Сковорода з литого алюмінію з антипригарним покриттям, відгуки

  1. Опис і користь сковороди з литого алюмінію з антипригарним покриттям
  2. Технологія виготовлення посуду: штампована, кована, лита
  3. Антипригарне покриття: тефлонове, мармурове, керамічне, титанове, діамантове
  4. Плюси і мінуси, чи є шкода
  5. Виробники і ціни хороших алюмінієвих сковорідок
  6. Відгуки

Смак приготовленої їжі залежить не тільки від точності дотримання рецепта і вміння господині, але і від якості посуду. Приготувати яєчню можна і на найтоншої легкої сковорідці, а ось м'ясо як слід прожарити на такий не вдасться. А якщо вже процес займає багато часу, то сковорода буде потрібно з товстим дном і з матеріалу, добре розподіляє тепло - литий алюміній, наприклад. А ось як виглядає сковорода без антипригарного покриття і як нею користуватися, зазначено тут.

Опис і користь сковороди з литого алюмінію з антипригарним покриттям

Алюмінієві каструлі та сковорідки користуються популярністю у господинь. Вони дуже легкі, просто відмиваються, відрізняться доступною вартістю. Однак алюміній - метал, хоч і не схильний до корозії, проявляє часом зайву «активність».

Так, в алюмінієвому посуді не можна готувати варення, щі, фруктові компоти, а також будь-які страви з маринованими овочами або в кисло-солодкому соусі. Постраждає як смак продукту, так і сам посуд - алюміній темніє і втрачає гладкість. Однак жарка - процес дещо іншою і до алюмінієвих сковорідок пред'являються інші вимоги. Також вам буде корисно дізнатися про те, як зробити антипригарне покриття на чавунній сковороді і для чого це робиться.

На відео - опис сковороди:

Технологія виготовлення посуду: штампована, кована, лита

Виготовляється алюмінієвий посуд за різними технологіями. Саме метод виробництва і визначається в яких кулінарних процесах вона може використовуватися, а в яких ні.

  • Штампована - найдешевший метод виготовлення. Зводиться до різання і штампування виробів з готового алюмінієвого листа. Процес такий можна здійснити тільки при невеликій товщині металу, відповідно, посуд виявляється тонкостінної. Крім того, при згинанні алюміній деформується, а все такого роду ушкодження призводять до погіршення теплопровідності і зниження стійкості до температур. Також вас зможе зацікавити інформація про те, як виглядає і як використовується млинцева сковорода для індукційних плит Тефаль і як вибрати хорошу сковороду . Смак приготовленої їжі залежить не тільки від точності дотримання рецепта і вміння господині, але і від якості посуду

    Сковорода зроблена з литого шматка алюмінію

Штампована сковорідка дуже легка, зручна у використанні, але тривалого і частого нагріву не витримує. Як правило, посуд підсилюють сталевим диском, що кілька подовжує термін її експлуатації.

  • Ковані посуд - виробляється методом пресування на кувальних апаратах. Метал нагрівають до стану пластичності і випрессовивают вироби необхідної форми. Кування зміцнює алюміній, так що сковорода з кованого металу служить помітно довше, ніж штампована. Крім того, технологія дозволяє отримати моделі з тонкими стінками і товстим дном. Як правило, в дно вваривают сталеві плити, так як такий посуд в основному призначена для індукційних плит. А ось чи підходить чавунна сковорода для індукційної плити і як нею користуватися, зазначено тут.

    кована сковорода з литого алюмінію з антипригарним покриттям

  • Вироби з литого алюмінію - розплавлений метал заливають у форми і отримують каструлі та сковорідки необхідної конфігурації. Метал при цьому не деформується, і повністю зберігає всі свої якості. Литий алюміній забезпечує абсолютно рівномірне прогрівання, виключно довговічний. Однак така технологія дуже енергоємна, власне, посуд з литого алюмінію коштує помітно дорожче. А ось як виглядає і як використовується чавунна сковорода для млинців, допоможе зрозуміти дана інформація.

    Зроблена сковорода за таким типом може служити довгий час

Дно сковороди з литого металу також посилюється Антідеформаціонний диском. Відповідно, посуд можна використовувати на плитах будь-якого типу: індукційних, газових, електричних.

Антипригарне покриття: тефлонове, мармурове, керамічне, титанове, діамантове

Однак не тільки методом виробництва відрізняється посуд, але і способом нанесення антипригарного покриття і його характером. Останнє за сучасними стандартами кулінарії є чи не обов'язковим елементом.

За матеріалом покриття розрізняють наступні варіанти.

  • Тефлонове - або політетрафторетилен. Функції свої покриття виконує, але боїться гострих предметів, зокрема, миючої металевої губки і служить не більше 2-3 років. Сковороду з тефлоновим покриттям не можна розігрівати вище 200, в окремих випадках вище 260 С, так як це призводить до руйнування покриття і взаємодії його компонентів з їжею. А ось які існують кращі сковорідках з антипригарним покриттям і який існує рейтинг, допоможе зрозуміти дана стаття.

    Відмінний варіант для смаження м'яса і риби, але покриття боїться гострих предметів

На ділі даний тефлонове покриття наносять на сковороди при температурах в 400 С, що гарантує повне видалення будь-яких домішок. Ну а сам тетрафторетилен відноситься до найбільш нейтральним полімерів. На жаль, споживачеві дуже складно відрізнити справжнє тефлонове покриття від безлічі імітацій, де використовуються інші фторполімери, далеко не настільки стійкі. А ось як буде виглядати двостороння сковорода з антипригарним покриттям і як нею користуватися, допоможе зрозуміти дана інформація.

  • Керамічне покриття - шар полімерного композитного матеріалу з частинками кремнію. Останній гарантує стійкість до дуже високих температур, що дозволяє розігрівати сковороди до 450 С без всяких наслідків. Великий плюс - можливість готувати з мінімальною кількістю масла: матеріал настільки гладкий, що воно розтікається дуже тонким шаром, так що багато його не потрібно.

    На такій сковороді можна смажити м'ясо і рибу навіть без масла

На жаль, керамічне покриття боїться різких перепадів температури, механічного тертя і ударів і, крім того, не годиться для індукційної плити. Служать такі сковороди близько 2-3 років.

  • Мармурове - варіант тефлонового покриття з мармуровими крихтами. Може наноситися в кілька шарів: чим їх більше, тим довговічніше посуд. Багатошарова модель може прослужити до 25 років. Покриття повільно остигає, не боїться температурних перепадів, менше страждає від зіткнення з гострими предметами.

Недоліком є ​​неабиякий вага - вона лише трохи легше чавунної. Крім того, добротна сковорода цієї категорії, та ще й з потовщеним дном коштує не менш як 2000 р.

Кращим варіантом вважається модель з литого алюмінію завтовшки в 6 мм і 5-шаровим покриттям з мармурової крихти. Готувати в ній можна без масла. Однак періодично рекомендується змащувати чистий посуд маслом і протирати серветкою.

Також вас зможе зацікавити інформація про те, як правильно використовується електрична сковорода гриль.

  • Титанове покриття - забезпечує термін експлуатації від 10 до 25 років. Титан абсолютно нейтральний, не боїться температури і температурних перепадів, благородія гладкості, дозволяє готувати на мінімальній кількості жиру. Вартість такого посуду дуже висока.

    Таке покриття дозволяє смажити продукти навіть без масла

Інформація про шкоду тютюнового покриття не витримує ніякої критики: метал використовується для протезування, що вже говорить про його абсолютної нейтральності та нешкідливості.

  • Алмазне покриття - власне, той же шар тефлону, але в суміші з алмазним пилом. Таким чином збільшують довговічність покриття - до 10 років і довше. Таку поверхню набагато складніше подряпати, вона дуже легко миється, допускається миття в посудомийній машині.

    Таке покриття збільшує довговічність при використанні

Важливий і сам метод нанесення антипригарного покриття. Залежить не стільки від матеріалу, скільки від методу виготовлення алюмінієвого посуду.

  • На штамповані сковороди покриття наноситься накатом прямо на заготовки, тобто, до власне штампування. Під час гнуття покриття теж пошкоджується, що позначається і на її якостях, і на довговічності. Вироби такі дуже легкі і доступні за вартістю, але і служать вкрай недовго.
  • На виріб з литого алюмінію шар наносять методом напилення. Антипригарний матеріал розпорошується з пульверизатора, потім спікається при високих температурах. Попередньо посуд обробляють з тим, щоб забезпечити більш повне зчеплення матеріалу з металом. Відповідно, шар розподіляється куди більш рівномірно і повністю зберігає свої антипригарні властивості.

Литий посуд проходить для будь-якого типу плит і для будь-якого виду кулінарної обробки.

Плюси і мінуси, чи є шкода

Властивості штампованої і литого алюмінієвого посуду помітно відрізняються. Найбільш різко ця різниця проявляється як раз в сковородах: останні мають на увазі високий ступінь нагріву, при цьому не дуже-то поступаючись в тривалості застосування каструлях.

Переваг у сковорідок з литого алюмінію безліч:

  • швидкий і рівномірний прогрів - алюміній чудово проводить тепло, а литий алюміній не має тих дефектів, який отримує метал при куванні або штампування. Відповідно, такий посуд забезпечує найшвидший і рівномірне прогрівання;
  • корозійна стійкість - алюміній на повітрі миттєво покривається оксидною плівкою - оксидується. В результаті алюмінієві вироби абсолютно не піддаються іржі;
  • литий алюміній набагато міцніше і за рахунок товщини стінок і дна, і завдяки структурі металу. Відповідно, матеріал не боїться механічних пошкоджень;
  • допускається прогрів до 400 С - правда, враховувати потрібно і матеріал антипригарного покриття. Навіть найкращі тефлонові варіанти з алмазним пилом не рекомендується нагрівати вище 260 -270 С. Зазвичай для кулінарної плити це максимум. А ось вироби з титановим покриттям не бояться ніякої температури;
  • моделі з товстим дном мають поліпшені акумулюють властивостями. Вони остигають повільніше, що дозволяє дотом продукти і якийсь час утримувати блюдо в теплому стані без повторного розігріву;
  • метал не має пір, так що мити сковороди від будь-якого типу забруднень дуже легко. Знову-таки слід враховувати тип покриття: посуд з титановим або алмазним покриттям можна мити і в посудомийній машині, тефлонове такого випробування не перенесе;
  • вироби дуже довговічні - власне, термін використання визначається покриттям, а не металом: литий алюміній не зношується і не деформується з часом. Відповідно, наносити недовговічне покриття, на зразок однослойного тефлонового або керамічного не має ніякого сенсу. Переважно моделі з титановим, мармуровим, алмазним покриттям розраховані на термін експлуатації від 10 до 25 років;
  • посуд годиться для будь-якої плити: індукційної, електричної, газової.

На відео - все плюси і мінуси використання сковороди:

Недоліки, однак, є і у найдосконалішою сковороди:

  • головне з них - вартість. Довговічний матеріал коштує чимало, а при товстих стінках ціна стає вельми відчутною;
  • не всі моделі можна мити в посудомийній машині;
  • зберігати готову страву в алюмінієвій сковороді не можна.

Інформація про шкоду алюмінію не має під собою жодних підстав. Ціна ж вироби такого роду просто не дозволяє використовувати неякісне антипригарне покриття, як це часто трапляється при виготовленні штампованої посуду.

А ось як може виглядати сковорода гриль з керамічним покриттям Біолюкс гриль, можна побачити тут.

Виробники і ціни хороших алюмінієвих сковорідок

Виготовляють сковороди безліч різних компаній, оскільки алюміній - досить дешевий метал, а антипригарне покриття, на жаль, можна виконати з не самих стійких до температури фторполимеров.

Але якщо мова йде про виробників, які гарантують якість, то варто згадати наступних.

  • Tefal - французьку компанію вважають «батьком» посуду з антипригарним покриттям. Тут продукцію виготовляють, застосовуючи тетрафторетилен, який запікається на поверхні виробів при температурах вище 400 С. Зруйнувати таке покриття шляхом нагрівання на звичайній газовій плиті виключно складно і ще нікому не вдавалося.

    Відмінний варіант для щоденного експлуатування тривалий час, при цьому виробник зарекомендував себе тільки з позитивного боку

Tefal виробляє як сталеву, так і алюмінієвий посуд, в тому числі і вироби з литого алюмінію. Останні мають досить відчутною вартістю: так, кругла сковорода-гриль з діаметром в 26 см коштує 2500 р, а модель преміальної серії - 3870 р.

  • «Нева-метал» - виробляє сковороди зі сплаву, що складається з 88% алюмінію і 12% кремнію, що забезпечує високу механічну міцність. Застосовується технологія виробництва литтям з кристалізацією під тиском. Як антипригарного покриття використовуються фторполімери, іноді мармуровий композит. Посуд відрізняється відмінною якістю, але тефлонове покриття, на жаль, з часом стирається.

    Відмінний варіант для щоденного використання, при цьому мається знімна зручна ручка

Сковорода-пліч від «Нева-метал» коштує 1650 р, а модель з кам'яним антипригарним покриттям - 2000 р.

  • Rondel l - моделі посилюються вплавленим дном, що покращує теплопровідність вироби і прискорює процес приготування їжі. Антипригарне покриття на базі фторполимеров, проте є лінійки і з титановим покриттям. Представник першої коштує близько 1700-2000 р, а виріб з трьома шарами титану - не менше 3499 р.

    Поверхня може дуже швидко нагріватися, що дозволить дуже швидко приготувати їжу

  • Stoneline - сковороди з литого алюмінію з кам'яним антипригарним покриттям. Посуд розрахована на 20-30 років використання. Покриття можна мити в посудомийній машині, при готуванні допускається застосування столових приборів аж до ножа. Масло потрібно в мінімальних кількостях. Вартість посуду відчутна: млинниця, наприклад, коштує 5300 р, а сковорода-пліч з кришкою - 10900 р.

    Кам'яне покриття дозволить швидко приготувати їжу, при цьому їжа швидко не остигати

  • Frybest - моделі з керамічним покриттям. Використовується розробка компанії, що дозволяє збільшити термін експлуатації. Керамічне покриття дозволяє мити посуд у посудомийній машині, нагрівати до значної температури. Також в сковороді допускається зберігати їжу. Блинница від Frybest варто 2190 р, а глибока модель - 3490 р.

    У такій сковороді можна зберігати приготовлену їжу досить тривалий час

  • Ceramacgranit від TVS - італійська компанія, що виготовляє алюмінієвий посуд з кам'яним антипригарним покриттям, в якому замість мармурової крихти використовується гранітна. Таке поєднання матеріалів забезпечує довговічність, легкість миття, швидкість приготування і практично повне невикористання масла. Варто відзначити, що посуд цієї серії для індукційної плити не годиться.

    Таке покриття дуже швидко очищається, так як практично не пригорає

Вартість моделей досить доступна: сковорода діаметром в 20 см коштує 1330 р, глибокий сотейник діаметром в 24 см - 1620 р.

Відгуки

Відгуки про продукцію цієї категорії досить різні. В основному визначаються вони не стільки характером покриття або самого матеріалу, скільки якістю останніх. На жаль, відрізнити якісну продукцію від дешевої імітації далеко не завжди можна і вартість товару не завжди є гарантією.

  • Катерина, 27 років, Москва: «Придбала буквально з нагоди, спеціально фірму не вибирала. В результаті стала володарем сковороди від Rondell серії Walzer. Використовую рік. Щодо швидкого нагрівання і зручності миття не збрехали: і зі спекотною, і з томлінням вона відмінно справляється. Однак з боку зіткнення з плитою вже потемніла, а на покритті є подряпини, хоча готую тільки за допомогою дерев'яної лопатки ».
  • Юлія, 32 роки, Томськ: «Купила сковороду Tefal 2 роки тому, так що термін використання достатній. З назад боку нагар утворився, але всередині вона ні краплі не змінилася: ніяких подряпин, потемніння. Для тривалої готування або гасіння вона не годиться - залегка, а ось для швидкого обсмажування підходить ідеально ».
  • Марина, 42 роки, Волгоград: «З сковорідками від Биол знайома не перший день - Блинниці такої користуються 3 роки. Півроку тому придбала ще і модель з серії Оптима Декор з керамічним покриттям. Кажуть, кераміка швидко стирається, але я поки нічого не помітила. Готувати на ній просто, можна без масла ».
  • Ірина, 38 років, Санкт-Петербург: «Сковороду від Stoneline мені подарували. Модель виявилася важка, лише трохи легше бабусиної чавунної, а й готує в ній можна як в чавунної: смажити, томити, тушкувати, і ніякого пригорання, хоча мені приходить часто відволікатися - дитина маленька. Готувати можна без масла, при цьому не пристає навіть смажений сир. Особисто я від неї в захваті ».

Сковорода з литого алюмінію з антипригарним покриттям, якщо вона хорошої якості - прекрасне придбання для кухні. Такий посуд дозволяє готувати майже без масла, прискорює процес готування, гарантує рівномірне прогрівання продукту і поліпшення смаку їжі, що готується. Крім того, такий посуд набагато легше мити.

Новости