Що Таке Загартоване Скло? Переваги, відмінності.

Скло, яке бачимо кожен день - матеріал крихкий. Прі не акуратному поводженні з ним, воно розсипається на сотні гострих осколків різної форми і розмірів, якими легко поранитися.

Для безпеки, скляні вироби гартують. Після процесу загартування скло набуває особливих властивостей. Вони і є переваги перед простим склом:

  • шестикратна міцність в порівнянні з сирим;
  • гнучкість і термостійкість гарту;
  • безпеку при випадковому ударі;

Багато хто плутає загартоване скло і склокераміки. Насправді це різні речі. Склокераміка також тендітна і небезпечна, як і просте сире. Склокераміка покликана виконувати функцію витримати температуру відкритого вогню і може називатися вогнетривке.

Процес загартовування.

До гарту вирізують виріб в розмір, роблять обробку (шліфування, свердління). Після обробки скляне виріб має бути чистим і без дефектів.

Після обробки скляне виріб має бути чистим і без дефектів

Процес загартовування відбувається в печі гарту під контролем автоматики і складається з двох етапів. Перший етап це нагрів до температури 670 градусів. В процесі нагрівання скло постійно рухається, поступово нагріваючись до заданого значення. Недостатній нагрів призведе до руйнування скляного виробу. Тривалий нагрів - до деформації. Час перебування в грубці залежить від товщини гартувати скла і становить близько 8-15 хвилин. Другий етап - різке охолодження. Скляне виріб надходить в спеціальну камеру, де відбувається охолодження поверхні повітрям, що подається перпендикулярно виробу, під тиском за допомогою обдувочной решітки. Час охолодження на другому етапі теж, що і час нагрівання. Також при процесі охолодження застосовують спеціальні рідини, що дозволяють прискорити процес тепловіддачі. Залежно від характеристики скла, його товщини, параметри (температура і швидкість нагріву, рівномірність охолодження) загартовування змінюються.

Яку температуру і навантаження витримує.

Загартоване скляне виріб має підвищену стійкість до вібраційних навантажень. Чи не руйнується від випадкових ударів, на побутовому рівні (міцність на удар в 6-10 разів вище ніж у простого скла). Закаленка в 3 рази міцніше на вигин. З неї виготовляють високі суцільноскляні перегородки.

Діапазон експлуатаційних температур від -150 ° C до +300 ° С. Її сміливо застосовують для фасадного скління.

Скільки ж градусів витримує загартоване скло? Просте витримує перепад температури лише в 40 ° С. ? а закалёнка - від 120 ° С.

Що роблять з гарту?

Як відрізнити загартоване або звичайне.

Багато написано на просторах інтернету про те, як визначити загартоване скло: подивитися крізь скляну поверхню на світло, вловити відблиски, дивитися на нього крізь окуляри, шукати розлучення на поверхні. Відверто кажучи, я не розумію, як людина за допомогою даних рад може визначити загартоване скло чи ні. Є перевірений спосіб - фізично впливати на скляну поверхню, тим самим ризикуючи розбити.

Просіть своїх постачальників робити позначки на виробі "Tempered" - що означає гарт пройдена.

Скільки коштує загартоване скло.

Замовити загартоване і зделіе можна у нас на сайті або по телефону. Вартість загартованого безпечного скла варіюється, в залежності від товщини і складності необхідного вироби. Один метр квадратний загартованого вироби товщиною 4 мм коштує від 45 білоруських рублів. Прозоре скло, з якого виготовляють скляні перегородки і двері, товщиною 8 мм коштує від 82 рублів. Вартість виробу матового, з малюнком або тонованого питайте у фахівця, вказаною на сайті.

Скільки ж градусів витримує загартоване скло?
Що роблять з гарту?

Новости