Що робити якщо на митниці вилучили готівку, яку провозять понад 10000 євро без письмового декларування?

Що робити якщо на митниці вилучили готівку, яку провозять понад 10000 євро без письмового декларування?

Що робити якщо на митниці вилучили готівку, яку провозять понад 10000 євро без письмового декларування

В Юридичну компанію Касьяненко і Партнери досить часто звертаються клієнти, які подорожують за межі України, з проблемою вилучення готівкових коштів митними органами під час проходження митного контролю та перетині так званого «зеленого коридору».

При цьому громадяни нашої країни з тих чи інших причин воліють подорожувати за межі України з готівкою, незважаючи на те, що як мінімум останні 10 років ми не уявляємо свого життя без банківських карт і звикли до зручності безготівкового розрахунку.

Звідси виникає питання: скільки ж готівкових коштів можна перевезти через кордон, не порушивши при цьому митні правила і як бути в разі, якщо у вас вилучили готівку?

Почнемо з законодавчого врегулювання даного питання.

Керуючий партнер юридичної компанії «Касьяненко і партнери» Дмитро Касьяненко пояснив що, частиною 3 ст. 197 МК України та Постановою Правління Національного банку України № 148 від 27.05.08 року (зі змінами та доповненнями), яким затверджено Інструкцію про переміщення готівки і банківських металів через митний кордон України, встановлено порядок переміщення готівки і банківських металів через митний кордон України, в тому числі особливості декларування валютних цінностей, визначення граничних сум валютних цінностей, що підлягають письмовому або усному декларуванню.

Відповідно до розділу 2 зазначеної вище Інструкції фізична особа-резидент має право ввозити в Україну та вивозити за межі України готівку в сумі, що не перевищує в еквіваленті 10 000 євро без письмового декларування митному органу, а готівку в сумі, що перевищує в еквіваленті 10 000 євро , за умови письмового декларування митному органу в повному обсязі та за наявності документів, що підтверджують зняття готівки з рахунків у банках (фінансових установах) .З вищезазначеного випливає, що без декларування перевіз ть готівкові кошти ми можемо в сумі не перевищує в еквіваленті 10 000 євро.

За переміщення через митний кордон України готівкові кошти в розмірі, що перевищує еквівалент 10 тис. євро ст. 471 Митного кодексу України передбачена відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 1700 грн. і конфіскації коштів, що перевищують еквівалент 10000 євро.
Але що ж, робити в разі, якщо ж Ви все-таки через необізнаність або ж з інших причин перевозили готівку в розмірі, що перевищує еквівалент 10 000 євро, і у Вас співробітники митниці вилучили (затримали) гроші під час проходження митного контролю?
По-перше, Ви повинні прийняти для себе рішення: 1) забути про ізятих грошах і віддати їх державі, 2) повернути гроші через суд.
Якщо Вами обраний варіант №2, потрібно придумати правдоподібну історію про те, звідки ж у вас з'явилися гроші. При цьому потрібно пам'ятати, що історію, записану Вами в протоколі про порушення митних правил Ви вже змінити не зможете і будете відстоювати так би мовити, «що маємо» в суді. Тому, якщо в голову нічого путнього не прийшло, то краще взагалі нічого не пояснювати митникам і нічого не писати в протоколі про ПМП.
Хотілося б відзначити, що з фантазією наші співгромадяни товаришують дуже добре. Тут не дати не взяти.

Керуючий партнер Дмитро Касьяненко пояснив, що під час судового процесу у справі № 751/10527/16-ц, що розглядалося Новозаводською районним судом м.Чернігова за матеріалами про притягнення фіз. особи до адміністративної відповідальності за ст. 471 МК України наш співвітчизник подав до суду заяву про закриття провадження у осутствіе складу адмін. правопорушення, яке мотивував тим, що «при перетині пункту пропуску він мав при собі готівкою 10000 доларів США, що не перевищує ліміту встановленого постановою правління НБУ від 27.05.2008 № 148 в 10000 євро. Уже після перетину пункту пропуску до нього в машину сіли два близьких йому осіб, одна з яких передало йому готівку в сумі 7500 доларів США на зберігання ». Тобто, гроші належали не обвинуваченому, а третій особі. Такі пояснення, в свою чергу, не вразили Суд. Постановою від 14.12.2016 р нашого співвітчизника все-таки притягли до відповідальності, передбаченої ст. 471 МК України. ( http://reyestr.court.gov.ua/Review/63570449 ).

Під час розгляду справи 163/1099/17 Апеляційним судом Волинської області обвинувачений стверджував, що «в його діях відсутній склад адміністративного правопорушення, оскільки в автомобілі, який перетинав кордон, він рухався в якості пасажира, отримані кошти він декларував усно, умислу на приховування валюти не було, оскільки хотів задекларувати 1000 євро, однак працівники митниці йому такої можливості не дали ». Такі пояснення теж ніяк не вплинули на Суд під час винесення постанови у даній справі ( http://reyestr.court.gov.ua/Review/66894311 ).
Як відзначили в ЮК «Касьяненко і партнери», в свою чергу, Бориспільський міськрайонний суд Київської області постановою від 17.05.2017 року по справі № 359/857/17 ( http://reyestr.court.gov.ua/Review/66569487 ) Повернув обвинуваченому вилучені митницею готівку грошові кошти в розмірі 182 000 євро. При цьому суд взяв до уваги пояснення обвинуваченого, його стан здоров'я, необхідність медичного обстеження і лікування за кордоном, яка була доведена їм документально. Також суд в даній постанові взяв до уваги, що перевозяться через кордон України гроші отримані обвинуваченим за договором позики і підлягають поверненню відповідно до умов договору.

Постановою від 10.03.2017 р по справі № 359/1725/17 Бориспільський міськрайонний суд Київської області також повернув обвинуваченому вилучені митницею готівку грошові кошти в розмірі 33 000 євро, посилаючись на те, що обвинувачений згідно його пояснень не збирався переміщати готівку в розмірі 33000 євро через митний кордон України, гроші були взяті ним в борг згідно з відповідним договором ( http://reyestr.court.gov.ua/Review/65387759 ).

Виходячи з нинішньої судової практики ми бачимо, що в аналогічних справах позиція судів є неоднозначною. Але досить правдоподібною все-таки виглядає історія про те, що готівкові грошові кошти, що перевозяться через кордон України було взято в борг і повинні були бути повернуті в день вильоту.

При цьому якщо ж, у Вас все-таки співробітники митниці вилучили готівкові кошти під час проходження митного контролю, радимо звернутися до юристів за кваліфікованою юридичною допомогою, рекомендує керуючий партнер Юридичної компанії Касьяненко і партнери Дмитро Касьяненко. https://www.kasyanenko.com.ua/corporate-services/tax-disputes

Що робити якщо на митниці вилучили готівку, яку провозять понад 10000 євро без письмового декларування?
Звідси виникає питання: скільки ж готівкових коштів можна перевезти через кордон, не порушивши при цьому митні правила і як бути в разі, якщо у вас вилучили готівку?

Новости