Що загрожує якщо здійснюється торгівля алкоголем без ліцензії

  1. Хто має право продавати алкоголь
  2. Хто не може продавати алкоголь
  3. Як отримати ліцензію на алкоголь
  4. Документи для отримання ліцензії
  5. Коли можна обійтися без ліцензії
  6. Покарання за торгівлю алкоголем без ліцензії

В даний час всі магазини, які займаються продажем алкогольної продукції, повинні мати ліцензію. Якщо її немає, то продаж спиртного вважається незаконною. Торгівля алкоголем без ліцензії? Навіть підприємства, які виробляють алкоголь, повинні мати подібні дозволи. Дані правила введені для того, що б зменшити продаж контрафактної продукції, а так само слідувати програмі з підтримки здоров'я «Твереза ​​країна, здорова нація!». Треба сказати, що деякі види спиртовмісної продукції продавати можна і без дозволу, але не у всіх торгових точках.

Хто має право продавати алкоголь

В даний час торгувати алкогольною продукцією без відповідного дозволу суворо на суворо заборонено. Торгові точки, які нехтують цим правилом, повинні бути піддані адміністративному покаранню у вигляді прийнятного штрафу. Треба сказати, що не всі торговельні точки можуть отримати дозвіл на торгівлю алкоголем. Але багато хто все ж мають право придбати таку ліцензію. До них можна віднести:

  • Оптові ринки, бази, що займаються продажем спиртовмісної продукцією, які мають на це дозвіл;
  • Виробничі організації, які займаються виготовленням безпосередньо алкоголю різної міцності. Треба зауважити, що вони мають право продавати алкогольну продукцію тільки в великих обсягах, тобто займатися оптовими продажами. Проста людина не зможе прийти і купити одну пляшку будь-якого напою;
  • Спеціалізовані магазини, які займаються тільки продажем алкоголю, в тому числі і елітних сортів. Вони можуть торгувати своїм товаром як в обмежених кількостях, тобто в роздріб, так і оптом;
  • Роздрібні торгові точки, які займаються продажем товарів повсякденного попиту, які мають відповідний дозвіл на роздрібну торгівлю алкогольної продукції. Треба сказати, що дані підприємства, як правило, не займаються оптовими продажами, але мають право торгувати алкоголем за спеціальними зниженими цінами відповідно до правил опту і споживання.

Треба сказати, що підприємство може отримати ліцензію на торгівлю алкогольною продукцією незалежно від її правового статусу, тобто ким вона є, відкритим, закритим акціонерним товариством, кооперативом, товариством або приватним, індивідуальним підприємцем
Треба сказати, що підприємство може отримати ліцензію на торгівлю алкогольною продукцією незалежно від її правового статусу, тобто ким вона є, відкритим, закритим акціонерним товариством, кооперативом, товариством або приватним, індивідуальним підприємцем.

Хто не може продавати алкоголь

Торгових точок, які можуть займатися роздрібним продажем алкогольною продукцією дуже багато. Але для цього потрібно отримати дозвіл. Існують такі магазини, яким категорично заборонено торгувати спиртними напоями. Відповідно і в отриманні ліцензії їм буде відмовлено. До таких магазинах можна віднести:

  1. Торговельні підприємства, які займаються продажем товарів для дітей, дитячого харчування тощо;
  2. Торгові точки, які розташовані на вулицях громадського користування. До них можна віднести ларьки, кіоски, лавки тощо;
  3. Магазини, які займаються роздрібною, оптовою торгівлею на території громадських місць, шкіл, дитячих садів, спортивних майданчиків, гуртожитків або перебувати на відстані менше п'ятдесяти метрів від них;
  4. Магазини, загальна площа торгового залу яких, а так само складських приміщень менше встановленого законом розміру. В даний час він становить п'ятдесят квадратних метрів;
  5. Торгові точки, власниками яких є індивідуальні, приватні підприємці та зареєстровані в даній правовій формі менше одного року.

Треба зауважити, що даний перелік торгових точок, яким не можна отримати ліцензію на алкоголь, може бути збільшений нормативно правовими актами регіональних органів влади.

Як отримати ліцензію на алкоголь

Що б почати займатися продажем алкогольною продукцією, необхідно отримати відповідний дозвіл. Для цього передбачена невелика процедура.

  1. Для початку потрібно визначитися, дізнатися, чи покладена ліцензія даному торговому підприємству. В іншому випадку займатися оформленням дозволу не має сенсу;
  2. Другим етапом можна назвати збір та оформлення документів необхідних для отримання дозволу на торгівлю алкоголем;
  3. Так само потрібно правильно і за встановленим зразком написати заяву на отримання дозволу;
  4. Наступним кроком є ​​звернення до державного органу, що займається оформленням і видачею ліцензій на торгівлю алкоголем;
  5. Протягом місяця документи і заяву будуть розглядатися на предмет можливості надання ліцензії;
  6. Після прийняття рішення про видачу дозволу на продаж алкогольної продукції даного підприємства, компетентні органи займаються оформленням самого документа і занесенням його в російський реєстр;
  7. На останньому етапі підприємство має право отримати дозвіл на руки і зайнятися закупівельною діяльністю по наповненню магазину алкогольною продукцією.

Треба зауважити, що якщо державний орган, який займається видачею ліцензій, вважатиме деякі документи некоректними або виявить порушення, то у видачі дозволу буде відмовлено.

Документи для отримання ліцензії

Для того, щоб отримати ліцензію на торгівлю алкогольною продукцією необхідно підготувати пакет документів. У нього можуть входити:

  • Документи, які підтверджують право власності на дану торговельну точку;
  • Документи, що підтверджують правову форму підприємства, тобто ТОВ, ВАТ, ІП, ПП тощо;
  • Документи, в яких вказана площа торгового залу і складського приміщення. Їм може бути технічний паспорт на об'єкт нерухомості;
  • Дозвіл від санітарного епідеміологічного нагляду
  • Дозвіл від російського споживчого нагляду;
  • Відомості про наявність ліцензії на алкоголь, який магазин планує продавати, а так само про правомірність нанесення на нього акцизних марок;
  • Заява на отримання ліцензії за формою, встановленою законодавством РФ;
  • Інші документи, які можуть знадобитися для встановлення права торгувати алкоголем.

Треба зауважити, що якщо організація не має будь-якого документа, дозволу вона не отримає, тому потрібно, якомога раніше зайнятися оформленням всіх паперів.

Коли можна обійтися без ліцензії

У деяких випадках магазини мають право торгувати спиртовмісної продукцією без отримання відповідного дозволу. До них можна віднести:

  • Торгові точки, які займаються продажем тільки слабкого алкоголю з вмістом спирту в ньому менше восьми відсотків;
  • Торговельне підприємство, що має правову форму власності у вигляді відкритого, закритого акціонерного товариства, яке має кілька точок, що займаються продажем алкогольної продукції.

Треба зауважити, що при другому варіанті законна продаж алкоголю не завжди законна. Керівник повинен отримувати дозволи на всі торгові точки, якими володіє, а за фактом він отримує одну на все. Тобто, якщо юридична адреса підприємства один, а адрес магазинів кілька, дозволу організація отримує по найбільш підходящою торговій точці і починає торгувати алкоголем у всіх, що належать йому магазинах. Але це скоріше за все надлишки бюрократії і не носить злочинного характеру. Найчастіше організації торгують алкоголем законно, так як дорожать своєю репутацією і не зайвими грошима, які потрібно буде сплатити у вигляді штрафу.
Треба зауважити, що при другому варіанті законна продаж алкоголю не завжди законна

З першим же варіантом все набагато ясніше. Законом дозволено торгувати деякими видами спиртовмісної продукції. До них можна віднести будь-який слабкий алкоголь, в якому вміст спирту менш як вісім обертів. Наприклад, пиво, безалкогольне вино, джин-тонік і інші слабкі алкогольні напої.

Але необхідно звернути увагу на те, що торгувати будь-якими спиртними напоями, хоч міцними, хоч слабкими в деяких місцях категорично заборонено, навіть з наявністю ліцензії. До таких місць можна віднести території і місцевості на відстані менше п'ятисот метрів від:

  1. Дитячих дошкільних, загальноосвітніх установ, а так само інститутів, коледжів, будь-яких ВУЗів;
  2. Спортивних комплексів, оздоровчих таборів для дітей, а так само дитячих атракціонів, скверів, стадіонів;
  3. Громадських місць, наприклад, вокзалів, лікарень тощо.

Покарання за торгівлю алкоголем без ліцензії

Багато підприємств дорожать своєю репутацією і не бажають торгувати спиртними напоями без ліцензії. Але існують і ті, хто нехтують цим правилом. Такі нечестиві підприємці потрапляють під адміністративну відповідальність.

Відповідно до статті 14.11 кодексу про адміністративні правопорушення Російської Федерації частини третьої, всі організації, які вирішили торгувати алкоголем без отримання на це дозволу, отримають штраф, що варіюється в межі двохсот, трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, всі спиртні напої, які призначалися для продажу, в обов'язковому порядку будуть конфісковані і знищені відповідними органами.

Якщо підприємство займається продажем алкогольної продукції в заборонених законом місцях, то йому загрожує штраф у вигляді п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для індивідуальних і приватних підприємців, а так само п'ятдесяти тисяч для юридичних осіб. Весь алкоголь так само підлягає вилученню і ліквідації.

Якщо підприємство займається продажем алкоголю, на який немає відповідної документації, тобто ліцензії, то керівники всіх магазинів заплатять штраф розміром до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо в реалізованому магазином на алкоголі немає акцизних марок, то індивідуальні підприємці заплатять в державну казну аж до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а ТОВ, близько трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо такий злочин скоїв проста людина, то для нього покарання буде у вигляді штрафу в розмірі близько п'яти тисяч рублів. Дане правило описано в статті КоАП РФ 15.12.

У цій статті ви дізналися, чим загрожує торгівля алкоголем без ліцензії. Якщо у вас виникли питання і проблеми, що вимагають участь юристів, то ви можете звернутися за допомогою до фахівців інформаційно-правового порталу «Шерлок». Просто залиште на нашому сайті заявку, і наші юристи вам зателефонують.

Торгівля алкоголем без ліцензії?

Новости