Що таке код ОКУД: форма, розшифровка, приклад, класифікатор

  1. Поняття коду ОКУД
  2. призначення
  3. Де його взяти
  4. Як дізнатися код
  5. форми документів
  6. приклади

Класифікація управлінської документації має скорочену абревіатуру ОКУД. Загальноприйняті моделі документів і впорядковані системи різних документацій, які рекомендовані до користування в господарстві були об'єднані в певні коди ОКУД для упорядкованого фіксування соціально-економічних відомостей.

Даний класифікатор був випущений в 1993 році і взятий до виконання всіма господарюючими суб'єктами.

Поняття коду ОКУД

нормативне регулювання

У 2017 році був виданий новий ОКУД в оновленій редакції, введений в дію з 1 червня 2017 року. В даний час в економіці використовують ОКУД 011-93 зі зміною № 97 від 4.05.2017 р

призначення

Даним класифікатором користуються господарства різних видів власності Даним класифікатором користуються господарства різних видів власності. ОКУД покликаний виконувати наступні функції:

  • Зменшувати кількість раннє використовуваних бланків;
  • Впорядковувати потік інформації;
  • Забезпечувати систематизований облік стандартизованих зразків документів на підставі їх фіксації;
  • Забезпечувати нагляд за складом бланків та усунення повторення відомостей, можливих в управлінській сфері;
  • Контролювати використання стандартизованих бланків.

Використовують загальноросійський класифікатор в обліку при господарської діяльності різних підприємств .

Розробляється він фахівцями УСД (уніфіковані системи документації) і затверджується міністерствами і відомствами РФ.

Де його взяти

У кожній організації застосовуються різні стандартні бланки. Ці бланки розроблені спеціально для обліку та формування інформації. Коди ОКУД вказані вже на кожному бланку і спеціально їх брати не потрібно.

Як дізнатися код

Щоб дізнатися за якими саме кодами потрібно враховувати інформацію і документацію необхідно звернутися в органи статистики. Там, на кожне підприємство або підприємця при відкритті діяльності, повинні бути присвоєні певні коди, в тому числі і ОКУД.

При виникненні необхідності дізнатися код по ІПН підприємства, підприємця або будь-якого контрагента можна застосувати наступні способи:

  1. Відправити запит до держстатистики за місцем реєстрації запитуваної агента;
  2. Звернутися в посередницьку юридичну організацію, яка надає подібні послуги:
  3. Отримати інформацію в інтернеті через онлайн-сервіс Держстатистики , Де була зареєстрована компанія або підприємець.

У перших двох варіантах слід врахувати, що отримання інформації займе якийсь час. Скориставшись послугами інтернет служби можна отримати відомості набагато швидше.

Важливо! Онлайн-сервіс Держстатистики може бути недоступний у вихідні дні.

форми документів

будова коду

Для кожного процесу затверджена єдина форма, яку зобов'язані заповнювати співробітники. Вона має власні коди, що складаються з семи цифр і контрольного числа, де

  • Початкові дві цифри - це відповідність виду документа до потрібного класу документації;
  • Наступні два знака - напрямок використання даних форм і їх сукупність;
  • Останні три цифри вказують на номер реєстрації даного виду документа, який відзначається всередині підкласу;
  • Подальша завершальна цифра в коді вказує на великі червоні літери.

Кожен документ, складений юридичною особою або в приватному порядку, має приналежність до того чи іншого класу підпорядкованості чи приналежності. Відповідно він повинен враховуватися згідно з класифікатором з певною періодичністю. Це потрібно для регулярного оновлення даних з метою реєстрації їх в органах статистики.

  • Наприклад, для Збройних Сил розроблені власні коди, які не входять до загального переліку і носять внутрішній регламент.
  • У той час як будь-який документ можна віднести до групи офіційних і особистих.

Офіційна група, в залежності від застосування, включає в себе:

  • Управлінські документи;
  • Науково-технічні або конструкторські;
  • Виробничі документи;
  • Технологічні та інші.

Управлінські документи в даній групі займають провідну роль, так як саме вони є ядром усього документообігу в господарстві. Завдяки своїй функції можна керувати діяльністю об'єктів як в межах держави, так і окремо взятого господарства.

приклади

Якщо докладніше зупинитися на кожній формі, то можна сказати наступне: Якщо докладніше зупинитися на кожній формі, то можна сказати наступне:

  • Під кодом 0200000 Уніфікована система організаційно-розпорядчої інформації знаходяться ще тринадцять роз'яснювальних кодів. Вони містять документацію з інформаційної, нормативної координації діяльності, приватизації, ліквідації , Створення, реорганізації господарств. А також документацію, необхідну при прийомі, звільнення, переведення на інше місце роботи, фіксуванням премій, покарань, відпусток і т.д.
  • Код 0300000 позначає систему первинної документації для обліку. Він також під собою має одинадцять роз'яснювальних кодів. У них входить набір документів з бухгалтерського обліку на підприємствах, оплаті і контролю праці, виконання касової дисципліни, контролю за матеріалами, підсумками інвентаризації, робіт при ремонті і в будівництві, в тому числі і капітальному, збереження матеріальних цінностей, використання будівельної техніки та автотранспорту.
  • Код 0400000 відноситься до Уніфікованої системі банківської документації, встановлюється Банком Росії і має додатково вісім кодів. Вони мають на увазі види бланків з бухобліку, квитовки і контролю розрахунків з авізо, руху грошей, контроль за валютою, звітності та обліку депозитів.
  • Код 0500000 відноситься до бюджетної, фінансової сфері і має під собою п'ять кодів. Вони несуть в собі інформацію і бланки по фінансах, бюджетної звітності, відомості, що подаються в рахункову палату і уряд Росії,
  • У код 0600000 входять роз'яснювальних ще вісімнадцять кодів, які несуть інформацію за звітами і статистикою. Документи по доходах населення, демографії, оптової та роздрібної торгівлі, сільському господарству, будівництву, інвестицій, а також звіт по злочинності включається в дані коди.
  • Код 0700000 належить облікової документації господарюючих об'єктів. Тут всього п'ять дочірніх кодів, які відповідають за регістри бухобліку, документи суворої звітності, туристичні путівки.
  • Система документації з праці відноситься до коду 0800000. Містить додатково шість кодів, в яких є вся документація по ринках і охорони праці, трудових відносин та заявами в інспекції з питань праці, а також самим низьким споживчим бюджетам.
  • Вся інформація, що відноситься до системи документації пенсійного фонду, знаходиться під кодом 0900000. У його складі також є три роз'яснюють коду. До таких належать набір документів по контролюючої, планової економічної роботі, а також набір бланків з ведення обліку та розподілу фінансів.
  • Завершальний код 1000000 враховується як стандартизована система зовнішньоторговельних документів. Тут можна знайти сім додаткових кодів. Вони включають в себе повний набір документації необхідний при оформленні та веденні обліку зовнішньоторговельних операцій.

Завдяки використанню Загальноросійських класифікаторів можна впорядкувати потік одержуваної інформації і отримати можливість управляти процесом економіки як на окремому підприємстві, так і в цілій державі.

Новости