SkyRC MC3000 або «повелитель акумуляторів»

  1. Зовнішній вигляд
  2. Перше включення.
  3. Dummy режим
  4. Advanced режим
  5. Зовнішнє управління

Нещодавно з'явилося у продажу універсальний зарядний пристрій / аналізатор акумуляторів MC3000 розробки SkyRC. Отже, давайте розберемо його детальніше? Пристрій складне, так що і тексту і картинок буде багато.

MC3000 просто знає три елементарні процедури: заряд, розряд і відпочинок. Але комбінуючи і повторюючи їх, «ви відчуєте себе повелителем акумуляторів» (переклад цитати з інструкції). До речі, інструкція на MC3000 містить більше сорока сторінок.

Універсальний зарядний пристрій / аналізатор акумуляторів MC3000 вміє заряджати акумулятори струмами від 0,05 А до 3А, сумарною потужністю не більше 50 Ватт і розряд на струмами до 2А, сумарною потужністю до 15Вт, і давати відпочинок акумулятором між циклами.

Пристрій має підтримку більше 42х формфакторів, від 10340 до 32650, тобто практично всіх типів циліндричних акумуляторів, наявністю програм роботи з різною «хімією» від класичного NiCD, NiMH (з варіантом Eneloop, який, як заявлено в інструкції, за алгоритмом роботи такий же, як NiMH, але деякі опції оптимізовані для більш легкого налаштування програм) і Li-Ion, до набирають популярність LiHV (Li-Ion 4,35) і екзотичних LiFePO4 і NiZn.

Зовнішній вигляд

Мені ж, в мої чіпкі руки, потрапила передпродажна версія SkyRC 3000, тому комплект поставки не включав в себе різних красивостей - фірмових коробок, і іншого. Тільки зарядка і блок живлення в протиударною упаковці.
Мені ж, в мої чіпкі руки, потрапила передпродажна версія SkyRC 3000, тому комплект поставки не включав в себе різних красивостей - фірмових коробок, і іншого

Кому цікавий нудний процес розпакування і мої перші спроби розібратися з такою складною зарядкою без прочитання інструкції, можуть подивитися ось це відео .

Формфактор зарядки - можна назвати канонічним - в стилі MaHa, Opus, Liitokala і т.п. Головною відмінністю є розмір - він явно більше і становить: 200х124х70мм. Ось вона в порівнянні з Opus BT-C3100

Ось вона в порівнянні з Opus BT-C3100

Блок живлення розрахована на мережу перемененного струму з діапазоном вхідних напруг від 100 до 240 В, з споживаним струмом до 1,5 А. Вихідна напруга - 15 Вольт, з струмом до 4А.

Вихідна напруга - 15 Вольт, з струмом до 4А

При цьому саме зарядний працює від блоків живлення з діапазоном напруг від 11 до 18 вольт, що дає можливість використовувати і БП від ноутбуків і від бортової мережі автомобіля.

При цьому саме зарядний працює від блоків живлення з діапазоном напруг від 11 до 18 вольт, що дає можливість використовувати і БП від ноутбуків і від бортової мережі автомобіля

Зарядка оснащена чотирма роздільними зарядними слотами, кожен з яких має свій температурний датчик. Кожному слоту, призначена своя фізична кнопка.

Також є монохромний дисплей роздільною здатністю 128х64 і 4 керуючі кнопки, за допомогою яких здійснюються всі операції по налаштуванню і програмування.

У цьому огляді будуть брати участь в якості піддослідних наступні акумулятори, в тому порядку, як вони стоять в слотах:

  • Li-ion 18650 Sanyo UR18650FM 2600мАч із захистом
  • Li-ion 18650 Panasonic NCR18650B 3400мАч
  • NiMH LSD AA PKCELL 2200мАч
  • NiMH LSD AAА PKCELL 850мАч

З правого боку зарядки знаходиться роз'єм PC Link в форматі micro USB (одна з відмінностей від зарядного SkyRC MC2500), роз'єм для підзарядки гаджетів - USB-A і індикатор роботи Bluetooth.

З правого боку зарядки знаходиться роз'єм PC Link в форматі micro USB (одна з відмінностей від зарядного SkyRC MC2500), роз'єм для підзарядки гаджетів - USB-A і індикатор роботи Bluetooth

На нижній частині знаходяться відкидні ніжки і вентилятор охолоджування.

На нижній частині знаходяться відкидні ніжки і вентилятор охолоджування

Перше включення.

Спочатку нам покажуть логотип SkyRC, а потім спитають, в якому режимі ми хочемо працювати: Dummy / Simple / Advanced.


Спочатку нам покажуть логотип SkyRC, а потім спитають, в якому режимі ми хочемо працювати: Dummy / Simple / Advanced

Перший режим найпростіший і самий не цікавий: вставляємо акумулятори, зарядка по напрузі на елементі визначає тип хімії (планую, але ще не зробив, розрядить один li-ion акумулятор до приблизно одного вольта, і подивитися, як вона на нього відреагує).

Dummy режим


Якщо необхідно, натискаємо кнопку потрібного нам слота, кнопками вгору і вниз виставляємо потрібний струм, і після натискання кнопки enter починається процес заряду акумуляторів.

Якщо необхідно, натискаємо кнопку потрібного нам слота, кнопками вгору і вниз виставляємо потрібний струм, і після натискання кнопки enter починається процес заряду акумуляторів

Через кілька секунд показання індикатора змінюються, світлодіоди в кнопках вибору слота горять червоним, швидко ростуть показання струму і йде підрахунок залитої в акумулятор ємності.

Через кілька секунд показання індикатора змінюються, світлодіоди в кнопках вибору слота горять червоним, швидко ростуть показання струму і йде підрахунок залитої в акумулятор ємності

При натисканні кнопки вибору слота екран відображає детальну інформацію про конкретний акумуляторі: режим, поточний струм заряду, кількість переданого заряду, поточна напруга і напруга відсічення поточну потужність і кількість збереженої енергії, час етапу і загальний час, температуру акумулятора і зарядного, внутрішній опір акумулятора. Перегортання здійснюється кнопками вгору - вниз.

Зручно те, що перегорнувши на потрібну сторінку і натиснувши на кнопку іншого каналу, пристрій перемикається на ту ж саму сторінку.

А коли процес заряду закінчиться, індикатор слота змінить колір на зелений.

Банально? Так. Не цікаво? Так. Автоматичний режим це не зовсім те, що очікується від 90 доларової зарядки та й мала частина того, що вона вміє.

Advanced режим

Зупиняємо процес натисканням кнопки stop, натискаємо її ще раз і утримуємо її кілька секунд. Ага, а ми потрапили в режим налаштувань.
Зупиняємо процес натисканням кнопки stop, натискаємо її ще раз і утримуємо її кілька секунд

Кнопками вгору / вниз вибираємо потрібний нам параметр, кнопкою enter переходимо до його встановлення кнопками вгору / вниз, короткочасне натискання enter встановлює значення, тривалий - вихід зі збереженням налаштувань. Повернення - кнопка stop.

Отже, міняємо режим роботи на Advanced (Simple - злегка спрощений режим, в порівнянні з Advanced)

Отже, міняємо режим роботи на Advanced (Simple - злегка спрощений режим, в порівнянні з Advanced)

Ну і «щоб два рази не вставати», розповім про інших параметрах:

Ну і «щоб два рази не вставати», розповім про інших параметрах:

  • Температури, тут зрозуміло, нам звичні градуси Цельсія, а іншим - інші, можна змінити. Ну і як бачите, температура всередині пристрою була 23 градуси Цельсія.
  • Beep tone - відключення або вибір тембру «писку» для підтвердження натискання кнопок.
  • Hide - не відображати непотрібні типи акумуляторів для зручності. Тут, до речі, видно всі підтримувані типи. RAM - Rechargeable Alkaline battery, акумуляторні лужні батареї, що не популярний тип, був в прошивці з самого початку, але, як бачите, за замовчуванням, прихований.
  • Час відображення інформаційного повідомлення і роботи підсвічування дисплея (завжди включений і завжди вимкнений теж є)
  • Температура, при якій включається вбудований вентилятор, регулюється в широкому діапазоні, управління оборотами немає: вентилятор або працює або не працює.
  • Скидання налаштувань і скидання калібрування до заводських налаштувань. За процесу калібрування у мене є короткий і ємне відео (Подискутувати про нього можемо в коментарях).
  • Версії «Софта» і «Заліза», 1.01 і 1.4 відповідно.

Отже, затискаємо на кілька секунд Enter, зберігаючи установки. Налаштування запам'ятовуються, обраний режим і параметри будуть встановлені за замовчуванням і після виключення - включення зарядного ..

Тепер у нас вже дещо інша інформація на екрані:

У просунутому режимі зарядка надає 30 призначених для користувача програм. Кожну програму можна налаштувати на свій розсуд і встановлювати на потрібний слот.

Можна налаштувати: тип акумулятора, режим роботи, відсічення по ємності, зарядний струм, струм розряду, час відпочинку після розряду або заряду, кількість повторів для циклічного режиму і його послідовність, напруги відсічення і значення завершальній сили струму, температуру при якій буде робота з акумулятором буде припинятися і ін. Після збереження програми під будь-яким номером, її легко вибрати і встановити на будь-який слот.

Давайте покажу на картинках і розповім докладніше? Натискаємо кнопку третього слота, і кнопками вгору / вниз вибираємо 30-ю програму.

Натискаємо кнопку третього слота, і кнопками вгору / вниз вибираємо 30-ю програму

І починаємо її змінювати. У третьому слоті у мене встановлений NiMH LSD AA акумулятор PKCELL (кому цікаво, у мене на каналі є пару роликів про них , Рік тому я їх купив, використав в фотоспалах, і після року використання перевірив в MC3000)

У третьому слоті у мене встановлений NiMH LSD AA акумулятор PKCELL (кому цікаво,   у мене на каналі є пару роликів про них   , Рік тому я їх купив, використав в фотоспалах, і після року використання перевірив в MC3000)

Отже, виставляємо правильний тип акумулятора (а зарядка розумна, якщо вона зрозуміє що ви помилилися, при запуску програми просигналізує вам про помилку) і режим рефреша.

Всього режимів шість:

  • Charge. Тут все банально: заряд акумулятора найбільш підходящим алгоритмом до визначення що заряд пора закінчувати.
  • Refresh. Практично, це Cycle з порядком C> D> C, тобто заряд, розряд і знову заряд, з відпочинком між ними. Після закінчення ви отримуєте заряджений акумулятор, а зарядка показує ємність розряду і заряду. Корисно проводити таку процедуру для NiMH батарей приблизно кожен 10-й цикл.
  • Break_in. Базується на §7 IEC 61951-1 ред. 3.0 2013-10 і IEC 61951-2 ред. 3.0 2011-05, дозволяє виконати перевірки відповідності номінальної і заявленої ємності NiCD / NiMH акумуляторів відповідно до стандартів. Процедура така: спочатку розряджається акумулятор струмом 0,2 с до 1,0В, потім заряд струмом 0,1 16часов, відпочинок акумулятора 1-4ч. Ну а потім розряджати акумулятор струмом 0,2 с до напруги 1,0В і засікаємо час. Має вийти п'ять годин. Процес тривалий, більше доби, і може повторяться до п'яти разів, або поки отримані дані номінальної ємності не будуть відповідати заявленій. Також цю процедуру корисно проводити раз на пів року і перед початком використання після тривалого зберігання.
  • Discharge. Рутинно розряджається акумулятор заданим струмом до заданого вольтажа або до падіння розрядного струму до встановленого значення. Максимальний струм розряду 2А, але сумарно розряд не більше 15Вт.
  • Cycle. О, це мій найулюбленіший режим, тут ви можете задати кількість циклів (1-99) і послідовність дій (C> D, C> D> C, D> C або D> C> D) і зарядка буде його виконувати. Можна використовувати для «розкачки» акумуляторів, «пробудження від сплячки» після тривалого зберігання, або, наприклад, перевірити, наскільки сильно деградують акумулятори за сотню циклів роботи з заданими параметрами.
  • Storage. Підготовка li-ion акумуляторів до тривалого зберігання.

Можна виставити ємність, або відключити її, вона потрібна для установки верхньої межі залитої ємності, для запобігання перезаряду або переразряда. В інструкції рекомендується встановлювати на 20% більше від номіналу. Також може бути виставлено для випадків, коли потрібно влити в акумулятор точне значення. У режимі Break_in потрібно ввести значення номінальної ємності максимально точно. Діапазон 100мАч-50000мАч з кроком 100мАч.

Струм заряду виставляється в межах від 0,05 А до 3,0А з кроком в 0,01А (10мА).

Струм розряду можна виставити також від 0,05 А з кроком 0,01А (10мА) до 1 / 2А.

C.RESTING і D.RESTING- тривалість фази відпочинку акумулятора перед наступним циклом після циклів заряду і розряду відповідно, виставляється про 0 до 240мінут з кроком в одну хвилину.

Кількість циклів можна встановити від 1 до 99, вибір послідовності в циклі (C> D, C> D> C, D> C або D> C> D) також змінюється, як і виставляється верхня межа напруги при заряді.

Але для NiMH / NiCD використовується метод визначення закінчення заряду по дельта-пік, причому цей параметр також можна змінювати, від 0 до 20мВ з кроком 1мВ.

TRICKLE C. - Trickle charge. Виставляється ток крапельного дозаряда NiMH акумуляторів після закінчення заряду. Не рекомендується виставляти занадто великий струм для запобігання перегріву акумуляторів.

RESTART VOLT - відновлення процесу заряду, якщо напруга акумулятора опустилося нижче заданого значення через процес саморозряду.

CUT VOLT - нижній поріг напруги під навантаженням при розряді.

CUT VOLT - нижній поріг напруги під навантаженням при розряді

Ну і можна вибрати, під яким номер зберегти тільки що задану програму. Усього доступно 30 осередків.

Тривалим натисканням на enter зберігаємо програму.

Задаємо програми для інших слотів,

Задаємо програми для інших слотів,

натискаємо enter і ...

натискаємо enter і

Саме в цей момент зарядка попередить вас про помилку якщо напруга на акумуляторі не доступні для обраної програми. Ну а для тих слотів, з якими все в порядку, почне виконуватися задана програма, показання струму швидко ростуть до заданих значень

Ну а для тих слотів, з якими все в порядку, почне виконуватися задана програма, показання струму швидко ростуть до заданих значень

І поточний режим, значення напруги і струму, а також кількість мАг весь час відображаються на екрані.

І поточний режим, значення напруги і струму, а також кількість мАг весь час відображаються на екрані

У будь-який момент можна натиснути на кнопку слота, і подивитися більш докладні відомості, як і в Dummy режимі:

У будь-який момент можна натиснути на кнопку слота, і подивитися більш докладні відомості, як і в Dummy режимі:

Через деякий час акумулятор в першому слоті зарядився, про що сигналізує зелений індикатор на кнопці вибору слота і інвертований індикатор режиму на дисплеї, а також ток в 0,00А

Через деякий час акумулятор в першому слоті зарядився, про що сигналізує зелений індикатор на кнопці вибору слота і інвертований індикатор режиму на дисплеї, а також ток в 0,00А

Також після старту програм стає доступна оперативна інформація по ходу роботи, а після натискання кнопок вгору - вниз - зарядка навіть малює графіки по напрузі, через низький дозволу екрану, несучих чисто декоративну функцію. Також там зазначено номер слота, поточна напруга і час

Також там зазначено номер слота, поточна напруга і час

Як бачите, 18650 Sanyo UR18650FM заряджений, 18650 Panasonic NCR18650B досить стабільно розряджається, AA PKCELL 2200мАч скоро вже зарядиться. А ААА PKCELL 850мАч дозаряда, потім під час відпочинку у нього трохи знизилося напругу і через заданий час почався процес розряду, а зараз його напруга 1,27В

Ну що, втомилися вже? А адже це ще не все. Пам'ятайте що на боці у зарядки є роз'єм micro USB і світлодіод-індикатор роботи блютуза?

Зовнішнє управління

Зарядний пристрій MC3000 передбачає два шляхи зовнішнього управління - через Bluetooth і PC Link.

Для управління з Windows необхідно завантажити і розпакувати з сайту виробника програму - MC3000 Monitor

Програма має дві активних вкладки. А ще у програми немає можливості зміни розмірів вікна, і тому у мене на ноутбуці її вікно не поміщається на екран (це добре видно ось в цьому моєму відео , В якому я розповів і показав всі можливості по управлінню зарядкою MC3000 з комп'ютера, в тому числі і межі установки напруг)

А ще у програми немає можливості зміни розмірів вікна, і тому у мене на ноутбуці її вікно не поміщається на екран (це добре видно   ось в цьому моєму відео   , В якому я розповів і показав всі можливості по управлінню зарядкою MC3000 з комп'ютера, в тому числі і межі установки напруг)

Перша - будує настроюються графіки по напрузі, силі струму, ємності і температурі по кожному каналу, так само на ній знаходяться дві кнопки - Старт / Стоп, яка запускає в роботу або зупиняє встановлені на слотах програми і Save - зберігає скріншот.

Перша - будує настроюються графіки по напрузі, силі струму, ємності і температурі по кожному каналу, так само на ній знаходяться дві кнопки - Старт / Стоп, яка запускає в роботу або зупиняє встановлені на слотах програми і Save - зберігає скріншот

На другій сторінці - є можливість, натиснувши на відповідну каналу кнопку зробити настройки роботи за допомогою GUI - а потім передати її в зарядний.

На другій сторінці - є можливість, натиснувши на відповідну каналу кнопку зробити настройки роботи за допомогою GUI - а потім передати її в зарядний

Недоліком є ​​неможливість збереження налаштувань в програму, тому для однотипного режиму роботи на кожному слоті, зручніше робити настройки на зарядці, привласнити програму, і призначивши її на потрібні слоти, запустити з комп'ютера.

Також на другій вкладці є інтерфейс для пошуку і установок оновлень ПО.

Ось такі графіки будує програма

Ось такі графіки будує програма

Можна навести курсом на лінію, і побачити значення в цій точці. Але дуже не вистачає інформації по потужності, енергії і внутрішнього опору акумулятора.

Тепер же що стосується роботи по блютузу, тут теж не все так, як хотілося б. Принаймні, в android версії додатка , Можливо під IOS все набагато краще.

І так, запускаємо додаток, якщо bluetooth не включений на смартфоні, вона запропонує його включити. Підключення займає кілька секунд

Підключення займає кілька секунд

Але, на жаль, моніторинг даних ....

Але, на жаль, моніторинг даних

А при натисканні на кнопку detail отримуємо ось таке:

А при натисканні на кнопку detail отримуємо ось таке:

Але якщо натиснути на шестірню в правому верхньому кута, потрапляємо в налаштування

Але якщо натиснути на шестірню в правому верхньому кута, потрапляємо в налаштування

натискаємо add, вибираємо потрібні слоти або відразу все, і можна вносити дані програми

натискаємо add, вибираємо потрібні слоти або відразу все, і можна вносити дані програми

Але додаток поки ще «сире», ось так виглядає вибір послідовності дій в циклі

Але додаток поки ще «сире», ось так виглядає вибір послідовності дій в циклі

Після внесення всіх налаштувань задані параметри можна зберегти

Після внесення всіх налаштувань задані параметри можна зберегти

Під яким-небудь зрозумілою назвою, наприклад під «заряд li-ion акумуляторів струмом 1А у всіх слотах»

Під яким-небудь зрозумілою назвою, наприклад під «заряд li-ion акумуляторів струмом 1А у всіх слотах»

І тепер у нас є збережена програма,

І тепер у нас є збережена програма,

Яку можна запустити на виконання, відредагувати (зберігши під тим же або іншим ім'ям) або видалити

Яку можна запустити на виконання, відредагувати (зберігши під тим же або іншим ім'ям) або видалити

А ще з програми можна зупинити роботи обраних або відразу всіх слотів натиснувши на кнопку All Slot Stop

А ще з програми можна зупинити роботи обраних або відразу всіх слотів натиснувши на кнопку All Slot Stop

Загалом, підбиваючи підсумки, ПО на даний момент ще «сире».

В цілому ж, завдяки підтримці універсальним зарядним пристроєм / аналізатором акумуляторів SkyRC MC3000 великої кількості формфакторів циліндричних акумуляторів різної «хімії», завдяки можливості виставляти в широких межах різні параметри в режимах заряду або розряду акумуляторів, можливості задавати час відпочинку акумулятора між процесами заряду і розряду, , можливості встановлювати кількість циклів і міняти в них послідовність, будувати графіки, дійсно, як написано в інструкції на MC3000, можна по відчувати себе володарем акумуляторів.

До речі, магазин GearBest вже почав розсилати посилки з MC3000 , Купленими за попередніми замовленнями.

upd. SkyRC постійно вдосконалюють як і прошивку (вже доступна версія прошивки 1,13) так і саму зарядку

Та й додатки на смартфони за цей час вже кілька разів оновилися і тепер працюють стабільно.

дізнатися ціну на SkyRc MC3000

PS Ну а додатково економити на покупках можна використовуючи Кешбек-сервіси. Я користуюсь ePN Cashback і Letyshops в залежності від того, де на момент покупки більш вигідні умови, обидва ці сервісу крім постійних ставок Кешбек часто влаштовують різні акції і дозволяють застосувати промокодом підвищують відсоток Кешбек .

Адже як говорив Скрудж МакДак він же дядько Скрудж:

«Гроші зекономлені - є гроші зароблені».

Отже, давайте розберемо його детальніше?
Банально?
Не цікаво?
Давайте покажу на картинках і розповім докладніше?
Пам'ятайте що на боці у зарядки є роз'єм micro USB і світлодіод-індикатор роботи блютуза?

Новости