Що може знизити ціни на бензин в Україні

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

14 лютого 2015 року, 8:31 Переглядів: 14 лютого 2015 року, 8:31 Переглядів:   Бензин в Україні різко подорожчав слідом за доларом

Бензин в Україні різко подорожчав слідом за доларом. Фото: & nbsp; business.ua.

На цьому тижні ціни на бензин побили історичний рекорд. Паливо на АЗС дорожчало кожен день, в середньому на 50 коп. В результаті, за минулі сім днів середньозважена вартість бензину підвищилася на 2,5 грн. У п'ятницю А-92 і дизпаливо преміальні заправники предлагаді вже по 20,50 грн / л, а А-95 - по 21 грн / л.

Чому зростають ціни

За даними статистики, в Україні 80-85% роздрібних продажів автомобільного палива (бензину та дизельного) припадає на імпортну продукцію. У структурі роздрібної ціни палива близько 50% становить ціна на кордоні, яка безпосередньо залежить від курсу валют. Тому при значному зниженні світових цін на нафту, наші імпортери платять за бензин в гривні набагато більше, ніж при старих нафтових цінах.

Крім того, підвищений акциз на паливо. Ставка для моторних бензинів збільшена з 198 євро / Тонна до 202 євро / тонна, а на дизельне паливо - з 98 євро / тонна до 100 євро / тонна (стандарт Євро-4,5), і з 128 євро / тонна - до 132 євро / тонна (стандарт Євро-2, 3). На суму акцизу нараховується також і ПДВ. Так що і цей компонент ціни ростуть в гривні.

80-85% роздрібних продажів бензину і дизпалива припадає на імпортну продукцію.

До того ж нафтопродукти останнім часом закуповувалися і продовжують закуповуватися не за офіційним, а за більш високим "комерційному" курсу.

З 1 січня введено новий збір - 5% від роздрібної ціни на підакцизні товари, включаючи автомобільне паливо.

У підсумку, за розрахунками консалтингової компанії "А-95", виходить, що при курсі 25 грн за долар ціна бензину і дизпалива повинна бути 23 грн за літр.

АМКУ час про час заводить справи на операторів роздрібного ринку нафтопродуктів, підозрюючи їх у змові, але експерти ринку стверджують, що підстав для подібних звинувачень немає, та й в судах досі немає жодної справи.

При курсі 25 грн за долар ціна бензину і дизпалива повинна бути 23 грн за літр.


Що ж стосується рівня цін, то провідним операторам, які отримують прибуток з обороту, а не за рахунок націнки, висока вартість нафтопродуктів на заправках невигідна, адже за підсумками минулого року продажі на АЗС вже впали майже на 20%, а останні місяці взагалі падали на 25%.

Структура роздрібної ціни на бензин А-95 в Україні

(січень 2015)

(січень 2015)

Джерело: консалтингова компанія "А-95"

Структура роздрібної ціни на бензин в США

(грудень 2014 року)

(грудень 2014 року)

Джерело: eia.gov

Побічні ефекти зростання цін

В умовах скорочення попиту і зменшення купівельної спроможності населення оператори змушені максимально скорочувати свою маржу (хоча у легально працюючих компаній вона в роздробі і так не перевищувала 5%).

Стали частіше економити і за рахунок "компромісів" з якістю палива - збільшилася кількість фальсифікату. Сприяє розвитку цієї тенденції то, що держава практично усунулася від контролю за якістю палива. І замість того, щоб шляхом такого контролю розширювати базу оподаткування, підвищує податки на тих, хто намагається працювати легально. А про принцип "вище якість - нижче податки", чинному в усіх економічно розвинених країнах, нам залишається мріяти.

Що може зупинити ціни

При стабілізації курсу гривні ціни на АЗС також заспокояться і почнуть реагувати на ціни нафтового ринку (як було вже неодноразово раніше).

Системно ж зменшити залежність цих цін про курсових коливань можна тільки за рахунок розвитку вітчизняної нафтопереробки. Формально, в Україні є сім підприємств, які можуть виробляти автомобільне паливо: шість нафтопереробних заводів (НПЗ) та Шебелинський газопереробний завод (ГРЗ).

Але працюють зараз лише Кременчуцький НПЗ і Шебелинський ГПЗ, а Одеський НПЗ знаходиться в полурабочие стані. Загальна біда всіх цих підприємств - технічна відсталість, тому паливо виробляється невисокої якості і з великими втратами сировини.

Для стимулювання їх модернізації держава могла б піти на скасування ПДВ при імпорті нафти для цілей переробки, встановити пільгових мита на ввезення устаткування, необхідного для модернізації НПЗ, а в міру розвитку вітчизняного виробництва - вводити мита на імпорт палива. Тим більше, що для внутрішнього виробництва палива здешевлення гривні - на благо.

Світові ціни

Станом на 9 лютого цього року, середня світова ціна на бензин становила $ 1,04за літр, але розкид цін між країнами дуже великий. Як правило, в багатьох країнах ціни вище, а в бідних і країнах, які виробляють і експортують нафту - ціни нижчі. Єдиним винятком є ​​США, економічно розвинена країна з низькими цінами на бензин. Пояснюється таке розмаїття цін застосуванням в країнах різних податків і субсидій на бензин.

Пояснюється таке розмаїття цін застосуванням в країнах різних податків і субсидій на бензин

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Що може знизити ціни на бензин в Україні". інші Новини економіки дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Сергій Гусєв

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Новости