Смартфон Sony Xperia X отримав другу операційну систему

  1. Що таке Sailfish Mobile OS?
  2. Смартфон Sony Xperia X

Компанія «Відкрита мобільна платформа» продемонструвала смартфон Sony Xperia X з двома операційними системами. При завантаженні смартфона користувач може вибирати між звичною Android і захищеною Sailfish Mobile OS - одна для робота, інша для особистих задач. Така функція стане в нагоді корпоративних клієнтів, уточнив гендиректор ОМП Павло Ейгес. За його словами, 5 млн смартфонів і планшетів на Sailfish Mobile OS може бути затребуване в держслужбовцями і до 10 млн - в корпоративному секторі.


Як тільки система Sailfish Mobile OS пройде фінальне тестування, її можна буде встановити і на інші смартфони. Однак в якості прототипу вибрали Sony Xperia X.

Що таке Sailfish Mobile OS?

Операційна система з відкритим кодом Sailfish Mobile OS розроблялася фінською компанією Jolla як конкурент Android. Коли стало ясно, що успіху досягти не вдасться і проект доведеться закрити, в гру вступив російський інвестор Георгій Березкін, купивши Sailfish Mobile OS за $ 30 млн. Операционка пройшла сертифікацію ФСБ і була включена до реєстру російського ПО. Відмітна особливість Sailfish Mobile OS від Android і iOS - повна незалежність від зарубіжних інформаційних систем, що робить її придатною для використання в державному секторі. Корпортівних же клієнтам Sailfish Mobile OS дає можливість контролювати пристрої співробітників, обмежуючи функціональність і запуск додатків. Система Sailfish Mobile OS базується на ядрі Linux і сумісна з Android-додатками, заявляють розробники.

Відзначимо, що в розвитку Sailfish Mobile OS зацікавлене Мінкомзв'язку.

«Вважаємо за необхідне створення на базі відкритої ОС альтернативи існуючим закритим або закривається мобільних платформ. Чи готові забезпечити підтримку зі свого боку і впевнені, що наші партнери до нас приєднаються », - заявив Микола Нікіфоров, Міністр зв'язку та масових комунікацій Російської Федерації. Чиновник також обіцяв гранти розробникам, готовим перенести свої додатки з «монопольних» Android і iOS в незалежну Sailfish Mobile OS.

Смартфон Sony Xperia X

Компанія Sony представила смартфон Sony Xperia X в 2016 році на виставці Mobile World Congress в Барселоні. Апарат відноситься до середнього класу. Він отримав металевий корпус з безшовної задньою панеллю і закругленими краями дисплея, 5-дюймовим екран з роздільною здатністю Full HD і технологією Mobile BRAVIA Engine 2, процесор Qualcomm Snapdragon 650, 3 ГБ оперативної і 64 ГБ вбудованої пам'яті, підтримку мереж LTE-Advanced Cat.6 зі швидкістю завантаження даних до 300 Мбіт / с. Завдяки чіпу NFC і сканера відбитків пальців, смартфон Sony Xperia X підходить для безпечних платежів в системі Android Pay.


Примітно, що Sony Xperia X оснащений тієї ж камерою, що і флагман 2016 року Sony Xperia X Perfomance. Вона заснована на 23-мегапіксельною матрицею і має предіктивне гібридний автофокус. Останній дозволяє знімати динамічні сцени без фронт і бекфокуса, оскільки камера вміє передбачати траєкторію руху об'єкта і заздалегідь фокусується на потрібній точці. Дозвіл фронтальної камери 13 Мп.

Sony Xperia X відрізняється і енергоефективністю. Смартфон має акумулятор ємністю 2620 мАг і, завдяки технології енергозбереження STAMINA, може пропрацювати без підзарядки протягом двох днів і більше. Причому про боргом терміні служби акумулятора піклується адаптивна зарядка QNOVO.

Подивитися смартфон Sony Xperia X>

Що таке Sailfish Mobile OS?
Що таке Sailfish Mobile OS?

Новости