Смартфон або компактний фотоапарат - що купити для побутової зйомки?

  1. Смартфон і компактний фотоапарат - подібності та відмінності
  2. Особливості фотозйомки на смартфон
  3. Зйомка при вуличному освітленні
  4. Зйомка вночі на вулиці
  5. Основні рекомендації по вибору смартфона для фотозйомки
  6. Про рекламу смартфонів

Артем Кашканов, 2019

Ось вже не думав, що колись наважуся написати статтю на цю тему! Ймовірно, у кого-то навіть виникне думка - щось Кашканов помельчал, раніше писав про дзеркалки, "ельки" і боке, потім переключився на "мильниці" а тепер дійшов до "мобілок" - що ж далі буде? :)

Проте, якщо відкинути жарти в сторону, необхідність цієї статті назріла вже давно. За останні 10 років на ринку фототехніки відбулися серйозні зміни, причому далеко не на користь "традиційних" фотоапаратів. Статистика неухильно відображає стабільне падіння продажів фотокамер, причому ситуація настільки серйозна, що багато в минулому успішні гравці повністю або частково покинули ринок (Samsung), деякі на грані цього. Причина проста - фотоможливості смартфонів зросли настільки, що в аматорському сегменті вони практично повністю витіснили звичайні фотоапарати.

Смартфон і компактний фотоапарат - подібності та відмінності

Відразу хочу сказати, що основна увага буде приділена пристроям з цінової категорії 10 ... 20 тисяч рублів (станом на лютий 2019 року). За цю ціну можна знайти велику кількість пропозицій як серед цифромильниць, так і серед смартфонів середнього класу. Якщо порівняти фотоможливості цих пристроїв, то можна прийти до висновку, що недорогі компактні фотоапарати вже не мають перед смартфонами практично ніяких переваг. Більш того, навіть аматорським зеркалкам і беззеркалка стає важко змагатися зі смартфонами - не тому що вони гірше фотографують, а тому що більшості представників цільової аудиторії цих пристроїв потрібно пристрій типу "навів, натиснув, вийшло добре". Витримка? Діафрагма? Глибина різкості? Про що ви говорите! Кому тепер це потрібно? Гаджети стали настільки розумними, що дозволили повністю абстрагуватися від всієї цієї теорії. Саме тому їх і вибирають. Вчитися фотографувати стало не модно, на жаль. Про це свідчить падіння попиту на навчання фотографії.

Отже, наскільки великі відмінності між традиційними компактними фоткамер і фотокамерами смартфонів?

  • У фотоапаратів в середньому більше розмір і дозвіл матриці. У смартфонах середнього класу найбільш типові сенсори 1/3 "(13-16 мегапікселів), в фотоапаратах - 1 / 2.3" (18-20 мегапікселів). Розмір пікселя виходить таким самим, але у смартфона картинка більш "плоска". Втім, щоб картинка була "не плескатою", потрібен сенсор розміром хоча б 1 "(і чим більше, тим краще). Різниця в мегапикселях навіть між 13 і 20 набагато менше, ніж може здатися на перший погляд, особливо якщо враховувати що в більшості випадків фотографії проглядаються на екрані пристрою або друкуються форматом 10 * 15 см - тут 5 мегапікселів за очі досить! на основі вище сказаного можна зробити висновок, що на практиці різниці між матрицями смартфонів і цифромильниць практично немає.

на основі вище сказаного можна зробити висновок, що на практиці різниці між матрицями смартфонів і цифромильниць практично немає

Розмір має значення, але різниця не така вже й велика!

  • У деяких мильниць є ручний режим, але 99% користувачів подібних пристроїв знімають в режимі "авто" або, в крайньому випадку, "програмної експозиції". Ручний режим присутній чисто для галочки, так як затребуваний, в основному, для професійної зйомки, яку на мильницю ніхто виконувати не буде. У смартфонах, як правило, віддається перевага готовим передустановках - яскраві кольори, монохром, вінтаж, високий або низький ключ і так далі. Тобто, користувач просто вибирає той режим, картинка в якому здається йому найбільш цікавою і робить знімок. У фотоапараті теж є подібні налаштування, але користуватися ними не так зручно, як в смартфоні, тому ними практично ніхто не користується.
  • У більшості мильниць є оптичний зум. Навіть 3-кратний оптичний зум дає перевагу при зйомці людей - хоч задній план на портреті і не розмиє, але не буде спотворювати пропорції особи і не буде тягнути кути на груповому портреті. У більшості смартфонів фотокамера забезпечена ширококутним об'єктивом, погано призначеним для зйомки портретів крупним планом. Щоб дотримати потрібний масштаб доводиться користуватися цифровим зумом, а це веде до втрати якості. Останнім часом набирають популярність смартфони з двома основними камерами (на задній панелі) - одна з ширококутними об'єктивом для загальних планів, інша - з більш "вузьких" об'єктивом для великих планів. По всій видимості, таке рішення виявилося дешевше і практичніше, ніж вбудувати в смартфон зум-об'єктив.
  • Вбудований спалах у мильниць могутніше, ніж у смартфонів. Для кого-то це вагомий аргумент, але особисто я вважаю, що від вбудованої вбудованого спалаху більше шкоди, ніж користі, особливо від тієї, яка в компактних камерах - довго заряджається, слабо висвітлює. Однак, світлодіодний спалах смартфона значно слабшими.

Якщо в попередніх попередні пунктах лідерство між видами пристроїв розподілилося приблизно 50/50, то нижче пішли беззаперечні переваги смартфонів.

  • Фотоапарат працює по строго певною програмою, захистом в його "мізки". Для смартфонів існує велика кількість програм для роботи з камерою. Якщо штатна програма вас з якоїсь причини не влаштовує, можна встановити іншу.
  • Смартфон дозволяє оперативно поділитися зображенням - відправити через месенджер або по електронній пошті. Тут мова навіть не про те, щоб похвалитися друзям, як ви зараз загоряєте на пляжі. Бувають ситуації, коли це дійсно важливо - терміново переслати якийсь документ, сфотографувати товар в магазині, діагностичне повідомлення на екрані несправного ПК (щоб відіслати його майстру) і т.д. Пристрій, що дозволяє швидко ділитися фотознімками - це не просто престиж, тренд і хайп, це величезна зручність!
  • Смартфон прописує в EXIF ​​фотографії геометкамі - це дозволяє точно визначити те місце, де був зроблений фотознімок. Для кого-то це важливо. Далеко не кожен фотоапарат може похвастсться такою функцією.
  • Несправна флешка в фотокамері, жорсткий диск з фотографіями в ПК? Смартфон дозволяє "на льоту" синхронізувати ваш фотоальбом з хмарним сервісом (їх повно платних і безкоштовних) і ви точно не втратите свої фотознімки, навіть якщо зламається і телефон і домашній комп'ютер.

Тобто, ми приходимо до того, що переваги смартфонів перед аматорськими фотокамерами вельми вагомі і з кожним роком їх стає все більше і більше. Зростає продуктивність, поліпшується якість зображення, з'являються нехай "софтові", але все-таки рішення, що дозволяють розмивати фон на фотографіях, робити HDR, панорами. Причому все це робиться просто і швидко - саме так, як хочеться більшості пересічних користувачів:

Всі ці фото були зроблені на недорогий китайський смартфон Xiaomi Всі ці фото були зроблені на недорогий китайський смартфон Xiaomi

Так, не фотографіях немає таких "живих" кольорів, як на зеркалках, іноді помиляється баланс білого, автофокус не завжди наводиться з точністю до сантиметра, на знімках в приміщенні часто помітна шевеленка. Так скажімо, шедеврів тут немає. Але від "мобілки" цього і не потрібно. Головне завдання вона виконує - дати можливість фіксувати повсякденне життя. 90% фотографій з наведеної вище вибірки (нагадаю, я зараз дивлюся на все це очима фотографа-любителя) я б не зробив, якби не було у мене смартфона. Просто тому, що зеркалку було б лінь діставати і налаштовувати. І таких фотолюбителів дуже багато і немає в цьому нічого поганого.

Особливої ​​згадки заслуговує реакція фотообщественності на витіснення аматорських фотокамер смартфонами. Багаторазово доводилося читати статті і дивитися відеокасти на тему "Фотографія вмирає", в яких сучасні тренди піддаються жорсткій критиці - мовляв, від такого підходу до фотозйомки мізки тупеют. Як досвідчений фотограф, який почав свій творчий шлях ще в плівкову епоху я в чомусь з ними згоден, але давайте подивимося на ситуацію з іншого боку ...

Кожен раз, коли в області науки і техніки відбувається якийсь прорив, знаходяться незадоволені. На початку 2000-х було багато суперечок "плівка проти цифри" - прихильники старої школи до хрипоти кричали, що цифра вбиває фотографію, але протягом наступних 10 років майже всі вони перейшли на цифру. Чи не тому що плівки не стало в продажу, немає, вона навіть зараз продається! Просто тому то зручність, яке дає цифра в багато разів переважує той програш в якості або творчі можливості (та взагалі, чи є він?).

Те ж саме можна сказати про mp3-програвачі (немає теплого лампового звуку), машини з автоматичною коробкою передач (немає того відчуття драйву як на механіці), софтверізація всього що можна - той же посередній смартфон або планшет може замінити телевізор, музичний центр, кишеньковий плеєр, компас, GPS-навігатор, будівельний рівень, антирадар, крокомір, фотокамеру, відеокамеру, вмістити всю домашню бібліотеку і багато чого ще! Нехай він ще не до кінця навчився щось робити, але не здається вам, що ми переживаємо чергову технічну революцію? Розумні люди просто купують і користуються цим. Ті, кого це зачепило, поки кричать, що "фотографія вмирає", але я впевнений, що в найближчі 10 років смартфони повністю винесуть з ринку практично всю любительську фототехніку.

Про зниження попиту на компактні фотоапарати свідчить ще і цей графік ...

джерело - Statista

Для тих, хто не дружить з англійською поясню його значення. За останні з 2010 по 2018 роки рівень продажів фотокамер звалився на 84 відсотки. Саме звалився! Особливо помітно падіння в сегменті камер з незмінною оптикою, тобто "мильниць".

Особливості фотозйомки на смартфон

У цій частині я трохи розповім про деякі особливості смартфонів, можливо ця інформація буде комусь корисною. Перш за все, у кожної камери є своя "зона комфорту" - це умови зйомки, при яких камера чисто технічно може забезпечити нормальну якість фотографії. Залежно від класу техніки ця зона ширше або вже. Наприклад, якщо у вас професійна повнокадрова зеркалка зі светосильним фіксом, вас практично перестає турбувати рівень освітленості - підняли ISO до 6400, відкрили діафрагму до 1.4 і без проблем знімаємо вночі на вулиці і отримуємо красиві художні знімки (трохи специфічні, але все ж красиві). З аматорської зеркалкой і китовим об'єктивом такий фокус не пройде - або потрібен штатив, або істотно жертвуємо якістю заради можливості сфотографувати щось в русі. У мильниць "зона комфорту" ще вже - в основному це денний вуличне освітлення, або добре освітлене приміщення.

Зйомка при вуличному освітленні

У смартфона "зона комфорту" - вуличне денне освітлення. Подивіться приклади нижче - ці фотографії були зроблені на китайський смартфон Xiaomi Redmi 3s:

Непогано виглядає в веб-розмірі, правда? Не гірше ніж фото на зеркалку! Але якщо поглянути на кроп, відразу кидається в очі "шорсткість" картинки - невиліковна біда камер з малим розміром матриці і великою щільністю пікселів.

Такі речі зазвичай відбуваються через сильний стиснення Jpeg, а також, якщо матриця сама по собі галаслива - "розумний" алгоритм шумозаглушення непогано справляється з монотонними ділянками, але на дрібних структурах спостерігається ефект "акварельні". Точно такий же характер картинки мають недорогі фотоапарати-мильниці. Через артефактів стиснення / шумозаглушення ці фотографії складно правити в Photoshop. Навіть при незначній корекції рівнів або колірного відтінку стає помітна постеризація, кольори стають неприродними.

При зйомці в приміщенні якість картинки у смартфонів помітно погіршується, хоча в веб-розмірі фотографії часто як і раніше виглядають непогано.

При зйомці в приміщенні якість картинки у смартфонів помітно погіршується, хоча в веб-розмірі фотографії часто як і раніше виглядають непогано

Шумодав відчайдушно розмиває дрібні текстури - волосся, вії, фактуру тканини. Багаторазово збільшується ймовірність смаза зображення через розмитістю - при натисканні екранної кнопки спуску пристрій трохи зміщується в руці, через це різкість на фотографіях пропадає. Деякі смартфони дозволяють використовувати кнопки регулювання гучності в якості кнопки спуску - в цьому випадку відсоток розмитістю трохи знижується.

Зйомка вночі на вулиці

Коли освітленість дуже слабка, якість фотографій, зроблених смартфоном просто прагне до нуля. Тут залишається тільки констатувати факт - чудес не буває. Маленька матриця з великою кількістю мегапікселів, низька робоча ISO, оптика не найкращої якості - все це дає вельми сумний результат.

Компактні мильниці, власне кажучи, недалеко пішли від такого рівня якості під час нічної зйомки.

Компактні мильниці, власне кажучи, недалеко пішли від такого рівня якості під час нічної зйомки

Ще більшості смартфонів властива вельми некваплива фокусування, особливо при слабкому освітленні. Це не дуже критично, якщо ми знімаємо за принципом - "Дивимося в камеру і говоримо сииир!". Очікування секундою більше, секундою менше - не страшно. Але якщо ми знімаємо щось або когось в русі, то ця повільність перетворюється в серйозну проблему. В одній зі старих статей я приводив класичний приклад фотографії, зіпсованої через повільне автофокусу, наведу ще раз:

В одній зі старих статей я приводив класичний приклад фотографії, зіпсованої через повільне автофокусу, наведу ще раз:

Точно такі ж "фотки" будуть регулярно виходити і на смартфон, будьте до цього готові.

Основні рекомендації по вибору смартфона для фотозйомки

В принципі, більшість смартфонів в рамках однієї цінової категорії знімають практично однаково, тому я не буду називати фірми і, тим більше, моделі - вони змінюються дуже часто, встежити складно. Проте, загальні принципи залишаються тими ж.

  • Не купуйте смартфон без автофокусу - у них фокус жорстко налаштований на відстань близько 1 метра. Зазвичай ця особливість присутня у найдешевших пристроїв. Сфотографувати текст на папері так, щоб він був потім читаються з такою камерою практично неможливо.
  • У більшості смартфонів автофокус працює не дуже швидко, хоча трапляються винятки. Швидкість фокусування легко перевірити прямо в магазині - перемкніть телефон у режим камери і поперемінно тикайте пальцем на екрані в близькі і віддалені об'єкти. Чим швидше фокусування, тим краще. Чим сучасніше і потужніший процесор, тим швидше фокусування, але тим більше і вартість.
  • Не перебільшуйте роль ручних налаштувань - все одно користуватися не будете. Віддайте перевагу тій моделі, яка краще фотографує в автоматичному режимі.
  • Те ж саме стосується творчих попередніх (вантажу, сепія, монохром, спотворення, і т.д.) - все це вирішується установкою на смартфон альтернативного програмного забезпечення. Набагато важливіше, щоб камера видавала якісну картинку в стандартному режимі.
  • По можливості вибирайте смартфон з двома основними камерами - широкоугольная для пейзажу, трохи "наближає" для портрета. Такі смартфони коштують дорожче, але фотографії з додатковою "портретної" камери будуть більш правильно передавати пропорції особи.
  • Майте на увазі, що та картинка, яку показує смартфон на екрані, майже завжди яскравіше і більш насиченою тієї, що виходить насправді. Це маркетинговий хід. Це легко виявляється, якщо порівняти скріншот з програми "фотокамера" з реальним знімком - на скріншоті картинка виглядає помітно яскравіше.

І ще - не варто думати, що смартфон за 50 тисяч рублів знімає фотографії значно краще, ніж смартфон за 15 тисяч рублів. Фотокамера - далеко не єдине, що впливає на вартість апарату. В цій ринковій ніші багато грошей з'їдає іміджева складова - ціни на нові моделі майже завжди значно завищені, хоча об'єктивних поліпшень в них може і не бути. Якщо потрібен "девайс" для фотозйомки і є 40-50 тисяч рублів, все-таки розумніше дивитися в бік "справжніх" фотокамер зі змінною оптикою.

Про рекламу смартфонів

У рекламних матеріалах до смартфонів, особливо до топовим моделям можна зустріти велику кількість прикладів фотографій вельми вражаючого якості. Але по якимось дивним збігом обставин у фотографій відсутня майже завжди відсутній EXIF ​​- службова інформація, в якій можна посмотртеть, яким пристроєм і з якими налаштуваннями була зроблена фотографія. Іноді бувають проколи - в EXIF ​​зазначено, що фотографія зроблена на який-небудь Canon 5D Mark III - приклад фальсифікації . Навіть якщо фотографія була зроблена саме цим пристроєм, майже напевно її робив професійний фотограф в студійних або наближених до студійних умовах. У цих умовах якість фотографій буде істотно вище, ніж при аматорської зйомки в звичайних умовах.

Ймовірно, у кого-то навіть виникне думка - щось Кашканов помельчал, раніше писав про дзеркалки, "ельки" і боке, потім переключився на "мильниці" а тепер дійшов до "мобілок" - що ж далі буде?
Витримка?
Діафрагма?
Глибина різкості?
Кому тепер це потрібно?
Отже, наскільки великі відмінності між традиційними компактними фоткамер і фотокамерами смартфонів?
Несправна флешка в фотокамері, жорсткий диск з фотографіями в ПК?
А взагалі, чи є він?
Нехай він ще не до кінця навчився щось робити, але не здається вам, що ми переживаємо чергову технічну революцію?

Новости