Що таке SSN?

  1. коротенько
  2. Карта SSN
  3. Типи SSN-карт
  4. Отримання SSN карти
  5. SSN і безпека - Identity Theft
  6. Найщасливіший номер SSN в історії
  7. Ну ось, я тепер боюся! Кому таки можна показувати свій SSN?
  8. І трохи історії
  9. Альтернативна версія
  10. Ще трохи цікавих фактів
  11. Старі добрі часи…
  12. Схожі пости

Давно вже назрівала така стаття - про SSN (номері соціального страхування в США).
Що це таке? Як виглядає? Кому належить? Як отримати? Що вона дає? І так далі.

коротенько

Отже, SSN - це шматочок паперу, на якому написаний номер соціального страхування і ім'я його власника.
Є він у всіх американців, а також легально проживають іноземців. Важливіше нього документа в Америці - просто немає. Найближчий аналог "карти SSN" в російській мові це "пенсійне посвідчення", хоча аналогія і не повна.

Номер SSN видається раз і на все життя - він ніколи не змінюється, і більшість жителів США знають ці дев'ять цифр напам'ять, як номер телефону. Тому, що користуватися SSN їм доводиться набагато частіше, ніж, наприклад, паспортом. Його доводиться повідомляти при поході до лікаря, при оренді житла, в будь-яких операціях з банками (відкриття рахунків, кредити, і т.п.), а багато працівників (наприклад, фаст-фуд індустрії) і взагалі - забивають свій SSN номер (останні 4 цифри, наприклад) в звітну машинку, приходячи і йдучи з роботи - такий собі "особистий пароль".

Якщо ви тільки збираєтеся, або лише недавно переїхали в США, то швидке отримання SSN обов'язково буде у вас в списку справ першорядної важливості.

Карта SSN

Карта SSN - розміром приблизно з кредитну картку. Друкують їх просто на щільному папері, її легко порвати, пом'яти, або зіпсувати, намочивши. Просто такий ось талончик.

На даний момент карта виглядає приблизно так:

C моменту появи карти в 1936 році її дизайн не раз мінявся (аж 34 рази !! ). Цікава деталь: на протязі цілих 26 років на ній також наносилася напис "Not For Identification" - хоча номера SSN були унікальними, але використовувати її в ідентифікаційних цілях не рекомендувалося. У 1972 році цей напис прибрали - все вже настільки звикли це робити, що попередження втратило будь-який сенс.

Виглядала картка SSN спочатку ось так (1936 рік):

Типи SSN-карт

Карти соціального страхування бувають трьох типів:

  • "Звичайна" SSN-карта - видається громадянам США і власникам Green Card.
    Чи не має яких-небудь обмежень. Дизайн - дивись зображення трохи вище.
  • "Тимчасова" SSN-карта - видається тільки для тимчасової роботи, наприклад для власників робочих віз H1-B, L1, для учасників програм AU-PAIR, Work and Travel, і так далі.

    Така карта дійсна для влаштування на роботу тільки поки діє спеціальний статус (H1-B наприклад), як тільки статус закінчений (і ви в США, наприклад, з туристичним візитом) - на роботу по ній влаштуватися вже не вийде.

    У неї єдина відмінність в дизайні - поперек всієї карти напис: "VALID FOR WORK ONLY WITH DHS AUTHORIZATION".

  • Карта ITIN - спеціальний номер платника податків для тих, у кого немає права роботи в США. Містить номер ITIN (Individual Taxpayer #).

    Така карта потрібна, наприклад, дружині або дітям іноземців, які перебувають в США по робочій візі, або іноземцям, яким потрібно подати податкову декларацію на нетрудові доходи (здача житла, продаж автомобіля). Володарі тільки номери ITIN не мають права працювати, але тим не менш для заповнення, наприклад, податкової декларації - потрібні їх номери. Через брак повноцінного номера SSN вимагають номер ITIN.

Отримання SSN карти

SSN - перший документ, який вам потрібно отримати по приїзду в США. Раджу подбати про це в найперші дні після приїзду - адже карта прийде тільки через 2 тижні після подачі заяви!

Без карти SSN буде складно і зняти житло, і відкрити рахунок у банку. Чи не від слова неможливо, але наявність карти SSN все магічним чином прискорює.

Отримати SSN нескладно. Самі американці отримують його відразу з народження. А ви, по приїзду в Америку, знаходите найближчий офіс Social Security Administration. Просто вбиваєте це в Google, або скористайтеся пошуковим сервісом на сайті SSA. Їдете туди особисто, з документами.

Список потрібних документів можна підглянути на тому ж сайті, ось тут . Вам точно знадобиться ваш паспорт, доказ вашого статусу (віза, I-94, ваша грінкарти) і, в залежності від вашого статусу, дозвіл на роботу (EAD).

Заповнюєте досить таки нескладну форму на 1 сторінку, віддаєте в віконце. Нічого платити не треба - це безкоштовно. Все займає максимум 5 хвилин. Ваші документи перевіряють, ви ставите пару підписів і все, йдете додому, чекаєте приходу SSN-карти поштою.

Важлива деталь: після оформлення заявки при особистому візиті в SSA сам номер SSN в системі з'являється протягом доби-двох. І якщо він вам дуже потрібен, а чекати конверта ще 10-14 днів, то можна спробувати в тому ж офісі попросити Verification Letter - це буде просто аркуш паперу з вашим номером і реквізитами. Але не кожен клерк погодиться такий папір видати, іноді можуть просто продиктувати номер по телефону, а іноді і відправити додому чекати конверта (людський фактор однаково працює в будь-якій країні). Якщо є така необхідність - я раджу відразу запитати про це в офісі SSA, в момент подачі заяви.

Сама ж карта SSN приходить протягом двох тижнів звичайним листом, на адресу, що ви вказали. Приблизно ось так:

Треба буде тільки акуратненько її відірвати від картонки по перфорації. Запам'ятати номер. І гарненько заховати.

Ви запитаєте - чому?

SSN і безпека - Identity Theft

За допомогою вашого номера SSN зловмисники можуть відкривати банківські рахунки, купувати що-небудь в кредит, дзвонити в будь-яких інстанцій (включаючи податкову і уряд) і, прикидаючись вами, заподіювати вам всілякі неприємності і плутанину.

Цей тип шахрайства називається "Identity Theft", що можна перевести як "крадіжку особистості". Цей тип злочинів - дуже велика проблема в США, і вона росте з року в рік!

Кількість жертв в 2016 році досягло 13 мільйонів (це 4% населення, і це тільки на протязі одного року!), За той же 2016 рік було вкрадено за різними оцінками від 15 до 50 мільярдів доларів США!

Варто ще згадати, що за статистикою , Більшість злочинів (половина!) Пов'язані з урядовими організаціями та соціальним забезпеченням. Для порівняння, проблеми з кредитними картами складають лише 15% від картини.

Типи шахрайства Відсоток Документи і бенефіти (пенсії, допомоги, страховка) 49.2% Кредитні карти 15.8% Телефонні та інші рахунки 9.9% Банківське шахрайство 5.9% Спроба крадіжки особистості 3.7% Відкриття кредиту на ваше ім'я 3.5% Шахрайства з роботодавцями 3.3% інше 19.2%

Щоб не стати жертвою Identity Theft, постарайтеся ніде не "світити" свій номер SSN.

  • Найкраще, щоб карта лежала вдома, в шафі з документами. Деякі взагалі радять навіть у хаті не тримати. А номер - знати напам'ять.
    Ні в якому разі не носіть саму картку SSN з собою. Деякі недалекоглядні люди навіть ламінують її і носять в гаманці або задній кишені. Це нерозумно. Сама карта, фізично, може вам знадобитися 2-3 рази в житті - в інших випадках достатньо просто знання номера SSN напам'ять.
  • Завжди з великою підозрою ставитеся до прохання повідомити свій SSN-номер. Не вводьте його на різних сайтах щоб "дізнатися, яку машину ви собі можете дозволити", і так далі. Якщо у вас просить цей номер клерк - обов'язково цікавтеся, для яких цілей він їм потрібен. Навіть якщо ви не будете жертвою шахрайства з їх боку, маючи ваш SSN вам можуть без попиту зробити запит Credit Pull, дізнатися вашу кредитну історію, а ваші кредитні бали при цьому - зменшаться.
  • Регулярно перевіряйте ваш Кредитний Репорт і відразу розбирайтеся з усіма неточностями в ньому. Як перевіряти кредитний репорт я писав ось тут, в окремій статті Будуємо Кредит Швидкість .
    Чим раніше ви виявите проблему, тим швидше і меншою кров'ю ви зможете від неї позбутися.

Найщасливіший номер SSN в історії

На дворі йшов 1938 рік. Уже два роки існувала програма SSA. Вона поки ще була всім в новинку, і мати (і носити з собою) SSN-картку тоді було було "модно".

Одна компанія-виробник шкіряних виробів (EH Ferree) в штаті Нью-Йорк вирішила прорекламувати свої шкіряні гаманці, показавши, наскільки добре в них міститься картка SSN. У кожен проданий гаманець вони вкладали жовтеньку SSN-картку з номером 078-05-1120 на ній. За явної недбалості, це був справжній SSN-номер секретарки президента цієї компанії на ім'я Хільда Шредер Уічер. Ось вона Хільда, на фото праворуч.

Незважаючи на те, що "модельна" картка була висотою вполовину від реальної, і на лицьовій її стороні великими буквами значилося "зразком", проте покупці немає ні та й стали використовувати цей нещасливий SSN-номер при покупках.

За різними даними, цей номер SSN був використаний в різних операціях більш 40,000 раз (!!!!!) Це врешті-решт призвело до затримання Хільди і допиту в ФБР, після чого їй змінили номер на новий.

Цікаво: передбачається, що багато людей не мали ніяких поганих намірів - через незнання, багато і справді думали, що це і є їх SSN-номер!

Цей кумедний інцидент назавжди увійшов як в історію SSA, так і в підручники з реклами :)

Ну ось, я тепер боюся! Кому таки можна показувати свій SSN?

Отже, кому ви можете без побоювань показувати свій SSN-номер?

  • Вашій роботодавцю - безумовно. Йому він потрібен для бухгалтерських документів, податків, подання FICA-виплат, і так далі.
  • Податкову службу - IRS. Тільки обов'язково переконуйтеся, що це ви з ними зв'язалися (ви зайшли на сайт, ви набрали номер телефону), а не навпаки - вам хтось подзвонив, назвався працівником IRS і вимагає вимовити ваш SSN (цілком поширене шахрайство, до речі)
  • Казначейство США, і інші державні програми (маються на увазі виплати по безробіттю, фінансова допомога, і т.д)
  • Банки та інші фінансові та страхові компанії - якщо ви відкриваєте у них рахунок, або просите про відкриття кредиту. Наприклад, ви хочете купити автомобіль. Звичайно ж їм потрібен ваш SSN - без нього вони не дізнаються про вашу кредитну історію, і вам нічого не видадуть.
  • Медичні установи - хоча це не обов'язково, але як правило, вони вимагають SSN. Можна давати, хоча деякі вважають за краще відмовитися. На основі SSN лікарня може "пробити" вашу історію по страховим компаніям, дізнатися про вас всякі цікаві речі. У деяких ситуаціях знання свого номера SSN напам'ять може врятувати вам життя - якщо ви забули картку страховки, але пам'ятайте SSN. З іншого боку, загальноприйнято вважається що медичні клерки - основне джерело витоку SSN-номерів. Машину ви купуєте раз в п'ять років, а до лікаря ходите раз на місяць. Що їм варто переписати номерок на папірець, а ще простіше - сфотографувати? Тут уже кожен вибирає сам
  • Власникам квартири або будинку, який ви збираєтеся зняти. Зазвичай вони вимагають SSN, щоб перевірити вашу кредитну історію, щоб знати, хто перед ними стоїть. Можна дати, але природно потрібно дивитися, хто перед вами стоїть. Якщо це бабуся-кошатница то, напевно, і не варто. А якщо ви в офісі квартирного ком'юніті - то варто, у них часто такі правила і без SSN - ніяк.

І трохи історії

А почалося все в далекому 1935 році, коли тодішній президент США Франклін Д. Рузвельт підписав білль про Соціальній Страхуванні (FICA), який обіцяв захист громадян від "життєвих негараздів" (в тодішнім формулюванням - "a safeguard against the hazards and vicissitudes of life ") .

Білль на ті часи великий - 32 сторінки (порівняйте з Affordable Care Act "Obamacare" в якому в сукупності більш 20,000 сторінок!), Але суть програми проста: як роботодавці, так і самі працюючі громадяни сплачують невеликий відсоток своїх доходів в програму, а програма виплачує пенсії, допомоги по безробіттю, медичні виплати дітям і незаможним, тощо.

Тоді ж і з'явилися картки SSN - страна огромная, люди постійно переїжджали, комп'ютерних баз даних тоді не було, і людина тільки за допомогою неї міг підтвердити свій номер соціального страхування.

Альтернативна версія

Є ще одна популярна версія - в ту епоху, коли ще не було комп'ютерів, і величезна кількість людей просто не мало взагалі ніяких документів - уряд випустив карти SSN, щоб стежити за населенням, його доходами і переміщеннями по країні.

Є ціла категорія людей, які вірять що за ними стежать: вони не мають ніяких банківських рахунків і карток, у них немає страховки, вони купують все за кеш і лікуються у дешевих приватних лікарів. Такі люди-відлюдники мають цілі сайти, де вони обговорюють, як краще ховатися від всевидющого ока Великого Брата - як при цьому зручніше подорожувати або куди можна віддати дитину в садок, щоб уникнути паперових питань.

Ще трохи цікавих фактів

  • Всього на даний момент з 1936 року було випущено більше 420,000,000 карт SSN
  • Щороку випускається більше 5,500,000 нових карт SSN
  • Перші три цифри в SSN, як вважається, відображають географічний район, де вона випущена.
  • Деякі вірять, що за такими двом цифрам можна визначити расу людини. Це, звичайно ж, міф.
  • Перший в історії номер SSN (055-09-0001) був виданий Джону Девіду Суїні, який помер від інфаркту в 1974 році у віці 61 року, і не отримав в результаті ні пенні
  • Номери SSN не змінюються, і при смерті людини вони ніколи не використовуються знову. Коли-небудь вони так закінчаться. SSA стверджує, що номерів "вистачить" ще на "кілька поколінь", тобто як мінімум до 2030 року.

Старі добрі часи…

До речі, зараз в Америці модно зітхати про "старі добрі часи", тому що з тих пір ця чудова програма соціального страхування зазнала дуже багато змін . А конкретно з тих пір змінилося практично все:

Про це та про багато іншого - в одній з наступних статей!

Схожі пости

Сподобалася стаття? Поділися з друзями:

Кому таки можна показувати свій SSN?
Що це таке?
Як виглядає?
Кому належить?
Як отримати?
Що вона дає?
Ви запитаєте - чому?
Кому таки можна показувати свій SSN?
Отже, кому ви можете без побоювань показувати свій SSN-номер?
Що їм варто переписати номерок на папірець, а ще простіше - сфотографувати?

Новости