Шлях пацієнта: від сімейного лікаря до клініки

Верховна Рада схвалила довгоочікувану медичну реформу. «Одесская жизнь» розбирається в тонкощах нового маршруту пацієнта, першої «зупинкою» якого є сімейний лікар, а також у фінансових питаннях - яким чином бюджетні гроші «прийдуть за пацієнтом».

Хоча інститут сімейної медицини на території України був введений в 2009 році, більшість регіонів знайомляться з ним тільки зараз. А ось Одеса вже готова поділитися своїм досить великий досвід в цьому виді медичних послуг - сімейна медицина в Одесі реально працює в режимі пілотного проекту вже кілька років.

Як знайти свого сімейного лікаря Як знайти свого сімейного лікаря?

До 2020 року сімейний лікар повинен бути закріплений за кожним українцем, це передбачено програмою міністерства охорони здоров'я України. Перші договори громадян з лікарями укладають вже зараз, а з 1 січня їх треба буде укладати за принципом «вже і зараз». Тим часом в Одесі свого сімейного лікаря вже можна знайти в міських амбулаторних або районних поліклініках в залежності від місця проживання і реєстрації пацієнта. Сімейний лікар або лікар загальної практики, до введення інституту сімейної медицини - терапевт, згідно із законом може обслуговувати не більше 2 тисяч пацієнтів.

Згідно з реформою охорони здоров'я, з 1 січня 2018 року, кожен чоловік зможе вибрати для себе кращого сімейного лікаря і укласти з ним договір на обслуговування. Це підтверджують і в департаменті охорони здоров'я Одеської міськради. Чиновники відзначають, що укласти такий договір можна раніше встановленого терміну. Для цього пацієнтові досить мати при собі паспорт або вид на проживання.

Якщо пацієнт ще не уклав договір з сімейним лікарем і не знає до кого звернутися за якісною медичною допомогою, він може підійти в реєстратуру найближчій поліклініки. Там підкажуть, де веде прийом лікар загальної практики, закріплений за ділянкою, де прописаний пацієнт, графік його роботи і контактні дані цього медичного закладу.

Функції сімейного лікаря Функції сімейного лікаря

  • Надання первинної медичної допомоги.
  • Направлення на консультацію до вузького спеціаліста, на вторинне і третинне лікування, а також контроль за процесом лікування.
  • Направлення на комплексне обстеження та діагностику.
  • Визначення тактики лікування пацієнта і внесення в неї змін у залежності від стану пацієнта.
  • Розробка плану обстеження для отримання результатів в найкоротші терміни.
  • Збір і аналіз даних діагностики та клініко-лабораторних досліджень.
  • Установка або підтвердження діагнозу.
  • Підготовка документів до проведення медико-соціальної експертизи.
  • Участь в проведенні експертизи тимчасової непрацездатності.
  • У разі необхідності, залучення інших лікарів для консультацій і лікування.

Маршрут пацієнта за медичною допомогою Маршрут пацієнта за медичною допомогою

Первинна медична допомога. На даному етапі мова йде тільки про найпоширеніші захворювання, травмах і отруєннях. Їх профілактику, діагностику та лікування здійснює тільки сімейний лікар. Також до компетенції сімейного лікаря входить проведення профілактичних щеплень та оглядів, диспансерний нагляд здорових дітей і людей з хронічними захворюваннями і попередження абортів.

Вторинна медична допомога Вторинна медична допомога. Цей вид медичної допомоги передбачає стаціонарну, планову або екстрену спеціалізовану допомогу при виникненні травм, отруєнь, інфекційних захворювань і патологічних станів, які не можна назвати поширеними. На даному етапі сімейний лікар направляє пацієнта в спеціалізований медичний заклад, становить план його лікування і контролює його хід. Подальшу допомогу пацієнтові надають спеціалізовані медичні служби, медико-санітарні частини, міські, центральні і районні лікарні.

Третинна медична допомога Третинна медична допомога. Цей вид допомоги передбачає надання високоспеціалізованої медичної допомоги в обласних лікарнях, спеціалізованих диспансерах, інститутах або медичних центрах будь-якої форми власності, де є високоточне діагностичне обладнання, досвідчені лікарі відповідної категорії і освіти, а також апаратура для оперативного втручання і терапії рідкісних і / або складних для діагностики захворювань. На даному етапі сімейний лікар може виявити симптоми або ризик виникнення складного захворювання, направити пацієнта на діагностику і лікування в спеціалізованому медичному закладі і постійно контролювати стан його здоров'я.

Чи є недоліки у сімейної медицини?

Сучасні лікарі загальної практики в зв'язку з реформою були переведені з міських поліклінік в амбулаторії, але юридично вони до сих пір прив'язані до міських або районних центрах первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) - колишнім поліклінікам. У такій ситуації лікар загальної практики може перенаправити пацієнта до вузького спеціаліста тільки зі свого ЦПМСП. Це стосується і виклику фахівця додому.

Як гроші «підуть» за пацієнтом?

Медична реформа передбачає введення державного гарантованого пакету безкоштовних для пацієнта медичних послуг, які в будь-якому випадку будуть покриватися за рахунок коштів державного солідарного медичного страхування Медична реформа передбачає введення державного гарантованого пакету безкоштовних для пацієнта медичних послуг, які в будь-якому випадку будуть покриватися за рахунок коштів державного солідарного медичного страхування. До таких видів послуг відноситься первинна медична допомога, яку надає сімейний лікар, екстрена та паліативна медична допомога. Також в рамках «гарантованого пакету» передбачається повна або часткова оплата державою медичних послуг і лікарських засобів в рамках вторинної та третинної медичної допомоги - в необхідному розмірі.

Сімейний лікар буде отримувати кошти з бюджету у вигляді гонорару в залежності від кількості обслуговуваних їм пацієнтів, а ЦПМСП або амбулаторія, де лікар веде прийом буде отримувати кошти на забезпечення медичних послуг, яких потребують пацієнти.

Спільна оплата вторинної та третинної медичної допомоги буде здійснюватися за рахунок коштів загальнообов'язкового соціального або добровільного медичного страхування. Введення обов'язкового медичного страхування буде контролювати Національна служба здоров'я, вона ж буде отримувати від клінік рахунки за медичні послуги, надані пацієнтам і оплачувати частину їх вартості або тарифу.

Саме сюди відносяться і ті багатотисячні цифри вартості операцій, які останнім часом широко мусуються в ЗМІ Саме сюди відносяться і ті багатотисячні цифри вартості операцій, які останнім часом широко мусуються в ЗМІ. Оплачувати їх в необхідному обсязі буде держава - за принципом, що кожна медична послуга має свою ціну. З власної кишені треба буде платити тільки в одному випадку - якщо пацієнт має намір отримувати ту ж саму послугу (операцію) за ціною, що перевищує її затверджену вартість. Наприклад, якщо операція N варто, згідно страховці, 10 тисяч гривень, то саме стільки заплатить держава за страховкою. Але якщо ця ж операція у приватній клініці коштує 12 тисяч, то 10 заплатить держава, а 2 тисячі - пацієнт.

Як і всі інші реформи, медична викликає запеклі суперечки в доцільності прийнятих змін. Але в будь-якому випадку вона дозволить витрачати бюджетні кошти на забезпечення гарантованої Конституцією медичної допомоги кожному більш прозоро і ефективно.

Анастасія Васильківська

* Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Як знайти свого сімейного лікаря?
Чи є недоліки у сімейної медицини?
Як гроші «підуть» за пацієнтом?

Новости