивного дисонансу : Невідповідності ідеальної картинки в голові про щастя з реальним життям. Тому вплив ЗМІ - це актуальна проблема на сьогоднішній день.

Шкода від перегляду телевізора не завжди щось і помітний, оскільки він має накопичувальний ефект і наслідки шкоди від телевізійного «ящика» виявляють себе не відразу.

Користь і шкода телевізора

Безперечно, не можна списувати з рахунків і користь від телевізора. Телебачення виконує і веде роботу за наступними напрямками:

- інформаційне;

- соціально-педагогічне;

- культурно-просвітницький;

- освітній;

- рекреативное;

- інтегративну.

І щоб все це отримати, людині не потрібно докладати особливих зусиль і праці, не треба тренувати свої мізки або тіло: сиди, просто дивись і слухай.

Телебачення повністю задовольняє інформаційні потреби індивіда, суспільства, держави, оскільки телевізор поширює інформацію набагато швидше, повніше, достовірніше і більш насиченим емоціями , Ніж друковані ЗМІ або радіо.

Стало нормою життя регулярно отримувати політичну, економічну, культурну, соціальну інформацію в світі за допомогою телебачення. Звідси виходить, що опорними точками сітки мовлення виступають інформаційні програми будь-якої телекомпанії, а в інтервалах між новинними випусками розташовуються всі інші передачі. І шкода телевізора на психіку індивіда простежується чітко саме після перегляду мовлення новинних каналів.

Погоня за сенсаційними новинними матеріалами пояснюється метою підняття рейтингу, утримання та підвищення глядацького інтересу, і, безумовно, прибутковістю віщає компанії. Визнаючи цей фактор, слід зазначити наступне, що для біологічного організму (людини) саме важлива інформація, що відхиляється від норми. Телевізійні випуски новин, знаючи це і виконуючи інформативну функцію, роблять це з явним прагненням віщати ненормативні явища з життя соціуму. Для простої людини перегляд новин проходить з «больовим відчуттям». Це є загальносвітовою практикою. Психологи б'ють з цього приводу тривогу і стверджують, що журналістам важливо знайти необхідну тональність для повідомлень про війнах і катастрофах і, незважаючи на надлишок негативної інформації, новинний випуск не повинен давати глядачам настрій безвиході і пригніченості.

Незаперечна важливість функції з екранів телевізора культурно-просвітницького спрямування. Культурно-просвітницька функція виконується в повній мірі навіть після перегляду інформаційної програми, де глядачеві демонструють провідних, учасників подій, їх ступінь грамотності, стиль спілкування і т.д. Це все впливає на глядацькі установки і не завжди має позитивний приклад.

Еталонно більшою мірою сприймаються провідні програм. Даний факт, викликає тривогу у телевізійних критиків, оскільки поява різного рівня безлічі телеканалів породило надлишок недостатньо грамотних і малокультурних ведучих.

Говорячи про культурно-просвітницької функції телевізора (трансляції культурних заходів: концертів, вистав, кіно- і телефільмів), не можна не виділити якусь «неповноцінність» цього ознайомлення з прекрасним. Але, безумовно, потрібно визнати, що для багатьох телеглядачів це є єдиною можливістю познайомитися з творами мистецтва. У культурно-просвітницьких програмах часто присутній елемент повчальності, дидактики. Завдання авторів таких передач зробити їх ненав'язливими, максимально делікатними.

Важлива рекреативная функція телевізора в якості користі. Вона дозволяє відпочити, відновитися після трудового дня. Телебачення, транслюючи різноманітні шоу, розважальні програми допомагає людині відсторонитися від повсякденних турбот, відпочити, розслабитися.

Який же шкода від телевізора в цьому випадку? Негативний вплив телевізора полягає в тому, що йому притаманна здатність «проникати в особистий простір» людини, впливаючи і зображенням, і звуком на нервову систему. Єдине, що у владі людини в цьому випадку, щоб знизити негативний вплив телевізора - це просто його вимкнути. Це необхідно робити ще й тому, що телебачення відбирає дуже багато часу. Раніше люди насолоджувалися переглядом передач, коли виникала вільна хвилинка, зараз же більшість індивідів до такої міри захоплено переглядом серіалів, що здатні відволіктися від інформаційного «ящика» в проміжках між показом рекламних блоків.

З точки зору проведення дозвілля, перегляд телевізора забирає весь час і з цієї позиції шкоду від телевізора очевидний. Численні дослідження виявили, що, в середньому, міський житель перегляду телевізора присвячує кілька годин в день. Замкнутий цикл, що включає роботу, сон і перегляд телепередач - це поширений варіант життя багатьох індивідів.

Щоб позбутися нав'язливої ​​звички дивитися постійно телевізор, людині необхідно усвідомити, що телевізійна індустрія націлена на те, щоб зробити індивіда гірше, ніж він є насправді. інтим, страх , Жадібність - ось головні важелі впливу на розум телеглядача, активно практично використовуються усіма продюсерами. Художні і документальні фільми наповнені кров'ю і насильства, хтиві інтимні сцени присутні практично скрізь, а телепередачі, що розповідають про те, як хтось заробляє мільйони, «приковують» увагу до екранів багатьох бідних мрійників.

Безумовно, ТВ-індустрія ще веде трансляцію невеликої кількості стоять телепередач, але, судячи з що спостерігається тенденції, існувати їм залишилося зовсім недовго. Багато каналів привносять переважно в життя індивіда ниці емоції і негатив, і це в той час, коли людина могла б отримувати насолоду від смаку цікавою, реальному житті.

Шкода телевізора для здоров'я людини

Якої шкоди від телевізора? Вчені довели, що розумова працездатність знижується від перегляду телевізійного «ящика». Мозок людини під час перегляду передач втрачає здатності відшукувати нові рішення будь-яких життєвих завдань. Прагнення бачити і креативити повністю безупинно замінюється споживанням інформаційного продукту. Індивід, постійно вбирає в себе те, що дає йому телевізійна індустрія, з часом стає схожий на бездумне рослина. Моральний і фізичний стан особистості після тривалого перегляду телевізора змінюється: думки плутаються, робота мозку загальмовується, починає долати втому, сонливість. Для телеглядача стає типово забування і зниження здібностей абстрактно мислити .

Телевізор, подібно пилососа, висмоктує енергію людей. Коли людина втомився і хоче відновити сили, то насправді, як показали дослідження телевізійних прихильників, відчуття виснаження у людей, відпочиваючих перед екраном, ніколи не проходить. Зовсім від телевізора індивіди, переживають «досвід краху», коли закінчують перегляд телепередач. Це явище дослідники прирівнюють до відчуттів наркозалежного, коли він сходить з великої дози наркотику. У ці моменти людина дуже дратівливий і енергетично виснажений.

Негативний вплив на індивіда робить і реклама, яка звучить з екранів телевізора. Впливаючи на людське підсвідомість , Вона змушує людей робити необдумані покупки, які не становлять великої цінності і не приносять користі.

Також телебачення формує своїм прихильникам споживче світогляд, вбиваючи в голову значимість соціального статусу, важливість наявності дорогих аксесуарів або володіння відомою маркою автомобіля. Телевізор підкладає своїм глядачам помилкову мрію, яка зробить щасливими людей.

Крім цього, телевізор привносить в життя людей нещастя у всіх сенсах. Спостерігаючи за героями з екрану, розділяючи їх переживання, проблеми, трагедії, телеглядач настільки переймається переглядом, що герої серіалів стають фактично близькими людьми. Американськими вченими встановлено, що саме нещасні люди часто дивляться телевізор, щасливі воліють читати книги, спілкуватися з друзями, а також знайомими.

Якщо пригадати ще, то багато хто воліє за переглядом улюблених телепередач поїсти не дуже здорову їжу і таким чином пасивний відпочинок сприяє виникненню неправильних поведінкових звичок і зростання живота, що в свою чергу призводить до появи зайвої ваги.

Телебачення, на відміну від спілкування і читання, не задовольняє довгострокових потреб індивіда, оскільки є пасивним процесом, що приносять тільки короткочасне задоволення. Вчені з'ясували, що ті особи, які відчували себе нещасними, на 20% дивилися телевізор частіше. Ті, хто відносив себе до щасливих, частіше брали участь в житті суспільства, проявляли соціальну активність і читали газети. Нещасні люди відносять перегляд телевізора - до марної трати часу, при цьому часто відзначаючи, що все-таки останні кілька передач були хороші.

Отже, основна шкода телевізора для здоров'я людини - це залежність від нього, яку прирівнюють до наркотичної: швидкоминуще задоволення, що заповнює час, і відчуття жалю і як наслідок незадоволеності.

Багато провідні експерти з тайм-менеджменту вважають, що немає нічого бесполезнее, ніж перегляд щоденних новин, націлених на подачу в такій формі, щоб людина цілу годину невідривно їх дивився. Психологами помічено, що під час останніх фінансових негараздів або втрати роботи перегляд телевізора людьми збільшується, що призводить до виникнення депресій. Тому психологи рекомендують обмежувати час, проведений біля телевізора, щоб уникнути депресивних настроїв.

Більш того перегляд телевізора з точки зору тайм-менеджменту, не є вдалим інвестуванням часу, а просто представляє його втрату. Якщо людина буде приділяти перегляду в тиждень до 20 годин чистого часу, то це буде половиною робочого тижня, а сукупна втрата в місяць виявиться просто жахливою. Адже, не дарма кажуть, що час - це гроші і пристрасть до перегляду ТБ виступає поглиначем часу, який тягне людину вниз. Більшість людей часто скаржаться на брак часу. Але, варто всього лише прибрати зі свого життя телевізор і у людини виникне реальний шанс у своєму житті щось змінити: реалізувати після роботи бізнес-проект, почати займатися в фітнес-клубі, читати розвиваючу літературу, зустрічатися з друзями, ходити в музеї, в театри та інше.

Якої шкоди від телевізора?
Якої шкоди від телевізора?
Який же шкода від телевізора в цьому випадку?

Новости