Що таке дивіденди по акціях, який їхній розмір і як їх отримати

  1. Як їх отримати
  2. податки

Хоча будь-який початківець фінансист або інвестор знає що таке дивіденди, для багатьох громадян, не пов'язаних безпосередньо з фінансовою діяльністю, це поняття залишається загадкою Хоча будь-який початківець фінансист або інвестор знає що таке дивіденди, для багатьох громадян, не пов'язаних безпосередньо з фінансовою діяльністю, це поняття залишається загадкою. А шкода, адже дивіденди - це щонайменше додаткове джерело доходу. Хоча і тут існують свої нюанси.

Дивіденди - це частка прибутку акціонерного підприємства, яку воно виплачує своїм акціонерам. Іншими словами, будь-яка людина, якщо він є власником акцій має можливість отримати дивіденди. Чому можливість? Справа в тому, що не завжди компанія виплачує дивіденди за підсумками певного проміжку часу (року, півріччя або кварталу), але це не завжди є приводом для розладу акціонерів ( як швидко стати акціонером Газпрому читайте тут). Справа в тому, що дивіденди в більшості випадків не є основною причиною інвестора купувати акції - набагато вигідніше купувати акції, що мають потенціал росту - вони покажуть більш високу прибутковість, ніж додаткові премії. До того ж, дивідендна прибутковість вітчизняних підприємств (тобто відношення величини дивіденду до курсової вартості акції), в тому числі блакитних фішок, не відрізняється особливою величиною (в більшості випадків прибутковість 2-6%). Акціонерні премії вище у компаній нафтового сектора (Башнефть, Татнафта, ТНК-ВР), трохи нижче акціонерні виплати у «блакитних фішок» - розмір дивідендів Газпрому, наприклад, за 2012 рік склав 8,97 рублів на акцію, що відповідає прибутковості в 5 , 44%. При цьому, якщо акціонер бажає отримувати великі премії попри відсутність права голосу на загальних зборах акціонерів (що стає особливо актуальним для міноритарних акціонерів), то йому варто звернути увагу на привілейовані акції , Благо що премії по ним значно вище при більш низькій курсової вартості і наявності фіксованих ставок дивідендів.

Як їх отримати

Щоб отримати заслужену премію за володіння акція немає необхідності тримати акції весь рік, достатньо володіти акціями на дату закриття реєстру акціонерів. Ця дата приймається рішенням ради директорів, як і дата проведення загальних зборів акціонерів, при тому, що список з реєстру і список акціонерів, які мають право взяти участь у зборах повинні складати одні і ті ж особи. Як правило, реєстри закриваються навесні, а, відповідно, зборів акціонерів проходять влітку. І в разі, якщо ви потрапили в реєстр, вам повинно прийти лист із запрошенням на збори акціонерів, на яке, в принципі, більшості інвесторів ходити немає сенсу. Однак, не варто думати, що купивши акції за день до закриття реєстру і продавши їх на наступний же день, зберігши право отримати дивідендні виплати, вийде добре заробити оскільки, як правило, після закриття реєстру котирування акцій (їх ринкова ціна) знижуються на величину, пропорційну розміру премії по ним.
Як правило, дивіденди виплачуються приватним особам такими способами, як:

  • виплата на брокерський рахунок - для клієнтів брокерів (яких зараз більшість)
  • переклади на поточні банківські рахунки, готівкою або грошовими переказами - для тих, кому вдавалося акції давно або хто купував їх без брокерських послуг (тут головне, щоб дані, що містяться в реєстрі збігалися з вашими поточними)

Про це більш детально описано в ФЗ «Про акціонерні товариства» та статті « як отримувати дивіденди інвестору «.

податки

Тепер, розглянемо, що таке дивіденди з позиції податків. В принципі, цю інформацію не потрібно знати кожному акціонеру, благо, що вона ніяк не впливає на нього безпосередньо. Податок (ПДФО) становить 9% для резидентів (тобто громадян) і 15% для нерезидентів Російської Федерації, але ці податки вже враховуються і акціонеру надходить уже чистий прибуток.
Сьогодні ви зрозуміли, що таке дивіденди і тепер, думаю, ви вирішите застосувати отримані знання на практиці, щоб підкріпити своє фінансове становище. Ймовірно, ви будете робити вдалі інвестиції та отримувати прибутковість, що набагато перевищує прибутковість депозитів і навіть відсотків по іпотеці. Тепер, розглянемо, що таке дивіденди з позиції податків Однак, пам'ятайте, що не всі заробляють на фондовому ринку і ви повинні бути морально готові до цього. Уміння заробляти приходить з часом, але я впевнений, що ви зробите правильний крок, почавши вивчати фінансові інструменти.
Заходьте на сайт a1invest.ru частіше і ви підвищите ваші шанси в вивченні фінансової грамотності. Успіхів вам.

Рекомендуємо прочитати:

Чому можливість?

Новости