Що таке дивіденди по акціях

  1. зміст
  2. процес
  3. грошові дивіденди
  4. майнові дивіденди
  5. Спеціальні одноразові дивіденди
  6. Дивіденди акціями і чим вони відрізняються від спліта
  7. практичний приклад
  8. Коефіцієнт виплати дивідендів
  9. Дивідендна прибутковість
  10. Вибір акцій з високими дивідендами
  11. Дивіденди і грошовий потік
  12. План реінвестування дивідендів
  13. Практичний приклад плану реінвестування
  14. висновки

Дивіденди - це постійні відрахування власникам акцій, тобто акціонерам. Дивіденди - це по суті частина доходів компанії, яку за рішенням ради директорів розподіляють серед своїх інвесторів. Дивіденди виплачують не всі компанії і не завжди грошима.

Дивіденди - поняття просте, але потрібно навчитися багатьом тонкощам, щоб дійсно отримувати хороші відсотки з інвестицій.

зміст

Порядок виплати дивідендів

Щоб компанія могла виплатити дивіденди акціонерам, їй потрібно пройти серію процедур, визначених законом. Сюди входять оголошення про виплату дивідендів (declaration date), екс-дивідендна дата (ex-dividend date), дата закриття реєстру (date of record) і дата виплати (payment date). Кваліфікований інвестор повинен знати і розуміти ці процеси.

Компанія, що отримала прибуток, може зробити три речі: провести виплати акціонерам, реінвестувати гроші в бізнес через розширення, знизити боргове навантаження або викупити власні акції (можливо в різних комбінаціях). Та частина прибутку, яка виплачується акціонерам, називається дивідендами. Для більшості великих інвесторів «жити на дивіденди» - основна мета.

У першій половині двадцятого століття дивіденди були практично єдиною причиною покупки акцій. Сьогодні все змінилося.

Раніше це був додатковий або основне джерело доходу. Сьогодні - спосіб примножити накопичені капітали . Наприклад, компанія Майкрософт (Microsoft) не сплачувала дивіденди, поки не підвищила капіталізацію до $ 350 мільярдів доларів. Як ви можете здогадуватися, власники компанії до того моменту вже були мільярдерами і мільйонерами.

процес

Дивіденди потрібно оголосити. Це повинен робити рада директорів компанії перед виплатами. Є три основні дати, які потрібно пам'ятати.

Оголошення про виплату дивідендів (declaration date). Рада директорів оголошує про те, що компанія виплатить дивіденди акціонерам і вказує розмір. З цього дня фірма бере зобов'язання про виплату і відмовитися більше не має права. Далі будуть озвучені дві інші важливі дати.

Дата закриття реєстру (date of record). У цей день складається список акціонерів, які мають право на отримання дивідендів. Відразу після настає екс-дивідендна дата (ex-dividend date), після якої акції продаються без права на отримання майбутніх виплат. Точні терміни регулюються законодавством конкретної країни. Тут важливо розуміти одне - якщо ви купуєте акції після екс-дивідендної дати, то не маєте права на поточні виплати.

Дата виплат (payment date) - день, коли інвестори безпосередньо отримають дивіденди і зможуть далі розпоряджатися грошима на свій розсуд.

Дата виплат (payment date) - день, коли інвестори безпосередньо отримають дивіденди і зможуть далі розпоряджатися грошима на свій розсуд

Велика кількість компаній виплачують дивіденди чотири рази на рік, тобто щоквартально. Наприклад, якщо купуєте акції компанії з дивідендами $ 1 долар, то, швидше за все будете отримувати виплати протягом року чотири рази по $ 0,25 центів. Деякі компанії, наприклад, Макдоналдс (McDonald's), виплачують дивіденди раз на рік.

грошові дивіденди

Це дивіденди, що виплачуються грошима, як очевидно з назви. Зазвичай виплати проводяться відразу на банківський рахунок або брокерський.

Компанії, у яких є випущені привілейовані акції , Повинні спочатку виплатити дивіденди за ним, а потім здійснювати виплати власникам звичайних акцій.

Розмір дивідендів за привілейованими акціями, зазвичай, фіксований. Розмір виплат по звичайних акціях обговорюється кожен раз радою директорів. З причин, які обговоримо далі, компанії неохоче підвищують або знижують розмір дивідендів.

майнові дивіденди

Вид дивідендів, що виплачуються акціонерам у вигляді майна компанії, замість грошей або акцій. Це бувають в буквальному сенсі, залізничні вагони, какао боби, ручки, золото, срібло, навіть салатні соуси. Будь-яке майно, яке має певну цінність. Вартість майна визначається на дату закриття реєстру.

Спеціальні одноразові дивіденди

На додаток до регулярних виплат деякі компанії можуть призначати спеціальні одноразові дивіденди. Трапляється досить рідко і, як правило, внаслідок особливих подій, наприклад, за рішенням суду або під час продажу бізнесу. Виплачуються у вигляді готівки, майна або акцій. Часто одноразові дивіденди виплачуються в роки, коли уряд тимчасово знижує податки.

Іноді одноразові виплати дивідендів класифікуються, як повернення інвестиційного капіталу (return of capital). У багатьох країнах такі виплати не обкладаються податками.

Дивіденди акціями і чим вони відрізняються від спліта

Дивіденди акціями - випуск пропорційного кількості цінних паперів для поточних акціонерів. Компанії зазвичай роблять це для збільшення кількості випущених акцій, щоб підвищити їх ринкову доступність і ліквідність (liquidity, як швидко інвестор може продати активи; наявність достатнього попиту).

Зниження ціни підвищує ліквідність. Охочих купувати акції по $ 10 доларів набагато більше, ніж по $ 1000..

Охочих купувати акції по $ 10 доларів набагато більше, ніж по $ 1000

практичний приклад

Компанія ABC має 1 мільйон звичайних акцій. Фірма має п'ять інвесторів. Кожен, відповідно, має на руках 200 тисяч паперів. Припустимо, поточна ціна акції - $ 100 доларів за штуку, що дає нам ринкову капіталізацію компанії в розмірі $ 100 мільйонів доларів.

Менеджмент фірми вирішує провести 20% виплати дивідендів акціями. Компанія випускає додаткові 200 тисяч акцій (20% від мільйона) і відправляє їх акціонерам відповідно до розмірів інвестицій. В даному випадку інвестори отримають по 40 тисяч додаткових акцій, оскільки в нашому прикладі всі вони володіють 200 тисячами паперів або однієї п'ятої частиною загальної кількості.

Тепер у компанії є 1,2 мільйона випущених звичайних акцій. Кожен інвестор має 240 тисячами паперів. Після 20% «разбавкі», ціна акції знизиться до $ 83,33.

Ось найважливіше в цьому процесі: компанія (і інвестори), фігурально, знаходяться там, де й раніше. Замість 200 тисяч акцій по $ 100 доларів у кожного з п'яти інвесторів тепер 240 тисяч паперів по $ 83,33. ринкова капіталізація не змінилася і як і раніше дорівнює $ 100 мільйонам доларів.

Спліт (дроблення) акцій , По суті, це дуже велика виплата дивідендів акціями. Під час проведення сплитов компанія може розширити або потроїти кількість акцій. Але це не змінює економічних показників фірми і розмірів активів акціонерів. Тому інвесторам абсолютно немає причин радіти сплитам (дроблення) акцій.

Є цікава теорія, що компаніям завжди краще прагнути виплачувати дивіденди акціями. Це дозволяє інвесторам, які хочуть реінвестувати відрахування назад уникнути оподаткування і комісій. А ті інвестори, які хочуть отримати гроші, можуть продати додаткові акції, і заплатити з отриманого прибутку податки.

Коефіцієнт виплати дивідендів

Відсоток чистого прибутку, що виплачує дивіденди, називається коефіцієнтом виплати дивідендів (dividend payout ratio). Це співвідношення має велике значення і може допомогти у визначенні стабільності зростання компанії.

Наприклад, якщо подивитися звіт компанії Coca-Cola по грошовому потоці за 2014 рік, то побачимо, що акціонерам виплачено $ 5,350 млрд. Доларів. Там же видно, що чистий прибуток корпорації за період склала $ 7,098 млрд. Доларів.

Щоб розрахувати коефіцієнт виплати дивідендів нам потрібно розділити виплачену суму на прибуток. В результаті отримаємо 75%. Тобто, більше, ніж дві третини прибутку, компанія Coca-Cola в 2014 році виплатила акціонерам як дивіденди.

Дивідендна прибутковість

Дивідендна прибутковість (dividend yield) говорить інвестору, скільки можливо заробити з куплених акцій одними дивідендами в поточних ринкових умовах. Дивідендна прибутковість розраховується простим поділом розміру річних відрахувань на поточну ціну акції.

Подивимося, наприклад, знову інформацію компанії Coca-Cola. Поточна ціна акції - $ 41 долар. Поточне значення по відрахуваннях $ 1,32. Ділимо останнім на перше - отримуємо дивідендну прибутковість 3,2%. За допомогою цього значення інвестор порівнює прибутковість дивідендів по акціях різних компаній.

Наприклад, зверніть увагу, компанія Apple платить на одну акцію $ 2 долари, а Coca-Cola $ 1,3. Але акції останньої вигідніше, оскільки прибутковість по дивідендах з акцій Coca-Cola в два рази вище, ніж у компанії Apple - 3,2% проти 1,6%.

Вибір акцій з високими дивідендами

Вибрати цінні папери, які максимально вигідні з точки зору виплати дивідендів - справжнє мистецтво і наука одночасно.

Інвестор, який бажає підібрати в портфель компанії, які платять високі дивіденди, повинен ретельно вивчити історію виплат. У розрахунок варто брати виключно компанії, які протягом багатьох років стабільно підвищують дивідендні виплати.

Інвестор повинен бути впевнений, що фірма зможе продовжити стабільно виплачувати відрахування. Компанія повинна мати хороші перспективи. Наприклад, ви можете бачити, що фірма на протязі багатьох років справно платила акціонерам дивіденди, але це не має ніякого значення, якщо в поточний момент вона наближається до банкрутства.

Дивіденди і грошовий потік

Дивіденди сильно залежать від грошового потоку, а не від опублікованих доходів. Майже будь-який рада директорів продовжить платити дивіденди, якщо у компанії є активний оборот, але при цьому є збитки.

Причина проста. Інвестори, які віддають перевагу високі дивіденди завжди прагнуть до стабільності. Якщо компанія знизить розмір дивідендів, ціни на акції неминуче впадуть, оскільки акціонери намагатимуться перевести інвестиції в інші папери.

Компанії не підвищують розмір дивідендів через одного незвично успішного року, оскільки побоюються, щоб не довелося потім знижувати назад, якщо наступний рік виявиться невдалим.

Природно, компанії не знижують розмір дивідендів, якщо відчувають тимчасові труднощі.

План реінвестування дивідендів

Коли ви купуєте акції безпосередньо за допомогою плану реінвестування (dividend reinvestment plans, DRIP), то Не платите практично ніякої комісії. Це дозволяє непогано заощадити. Зазвичай на фондових біржах подібні речі не особливо рекламуються. Адже купуючи акції в обхід брокера, позбавляєте його можливості зібрати додаткові комісії.

Якщо не маєте потребу в грошах прямо зараз, не є професійним інвестором, постійно переміщує капітали, то перше, що слід зробити купивши акцій - скористатися планом реінвестування дивідендів.

Скориставшись планом реінвестування, ви більше не будете отримувати свої відрахування по акціях на банківський депозит або брокерський рахунок. Нараховані дивіденди будуть автоматично використані для покупки додаткових акцій компанії. У такого підходу є пара незаперечних переваг.

Процедура підключення плану реінвестування проста. Заповнення необхідних документів здійснюється сьогодні online за пару хвилин.

Дивіденди будуть автоматично реинвестироваться в акції компанії, яка їх виплачує. Весь процес відбувається без вашої участі.

Купівля акцій через програми реінвестування зазвичай дозволяє практично повністю уникнути комісій і зборів.

До речі, такі плани зазвичай передбачають можливість не всі дивіденди відправляти на придбання додаткових акцій, а тільки частина, а решта, як і раніше перераховувати на рахунок інвестора.

На жаль, на сьогоднішній день не відомі російські компанії, які надають подібні плани. На американських і європейських біржах це поширена практика.

Практичний приклад плану реінвестування

Уявіть, що маєте 1000 акцій компанії ABC. Поточна ціна - $ 50 доларів за штуку, річні дивіденди рівні $ 0,88 долара ($ 0,22 в квартал). Припустимо, настав час щоквартальних виплат. У звичайному випадку вам повинні виплатити чверть належних відрахувань ($ 0,22 * 1000 = $ 220). Замість цього на ці гроші автоматично купуються акції. Тепер ви маєте НЕ 1000 паперів, а 1004,4 ($ 220 / $ 50 = 4,4). Зверніть увагу, при використанні плану реінвестування з'являється можливість володіти дробової частиною акції.

Особливо вигідно користуватися планом реінвестування тому, що ви почнете фактично отримувати дивіденди з дивідендів.

Акції, які в нашому прикладі куплені за планом реінвестування (4,4 штуки) також будуть приносити річні дивіденди в розмірі $ 0,68 (3/4 від $ 0,88 - за кількістю залишилися кварталів).

Навіть при невеликих сумах інвестицій план реінвестування дивідендів на тривалому проміжку часу дає істотний приріст прибутку.

висновки

Припускаю, дивіденди виявилися складніше і цікавіше, ніж більшість читачів могли думати раніше. Тут ми охопили найголовніші і базові речі. Цього достатньо, щоб витягувати з інвестицій максимум прибутку.

Схожі записи

Новости