Що таке зона свіжості в холодильнику і для чого вона потрібна?

  1. Які переваги вона дає споживачеві?
  2. Наскільки ефективна зона свіжості?


Коли заходить мова про функції холодильників, нерідко згадується зона свіжості. Що це таке і для чого вона потрібна? Як вона виглядає в сучасних моделях? Зоною свіжості називають спеціальний лоток або відсік в холодильнику для тривалого зберігання швидкопсувних продуктів, в якому підтримується температура, близька до нуля. Ця зона може бути виконана у вигляді окремої полиці, знімного відсіку, контейнера або ящика.

Які переваги вона дає споживачеві?

З замороженим м'ясом проблем зазвичай не виникає. Навіть якщо купити великий шматок на кілька кілограм, воно не пропаде. Частина можна приготувати відразу, частину покласти в морозильну камеру , Де воно благополучно пролежить 3-4 місяці. А ось що робити з охолодженим м'ясом? Багато його не купиш, зіпсується, купувати помалу не завжди є можливість, та й бажання бігати в магазин через день за шматком в 200 гр. пропаде швидко. В цьому випадку виручить зона свіжості.

Як запевняють виробники, терміни зберігання продуктів в цьому відсіку збільшуються в кілька разів за рахунок низької температури. У неї можна покласти швидкопсувні продукти, охолоджений фарш, рибу, листя салату, щоб приготувати їх через пару днів.

У бюджетних моделях для всіх типів продуктів передбачена одна зона свіжості. У більш дорогих можуть бути встановлені дві: одна для овочів і зелені, інша для м'ясних продуктів. Відрізняються вони вологістю. У відсіку для м'ясних продуктів, ковбас і сирів вона підтримується близько 50-55%. Зелені, овочам, ягодам і фруктам навпаки потрібна висока вологість, щоб вони зберігали свою свіжість. Зустрічаються моделі, в яких обидві зони об'єднані в одному відсіку. Досягається це просто: установкою заглушки. Заглушка закрита - повітря не циркулює, вологість залишається високою. Заглушка відкрита - повітря постійно оновлюється і вологість зменшується.


Спосіб регулювання залежить від конструкції і вартості холодильника. Чим дорожче модель, тим точніше там підтримується температура. Деякі холодильники преміум класу фірм Electrolux, Liebherr, Whirlpool та ін. забезпечені датчиками, які постійно відстежують температуру на кожній полиці і в кожному відсіку і зменшують її до встановленого рівня. У багатьох моделях середнього класу з системою No Frost зона свіжості є лоток з кришкою, розташований прямо навпроти отворів в задній стінці, через які в нього постійно піддуває холодне повітря.

Зустрічається зона свіжості, або, як її ще називають іноді, нульова зона і в бюджетних моделях. Але конструкція там зовсім проста: пластиковий контейнер, встановлений в холодильнику в найхолоднішою його частини. Зі шкільного курсу фізики відомо, що тепле повітря піднімається вгору, а холодний опускається вниз, тому в моделях з Авторазморозка різниця температур між верхньою і нижньою полицею може досягати 3-4 градуси. Відповідно в самому низу і мають у своєму розпорядженні зону свіжості. У цьому варіанті постійна температура у відсіку не підтримується, розбіг може становити 5-6 градусів від -3 до +3. Якщо пластикову полку вийняти і переставити наверх, вона перестане виконувати функцію зони свіжості і перетвориться на звичайний лоток для зберігання риби або м'яса.

У моделях з верхньої камерою полку з нульовою температурою розташовується під морозильною камерою. Іноді вони з'єднані невеликою каналом, по якому холодне повітря надходить у відсік. Завдяки цьому там підтримується потрібна температура. Деякі виробники випускають холодильники з трьома камерами:

  • одна з яких - це холодильне відділення;
  • інша - морозилка;
  • третя - відсік з нульовою температурою.

У цьому випадку ціна на холодильник істотно зростає, але зате і в зоні свіжості постійно підтримується оптимальний баланс температури і вологості.

Різні виробники прагнуть справити враження на споживачів і називають цю зону по-різному. наприклад:

  • в моделях Електролюкс вона називається Flex Cool Box;
  • у холодильників Індезіт Flex Cool;
  • в моделях фірми Ел Джі FRESH ZONE.

Назви відрізняються, суть залишається одна.

Наскільки ефективна зона свіжості?

Звичайно, залежаний сир і ковбасну нарізку тижневої давності вона не реанімує. Щоб продукти зберігалися довше, вони з самого початку не повинні бути зіпсованими, оскільки в зоні свіжості процеси розкладання припиняються, але не припиняються повністю. Особливо це стосується моделей без чітко регульованої температури. Щоб шматки сиру або м'яса зберігалися довше, можна щільно упакувати їх в пакети або в вакуум-контейнери. З одного боку, це збільшить термін зберігання продуктів, з іншого запобіжить перемішування запахів. Охолоджене м'ясо в цьому відсіку не псується протягом трьох діб, в той час як зазвичай в холодильнику його не рекомендується залишати на другий день. Те ж саме можна сказати про свіжій рибі. Що стосується сирів і ковбас, то термін їх зберігання збільшується в 3-5 разів.

Те ж стосується зелені, фруктів, овочів і ягід. Потерта або просто очищена морква вже на другий день в холодильнику може заветреться або повянет. А в цьому відсіку вона буде зберігатися кілька діб, не втрачаючи ні смаку, ні вітамінів.

Слід уточнити, що температура в зоні свіжості може опускатися до негативних значень, якщо в холодильнику немає її регулювання.

М'ясу це не зашкодить - навіть якщо на шматку утворюється крижана скоринка, вглиб він не промерзне. А ось для цитрусових, огірків, баклажанів та інших чутливих до холоду фруктів і овочів мінусові температури на користь не підуть.

Далеко не у всіх виробників є в модельному ряду холодильники з цією опцією. Саратов, Бірюса і всі вітчизняні виробники, а також ряд зарубіжних бюджетних фірм не проектують моделі з зоною свіжості. Довгий час без неї випускалися холодильники білоруської фірми Атлант (колишній Мінськ). І тільки кілька років тому вони створили лінійку моделей з нульовою камерою, яка з'явилася у продажу в 2013 році.

Які переваги вона дає споживачеві?
Наскільки ефективна зона свіжості?
Що це таке і для чого вона потрібна?
Як вона виглядає в сучасних моделях?
Які переваги вона дає споживачеві?
А ось що робити з охолодженим м'ясом?
Наскільки ефективна зона свіжості?

Новости