Smart City в Росії. Як змусити міста порозумнішати?

# Просторовий розвиток

ЦСР публікує доповідь «Пріоритетні напрямки впровадження технологій« розумного міста »в російських містах».

Міста відіграють ключову роль в російській економіці, проте все частіше стикаються з викликами, які перешкоджають їх ефективному розвитку: високий рівень зносу міських інфраструктур, дефіцит бюджетних ресурсів, зростання екологічного тиску, зміна вимог до міського середовища з боку громадян і бізнесу ставлять перед міськими громадами принципово нові завдання.

Більшість питань, пов'язаних з подоланням означених проблем, можуть бути вирішені за рахунок реалізації в російських містах концепції Smart City або «розумного міста». Саме поняття «розумне місто» трактується широко і по-різному, проте у всіх підходах ключова роль відводиться інформаційно-телекомунікаційних технологій, які допомагають найбільш ефективно забезпечувати поточні процеси міського життя завдяки залученню громадян, бізнесу та влади. Сьогодні, відзначають експерти ЦСР, можна говорити про перехід до третього покоління розумних міст, в яких інтелектуалізація міського розвитку супроводжується комплексної цифрової трансформацією: в розумному цифровому місті управління здійснюється на основі даних ( «data-driven city»), які виступають ключовим елементом міської екосистеми і її окремих компонентів - розумної системи ЖКГ, розумної енергетики, розумного транспорту, розумного охорони здоров'я і т.д.

Росія в частині розвитку розумних міст значно поступається провідним економікам, а реалізовані в країні проекти переважно пов'язані з точковою цифровизацией і інтелектуалізацією окремих міських сервісів і інфраструктур. В опублікованих міжнародних рейтингах розумних міст Росія, як правило, представлена ​​слабо і не на перших позиціях: наприклад, в рейтингу Smart Cities Index від EasyPark за 2017 рік фігурують тільки Москва і Санкт-Петербург, які займають 77 і 88 місце, відповідно. Крім того, російські компанії практично не присутні на перспективному ринку технологій розумного міста, який, за деякими оцінками, досягне обсягу в 2,4 трлн доларів США до 2025 року.

Незважаючи на це, в деяких російських містах поступово формується запит на перехід до комплексних інтелектуальним рішенням, а сама реалізація концепції розумного міста починає сприйматися як елемент більш масштабної ініціативи щодо формування в Росії цифрового суспільства і економіки.
Яким шляхом повинні піти російські міста? Вибір оптимального сценарію цифрової трансформації багато в чому залежить від цілей, які перед собою ставить місто, а також від стартових умов розвитку цифрових технологій. На думку авторів доповіді, стосовно до різних типів російських міст можна виділити три моделі цифрового переходу:

  • децентралізовану - для Москви, Санкт-Петербурга, міст-мільйонників, в яких цифрова трансформація здійснюється за участю великої кількості бізнес-гравців і в умовах значної місткості ринку для впровадження технологій розумного міста;
  • централізовану - для великих і середніх міст, в яких процес цифрового переходу координується на рівні органів місцевого самоврядування, які мобілізують максимальне число доступних ресурсів і залучають до процесу значне число акторів;
  • модель локальних дій - для середніх і малих міст, в якій через недостатність ресурсів цифрової транс¬формаціі піддаються окремі, найбільш проблемні інфраструктурні сектора або сфери міської економіки.

Експерти відзначають, що для успішної реалізації будь-якої з цих моделей буде потрібно з одного боку подолати цілий комплекс існуючих бар'єрів, а з іншого - здійснити інституційні зміни, пов'язані з удосконаленням нормативно-правового регулювання та системи управління цифровим переходом на рівні муніципалітетів, а також зі становленням спеціальних фінансових інструментів, що забезпечують ресурсну підтримку реалізації проектів розумного міста, а також механізмів координації переходу до розумних цифровим містах на фе еральном рівні.

Дією, що запускає процеси інтелектуалізації та цифрового переходу в містах, на думку авторів здатна стати реалізація пілотних проектів розумних цифрових міст в спеціально виділених експериментальних зонах. В якості таких можуть виступати як окремі тестові полігони з відпрацювання пріоритетних цифрових рішень (в тому числі у форматі «живих лабораторій»), так і цілі міста, особливості управління якими дозволяють тестувати концепцію в масштабі всього поселення (наприклад, ЗАТЕ).

В якості таких можуть виступати як окремі тестові полігони з відпрацювання пріоритетних цифрових рішень (в тому числі у форматі «живих лабораторій»), так і цілі міста, особливості управління якими дозволяють тестувати концепцію в масштабі всього поселення (наприклад, ЗАТЕ)

Яким шляхом повинні піти російські міста?

Новости