Слабка звітність "Газпрому"


«Газпром» в минулу п'ятницю представив дуже слабку чистий прибуток за 9M14 по РСБУ, яка є важливим орієнтиром для дивідендних виплат за 2015 рік, так як концерн поки ще виплачує дивіденди з чистого прибутку за РСБО (перспективи переходу на дивідендні виплати із чистого прибутку за МСФЗ в найближчі кілька років, судячи з усього, нереалістичні).

Чистий прибуток за 9M14 знизилася на 92% г / г на тлі дуже великого збитку від курсових різниць через різке ослаблення рубля. Якщо «Газпром» не скоректує цей показник на величину негрошових статей, наш оптимістичний сценарій дивідендів на акцію складе 4,75 руб. на акцію при дивідендної дохідності 3,2%, що значно нижче 7,20 руб. на акцію, які концерн виплатив в минулому році.

Втім, ринок, судячи з усього, чекає, що «Газпром» скоректує чистий прибуток на збиток за курсовими різницями, тому розмір дивідендів, які компанія виплатила в минулому році, на цьому тлі виглядає реалістичним.

інвестиційний аналіз

Чистий прибуток за 9М14 знизилася на 92% г / г. Чистий прибуток «Газпрому» за 9M14 знизилася на 92% г / г до 35,8 млрд руб. Це всього лише мала частина чистого прибутку в 466,6 млрд руб., Які концерн отримав за 9M13. «Газпром» таким чином демонструє чистий збиток вже другий квартал поспіль (- 119,2 млрд руб. В 3К14 і - 7,5 млрд руб. В 2К14). Це, головним чином, пов'язано з дуже великим збитком від курсових різниць після різкого ослаблення рубля на тлі боргової навантаження концерну. Хоча «Газпром» не розкриває розмір цього збитку в своїй звітності по РСБУ, за нашою оцінкою, він склав 534,3 млрд руб. за 9М14 проти збитку 61,7 млрд руб. за 9M13.

Дивіденди за 2015 рік під загрозою. Так як «Газпром» виплачує дивіденди з чистого прибутку за РСБО (історично це лише половина чистого прибутку за МСФЗ), і у нас немає надій на те, що «Газпром» в майбутньому році перейде на дивіденди з чистого прибутку за МСФЗ, з огляду на несприятливу макроекономічну кон'юнктуру і плани «Газпрому» за капіталовкладеннями, настільки різке зниження чистого прибутку ставить під загрозу дивідендні виплати на майбутній рік.

Припускаючи, що «Газпром» не скоректує чистий прибуток на негрошові статті, наш оптимістичний сценарій зараз передбачає, що дивіденди на акцію за 2015 рік складуть 4,75 руб. при дивідендної дохідності 3,2% (при дуже амбітний допущенні, що чистий прибуток «Газпрому» за 4К14 буде відповідати рівню 1К14, а резерв за службовим «Нафтогазу» в розмірі 215,8 млрд руб. в 1П14 буде повністю ліквідований). Це передбачає скорочення дивідендів на акцію на 34% в порівнянні з 7,20 руб. на акцію, які компанія виплатила в цьому році з прибутку 2013 року.

Ринок розраховує на негрошову корекцію. Так як в минулу п'ятницю котирування НДР знизилися лише на 1,2%, ми вважаємо, що ринок все ж розраховує, що «Газпром» скоректує чистий прибуток на негрошові статті, в тому числі на дуже великий збиток за курсовими різницями, який привів до настільки сильного зниження прибутку.

Відповідно до своєї дивідендної політики, яка передбачає коефіцієнт дивідендних виплат 17,5% -35,0%, «Газпром» повинен коригувати чистий прибуток на будь-які негрошові статті. В принципі, «Газпром» - не єдина компанія, яка постраждала від ослаблення рубля. Нульовий показник чистого прибутку в 3К14 показала і «Роснефть» після дуже великого валютного збитку за зовнішнім боргом.

І в цьому випадку поки немає ясності, чи буде чистий прибуток скоригована для розрахунку дивідендів (нагадаємо, що «Роснефть» виплачує 25% чистого прибутку за МСФЗ). Без урахування збитку за курсовими різницями чистий прибуток «Газпрому» за 9M14 склала 570,1 млрд руб., Що відповідає зростанню на 7,9% г / г. : ///



Новости