Що таке bank holidays? Що саме святкують в Англії на початку травня? І чи буде "подарунковий" вихідний з нагоди весілля Гаррі?

  1. Тоді чому дається вихідний?
  2. Чому "банківські"?
  3. Скільки всього регулярних банківських вихідних?
  4. Чому у когось вихідних більше, а у кого-то менше?
  5. Чи бувають позаурочні вихідні?
  6. Так скільки нам ще відпочивати?

Першотравневих свят у Великобританії цілих три: Early May Bank Holiday, May Day і Labour Day

Першотравневих свят у Великобританії цілих три: Early May Bank Holiday, May Day і Labour Day. І всі три - абсолютно разние.Два останніх святкуються завжди 1 травня. А Early May Bank Holiday проходить в перший понеділок травня, на яке б число він ні випав.

May Day - це щось на зразок нашої Масниці: він офіційно вихідних не вважається. Широко не відзначається, але для дітей в цей день іноді влаштовують імпровізовані фольклорні фестивалі з танцями навколо жердини ( 'may pole').

Широко не відзначається, але для дітей в цей день іноді влаштовують імпровізовані фольклорні фестивалі з танцями навколо жердини ( 'may pole')

Labour Day (наш "День праці") у Великобританії сам по собі теж не вихідний, хоча широко святкується соціалістами. У Лондоні, наприклад, вони щорічно 1 травня проводять свій парад . Вихідним є тільки сам по собі "банківський вихідний".

Тоді чому дається вихідний?

Вихідним днем ​​для всіх жителів країни є тільки перший понеділок травня. Зайвої неробочому дню ми зобов'язані Джону Лаббок, потомственному банкіру, який став членом парламенту в 1870 році. У своїй політичній програмі він проголошував необхідність додаткових вихідних і скорочення робочих годин для робітничого класу. Дивно, але обіцянками справа не обмежилася: закон, відомий як Bank Holidays Act +1871 , Дійсно прийняли.

Перші "банківські вихідні" з'явилися в 1871 році. На той момент їх було чотири: Easter Monday, Whit Monday, First Monday in August, Boxing Day (або St Stephen's Day в Ірландії). У Шотландії був ще й п'ятий - там не працювали в New Year's Day.

Сьогодні термін "bank holidays" неофіційно застосовується і до двох інших вихідні дні: Різдва (Christmas Day) і Страсної п'ятниці (Good Friday). Але формально називати їх "банківськими" неправильно. Вони - common law holidays. Ці дні були вихідними і до 1871 року.

Чому "банківські"?

Закон Джона Лаббок так і називався - Bank Holidays Act 1871. Але з часом разом з банківськими службовцями стали відпочивати і службовці державних установ, та інші працівники, а назва залишилася. Традиція, сер. І не слухайте тих, хто каже, що працівники з інших сфер не могли працювати в "банківський вихідний" через те, що були закриті банки. Вже один-то день без відвідування банку пережити може кожен.

Скільки всього регулярних банківських вихідних?

Рівно через сто років поле першого закону, в 1971 році, був прийнятий новий - Banking and Financial Dealings Act одна тисяча дев'ятсот сімдесят один - який діє до сих пір. З плином часу туди вносилися поправки, і сьогодні кількість офіційних свят в Англії і Уельсі налічує 8, в Шотландії - 9, в Північній Ірландії - 10.

Чому у когось вихідних більше, а у кого-то менше?

¯ \ _ (ツ) _ / ¯ Традиція. Але жителі, звичайно, не дурні і вимагають для себе рівних умов. Найчастіше суперечки розгораються навколо святкування днів "національних" святих. Англійці хочуть зробити неробочим 23 квітня (День святого Георга, який також збігається з днем ​​народження Шекспіра), в Уельсі хочуть відзначатимуть 1 березня (День святого Девіда). Ірландці і шотландці виявилися спритнішими. 17 березня в Ірландії відзначається День святого Патріка, а з 2008 року Шотландія 10 листопада святкує День святого Ендрю. І там, і там ці дні неробочі.

Чи бувають позаурочні вихідні?

Так! Державними вихідними днями були оголошені, наприклад, Королівське весілля в 2011 році і Діамантовий ювілей королеви в 2012. У цьому році ми теж могли б отримати додатковий вихідний з нагоди королівського весілля, але принц Гаррі вирішив одружитися 19 травня - в суботу, яка і так вихідний день сама по собі. Це трохи прикро, але зате в цей день бари та паби зможуть працювати допізна.

Так скільки нам ще відпочивати?

Так скільки нам ще відпочивати

фото Shutterstock
Більше корисних статей - у нас в Телеграма

Тоді чому дається вихідний?
Чому "банківські"?
Скільки всього регулярних банківських вихідних?
Чому у когось вихідних більше, а у кого-то менше?
Чи бувають позаурочні вихідні?
Так скільки нам ще відпочивати?
Тоді чому дається вихідний?
Чому "банківські"?
Скільки всього регулярних банківських вихідних?
Чи бувають позаурочні вихідні?

Новости